Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

imati decu danas izazov,
Imati decu je izazov oduvek, otkad je sveta i vijeka. Život je jedna velika neizvesnost. Ko može da ti garantuje da ćeš sutra uopšte (ne daj Bože) da se probudiš.
Svako ima izbor za sebe, i to treba poštovati. Ali da je sad neko grdno vreme gde će deca silno da se pate - ne bih rekao.

Više je danas nego u drugoj polovini 20. veka.
Ali da je sad neko grdno vreme gde će deca silno da se pate - ne bih rekao.
Za 20 godina polovina njih neće imati posao.
Svako ima izbor za sebe, i to treba poštovati.
Pa mislim da vlasti i svi koji su na strani "samo nek se rađa" obično ne poštuju ove koji ne planiraju decu. I obično se polazi od pretpostavke da je sebičluk. Vlasti i Srbende znaju zašto Pera i Marija nemaju dete. Znaju im finansijsko stanje, znaju im plate i smene, znaju im hipoteke i kredite, znaju im stanje u braku/zajednici, znaju im spermatozoide, zdravstvene kartone i istorije bolesti, znaju njihove odabrane ginekologe... sve živo najbolje znaju. Takav utisak se stiče.

Poslednja izmena:
Ali da je sad neko grdno vreme gde će deca silno da se pate - ne bih rekao.
Pa nije da nije, npr ne daj bože da se razboli moraš da juriš vezu za lečenje ili da skupljaš pare putem sms-a za lečenje.
Pa onda kad hoćeš da ga upišeš u vrtić opet moraš da juriš vezu, pa onda dođe škola pa opet juriš vezu, (ne daj bože da ti dete trpi vršnjačko nasilje jer od institucija koje bi decu trebalo da štitet od toga nema ništa),pa za srednju isto tako juriš vezu, možda čak i fakultet jer džabe što je npr tvoje dete vukovac kad neko sa vezom upadne ispred na budžet i sl.

Onda ti neka bu**** pregazi dete na pešačkom i nikom ništa. Jbg, ćale mu glavna faca u državi.

Da ne dužim dalje.

Možda je ovo u suštini više patnja roditelja da to sve prođu i obezbede ali se odrazi to i na decu.

Neki ljudi ovde misle da svako ko smatra da je imati decu danas izazov, automatski sam ne želi da ih ima. A to prosto nije tačno. Recimo ja planiram roditeljstvo u naredne dve godine, ali paralelno sa time smatram da je biti roditelj danas opterećenje a i neizvesnost prema detetu.
Potpuno si u pravu.
Sad jos uvek mozes da emigriras, ali ako bi vec dobio dete, sa detetom je mnogo teze seliti se.
Ti si pametan covek i cenim te bez obzira na razliciet stavove, pa bi bilo lepo da se to nekome prenese.

Potpuno si u pravu.
Sad jos uvek mozes da emigriras, ali ako bi vec dobio dete, sa detetom je mnogo teze seliti se.
Ti si pametan covek i cenim te bez obzira na razliciet stavove, pa bi bilo lepo da se to nekome prenese.
Kažem, meni i osobi s kojom sam je u planu u naredne dve godine svakako.

Ističem to opet da ne bude posle raznih konstrukcija ovde. Ali neću ulaziti u dalje detalje jer nema šta da delim to ovde niti je krucijalno za temu.

Dakle ja svakako planiram dete i jesam za to. Ali imam puno razumevanja prema svima koji ne planiraju. Neki od njih su i u mom okruženju, neki na poslu a neki među prijateljima. Polovina ljudi koje znam uzrasta između 25 i 40 godina imaju ili planiraju dete, a druga polovina nemaju, ne planiraju ili ne mogu da imaju iz A, B, C razloga.

Ali ajde nebitno šta sa mnom i sa mojim stavovima i tim ljudima oko mene... Ono što ostaje pitanje za sve koji kritikuju one koji ne planiraju decu je - koje rešenje nude? Ili ne nude ništa osim stalnog poseravanja u govorima, u novinskim člancima, kampanjama, emisijama, forumima...

Bogataši i korporacije koji izbegavaju plaćanje poreza i poštovanje zakona bukvalno danas dobijaju manje kritika i sranya nego ljudi koji ne planiraju decu iz ma kog razloga (a razloga je 10-20). Meni je to nenormalno i prejadno.

