Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

http://www.politika.rs/scc/clanak/360898/Migrante-docekuje-ostarela-Evropa

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijas...predstojecem-popisu-etnicki-jasno-odrede.html

iz ekspozea buduceg predsednika vlade:

8.10.
Наталитет
Оно што највише од свега забрињава, то су демографске статистике
.
У 2015.
години, природни прираштај је био најнижи (–38.021 становник). Природно кретање
становништва се константно погоршава још од 2002. године. У периоду 2005–2015, број
становника у Србији је само преко природног прираштаја опао за око 383.000, што значи
да годишње смањење износи око 35.000, што је приближно величина Пријепоља или
Неготина. Стопа природног прираштаја је неуравнотежена и креће се од –1,7

(промила)
у београдском региону, до –8,3

у региону јужне и источне Србије. Само седам општина
бележи позитивне стопе природног прираштаја (Тутин 7,8 промила, Нови Пазар 6,4
промила, Прешево 3, Сјеница 2,6, Нови Сад 0,9, Петроварадин 0,4 и Сурчин 0,3 промила).
Пред овако забрињавајућим бројкама, морамо нешто предузети. Постојеће мере
подстицања рађања и бриге о породици с децом, које су у Србији вероватно најиздашније
у поређењу с другим земљама, задржане су и поред строгих мера фискалне
консолидације. Оне, међутим, нису довољне. Приоритет ове владе биће да се, у сарадњи с
релевантним агенцијама Уједињених нација, осмисли додатни пакет подршке наталитету
у виду стратегије с конкретним мерама које циљају највеће проблеме с којима се
суочавају будући родитељи у Србији. Он ће укључити мере помоћи родитељима да
уклопе радно време с временом за децу и породицу. Овде ће велики ефекат имати и
програм повећања обухваћености деце предшколским образовањем, који спроводимо са
Светском банком.

Bla, bla, floskule i opšta mesta. Da mi je da jednom čujem da neko barem kaže nešto konkretno, a kamo li da uradi... Mada, ako ću da budem fer moram da priznam da je Palma u Jagodini imao ozbiljne mere. Kako je to finansirano i kako je išla egzekucija - to je drugo pitanje. Da to nije pokušano u maloj sredini i da Palma nije lokalni gazda takva praksa ne bi bila moguća. Zato i ne mislim da je to uspeh već splet okolnosti. Kad neko drugi to pokuša ili će da bankrotira ili će neko da ga upuca.
Ne vredi, dok kravate budu samo skupljale političke poene a narod gutao servirana govna nema pomaka. Demografija i populaciona politika su ozbiljne, strateške stvari, nisu za*******.

Sent from my LG-H320 using Tapatalk

pa jeli natalitet u Jagodini pojacan tim merama? Da li stanovnistvo Jagodine i okoline raste ili ne? Da li ima iseljavanja ili ne? Ja znam puno iz tog kraja koji su sada u Nemackoj i negde po evropi i USA.

Nemam statističke podatke, ali iskreno bi me začudilo da se barem u jednom vremenskom periodu ne detektuje skok. Naravno, to ništa ne znači na dugoročnom planu, ali je i dalje to jedini primer direktne primene bilo kakvih mera bilo kakve populacione politike, kako god ona naopaka ili dugoročno jalova bila.

To je ono kada je davao (ili jos uvek daje?) 3 000 evra parovima starijim od 38 godina koji zele da se vencaju?
... pa bili oni gej ili strejt, bitno da su musko i zensko :D
Takva politika je jako konzervativna i nekako ocajnicka, nije garant da ce neko dobiti potomka, niti pronaci srecu. Mozda stvarno odgovara nekom, ali to je jako mali broj ljudi.

Razumeo sam da je novac na prvom mestu zbog cega ljudi napustaju Srbiju (ili ne dobijaju potomke), ali sta je onda na drugom mestu?
Pa citav sistem, reklo bi se, jako je zagusljivo sve ovo sto se desava za jednog razumnog coveka.
Znacemo da nam dobro ide onda kada nasi ljudi iz dijaspore budu migrilali (nazad) u Srbiju, iz ekonomskih razloga pre svega. To je np. jedan od nacina da poraste broj drzavljana koji ce zapravo ziveti u Srbiji, i to oni koji su vec dobro istrenirani da zive u normalnoj drzavi, da tako kazem.
Sa tim bi sigurno doslo do porasta drugih migranata, stranaca, nesto s cim ce Srbija tek da se suoci, ako nam bude ikad islo dobro. Da da zvuci malo paradoskalno.

