Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Порфирогенит када пише о досељавању Срба на Балкан прво говори да су стигли у Тесалију и основали град Срб, а онда су се вратили на север и формирали 6 држава. Ако би то било тачно онда су ти први Срби, ако су прво могли сви стати на тако мали простор, пре били ратничка каста која је наметнула име већ затеченим Словенима и староседеоцима.
Што се тиче бугарског порекла имена Хрват има више историчара који заступају ту тезу…

Али да пребацимо ову дебату у офтопик, а овде да причамо о данашњој демографији 😄

Борска и Зајечарска област које су већ у катастрофи ће се додатно преполовити. Источна Србија капут…. А у 19. веку то био један од највиталнијих делова.

Борска и Зајечарска област које су већ у катастрофи ће се додатно преполовити. Источна Србија капут…. А у 19. веку то био један од највиталнијих делова.
Јесте. Али је зато, ако се добро сећам, већ 30их година почела да застајкује, да би по завршетку ДСР била и прва област где се фертилна стопа спустила испод нивоа просте репродукције.
Иако сам свестан да је томе доприносила изолованост области и сиромаштво итд. до дана данашњег ми није јасно зашто је тај процес управо ту почео.

Screenshot_20241020_110432_com_instagram_android_InstagramMainActivity.jpg

Muslimani Evrope vec u drugoj generaciji kulturno nemaju skoro nikakve veze sa svojim rodjacima iz stare domovine. To zna svako ko je bio u Nemackoj ili Francuskoj i pricao sa njima. Radikalnih fanatika ima naravno ali su ekstremna manjina i postoje drzavne sluzbe koje mogu i moraju da ih prate da ne prave gluposti. Pre nekoliko godina sam jeo cevape od svinjetine sa dva decka i devojkom iz Tunisa, koji studiraju u Poljskoj.Bice sve u redu ne plasite se ljudi.

Bice sve u redu dok te ne napadne horda crnaca i arapina da ti ukrade mobilni ili pare ako se slucajno nadjes na nekoj njihovoj teritoriji gde nema belaca.

Isto mogu da kazem i za Vozdovac nocu. Samo sto su beli. i nasi, ali isto nabadaju.

Muslimani Evrope vec u drugoj generaciji kulturno nemaju skoro nikakve veze sa svojim rodjacima iz stare domovine. To zna svako ko je bio u Nemackoj ili Francuskoj i pricao sa njima. Radikalnih fanatika ima naravno ali su ekstremna manjina i postoje drzavne sluzbe koje mogu i moraju da ih prate da ne prave gluposti. Pre nekoliko godina sam jeo cevape od svinjetine sa dva decka i devojkom iz Tunisa, koji studiraju u Poljskoj.Bice sve u redu ne plasite se ljudi.

Зато што су студенти, криминал, загађивање итд. су у обрнутој корелацији са интелигенцијом. Не праве проблем у Европи наши људи који су тамо отишли да студирају и баве се нуклеарном физиком него они који су отишли да краду, ваљају, дилују итд.

Западна Европа је направила кретенску грешку (махом због Меркеловог деспотизма) да прихвате огроман број странаца без икаквог доказа о њиховој криминалној историји, без дубљих информација и (у значајном броју случајева) без високих интелеткуалних капацитета због чега су се криминал, силовања итд. повећали. Нема то везе ни са религијом ни са расом, просто су пропустили прилику да раздвоје жито од кукоља а чак можда и примили управо тип људи који спада у ове друге.

Србија треба да буде паметна и да дефинише имиграциону политику која је првенствено усмерена на прилив мозгова и отвори врата за интелектуалце из Северне и Јужне Америке, Кине, Јапана, Блиског Истока, Русије, Украјине итд. а истовремено обесхрабрује или блокира тзв. "low skilled labor". Јер ако се повећа број скупљих, образованијих радника расте свима животни стандард и повећавају се плате баш у тим "low skilled" пословима где већина грађана Србије ради; у супротном би се повећао број фризера, мајстора, камионџија итд. чиме би се животни стандард већ сиромашнијих слојева становништва још више урушио.

Isto mogu da kazem i za Vozdovac nocu. Samo sto su beli. i nasi, ali isto nabadaju.

Управо, и земља која би примила људе у Србији без селекционог механизма би стога повећала криминал због тих са Вождоваца који "набадају". Земља која би селектовала тако да прими само вредне, поштене и образоване људе из Србије не би.

Србија треба да буде паметна и да дефинише имиграциону политику која је првенствено усмерена на прилив мозгова и отвори врата за интелектуалце из Северне и Јужне Америке, Кине, Јапана, Блиског Истока, Русије, Украјине итд. а истовремено обесхрабрује или блокира тзв. "low skilled labor". Јер ако се повећа број скупљих, образованијих радника расте свима животни стандард и повећавају се плате баш у тим "low skilled" пословима где већина грађана Србије ради; у супротном би се повећао број фризера, мајстора, камионџија итд. чиме би се животни стандард већ сиромашнијих слојева становништва још више урушио.
Naravno, to je logican put kojim treba da se ide. Slicno bih dodao i za turizam, imali smo srecu sto smo izbegli praski scenario, milione niskobudzetnih turista koji jako malo trose, sada mozemo da se fokusiramo na hotelski turizam i visoko platezne goste. Najveci problem tome je nedostatak turistickih sadrzaja i na tome moramo da radimo.
Ne kazem da je nemoguće ali je recimo meni Beograd 100 puta bezbedniji od Pariza primera radi.
Moguce, nisam ziveo u Parizu da mogu da sudim ali sam kod Stadiona naleteo na dva klinca koji su dilovali pa su se uplasili da cu valjda da ih opljackam i izvukli su nozeve na mene. Nisu imali vise od 15-16 godina. Nista slicno nisam doziveo u Eu.