P.S.
Kad bogataši i korporacije utaje poreze ili otvaraju ofšor račune da bi izbegavali i prali pare, odma slede izgovori i relativizacije "pa dobro, to je njihovo pravo".

Kad mladi ljudi nemaju dete i kažu da ga ne planiraju, ne ulazeći u razloge zašto (što može da bude i zdravstene prirode) odma slede osude "Lenčuge jedne sebične!"

Znači bukvalno pohlepa, profiterstva, maliciozne radnje, utaje poreza i uopšte bilo koje grebanje o celo društvo su osnovno ljudsko pravo. A nemati decu iz bilo kog razloga je za osudu i sramljenje.

Jbt...

Pa ne praviš ti decu zbog ljudi, nego zbog sebe. A u prvom pasusu si ubo srž problema, egocentrizam, samo ja sebi da ugodim. Al život brzo prolazi, pa što je moja baba pričala, pitaće te starost gde ti je bila mladost.

Osim toga brdo socijalno nesnađenih likova, zatupljenih virtuelnim bivstvom, nema šanse da nađe partnera s kojim može da započne normalan život i osnuje porodicu jer je zajednički život prilagođavanje i kompromis.

I na kraju imamo gomilu ljudi koji imaju problem s fertilitetom, u najvećem broju slučajeva kao posledica preteranog odlaganja roditeljstva.

Ja planiram decu, samo ne ovde u Srbiji.

A većina ljudi (po mojoj proceni 60-70% od ukupnog broja) godina 18 - 35 ne planira decu uopšte, bilo u Srbiji bilo negde drugde.

Naravno da će ljudi da gledaju svoj interes kod odluke da li da imaju ili nemaju decu, jer sigurno neće kolektiv ili društvo u Srbiji da mu podiže i finansira decu nego on kao roditelj.

Ja dolazim iz porodice gde su me roditelji dobili ranije nego što su planirali u 22 i 21 godini. Proživeli ništa nisu život im se svodio da meni i sestri obezbede dovoljno sredstava za život. Ukratko imali su polujadan život. Iako su ponosni na mene i to ne bi menjali ni za šta. Ja sam jako jako zahvalan pojedincima iz moje porocice i sada se trudim koliko mogu da ,,vratim,,. Vodim na zimovanaj, letovanja, zimska letovanja itd. Gledajući njihov primer ne pada mi na pamet da pravim decu i živim kao pas. Odlaganje potomstva dok niste dovoljno spremni i zreli je najbolja stvar koju možete da uradite za sebe, svoj brak i svoje buduće dete. Sada je 21. vek zamrzavanje i očuvanje reproduktivnih materijala je dostupno. Ne moraju svi da imaju po petoro dece. Ko hoće i voli samo napred. Imam par prijatelja koji imaju troje i četvoro dece i to su uradili zato što decu OBOŽAVAJU i svu energiju su spremni da ulože u njih i to im je jedino važno u životu pogotovo ženskom delu nisu milioneri ali su spreni na veliku žrtvu. Ja nisam kao ni mnogi ljudi, zato i toliko razvoda i polupanih roditelja koji su pravili decu za druge. Pritisak sredine me ne zanima jer porodica odavno naučila da je moja zadnja i da mogu samo uzaludno da troše vreme i reči, a ostali ljudi me ne interesuju. Ako budem imao decu to će biti jedno ili dva deteta kojima mogu da se maksimalno posvetim više od toga je za ljude kojima je to primarni cilj u životu ili su prosto ekonomski dovoljno jaki da neke od obaveza mogu da prebace na dadilje i čistačice (koliko je to dobro za dete to je već neka druga tema).

Pa nije da nije, npr ne daj bože da se razboli moraš da juriš vezu za lečenje ili da skupljaš pare putem sms-a za lečenje.
Pa onda kad hoćeš da ga upišeš u vrtić opet moraš da juriš vezu, pa onda dođe škola pa opet juriš vezu, (ne daj bože da ti dete trpi vršnjačko nasilje jer od institucija koje bi decu trebalo da štitet od toga nema ništa),pa za srednju isto tako juriš vezu, možda čak i fakultet jer džabe što je npr tvoje dete vukovac kad neko sa vezom upadne ispred na budžet i sl.

