Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

A šta da rade siromašni sa tim kućom?

Samo da kupe konopac.

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

http://www.blic.rs/vesti/beograd/br...-sto-je-rekord-u-poslednjih-30-godina/llmsbgg

Ovo uzmite sa rezervom, jer majke iz provincije masovno dolaze u Bg da se porode. Iz vise razloga, jedan od najvazijih je jer vise niko ne veruje u zdravstveni sistem u provinciji. Ljudi koriste svoje oci. Mnogo porodica koje imaju drugu nekretninu u Bg. registruju decu na Bg. adresu da bi imali pristup boljoj zdravstvenoj zastiti, tj da ne bi placali operaciju krajnika 800e plus doktor, kolika je tarifa za decu iz provincije.

Natalitet se ne popravlja sam od sebe mora da se popravi odrzivost ekonomije porodice. Svi svetski ekonomski tokovi guraju porodicu u smanjivanje. Znaci potrebna je analiza, plan, lokalna akcija i intervencija drustva.

Druga losa stvar je sto sve vise generativnih porodica sa malom decom odlaze iz Beograd/Srbije. Ovde se deca rode, ali onda cele porodice idu u inostranstvo. Nekada je bio slucaj da otac ode u Austriju, a zena, baba, deda cuvaju decu. Danas su gradske porodice manje oslonjene na prosirenu porodicu ili je nemaju, i mnogo brze se odlucuju za odlazak. Beograd vise nije mesto za prosirenu porodicu koja je sidro demografije.

VAŽNO JE ZVATI SE JELENA Ovo su najpopularnija ženska imena u Srbiji u proteklih 70 GODINA
Žensko ime Radmila ubedljivo je bilo na tronu popularnosti u predratnim godinama. Kako godine odmiču roditelji se sve više odlučuju za imena Ljiljana, Slavica i Snežana, a potpuni "bum" 80-ih godina pravi ime Jelena koje je bilo popularno gotovo čitavu deceniju. Danas u Srbiji najviše ima Milica, Jelena, Marija, Mirjana i Dragana, a pogledajte da li je vaše ime, i kada, bilo u zenitu popularnosti među mamama i tatama u Srbiji.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/vazno- ... 70/1xg89sy

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=358482#p358482:265823v0 je napisao(la):
laki72 » 15 Nov 2015 12:51 pm[/url]":265823v0]Interesantan tekst i zanimljiv predlog uz jednu veliku zamerku:
Ne podrzavam diskriminaciju drzavljana Srbije.
To je krsenje nacionalnih i medjunarodnih pravnih normi.
Umesto diskriminacije moze da bude resenje ofsetovanje.
Sta to znaci:
U mikro zonama gde je natalitet preko proseka ponuditi paket pojacanog obrazovanja.
U mikro zonama gde je natalitet ispod proseka ponudi subvenciju za majku i dete.

Sta to u praksi znaci:
Ako selo kod Novog Pazara skoro da nema dece - dete i maka se subvencionisu.
Ako Novi Pazar grad ima veci natalitet od proseka, dete dobija vaucer za obrazovanje na nekoj skoli u Srbiji, skolarina i stanovanje ukljuceni.

Ocigledno je da se ovde podstice natalitet najverovatnije Srba, i obrazovanje najverovatnije Bosnjaka, Roma itd. Ali to nije striktno navedeno u zakonu.
U ovom aranzmanu dobija i jedna i druga zajednica. A dobija i zajednistvo, jer su veci natalitet Srpske populacije i bolje obrazovanje recimo Bosnjacke ili Romske - dugorocni zajednicki interes. Osnova za integraciju se pojacava.

kad bi se svaki dan rodilo 1909 bebi godisnje bi imali 696785 beba sto bi bilo fenomenalno.

Jel ovo tačna vest? Sa 600.000 beba godišnje mi bi za 10 godina imali 6 miliona, a sada na 70 godina imamo 7 miliona, tj oko 100.000 rađanja godišnje, tj 300 dnevno. Mislim između 300 i 1.909 je ogromna razlika.

Ovo je vest od prosle godine, a verujem da se neko
malo izlupao

Ljudi, cija ce zena toliko da radja? Ne vidim da je problem u natalitetu, vec u kvalitetu, a to se postize dobrim obrazovanjem i soc. sigurnoscu. To vazi kako za Srbiju, tako i za Kosovo. Ne trebaju zene da radjaju vise dece, treba jos manje da radjaju, ali tamo gde je natalitet visok zbog zenine potcinjenosti muzu i familiji u strogom patrijarhalnom poretku. Barem shvatiti da nije normalno radjati puno dece, ako je finasijska situacije porodice losa, jer siromastvo nikom nije lepo.

