Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Култура, језик и историја чине национални, а не етнички идентитет појединца.
Генетика каже да је већина грађана који се изјашњавају национално као Срби словенског порекла. А Срби су, је л', словенско племе.

Poslednja izmena:
Po državljanstvu su Francuzi, a etnički (nacionalno) su onako kako se osećaju, imajući u vidu toliko mešanja kulture!

Svakako ne zanm kako se oni popisuju i ne zanima me, ali sam siguran da na našem popisu moraš da odgovoriš posebno na državljanstvo (naše, dvojno, druge države), a posebno je posle nacionalna pripadnost i mislim da na to možda i nije moralo da se odgovori ako se ne varam!
Ех, било је комичних сцена у време старе СФРЈ на ту тему...

Пред слетање у Париз добијао се бели папир за попуњавање, на једном пољу пише: Nationalite/Nationality. И ови упишу Slovene, Slovenec, Croate, Hrvat... и онда им гранични полицајац врати и тражи да упишу Yougoslave... јер имају југословенски пасош - и само то је тамо националност. Дакле, на српском: држављанство.

Цео западни свет нагиње ка томе, основни разлог је, наравно, сузбијање немачког елемента (и челник аустријских социјалдемократа је био за аншлус 1938, тј. за "ширу немачку државу"), код нас је преживело старо схватање ("немачко": културно-историјско-језичко), па смо у односу на запад у раскораку. А јављају се и тамо сад чуда, једно од новијих је нада у "Северноирце", нову нацију која треба да сачува Уједињено краљевство, јер сад је католика више, али авај нису сви "Ирци", него има и ових нових, "Северноираца", са новим идентитетом који надилази религијску поделу, па би на референдуму о отцепљењу могли да гласају супротно од Ираца.

Шоу.

По мени једини праведан начин одређивања нечије националности је осећај тог појединца којој нацији припада, а тај осећај појединац гради на основу места на ком живи, места где је рођен, места где су му родитељи рођени, језика којим прича... А све то је крајње субјективно и зато је могуће да два рођена брата који живе у истом месту и рођени су у истом месту, и причају истим језиком не морају имати исти осећај националној припадности. Управо таквих примера имамо у ЦГ и не видим ништа да нам преостаје него да поштујемо избор оба та брата, свиђао он нам се он или не.
Сама генетика, уколико је познајемо а ретко ко то зна, може само донекле да утиче, јер шта нам значи ако знамо да нам 100-ти предак по искључиво мушкој линији потиче из групе Словенских народа или неких других изворно закавкаских народа.

Mislim, ja kapiram, to istorijski ima smisla, ali nekoga nervira.
Ако ћемо реално, иако су се Банат, Бачка и Барања и Срем посебно присајединили Краљевини Србији пре него што је формирано Краљевство СХС, након присаједињења Србија (Београд) није ни радио на томе да код људи северно створи дубљу свест о томе да од сада живе у Србији и да је њихов центар Београд.
Након 1918. и Краљевина СХС и Краљевина Југославија била је дељена на области и бановине а Србија практично не постоји.
Након што је формирана Бановина Хрватска није формирана Бановина Србија већ су остале бановине наставиле да носе имена по рекама.
Крајеви северно од Саве и Дунава посматрани су другачије и до 1929. уклапани у посебне административне јединице. Једини период када су човек из Новог Сада и човек из Крагујевца живели у истој административној јединици било је у време Дунавске бановине од 1929. до 1941. у којој опет није био Београд већ је он са Земуном и Панчевом био посебна административна јединица.

Poslednja izmena:
Ако ти је чукун, чукун, чукун деда био припадник словенског племена Срба и оснивач српске државе и већина каснијих предака из истог народа, ти се можеш родити у Уганди, осећати се као члан те заједнице, па и изјашњавати се као Уганђанин, али етничко порекло ти је српско и ту нема промене.

Па, да, али кога за то брига?

Мада је и племе Срба од некога постало, па се још помешало кад се доселило... Ја рецимо, према неким научним радовима на ту тему, закључујем да имам одређене генетске одлике Неандерталаца,. Чисти Хомо Сапиенси су у принципу само из Африке (црнци).

Poslednja izmena:
Ако ти је чукун, чукун, чукун деда био припадник словенског племена Срба и оснивач српске државе и већина каснијих предака из истог народа, ти се можеш родити у Уганди, осећати се као члан те заједнице, па и изјашњавати се као Уганђанин, али етничко порекло ти је српско и ту нема промене.
А шта ако је отац тог чукун, чукун, чукун дошао управо из Уганђанског племена шта ћемо онда. Прво мало ко зна линију више од пре 5-6 предака. Друго овде се ослањамо само на мушку линију јер ми сви имамо 2^11 чукун чукун чукун деда и исто толико чукун^3 баба, тако да један деда може бити српски племић а други немачки краљ, лупам.