Onda ti neka bu**** pregazi dete na pešačkom i nikom ništa. Jbg, ćale mu glavna faca u državi.

Da ne dužim dalje.

Možda je ovo u suštini više patnja roditelja da to sve prođu i obezbede ali se odrazi to i na decu.
Ako u glavi tako prenaduvavas 0.5% scenarije, imas vecih problema od imanja/nemanja dece.

To su scenariji koji se dešavaju u realnom svetu
Evo puna Srbija dece sto ne idu u osnovnu/srednju/fakultet jer nisu imali vezu, pogotovo vukovaca. Ne sme se predje ulica jer iza svakog coska juri neki MItrovicev sin da gazi. Cim dobijes upalu pluca - idu SMSovi.

Cak i da sve to gore jeste tacno, zamisli taj mentalni sklop gde si u fazonu, e samovoljno cu se izbrisati iz buducih gena covecanstva jer, zamisli - TREBA DA TRAZIM VEZU. Kako takvi ljudi urade ista u zivotu, sa ili bez dece, mi je misterija.

Kad bolje razmislim, mozda i tako priroda odredjuje sta vredi da ide dalje.

To je ona stara potreba da se svima unaokolo jadaš kad ti se desi nešto loše, a ove dobre stvari uzimaš zdravo za gotovo.
Tako je meni prijateljica pričala da su na pedijatriji u Domu zdravlja Novi Beograd svi katastrofa, teška muka, bez veze će dušu da ti vade.
Evo već 3,4 godine idem tamo, dvoje dece imam, završavam sve očas posla, zakažem preko aplikacije, spreme karton kod doktorke, ne čekam ni 10 minuta. Manje-više svi ljubazni, čim dođeš sa detetom sa temperaturom ulećeš pre svih.
Ovakva situacija je onda izuzetak, je l' da?

OD 1960. do 2007. (minimum fertiliteta) je jedan sistem?

Не, од 1960-те до 2000. је био један систем када је фертилитет опао за више од 25%. Након тога се пад драстично успорава па од 2000-2008 пада само 6% кумулативно да би након тога кренуо да расте.

Ако гледамо период 1960. - 2000. фертилитет је пао са 2.12 на 1.48 а ако гледамо период 2000-2025 повећао се са 1.48 на 1.61. Рећи да је фертилитет исти без обзира на систем је према томе нетачно. Исто је бесмислено узети 1960. за почетну годину само зато што ти то више одговара при поређењу утицаја различитих система на фертилитет

MIslim da se za gejeve situacija popravila i ovde.
U mom komsiluku na Dorcolu zivi jedan par otvorenih gejeva i niko ih ne dira.
Medjutim, postoji nesto drugo. Cak i u liberalnoj Holandiji gde sam ziveo, na poslu, ljudi ih ogovaraju iza ledja.

U vezi dece. Coveku se do 30-te obicno cini da ce vecno ziveti, da ima snage. I odlazu to sa decom, misle da jos nesto treba da dozive, jos nekoliko letovanja bez dece, jos nekoliko partnera ili partnerki, jos desetak hiljada da se ustedi.
Polako dodje 35-ta , prvi znakovi starenja i propadanja.
Fokusiraju se na zdravu hranu, na svoje telo, na sebe same.
Postaju sebi bebe.
Dodje i 40-ta, postaju produhuvljeni, osvajaju nove ukuse, iskustva. Strah ih je od smrti, ali zato ih je i strah d aimaju decu.
Dodje i 50-ta. Strah je jos veci, ali to ne priznaju ni samima sebi.
I prodje voz.
Ostaje smao cekanje kraja.

Tako to ide.

Zato. Ako osetite nagon da zelite decu, uradite to i ne razmisljajte. Go and f..k.
Ceka vas neverovatna avantura. ako imate taj nagon i zelju, uradite to. To mogu i psi i macke i krave, pa mozete i vi.
Imacete vremena za razmisljanje.

Што се тиче гејева иначе, драстично се овде поправио однос према хомосексуалности самој, поготово међу млађима па већина геј / би клинаца то практикује онако како раније нису. Па је чврства подела између "стрејт" и "геј" људи донекле избрисана, а чак је и корисније момцима да се претварају да су стрејт иако увелико практикују истополне сексулалне односе са стране.