Drakche":1m8rtppo je napisao(la):
Znacemo da nam dobro ide onda kada nasi ljudi iz dijaspore budu migrilali (nazad) u Srbiju, iz ekonomskih razloga pre svega. To je np. jedan od nacina da poraste broj drzavljana koji ce zapravo ziveti u Srbiji, i to oni koji su vec dobro istrenirani da zive u normalnoj drzavi, da tako kazem.
Sa tim bi sigurno doslo do porasta drugih migranata, stranaca, nesto s cim ce Srbija tek da se suoci, ako nam bude ikad islo dobro. Da da zvuci malo paradoskalno.

Ovo je čista naučna fantastika koja se nikada nigde nije desila niti može ikada da se desi. Lepo zvuči, ali potpuno prkosi realnom stanju stvari.

Kad smo već dotakli temu - realnije je reći da će nam biti bolje kada (i ako ikada) počnemo da usporavamo i zatim zaustavljamo negativan trend ekonomskih pokazatelja. To bi malo povuklo usporavanje demografskog pada, ali demografski plus je potpuno iracionalno očekivati.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=100574#p100574:dl2tgicx je napisao(la):
razgradjevinar » 23 Nov 2010 13:36[/url]":dl2tgicx]
stf":dl2tgicx je napisao(la):
Jel si ti sasvim siguran da odgovaras na neki moj post? ;)
ne na neki odredjeni, vise kao na zbirku tvojih postova...... ......
........ edit: da pojasnim.. da li mislis da je srbiju i svet vise zaduzio npr tesla (uzimam ga kao primer nekoga bez potomstva, ne ulazeci u njegove seksualne afinitete) ili krezubi brka sa golije koji je sa brkatom zenom napravio deset socijalnih slucajeva za koje se misli da je obaveza drzave (tj mene i tebe npr) da se brine o njima?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=100578#p100578:dl2tgicx je napisao(la):
boca-ica » 23 Nov 2010 14:12[/url]":dl2tgicx]Više je uradio krezubi brka sa brkatom ženom za nas, nego Tesla
Tesla je bio dar božiji ovoj kugli zemaljskoj i o njemu ne bih više ....

Rođenih deset socijalnih slučajeva su odbranili tvoju babu , danas tebe a sutra i tvoju decu od kojekakvih zulama prirode i ljudi, a i ti češ guluckati sa njihovih leđa koju mrvu hleba, obezvređujući njihov rad do granice ropstva ...

Bogatstvo države se ne meri zlatom već brojem ruku koje mogu da stvaraju

Još od 2010 god. jasno da je spas u krezubim brkama i njihovim brkatim ženama sa Golije i sl.
:sesir:

U Hrvatskoj imaju relativno dobra decja primanja. Kaze mi kolega iz ZG da ima parova koji samo stancuju decu i zivotare samo od tog novca.
To sto im ipak opada natalitet kriva je opsta politicka atmosfera.

Milanovi procenio demografsku situaciju u Srbiji:
“Nemoj me, obrijani, nemoj me terati više od toga. Dakle, ono se tu prezentuje, kao što vi kažete, kao nekakva diplomatska sila... To je šaka jada koja već 150 godina ne zna da li bi išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku, nema ih deset miliona, je*ote, žele biti gospodari pola Balkana... Pa nema vas dovoljno, to je mali narod...“, naveo je Milanović.
Jedina stvar koju je precutao je da je njih 2 šake u tom slučaju.