Siromastvo je stanje duha, a ne debljine novcanika.
Verujem da ce me mnogi osuditi, ali je mnogi moji vrsnjaci iz sebicnosti nemaju potomstvo, a ne zato sto realno nemaju ekonomskih mogucnosti.
Ako se pivo pije sa prijateljem na terasi ili u dvoristu, ako se ne kupije 'flagship' mobilni i komp, da bi se 'blejalo' na internetu, ako se shvati da se moze plivati i u slatkoj vodi isto kao i u slanoj, da se moze rekreirati i van fitnes centara (i da trcanje stepenistem zgrade do vrha i nazad sagori vise kalorija nego ceo mesec zaje*******avanja u nekom etno zumba fitnes fenseraju ;) ) a da je pizza ispecena u svojoj kuhinji jednako ukusna a 4 puta jeftinija od one koju narucis ili pojedes u piceriji (...) ostane sasvim dovoljno da se odgaji neko od potomaka.
Al posto je dobrom delu populacije bitniji mobilni od 400-500Eur, ol inkluziv letovanje sa carter letom, na nekom grckom ostrvu, kamere od 20mpx (kojima ce raditi bezvredne selfije), ja postujem njihov izbor.
Da se razumemo:
To je posteno, takvi i ne treba da imaju potomstvo, jer ce na njega gledati kao na teret zbog kojeg su uskraceni za 'ono sto zasluzuju'.
Fer. Samo to nije nemanje. To je kao sto rekoh stvar izbora i prioriteta.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Pa upravo suprotno od toga sto kazes :laugh:
Romatizacija siromastva je izmisljotina onih koji te ljude sistemtski drze ispod pojasa moci. Ako postoji nekakva plemenitost ona je u pojedincu, a ne njegovom ekonomskom i socijalnom stalezu.

Jako je kontra efektno da se svaljuje krivica na nekog zbog toga sto nema potomke, to je kao prvo diskriminacija, kao drugo, ako dobijes decu da izbegnes tu krivicu pred ljudima onda to moze biti jos dodatno gore socialno okruzenje za dete da odraste.
Poznajem gomilu roditelje koji su citavu mladost jurili da zive i ispune svoje zivote, bili aktivni u mnogim poljima, kasnije dobili decu i bili sjajni roditelji, drugi nisu dobili, ali su i dalje ostali sjajni ljudi. Nema tu jednog obrazca, a i vremena se menjaju.
..Osecam da bi sada dobio odgovor na neki potpuno abstraktni nacin sta znaci imati decu i kako je to lepo :lool:

Ako govorimo o natalitetu na jugu Srbije i na Kosovu tu je licemrje najvece, jer se od ljudi ocekuje da se repodukuju u zaostalom sistemu vrednosti potisnuti dubokim siromastvom i neobrazovanoscu. Kada govorimo samo o nasim drzavljanima, mi ih, znaci, pustamo da postanu ono isto sto i albanci u njihovoj nazaostalijoj formi. To je dakle ta nacionalna taktika. Umesto da ih ucinimo slicnijim nama u pogledu nekih elementarnih stvari koje su kod nas bolje i koje bi napravile bolju ravnotezu izmedju naroda.

Cuj, ja nikome (pa ni tebi) ne namecem svoj sistem vrednosti.
Kazes da ocekujes odgovor koji je abstraktan, a onda upotrebis frazu "vremena se menjaju"
:D hahahaha
Pa menjaju se i sta onda?
Sve se menja, ali to ne znaci da ce neki sada prihvaceni principi i shvatanja ostati zauvek.
Dobar deo zapadne civilizacije decu smatra teretom i troskom.
Neki drugi ih smatraju bogatstvom.
Ali niko nema ekskluzivno pravo da osudjuje jednu ili drugu grupu.
Ti se zalazes da se radja jos manje, ja se zalazem da se radja vise. Ti ces reci da si ti u pravu i da tvoji argumenti imaju tezinu, ja cu to isto reci za sebe i svoje argumente.
I da evo da ti ispunim ocekivanje,
jeste LEPO JE IMATI DECU!
Nekome nije. Neko smatra da je to preveliko finansijsko odricanje u nasim uslovima. Neko smatra da ga to sputava u karijeri, neko da vise nikada nece biti slobodan.

Ja nisam rekao da osudjujem one koji tako razmisljaju.
To je njihova stvar, njihov zivot. Svako ima pravo na slobodu izbora.
Ali isto tako smatram da niko nema pravo da osudjuje i zamera onima kojima je porodica i deca i dalje visoko kotirana na listi prioriteta.

