Svi smo jug u odnosu na Severni Pol.Nema nikakvog šoka. To su južno-tužno opštine i gradovi.
Zašto? 2011. ko je hteo i mogao imao je mađarski pasoš i otvoren put ka ostatku EU.Subotica i Senta nisu indikativne, hajde reci sam zašto.
Da, ali su od tada Mađari dodatno liberalizovali dobijanje državljanstva, hvala prijatelju Orbanu. Sada se samo traži učenje mađarskog, što, suštinski, ni za Srbe nije najveća zamisliva prepreka (da uprostim, daleko je manja od traženja nemačke babe za papire). Mađare da ni ne pominjem.Zašto? 2011. ko je hteo i mogao imao je mađarski pasoš i otvoren put ka ostatku EU.
Čak šta više taj argument više ide na stranu Pirota i juga jer se bugarski pasoš mogao lakše dobiti u tim krajevima a bugarski pasoš je dobio na snazi nakon 2014. nakon ukidanja zabrane rada u većini EU pa bi bilo za očekivati da uticaj na emigraciju bude veći na jugoistoku.
Ili nisam dobro protumačio dobro tvrdnju?
Misliš da će rezultati u Loznici, Šapcu, Paraćinu, Užicu... biti drugačiji? I da će jug gore veće procente od ostatka zemlje (izuzev Beograda, Novog Sada i možda Niša)?
Zasto visoko obrazovanih migranata, a ne obicnih radnika i majstora ?Моје мишљење поводом овога јесте да нема простора ни за неки песимизам ни за неки оптимизам, најбољи исход / пут је да имамо прилив високообразованих имиграната који ће успорити демографски пад и учинити га одрживијим уз наставак раста фертилитета захваљујући исправки прогресивних система и економије консумеризма.
Pa upravo je problem sto takvih ima sve manje, i vec danas vise nedostaju majstori i radnici koji nesto znaju da rade, nego "visoko obrazovani", i nedostajace sve vise.Високообразована радна снага има веће плате и значи већи прилив новца у земљу што значи да су спремни више да плате и осталима, који нису образовани и потенцијално извлачење из сиромаштва за свакога ко је спреман да заврне руке и буде обичан радник или мајстор
Ne znam zašto ovakvi anarhistički stavovi. Da bi se upravljalo nekim sistemom. pa i državom koja može da se smatra za jedan veoma složen sistem, potrebno je znati sve podatke o njemu. Podaci o stanovništvu su veoma bitni, treba znati koliko stanovnika živi na nekom području, koja je gustina, šta kor adi, kolika je prosečna starost, kakava je školska sprema, itd. Kada sve to znaš možeš da projektuješ neke mere kako da se popravi stanje.
EU boli ona stvar za nas, to pre svega moramo mi da znamo. Na internetu su podaci o stanovništvu Danske na primer, podeljeno po svim kategorijama, da li to znači da su oni podložniji napadima i negativnim uticajima od nekog koji krije svoje podatke?
Evo, danas majstori u sred Srbije odlicno zaradjuju pa ih nema, zasto je tako ?Али је далеко лакше научити да будеш фризер или мајстор него неурохирург или софтверски инжењер. Не мањка нама мајстора и радника зато што је то недостижно него зато што су људи лењи и покондирени, радије незапослени него да буду електричари или возачи иако немају никакве уновчивије вештине. Једини начин да се то промени јесте да зарада у пословима за нискообразоване људе драстично скочи што се неће десити масивним увозом јефтине радне снаге.
Ми не можемо реалистично да привучемо довољно инжињера и сл. да би то значајно оборило њихову цену рада а чак и када би се то десило увек је боље да се обори мало плата некога ко зарађује 5 000 евра него некога ко зарађује 300 евра
"Рађање деце је неопходно да би друштво функционисало и ослањати се на то да ће сви остали да рађају децу док ти уживаш да би те њихова деца служила под старост је саможиво, да сви тако раде друштво би се урушило"
Ja te opet pitam - koliko si dece ti napravio pa da drugima držiš slovo o služenju Srbiji i rađanju Srpčadi?Иначе нису потребни млађи само за неговатеље већ за читаву економију. Треба неко и да кува и смишља и открива и шиша и поправља кола и прави одећу и узгаја храну итд. Зато кажем да су људи који бирају да немају децу друштвени паразити који између деце и животног стандарда бирају животни стандард и онда се ослањају на децу других људи који су свој животни
стандард жртвовали. Зато су у свакој култури они који вољно бирају да немају децу били посрамљивани и одбацивани. Тек скоро су се јавиле те идеје да је то превазиђено и да може друштво да функционише тако што ће свако само да путује, излази по журкама и шета псе а децу да одгајају "бридери". Е па видимо последице прихватања таквог размишљања.