"Srbija u problemu - jedna od starijih nacija u svetu"

Beograd -- Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović ocenila je da se Srbija nalazi u veoma zabrinjavajućoj demografskoj situaciji.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1177670

Ђукић Дејановић: Радићемо на поправљању демографске слике

субота, 17. сеп 2016, 08:32 -> 09:19

Извор: РТС

Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић задужена за превенцију социопатских активности и популациону политику каже за РТС да забрињава податак да известан број образованих жена од 30 до 33 године које немају децу и не размишљају о томе. Истиче да ће радити на поправљању рађања, квалитета живота људи и да ће њено министарство интегративно бити умешано и у друге ресоре

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... slike.html

Pokazuje se da je ključni problem tzv „obrazovni sistem“. Em ljudi gube decenije na nešto čega im 80% ne treba za život, em ih očigledno usmerava u pogrešnom pravcu, em im ne pruža znanje za život i posao, em odlažu reprodukciju. U 19. veku smo imali manje tzv „obrazovanojh“ ljudi, a znatno veći natalitet i znatno društveno zdraviji razum. Šta nam je donelo ovakvo obrazovanje? Deca treba se školuju do 16—18 god, da se izbace nepotrebne stvari, više uči sa interneta, a posle da počnu da rade i uđu u brak. Ako država luta, ljudi sami tako treba se organizuju. Ovo kaže neko ko je bio odličan đak u osnovnoj, završio ginnaziju i školovo se u Kembridžu, završio najteži smer državnog ekonomskog faxa i master tamo sa 10.0. Posle svega što sam prošao, prilično sam siguran u ovo. Ne želim to da koristim za dizanje svoje cene kao neki koji bi time da budu neopravdano iznad drugih , već za širenje istine da nas sadašnji „obrazovni sistem“ siszematski uništava i ubija kao narod.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=406245#p406245:mx2jh2ht je napisao(la):
Earthmoving » 17 Sep 2016 10:53[/url]":mx2jh2ht] ....šta nam je donelo ovakvo obrazovanje? ...... širenje istine da nas sadašnji „obrazovni sistem“ siszematski uništava i ubija kao narod.....

Svi koj su glasali da se uvede i samofinasiranje dece svoju školu su završili besplatno o budjetu
niko od njih nije po glasanju vratio-dao neke pare za to školovanje buducim studetima koj ne mogu da plate školarinu.
Ljigavaci .....njihovo dupe besplatno obezbedili sada tudju decu ko j.....

..Uništava i ubija narod ....
..... da evo i proseka
čukundeda školovao pradedu 4 godi.... .... pa hade radi i zaradi
pradeda školovao dedu 8 god................... pa hajde radi i zaradi
deda školovao oca 12 god........................... pa hajde radi pa zaradi
otac mene školovao 16 god........................ pa hajde radi pa zaradi
e sad ja treba da školujem decu 18 god..... pa hajde radi pa zaradi
Verovatno unuče ce morati i 20 god....

Kada toliko dugo član porodice bude izdržavan, nedoprinosi a troškovi su sve veci
prosto čovek i da dete ne poželi , jer sistemski se forisira sve duže ne prihodovanje

Ni jednoj porodice kroz (ne ratovsku) istoriju nije bilo teže
da svoj porod stavi na noge kao sada a plus problematika zapošljavanja itd.

Mape-prisilne-migracije-Jugoslavija-izbeglice-670x636.jpg

http://moderndiplomacy.eu/index.php?opt ... Itemid=569

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=406245#p406245:1wt3sq55 je napisao(la):
Earthmoving » 17 Sep 2016 11:53 am[/url]":1wt3sq55]Pokazuje se da je ključni problem tzv „obrazovni sistem“. Em ljudi gube decenije na nešto čega im 80% ne treba za život, em ih očigledno usmerava u pogrešnom pravcu, em im ne pruža znanje za život i posao, em odlažu reprodukciju. U 19. veku smo imali manje tzv „obrazovanojh“ ljudi, a znatno veći natalitet i znatno društveno zdraviji razum. Šta nam je donelo ovakvo obrazovanje? Deca treba se školuju do 16—18 god, da se izbace nepotrebne stvari, više uči sa interneta, a posle da počnu da rade i uđu u brak. Ako država luta, ljudi sami tako treba se organizuju. Ovo kaže neko ko je bio odličan đak u osnovnoj, završio ginnaziju i školovo se u Kembridžu, završio najteži smer državnog ekonomskog faxa i master tamo sa 10.0. Posle svega što sam prošao, prilično sam siguran u ovo. Ne želim to da koristim za dizanje svoje cene kao neki koji bi time da budu neopravdano iznad drugih , već za širenje istine da nas sadašnji „obrazovni sistem“ siszematski uništava i ubija kao narod.

