Sto se prvog tice, zavisi kako se gleda. Ali da, shvatam sta hoces da kazes - u Americi je dugo vazilo ono "kad si u Rimu, ponasaj se kao Rimljanin". Nego sam naveo primer Amerike da bih unapred otklonio raspravu oko nje, da ne bude posle "kako nema uspesne multi kulti zemlje, evo sta je sa Amerikom". U svakom slucaju, kako god gledali i ocenjivali, Amerika jeste specifican slucaj.
Sto se drugog pasusa tice - za neke manjine se isto slazem. Mada ne smeta meni sto se neko deklarise kao neka od priznatih i realnih manjina. Smeta mi kada neko decenijama zivi negde a odbija da prihvati pravila i kulturu domacina, makar izvan svog doma, a unutar njega neka radi sta god zeli.
A sto se ovog treceg tice, moja poenta je bila da uzdanje u to ko ce da razume ciju liturgiju nista ne znaci. To nije nikakav kriterijum, a pogotovu nije opravdanje i izgovor da se u roku od par nedelja usiljeno pomesaju dva razlicita naroda. Mislim, kada su u SR Jugoslaviju pristizale srpske izbeglice, osecale su se brojne razlike, a izbijala su i koskanja po raznim osnovama i iz raznih razloga. Znaci, dve ili tri grupe Srba, jedni iz "matice", drugi iz Krajine, treci iz Bosne, pa se pokace. A ovamo ispade kao da cemo da kliknemo sa Ruskim i Ukrajinskim izbeglicama 100/100 jer eto kao, razumemo liturgije jedni drugima. Ne. Mesanje naroda je mnogo, mnogo kompleksnije od toga. I vremenski duze. Mislim brate covek na poslu dok se prilagodi i dok nadje modu operandi sa svakim kolegom, pa mu treba jedno 6-12 meseci. A u ovom slucaju nije proslo ni 6 meseci a ljudi vec presrecni, padaju na dupe sto dolazi ceo jedan grad Rusa i Ukra. Idi...
Tesko je dati kvantitativnu ocenu sta je prihvatljiv tempo mesanja dva naroda ali rekao bih da, danas, za zemlje velicine Srbije, svaki priliv bilo kog inostranog stanovnistva veceg od 10.000 za manje od 5-10 godina vodi u socijalne probleme. Stepen uspesnosti multi kulti drzave (mislim... "uspesnosti"... ) zavisi od volje gostiju (bilo interne bilo nametnute od strane drzave) da se prilagode uslovima i zivotu domacina. Neki narodi su takvi da se odmah i lako integrisu i prilagode. Ili da barem u javnosti zive i ponasaju se kao njihovi domacini. A neki su takvi da odbijaju da se prilagode, ili bar odbijaju u meri i tempu koji je potreban.
Ja do daljnjeg ne mislim da ce - u zbirnoj racunici i na duze staze - da izadje nesto dobro iz ovog naglog i usiljenog mesanja Rusa, Ukra i Srba. Svakako, bice vise priliva para i bice omanji "bump" (ne znam koju nasu rec sa upotrebim) u populaciji. Ali mislim da na duge staze, bice tu i etnickih tenzija i razlika. Ne sad po principu Rusi vs Srbi, ali po principu naci ce se dalabu koje ce hteti da u svojim krajevima prave svoje Novorusije ili ce ponasanjem i navikama odstupati od ovdasnjih ljudi (koliko god neko mislio da je to nemoguce, ali moguce je, jer mi smo zlato u odnosu na neke narode).
Uostalom, kao sto sam napisao ranije, nije proslo ni 6 meseci od egzodusa, a vec smo imali prve Sase i ekipe koji se majmunisu dzipom po centru. Ej, par nedelja si u gostima kod nekog, kao azilant, kao izbeglica... i vec kreces da pravis pi****ije. Ako to ljudima nije znak da nece sve biti tako divno i bajno, onda ne znam sta je.
Ljudi se ovde mnogo tese da ce sve da bude kao posle 1917. i da ce takvi tipovi da dolaze u Srbiju. Nece. To vreme je davno proslo. Stizu ljudi s parama, ali nisu akademici ni aristokratija. I Bajati je pun para pa je prostak i seljacina. I Mitrovic je pun para pa je ogorceni pacijent i narkos.