Лондон више није у ЕУ, али тамо ти је епидемија напада ножем и клања међу клинцима, па ето одакле иду трендови.

Смешно је поређење Београда са тим местима; сада већ и у Шведској имаш банде кривично неодговорних малолетника које убијају по земљи и по Данској за ситне паре.

Него ми баш и не пратимо шта се по белом свету дешава (пратили смо боље пре 50 година, а можда и пре 100).

Naravno, to je logican put kojim treba da se ide. Slicno bih dodao i za turizam, imali smo srecu sto smo izbegli praski scenario, milione niskobudzetnih turista koji jako malo trose, sada mozemo da se fokusiramo na hotelski turizam i visoko platezne goste. Najveci problem tome je nedostatak turistickih sadrzaja i na tome moramo da radimo.

Moguce, nisam ziveo u Parizu da mogu da sudim ali sam kod Stadiona naleteo na dva klinca koji su dilovali pa su se uplasili da cu valjda da ih opljackam i izvukli su nozeve na mene. Nisu imali vise od 15-16 godina. Nista slicno nisam doziveo u Eu.
Ja sam tamo bio svedok svakakvih situacija i sam uvučen u neke a da nisam želeo ili igrom slučaja bio učesnik nekih zbog odbrane drugara/prijatelja.
Samo što bi spisak bio poprilično dugačak da sve to napišem ovde...
I da se razumemo nemam nista protiv crnaca i arapina, mnogi su mi drugari bili i ostali.

Зато што су студенти, криминал, загађивање итд. су у обрнутој корелацији са интелигенцијом. Не праве проблем у Европи наши људи који су тамо отишли да студирају и баве се нуклеарном физиком него они који су отишли да краду, ваљају, дилују итд.

Западна Европа је направила кретенску грешку (махом због Меркеловог деспотизма) да прихвате огроман број странаца без икаквог доказа о њиховој криминалној историји, без дубљих информација и (у значајном броју случајева) без високих интелеткуалних капацитета због чега су се криминал, силовања итд. повећали. Нема то везе ни са религијом ни са расом, просто су пропустили прилику да раздвоје жито од кукоља а чак можда и примили управо тип људи који спада у ове друге.

Некада су те западне породице имале 5+ деце. Па је било довољно домаћег low skilled labor'a за привреду. Е сада је број деце 1.4 по белој хришћанској породици и онда има више средстава за високо школовање тог 1.4 детета. А ове нешколоване дај овамо из Алжира, Марока, Сирије, Јемена, и ти нешколовани мигранти са 5+ су нови произвођачи low skilled labor'a. Само што ти low skilled labor имају право гласа у западним демократијама па ће тако једног дана доћи до 50%+1 и да нам кроје капу осталима.

samo što je kvaka 22 u tome što nama trebaju lowskill radnici. Ve sam pisao da drugar vodi kuhinju i ketering i da nikako nije mogao da nadje pomoćnog kuvara i pomoćno osoblje. Sada kod njega rade nepalac i dve žene iz Indije. Neće Rus da radi u kuhinji ili da bude konobar, oni najviše rade IT poslove. Migracija je neorganizovana i stihijska stvar, ne mogu da se selikutuju ljudi koji ti želiš nego koji ti trebaju. Ako digneš platu, onda ideš u minus, praviš manjkove i ne možeš da opstaneš na tržuštu. A i koliko god dizao platu nećeš mašinca naterati da čisti ulice, ili arhtektu da čisti parkove.

Što se tiče nataliteta imigranata, i njima opada. IMa dobrih podataka o tome iz Australije, postovao sam ih pre neki dan, nego su prošli nezapaženo usled nekog offtopica.

Русија је дуго била усељеничка држава бр. 2, одмах после САД - па опет је поражавајуће.

Али треба рећи да они овај етнички проблем о каквом се овде говори не познају; они су империја, становништва увелико полуевропско-полуазијатског. Косооки рус је ко добар дан, е једино још црнце да усвоје масовније (Пушкин).

samo što je kvaka 22 u tome što nama trebaju lowskill radnici. Ve sam pisao da drugar vodi kuhinju i ketering i da nikako nije mogao da nadje pomoćnog kuvara i pomoćno osoblje. Sada kod njega rade nepalac i dve žene iz Indije. Neće Rus da radi u kuhinji ili da bude konobar, oni najviše rade IT poslove. Migracija je neorganizovana i stihijska stvar, ne mogu da se selikutuju ljudi koji ti želiš nego koji ti trebaju. Ako digneš platu, onda ideš u minus, praviš manjkove i ne možeš da opstaneš na tržuštu. A i koliko god dizao platu nećeš mašinca naterati da čisti ulice, ili arhtektu da čisti parkove.

Što se tiče nataliteta imigranata, i njima opada. IMa dobrih podataka o tome iz Australije, postovao sam ih pre neki dan, nego su prošli nezapaženo usled nekog offtopica.

Земља са стопом незапослености од 8% нема потребу да масивно увози странце за слабо стручне послове. Може да укине бесплатну социјалну помоћ за здраве људе, да прошири и уведе где треба (добровољну) опцију друштвено корисног рада као казну за ненасилне злочине, да отпусти вишкове из јавног сектора и укине или смањи порезе на запошљавање чиме би се трошкови послодавцима смањили, да побољша регионални јавни превоз са циљем унапређења дневних миграција ради посла, да улаже у градњу станова где фали радника како би се смањили трошкови живљења, продуби дуално образовање и више се фокусира на стручна образовања као Швајцарска итд. итд. Све су то сасвим реалне мере са државне стране као алтернатива масивном увозу необразованих странаца јер имамо вишка школованих антрополога којима је испод части да раде као конобари.

Vrh