Danas je u naprednom svetu sve vise na ceni "univerzalno znanje" i "soft skilovi", to je tebi sigurno poznato. Znaci, naravno, skolovan si da np. budes arhitekta ili automehanicar, no to je tek osnova. Tvoje napredovanje u poslovnom, licnom i socijalnom smislu ce zavisiti od drugih, naizgled banalnih stvari koje nazivano "lajt kulturom", tj. obrazovanje u najsirem smislu. Pokazalo se da "lajt kultura" ima veci impakt na drustvo nego strucno znanje, takodje mesto je susreta ljudi razlicitih pozadina, bilo ekonomskih ili etnickih..
Da mogu stavio bih to kao redovni predmet od osnovne skole, mozda deca onda ne bi slusala turbo folk (domaca verzija lajt kulture), nego bi otkrili neke mnogo uzbudljivije svetove. Decu ipak treba usmeriti tamo gde roditelji ne umeju, a to jeste skola. Internet je od velike pomoci u samoobrazovanju, ali to ne pomaze ako je svako startovan da trazi i produbljuje samo jedan pravac interesovanja koji fakat moze da zaglupi coveka.

Strogo se slazem sa tim da je obraz. sistem u Srbiji los i strogo se NE slazem sa tim da ljudima treba smanjiti vidike univerzalnog znanja jer bi tako pravili vise dece (!??). Kvalitet je bitniji od kvantiteta, problem kod nas je sto nemamo ni jedno ni drugo.

Univerzalno znanje = bolje poznavanje drustva i prirode = bolji politicki sistem sa manje prostora za manipulaciju = bolja drzava za zivot i porodicu.

Posto se ovde uglavnom govori o bioloskoj reprodukciji i natalitetu kao demografskom faktoru, u tom smislu bih jos da dodam da bi zaista bilo od velike koristi kada bi se malo ugledali na bivsu Jugoslaiju, a to je normalizacija tzv. "mesovitih brakova", bez uslovljavanja da jedan od partnera u tom slucaju mora da se opredeli za religiju drugog partnera, ako zele da ih okolina prihvati, niti da se time opterecuju njihova deca.
Srbija i Beograd su, uostalom, kroz mesovite brakove u Jugoslaviji popravili demografsku sliku nakon tolikih ljudskih gubitaka kroz ratove.