Битно је онима који се тако изјашњавају, да није, не би ни попуњавали рубрику која се односи на национу припадност. Писали би регионалну, државну, континенталну, планетарну.. Шта год.

Зато што су тада забележени тако. А не би били забележени, да се сами нису изјашњавали. Пре тога, у време неандерталца вероватно нису. :cool:

Poslednja izmena:
А шта ако је отац тог чукун, чукун, чукун дошао управо из Уганђанског племена шта ћемо онда. Прво мало ко зна линију више од пре 5-6 предака. Друго овде се ослањамо само на мушку линију јер ми сви имамо 2^11 чукун чукун чукун деда и исто толико чукун^3 баба, тако да један деда може бити српски племић а други немачки краљ, лупам.

Ти се онда, у етничком смислу, осећаш делом Уганђанином, делом Србином, делом Немцем, ту нема ништа лоше. Ти си мост између народа.

Šta znači osećati se u etničkom smislu? Mislio sam da tu nema osećanja, samo činjenica.

Мада је и племе Срба од некога постало, па се још помешало кад се доселило... Ја рецимо, према неким научним радовима на ту тему, закључујем да имам одређене генетске одлике Неандерталаца,. Чисти Хомо Сапиенси су у принципу само из Африке (црнци).
Interesantna mapa mitohondrijskih DNK haplogrupa: https://upload.wikimedia.org/wikipe...tDNA_haplogroup_tree_and_distribution_map.gif

Prakticno, imamo 5 velikih haplogrupa u Africi (L1-5) a sve ostale rase su potomci samo dve grane jedne od njih (L3).

Бити емотивно повезан са чињеницом.

A ovaj što je izmešan, ali se ne oseća, on nije most između naroda?

Šta znači osećati se u etničkom smislu? Mislio sam da tu nema osećanja, samo činjenica.
Па кад се ознојиш онда се осећаш у сваком смислу :)

Шала, проблем је што овде чињенице или не постоје или их различито капирамо.

Култура, заједничке вредности, друштвена кохезија, степен цивилизацијског развоја и демографија су нераскидиво повезани. Када бисмо заменили Србе неким другим групама, ова територија на којој живимо више не би имала карактер Србије, а како стоје трендови са имиграцијом вероватно ни Европе. Ово што се дешава у Америци и на западу, melting pot и мултикултурализам нису улепшали живот домаћем становништву, чак напротив. Србија је пуна мана, али само треба замислити колике проблеме би додатно направио нпр шведски или француски сценарио.

Овај који се не осећа, њему је ионако свеједно, та чињеница му не игра никакву улогу.

1729083845802.png

Овај који се не осећа, њему је ионако свеједно.

Ali njegova etnička pripadnost je fakt, merljiv čak ako se odradi genetska analiza.

Onda dolazimo najzad do toga da etnicitet ≠ nacionalni identitet, i upravo u tom prostoru osećanje može da figurira kao neki faktor.

Наравно, ја о томе од почетка говорим, етничко порекло је једно, нација је нешто друго, она може бити политички, историјски, културолошки или неки други конструкт и може се мењати, а етничко порекло не.
Ето, новостворена Бошњачка је нација, а етничко порекло је углавном српско. И то не кажем ја, него нпр. Константин Порфирогенит у "О управљању царством" или Ајнхард у "Аналима Франачког краљевства", или папа Урбан III у були Дубровчанима, или бан Матеј Нинослав у повељама Дубровчанима..

Poslednja izmena:
Ali njegova etnička pripadnost je fakt, merljiv čak ako se odradi genetska analiza.

Onda dolazimo najzad do toga da etnicitet ≠ nacionalni identitet, i upravo u tom prostoru osećanje može da figurira kao neki faktor.
Genetska analiza ce ti pokazati da je Srbin u Bosni slicniji Muslimanu iz Bosne, da je Srbin iz Pristine slicniji Albancu sa Kosova itd.

Sta je tu merjlivo?

Ili jedan istorijski primer:

Stefan Prvovencani - zena Italijanka
Stefan Uros I - zena Francuskinja
Stefan Milutin - prva zena konacno Srpkinja
Stefan Decanski - zena Bugarka

Odradis genetsku analizu naseg najmocnijeg vladara, cara Dusana, ne dobijes ni 50% srpskih gena.

Ипак, постоји у неком облику, под неким именом и са потпуним или са солидним степеном самоуправе једно хиљаду година, са не тако великим прекидима.

И то што ти пишеш такве постове, само ће ојачати оне међу њима што би да су што даље од тебе.

Ha, to pišem kao nekog ko je polu srbin polu crnogorac.

Bar kod mojih je situacija jasna svi se u familiji osećamo kao srbi iz crne gore i govorimo srpski jezik.
Naravno jedan jedini medju nama se deklariše kao crnogorac koji govori crnogorski ali šta da mu radimo, nek mu je sa srećom ako se oseća tako.

Vrh