Јер, наше друштво не пружа никакву "породичну" алтернативу истополним паровима па људи који хоће да једног дана имају децу, породицу и сл. морају да глуме да су стрејт док они који неће могу отворено да буду шта јесу. Наравно, "чистим" гејевима које не привлаче жене није баш опција да имају жене тако да су они махом осуђени на то да у Србији немају породицу и ако желе да ступе у брак, усвоје децу итд. морају да се одселе (или постану премијери и на фору се дочепају детета из Холандије као Брнабићка хех)

Што нас доводи у мало смешну ситуацију да у име породичних вредности ми дозвољавамо хомосексуални начин живота који је потпуно анти-породичан и састоји се од журки, дрогирања, курвања итд. али породичан геј живот није дозвољен и генерално се више осуђује.

Иначе потпуно се слажем са остатком поста, тај тзв. "childfree" начин живота који се промовише на западу (а који управо подразумева журке, дрогирање, курвање до смрти). је само још једна патологија њиховог друштва која не само да не може да доведе до целоживотног испуњења већ је увод у менталну хистерију због старења, алкохолизам, суицид итд. Људи су еволуирали да живе у породицама и посвете своје животе бринући једни о другима, та савремена инфантилна, тинејџерска саможивост према животу је вид заосталости у психолошко-емотивном развоју.

Apropo price o gejevima, upoznah skoro sticajem okolnosti jednu lezbejku, original Holandjanku. Posto je i onako svetska zena, dosta otvorena, ne znam gde sve nije zivela i putovala (nije vise u Holandiji) krene ona da prica i o svojim iskustvima kao lezbejka. I kaze da je imala dosta problema i tokom odrastanja i kasnije, da u Holandiji ima zapravo dosta i fizickog nasilja prema gejevima, napada i slicno. Valjda ima dosta i raznoraznih desnicarskih grupica kojima to smeta pa se desavaju i organizovani napadi. Moram priznati da sam bio iznenadjen jer sam mislio da je skoro cela populacija maksimalno tolerantna tamo. Kaze da su Spanija i Kanada recimo iz njenog iskustva jedine potpuno gej friendly destinacije. Pa eto male anegdote, jeste mozda neciji subjektivni dozivljaj ali nije sve tako kako izgleda. Mozda se i stvari siftuju, kao da na zapadaju jaca ksenofobija i netolerancija a ova nasa deca zovu na ljubav, pomirenje i transparentnost😁

Ovo su brojevi rodjenih po godinama u velikim vanevropskim zemljama od 2014. do danas.
Iran -500.000
1740068115922.png

Egipat -700.000 (njihov predsednik je i otvoreno rekao da su mnogoclane siromasne porodice problem za drustvo)
1740068170267.png

Turska -400.000
1740068202350.png

Kina -10 miliona (??)
1740068227485.png

Apropo price o gejevima, upoznah skoro sticajem okolnosti jednu lezbejku, original Holandjanku. Posto je i onako svetska zena, dosta otvorena, ne znam gde sve nije zivela i putovala (nije vise u Holandiji) krene ona da prica i o svojim iskustvima kao lezbejka. I kaze da je imala dosta problema i tokom odrastanja i kasnije, da u Holandiji ima zapravo dosta i fizickog nasilja prema gejevima, napada i slicno. Valjda ima dosta i raznoraznih desnicarskih grupica kojima to smeta pa se desavaju i organizovani napadi. Moram priznati da sam bio iznenadjen jer sam mislio da je skoro cela populacija maksimalno tolerantna tamo. Kaze da su Spanija i Kanada recimo iz njenog iskustva jedine potpuno gej friendly destinacije. Pa eto male anegdote, jeste mozda neciji subjektivni dozivljaj ali nije sve tako kako izgleda. Mozda se i stvari siftuju, kao da na zapadaju jaca ksenofobija i netolerancija a ova nasa deca zovu na ljubav, pomirenje i transparentnost😁
ma kakve desnicarske grupe, imas "ljude iz naroda", recimo obicne radnike u fabrici.
onda zene sujako agresivne prema njima, generalno

Vrh