Ali kvantitet u jednom trenutku počinje da menja kvalitet. Zar nije bolje za Srbiju imati milion dece od kojih će npr 100 biti genijalci nego 1000 od kojih niko neće biti niko i ništa? Zato je prvi korak kvantitet. Šta vredi Srbima što su tzv "obrazovani" ako su ih Albanci na Kosovu brojčano nadjačali i proterali? Gde nam je tu koristilo što smo "obrazovaniji" od Albanaca. Štaviše pokazalo se da su oni kao "primitivniji" bili pametniji. Kako je to moguće da glu'plji pobedi pametnijeg? Pa nikako, prosto pametniji je u stvari bio gluplji, a gluplji je bio pametniji. Prihvatite realnost.
Činjenica je da je rast obrazovanja bio obrnuto proporcionalan sa natalitetom. Što su ljudi bili "obrazovaniji" Srbija je imala sve manji natalitet dok nije ušla u zonu mortaliteta. Ako pođemo od najjednostavnijeg merila da je dobro za bilo koju živu populaciju ono u čemu jedna populacija raste, a loše ono u čemu opada, onda je "obrazovanje" loše jer smanjuje broj populacije. Zamislite gde vas neko ubeđuje da je nešto super za vas, a vi koristeći to umirete. Pa je ste li ludi ili šta? Stari, pametni ljudi su pod obrazovanjem smatrali konkretne stvari: čitanje, pisanje, računanje, zanat, jezike, lekove... tj naučiti neki konkretan posao da radiš koji je koristan za tebe kao pojedinca i tvoju egzistenciju ili koristan za društvo. Tome se trebamo vratiti, ne trebamo gubiti iz vida svrhu obrazovanja iz koje je nastala. Deca u školi treba da uče upravo te stvari: čitanje, pisanje, računanje, tehničko, engleski i druge jezike, fininasije, korišćenje neta (deca nisu glupa, ona to sama uče igrajući se ali im vreme oduzimaju nepotrebni predmeti)... i samo osnovu: geografije, istorije, fizike, hemije... Iz matematike (sem na tom faxu) izbaciti integrale, diferencijale, funkcije i ostale nikad u životu ne korišćene stvari, iz srpskog mnogo bubanja gramatike (koja BTW nije ista u svim delovima Srbije, a tek je smejurija "srpski jezik" sa padežima koji se zovu: nominativ, genitiv, dativ.... srpski zar ne?) itd itd. Poenta je da se deca rasterete, uče samo ono od čega će imati konkretne koristi, a time ranije završe školu do 16 ili 18e godine i stupe u brak i počnu da rade. Poenta škole mora biti u funkciji ZARAĐIVANJA ZA ŽIVOT! Mnogi danas posle tih godina počnu da lutaju, ulaze iz veze u vezu jer ne vide cilj, odlažu zaposlenje zbog "nezavršenog faxa" gde su se često zaglavili (zbog čega? zbog kojih to bitnih ispita? pa od 40 ispita koje sam položio na ekonomiji samo računovodstvo je nešto realno, sve ostalo je FILOZOFIJA!). Danas, dok mladi završe fax imaju 25-30 god, onda tek krenu da traže posao, pripreme za brak. Kažem, veće su šanse za svakog čoveka ako to počne da radi u 18-oj nego u 30-oj godini. A onda sa tolko uloženog vremena, truda, života, novca u školovanje i fax ne može da nađe posao ili mu ga nude za 40.000. Pa čekaj brate što si glup, trebao si završiti samo osnovnu i slične pare zaraditi u čistoći. Ali ne ti si izgubio još 10 godina reproduktivnog života i pukao 5.000 evra za šta? Koja ti je stopa povraćaja na uloženo? Ispo si glup slušajući starije iz nekog ex sistema, bolje bi prošao da si kao tinjedžer slušao sebe.. E pa ajde više da ne budemo glupi. Bolje da obrađuješ svoju zemlju bar nećeš umreti od gladi i imaćeš hranu za decu nego da u gradu radiš telemarketing za 20.000. Ja lično bi voleo da iskoristim u tu svrhu novi auto-put Bg-Pž i da imam neku zemlju kao opciju B ako se vrati kriza 93-e kada ljudi nisu sebe i svoju decu imali da hrane u gradu. A mislim da je upravo da finansijska nesigurnost jedan od osnovnih uzroka što se ljudi ne usuđuju da imaju više dece. Ova strategija bi bar donekle umanjila tu nesigurnost.

Slazem se, sa sistemom obrazovanja ocito nesto ne funkcionise dobro i to je povezano sa milion drugih stvari koje zbog uzrocno-posledicnih veza takodje ne funkcionisu dobro, pa sve tako u krug.

Globalno gledano jeste cilj da nas je sve manje na planeti, da su porodice planirane, da je normalno da neko ne zeli decu ili samo jedno itd. Naravno, problem je sto nije svuda isto u tom pogledu, pa onda imamo prenaseljenu Indiju, Kinu, centralnu Ameriku..i veliko siromastvo. U bliskoj buducnosti ce sigurno doci do velikih migracija, a to je vec pocelo, sto znaci da problem nije samo nas lokalan. Bitno je ne dopustiti da kvanitet pobedi kvalitet, jer ce planeta tako stvarno docekati apokalipsu.

Kod nas na Balkanu je, kako je oduvek bilo, citav taj svet u malom. Mi smo u Srbiji poslednjih 40ak godina (najmanje) vazda bili ucenjeni tom plemenskom politikom sa obe strane (konkretno u srpsko-albanskim odnosima) sto je i bio okidac za lanac ratova u Jugoslaviji. Ocito da nas to ne vodi ni u kakvu sjajnu zajednicku buducnost, taj djavolski krug mrznje treba zauvek preseci, a to se ne postize nasiljem i inatom.