I jos jedna bitna stvar, jedna velika, velika nepravda.
Neretko se za pad nataliteta 'optuziju' zene.
Potpuno pogresno!
"Mi" muskarci smo krivci.
Mi i nasa sebicni nedozreli porivi i psiha "vecitog decaka".
Reakcija da ne zeli da radja (ili radja vise) savremene zene je sasvim ocekivana, jer ako sa druge strane cuje - zeno, dete place, zeno ustani mali se probudio, ajde promeni mu pelenu, zeno, ovaj mali nista ne uci...
A istovremeno otac pola dana provede zakucan za sportski kanal, ili sa 'ortacima' visi po kladionicama ili kaficima...
E pa svakako da ce uz takav odnos reakcija mlade zene biti opravdano takva.

I jos bih te drakce pitao, a koje su to "elementarne stvari koje su kod nas bolje"? ;)
Zaista, ba sta mislis, a ima veze sa demografijom i natalitetom?

P.S
Ja jedinac, moj stric troje.
Ja zaglavio na visoj, njegovo svo troje zavrsili fakultete, jedno magistar.
Ja imao sve uslove u fulu i ispunjavanje hirova (od ptice mleko), oni normalan skroman zivot.
U cemu je kvaka?

Ne osudjujes, a ovamo kazes da su to sebicni ljudi, i to je osuda. Nadam se da tako ne govoris prijateljima misleci da ih na taj nacin ne osudjujes, posto je malo degutantno, pogotovu ako kazes jednoj zeni :)

Ne kazem da ne postoji preterana samozivosti kod ljudi u ovom potrosackom kapitalizmu, ali to nije razlog sto se ljudi opredeljuju da nemaju decu. Prosto je normalno da ne zelis... ili da zelis samo jedno dete, to je np. kod nas nesto pozitivno u odnosu na albance, ali nisu ni oni stali u vremenu, naprotiv, mladi zele da se obrazuju, nece dugo postojati taj trend najveceg nataliteta.

Ako cemo o doprinosu drzavi i naciji, svako to radi na svoj nacin, neko samo napravi decu i ocekuje sve da im drzava sve pruzi, bez ikakvog dodatnog angazovanja u necemu sto unapredjuje drustvo na druge nacine. Najgore je kada je motiv: "da nas ima sto vise" zato da bi u buducnosti imali vojsku za osvajanje neke nove teritorije, takva ideologija mlade ocito tera ili u ludilo ili negde u inostranstvo.
Moj jak utisak je da je Srbija sve to oduvek kopirala od albanaca tj. jedni od drugih, zato i jesmo tako zaostale nacije, cak i u odnosu na druge susede.

Au drakce, al ti selektivno citas i tumacis onako kako ti odgovara...
Kome je to motiv "da nas ima sto vise"?
je*** mu misa, pa probaj da razumes da ima ljudi koji ne razmisljaju kao ti, ali su takodje normalni ljudi koji pored dece takodje na neki nacin unapredjuju drustvo.
Ili je tvoj rezon da su svi koji zele vise od jednog deteta zatucani retardi koji samo iscekuju neki (daleko bilo) rat?
Zaboga covece... :(
Ti verujes u mitove, ako mislis da je i jedna majka ikada u istoriji civilizacije bila spremna da gaji "topovsko meso"

I koje BRE "osvajanje nove teritorije" ?

Po ko zna koji put ponavljas kako je normalno da neko zeli jedno, ili nijedno dete.
Da, dobro, ko je rekao da nije?
Ali je valjda normalno i da ima onih koji zele dva ili vise, ili po tebi nije?
A izgleda da po tebi nije. Po tebi su takvi jadni, bedni i nazadni.

E, samo jednu stvar previdjas.
Vidis u tim zapadnim zemljama u kojima je po pravilu nizak natalitet domicilnog stanovnistva, poreze placas u osnosu na broj dece koje imas :D
Dakle, oni po tebi na neki nacin stimulisu "nazadovanje" i teze da budu 'zaostaliji'?
;)

He, he, sto bi rekao moj ortak, nemam nesto vremena da se poigramo ja i zena, a bas bi mogli i trece da napravimo ;) :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=392365#p392365:3k3tjncg je napisao(la):
laki72 » 16 Jun 2016 12:28 pm[/url]":3k3tjncg]
I jos jedna bitna stvar, jedna velika, velika nepravda.
Neretko se za pad nataliteta 'optuziju' zene.
Potpuno pogresno!
"Mi" muskarci smo krivci.
Mi i nasa sebicni nedozreli porivi i psiha "vecitog decaka".

+1000000000000
Ovo je sustina problema i najveci razlog sto nam je opao natalitet.
Slazem se u potpunosti Laki

Београд годишње „порасте” за 15.000 досељеника
Од 169 општина Србије, лане је само је 35 њих имало већи број досељених него одсељених. – Најбрже се празне варошице са 10.000 до 30.000 становника – У главном граду се већ годинама бележи негативни природни прираштај
http://www.politika.rs/scc/clanak/35953 ... oseljenika

Za muskarce, ja sam misljenja da treba praviti decu pre 40te godine, posle ce te zivot pitati gde si bio sta si radio.

Vrh