vracamo se iznova i iznova na ovu pricu, na svakih par meseci.
Ako, nije to lose, jer dok se god vracamo, cinjenica je da razmisljamo o tome i da ne negiramo da `problem` postoji.
u principu @stf je izneo i moje stanoviste.
I takovo stanoviste nemam od juce (a imam evo vec... uh, 45
) , vec sam ga imao i sa 25.
neko je postavio pitanje gde da zasnuje porodicu bracni par? treba li da zivi u stanu sa roditeljima?
To je lazna dilema.Kod nas se brakovi najcesce zasnivaju u tridesetim godinama.
No evo jednog moguceg resenja, koje ma kako neverovatno, ima svoju konkretnu primenu (slicnu, ne identicnu) u mom okruzenju.
Hipoteticki gledano, vecina mladih je do tog perioda zivela sa roditeljima, majka im je kuvala, prala im, peglala,
a troskove vezane za stan takodje nisu placali.
Ako podjemo opet od pretpostavke ( posto se spominjao primer o plati 25-35.000 din, sto sigurno nije plata sa univerzitetskom diplomom), da su poceli da rade sa 25 godina,
do 35-te samo ostavljajuci po 6000din (50EUR) svakog meseca (a toliko bi okvirno bili racun za struju + kablovska i internet),
godisnje bi ustedeli 600EUR, dakle 6000EUR za 10 godina.
Ako bi i drugi bracni drug u bracnu zajednicu uneo toliko,
to je 12.000EUR pocetnog kapitala za resavanje stambenog pitanja.
malo li je za pocetak?
to vam je 12m2, pola garsonjere.
to je trecina stana u kakvom sam odrastao.
A to je i skori cena kuce koju je rodjak kupio pre 3 godine u Velikoj Mostanici, sa svim prikljuccima, pa je cak dobio i sa (ne sjajnim) namestajem.
Drugo, za cenu m2 na NBG mozete dobiti skoro 2m2 u nekom od prigradskih naselja poput resnika ili Sremcice, pa se mozete zajedno sa roditeljima preseliti u naselje Gorica (na primer). Oni u jedan, a vi u drugi stan. koristite sve prednosti sto ste u blizini. Oni vam pripomognu oko dece, vi njima kada su bolesni ili kada treba nesto tesko da se uradi
I dok citate ovo, vecina vas verovatno razmislja, ma kakva ustteda 50EUR mesecno, pa i ovako mi fali za novi MOB-a, za letovanje, zimovanje... za NIKE patike, za pice u basti kafica, za nocni provod...
znam, fali vam. fali i meni. i falice vam (nam) uvek. I oni koji imaju mnogo vise smatraju da im fali. jer sto se vise ima , apetiti rastu.
I dok citate, mnogi ce opsovati `kakva bre velika (ili mala) Mostanica i gde je tu u pm. ?
E pa drugari, ne mozemo svi u krug dvojke.
I tamo zive ljudi, idu na posao, izlaze, skoluju se...
Jeste, provode vise vremena u prevozu, ali nemojte mi samo pricati `koliko je vreme dragoceno`!
Prosecni sugradjanin ga danas najvise potrosi `buljeci` u ekrane TV-a kompa, tableta i telefona, blejeci po trac rubrikama, (pisuci komentare po forumima
) ...
Dakle, bez zelje da bilo koga osudjujem ili hvalim.
Sve je stvar licnih prioriteta. Ali tu dolazimo do odlicne @stf -ove analize. Zato ni Nemac sa 10 puta vecom platom ne trosi taj novac na porodicu, vec na oktoberfest-u, na zimska `letovanja` po udaljenim destinacijama, na krstarenja...
I sve je to OK. kao sto rekoh, stvar licnog izbora.
Samo nemojte (-mo) traziti opravdanja za svoje odluke u drugima (bilo drzavi, gradu, firmi, komsijama...).
Earthmoving":18mbifoi je napisao(la):
Ajde Laki jos jedno kao slag na tortu
Tako je i bilo u planu...
No neke zivotne prilike (ne vezano za finansije) su se isprecile u realizaciji .
@Drakche
Svi mi pricamo prakticno i sto mislimo da je najbolje, gledano iz svog ugla.
No ono sa cim se ne slazem je da su drustva sa dosta dece osudjena na propadanje.
primer najmnogoljudnije zemlje nam ukazuju na to.
Drugo, odrastanje u porodici sa vise dece radja zdravu konkurenciju, a ona uvek rezultira boljim kvalitetom.
i to pise neko ko je odrastao kao jedinac u porodici
opet se ja raspisah...
izvin`te
.