Lako je reci, ali sta je onda najbolje prakticno resenje?
Pa trenutno verovatno ono koje nam se vec nudi i ono koje nije previse radikalno i nepoznato, a to je obrazovanje - ucenje o demokratiji i sekularnosti od prvih razreda osnovne, ali iskreno, ne zato sto tako treba i iz nekog fola zbog "poglavlja" i sl. Onda, neizbezno, i o zenskim pravima itd. To je svakako po viziji Evropske Unije kojoj svi mi na Balkanu tezimo, jelte. Ako je EU u egzistencijalnoj krizi, barem mi na Balkanu imamo gomilu precih poslova.
Srpska domacinstva na jugu se gase, mi se plasimo da ce se useliti albanci, ali sta ako se usele neki migranti iz Azije umesto dobro poznatih suseda?
Na jugu Srbije i Kosovu je vekovima bilo seoba i vecito pitanje ko ce da popuni taj prostor ako "nasih" nema, pa je onda svaceg bilo.

Umesto sto smo se tako brutalno izolovali jedni od drugih, trebali bi jedni druge da pomazemo na svim nivoima, obrazovnom pogotovu.
Ja sam se oduvek zalagao za to da treba "gurati nos u tudja posla" tj. pratiti demokratske procese kod suseda, jer smo svi jako povezani i zavisni jedni od drugih.
Ako bi morala da postoji ikakva politika Srbije prema Kosovu i Jugu, to bi morala biti politika koja bi ukljucila sve gradjane, ma kakvi bili, a ne samo Srbe. To je jedan dug i naporan posao, zahteva mnogo strpljenja i tolerancije, ali "sjajna buducnost" se, kako god okrenes, samo tako i moze dostici.
U Jugoslaviji je postojao oblik migracije albanskog stanovnistva po celoj Srbiji, oni su bili pre svega obrzovani gradjani srednje ili vise klase, pricali su srpski, zavrsavali fakultete, predstvljali zemlju u polju nauke i kulture.. Tako nesto je pozeljno i dobro.

Znaci, demokratski uspon za tri lestvice, je demokratski uspon barem za jednu lestvicu kod suseda i obrnuto (ako je pad). To je sansa za 'izravnavanje' prilika u svim zemljama, tako da nemamo toliko ekstrema na relativno malom prostoru.
Ako je Srbija dostigla neki demokratski nivo unutar drustva (kao sto nije), onda time automatski ima vece pravo da "popuje" susedu, recimo, izadje ministar ili premijer i izrazi zabrinutost da se "medju albanskim stanovnistvom ne postuju zenska prava" ili "obrazovni sistem i sekularnost su pod znakom pitanja" itd.

Ja mislim da treba jačati našu naciju, našu grupu da bude što homogenija po tom pitanju. Ja u istoriji vidim primere gde su homogene grupe prosperirale dok su pomešane nepovratno propadale. Što su SAD heterogenije uvozom imigranata zadnjih pola veka-vek i što oni imaju više uticaja u američkom društvu - to su SAD slabije. Indija je večito bila heterogena i nikad nije bila prosepritetna, ja to vidim kao osnovni razlog što se ne može porediti sa Kinom i što ih neće dostići. Kina je bila i ostala homogena, pa je mogla biti jaka. Japan i Koreje isto. Nemačka je bila jaka kad je bila homogena, kad je bila heterogena (bilo sa Jevrejima bilo sa imigrantima danas) uvek je to slabilo iznutra. Francuska je bila jaka dok je bila homogena, danas kad je heterogena samo još regionalni faktor. Isto i Engleska. Još gore su prolazili heterogeni regioni: Bliski Istok, Balkan, Kavkaz, Centralna Azija... Tako da ne vidim šta bi heterogenizacija koju predlažeš sa okolnim narodima, nama dobro donela?
Demokratija. Ne znam na koju misliš? U antičkoj Grčkoj to je podrazumevalo da određene grupe ljudi nemaju pravo glasa (robovi). U Francuskoj danas imaš sličnu situaciju gde je na ulicama jedno stanje, a pravo glasa sasvim druga. Totalno paralelni svetovi. Američka demokratija ima nedemokratske strukture iza zavesa koje totalitarno drže vlast u SAD. U stvari , deluje kao da nije bitno da li je uređenje demokratsko ili totalitarno, nego da li društvo prosperira ili ne. Po meni je osnovno merilo broj stanovnika. Ako raste znači da je dobro ako pada znači da je loše. Po tom merilu je recimo Afrika bogata jer ima puno dece a Evropa siromašna iako imaju hiljade eura plate, a to se upravo i pokazuje jer Afrika kolonizuje Evropu a ne obratno.
Mislim da osnova svega , pa i obrazovanja treba biti realno shvatanje sveta. Evolucija je borba i ne treba deci i ljudima tupiti tu oštricu. Ono što se danas radi je isto tako brutalno kao što priroda vrši regulaciju odnosa broja populacije i raspoloživih resursa putem brutalnih ratova i prirodne selekcije. Jedina je razlika što danas određeni ljudi to žele da regulišu umesto prirode. Oni umesto regulacije ratovima žele da spreče rađanje. Mislim da svako slobodno živo biće treba da izabere prvu opciju.

