Sedeći za ogromnim crnim drvenim stolom pored hrpe papira, beogradska advokatica Tijana Vujović kaže da već ima pet sastanaka sa potencijalnim novim klijentima u svom dnevniku za naredni dan. Četvoro od njih su Rusi.
www.blic.rs
A evo izdvojeno šta je rekao Presveti.
Od početka sukoba, u Srbiju je došlo više od 100.000 Rusa i nekoliko stotina Ukrajinaca, od kojih je 17.000 dobilo boravišnu dozvolu, rekao je Vučić. Ostali su se preselili u druge zemlje, ili ostaju u Srbiji kao posetioci.
Svestan si valjda da se nije 122 hiljade ljudi naselilo u Srbiji. Ovde uopšte nema kapaciteta da se to primi, a pogotovo da iznajme stanove.
Da su iznajmili i pokupovali sve stanove na tržištu i naselili sve hotele na oglasima bi bilo 0 bilo čega.
Ovo je obično hajpovanje nekretnina, a kasnije lepo šamaranje sa porezom.
S jedne strane, ja se s tobom slažem da iza mnogih tvrdinji i reportaža o nekretninama u Beogradu stoje agencije za nekretnine koje koriste krizu da se namaste još više (videti moj avatar koji se odnosi na razne sfere društva, pa i na tu). Čak sam s tobom na temi Cene nekretnina razotkrivao pojedince koji deluju kao da pišu šta im se naredi, a ne šta iskreno misle.
Ali pored toga, iskreno verujem da se u Srbiju slilo mnogo Rusa i Ukra. Ako ne 120.000 onda bar pola od toga. Svakog dana izlazim jednom ili dva puta iz kuće (posao + lične aktivnosti) i od početka oktobra (malo posle masovne bežanije krajem septembra zbog mobilizacije i debilizacije Rusije od strane Furioznog patuljka) nije prošao jedan dan da negde nisam naleteo na neke Ruse. Prekjuče stojim kasno uveče na Studentskom trgu, čekam autobus. Prolaze redom, jedan Ruski par, drugi par, treća grupa tinejdžera... ako ja za tih 15 minuta na toj jednoj lokaciji (koja i nije baš ni pusta ali nije baš ni da pršti, i još je bilo 23h) spazim čak tri grupe Rusa sa ukupno 10ak ljudi, postaje jasno koliko bi se tek spazilo da se u Knezu stoji sat vremena. Odnosno, koliko ih je još u Beogradu.
Oseća se definitivno masovnost tih talasa koji su nas zapljusnuli. Ruski se čuje na svakom ćošku i u svakom autobusu, najviše njih viđam da ulaze i izlaze na Vračaru i Voždovcu, jer znaju gde da se posade, pa neće vajda Moskovljanin da se smesti u tamo neki Železnik. Viđam i sve više automobila sa ruskim tablicama. Saobraćajne gužve su takođe rekordno loše, ovog i prošlog meseca se oseća strašno lošija situacija u odnosu na druge prethodne mesece školske godine, recimo maj ili jun. Loše je i sa prevozom, koji je sada toliko pun da vrata samo što ne eksplodiraju od putnika (nikada nije bilo tako od 90ih, znam jer se vozim JGPom ceo život i puno putujem), a loše je i sa količinom automobila, kojih je sada rekordno mnogo u Beogradu.
Ne treba izostaviti iz vida da je oko milion Rusa pobeglo nakon Furiozne debilizacije, a još par stotina hiljada u 8 meseci pre toga. Poput vode, kako se ti talasi migranata ''izlivaju'' iz svog matičnog suda u susedne (mislim na zemlje), tako poneki mlaz odleti i dalje od toga. Ili prepuni susedni sud, pa se prelije na onaj pored. Na sve to, njima za Srbiju ne treba viza, država njih neće da d**a (za razliku od srpskih frilensera i ITevaca), znaju da mnogi ovde balave na njih, jezik mogu lako nauče. Uz sve te činjenice, naravno da će od milion i nešto izbeglih, posle 9 meseci par desetina hiljada završiti i ovde i ostati.
Tako da možda ih nije došlo 120.000 ali jedno 60.000 sigurno jeste. Na kraju krajeva, da se radi o velikoj laži državno-partijskog sistema i agencija za nekretninu, da bi neko od opozicionih medija već odavno istražio i razotkrio to, te izvestio da ih je mnogo, mnogo manje. A nisam do sad video da je iko osporio broju od 120.000.
Prosto, bilo bi čudo i presedan kada bi Srbija jednom u svojoj istoriji bila pošteđena ili se držala podalje od svetskih zbivanja i debilana. Tačno bih se zabrinuo da nas nakon Kovid baljezgarije i enormne socio-ekonomske štete, zaobišao i ovaj talas Ruskih i Ukrajinskih izbeglica. Ne možemo mi da budemo izvan svetskih pičvajza. To je nepisani zakon univerzuma.