Osim što si ih etiketirao kao parazite i time implicirao da oni treba da budu kažnjavani što žive u društvu bez svoje dece. Nije šija nego vrat.Ни у једном тренутку нисам рекао да ико треба да буде присиљен на ишта од та два,
Što malo sebe ne podsetiš na društvene odgovornosti?Не знам што те толико пече основно подсећање на неки минимални ниво друштвене одговорности као неопходности, људи су друштвене животиње и другачије не могу да функционишу
Pa kad serinjaš po ljudima i to na temama o kojima pojma blagog nemaš, ili sam nikada nisi dao nikakav doprinos, očekuj da će te neko pre ili kasnije pitati a šta si ti koj moj u ovoj zemlji pa da tako drugima deliš lekcije i etikete.Такође не видим одакле теби буквално било каква идеја ко сам ја и шта радим са својим животом нити зашто би ико овде морао теби да се правда.
Jasno. Fakultetlija u masno plaćenom i traženom kancelarijskom poslu koji nema dece, nikad ništa dobrovoljno nije uradio za svoju zajednicu, nikad nije bio ni na kakvom protestu ili aktivizmu jer ili nije imao potrebe ili nije imao empatije prema drugima oko sebe, verovatno nikad nije ni glasao (a ako i jeste, mislim da naslućujem za koga je), ima para da kupi šta god poželi, živi verovatno u nekom lepo skockanom domu radeći za strane klijente, i onda iz komfora fotelje svoje kritikuje: jedne što nemaju dece, druge što se više ne angažuju u aktivizmima, treće što odbijaju da rade 12 sati za crkavice, četvrte hoće da pohapsi i naplati im kazne što su beskućnici (naplaćivati nešto beskućniku phahaha )...Ако ти је толико важно ја сам вала радио и у магацину и у угоститељству и завршио факултет да бих се бавио аналитиком (тј. data science)
Ne znam zašto ovakvi anarhistički stavovi. Da bi se upravljalo nekim sistemom. pa i državom koja može da se smatra za jedan veoma složen sistem, potrebno je znati sve podatke o njemu. Podaci o stanovništvu su veoma bitni, treba znati koliko stanovnika živi na nekom području, koja je gustina, šta kor adi, kolika je prosečna starost, kakava je školska sprema, itd. Kada sve to znaš možeš da projektuješ neke mere kako da se popravi stanje.
EU boli ona stvar za nas, to pre svega moramo mi da znamo. Na internetu su podaci o stanovništvu Danske na primer, podeljeno po svim kategorijama, da li to znači da su oni podložniji napadima i negativnim uticajima od nekog koji krije svoje podatke?
Нисам изједначавао неурохирурга и софтверског инжењера већ само узео као пример интелектуално захтевних пословаEvo, danas majstori u sred Srbije odlicno zaradjuju pa ih nema, zasto je tako ?
Ok, kazes nece ljudi to da rade, a zasto nece da rade ?
Pa zato sto je tesko, mnogo je lakse raditi kao softwerski inzenjer nego kao majstor.
Jeste teze je postati i nauciti da budes programer, ali posle je zaebancija.
Znam jer sam u toj struci, i dobro poznajem ceo sektor iznutra.
Drugo, veoma bitno, cak najbitnije, mladje generacije odrastaju uz mobilni telefon, a ne cekic i srafciger, i mnogo bolje kapiraju tehnologije nego manuelni rad, kapiras gde to vodi, i koji sektor ce biti kritican u buducnosti.
Pored toga izjednacavati neurohirurga i sofwarskog inzenjera je neozbiljno, to moze samo u Srbiji da bude uporedivo.