idemo, novi dan, nova potreba da se ne ostane nem na budalastine.

kina je sve samo ne homogena, u njoj zivi preko 50 zvanicno priznatih etnickih grup i jos nekoliko desetina njih koje nisu zvanicno priznate. tvrdnja da su amerika, nemacka, britanija, francuska, brazil, australija... zemlje koje su zbog velikog broja doseljenika od svetskih postale regionalni faktori je tek toliko besmislena da se necu ni truditi da demantujem. a sta tek reci za pokusaj mudrolisanja iz koga sledi da su npr kosovo ili obala slonovace bogtija i prosperitetnija zemlja od npr belgije ili islanda..

Sad pošto sam ja bio par puta u Kini i upoznao i ljude Han naroda i drugih, kao recimo Miao naroda bi trebao reći da ti pričaš glupost ali to neću uraditi. Kao prvo Han čine 90% Kine, a to je homogneije od Srbije u kojoj Srbi čine 83%. Druga stvar, mnogi narodi su utopljeni u Kineze, recimo Miao jezik znaju babe i dede dok srednja generacija ga često po gradovima ne zna. Upravo u Kini i postoje problemi u nehomogenim regionima poput Xingianga (gde imaju probleme sa Ujgurima) i Tibeta.
A za Kosovo i Obalu Slonovače ti reci da li su bogatiji oni kad imaju 5oro ili 10oro dece ili navedeni Belgijanci sa jednim? Drugo čija je budućnost ako ne ovih koji ima više? Ako je njihova budućnost zar sumnjaš da sutra neće biti i materijalno bogatiji od onih koji su izumrli.

svetla buducnost za sve africke zemlje ukljucujuci i Obalo slonvace. Familije sa mnogo dece koje ne mogu prehraniti i moraju da beze u Evropu gde su familije sa jednim ili dva deteta.
Prosla su vremena kada su brojne familije bile bogatstvo samo po sebi, sada treba detetu pruziti dobro obrazovanje kako bi uspelo u zivotu, a ne samo osnovna skola i idi kopaj njivu.
treba uciti ceo zivot a ne samo desetak godina

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=408763#p408763:1cnq46al je napisao(la):
nensav » 03 Oct 2016 08:29[/url]":1cnq46al]...ne mogu prehraniti i moraju da beze u Evropu...
Nije to to....
radi se kod ekonoskih migranata o hiperskoku nj. evolucije

Evolucijom su savladali preživljavanje i prilikom prirodnih katastrofa suša, poplava, bolesti ....
ne radi se o preživljavanju -jer da jeste njihov narod bi vec izumreo

jednostavno želja za boljim životom ne sutra (putem evolucije društva i pojedinca)
nego odmah i sada .... ato se migracijom i dobija

ako ostanu kod kuce morace da cekaju taj evolutivan proces društva i svoj ličnu evoluciju-napredak

Eto i mi čekamo neki napredak- evolutivni korak društvene zajednice i pojedinaca
(za neke je to članstvo u EU)
a imamo pojedince koj su isto kao i ovi migranti nestrpljivi i odoše u beli svet....
trpi samo demografija.... ali naši Evropljani
nisu išli bez pasoša, mimo graničnih prelaza , na silu i sl
jer znaju da za takvo ponašanje ,, ce ih utepaju načisto,,

a za ove migrante pripremljen je teren čitave rute
koristeci ćinjenicu to što se medju njima nalazi mali broj pravih Azilanata
te je mnogo kukolja uz to malo žita..... prošlo mimo sita

Vrh