Moram da priznam da ne razumem o čemu pričaš, ali nema veze.
Velikoserbujem, na latinici...
Ma ništa, pišući razmišljam o čisto nekim statističkim apsurdima i nepoklapanjima i tome kako se istorija poigrala i napravila zamešateljstvo...i nadam se da će ubuduće biti više komično, kao u Montipjatonovcima ili Nadrealisitma, a ne krvavo. A i fino izgleda kad
prosečan Amer vidi da parlamo 7 jezika.
Језик не дефинише националност.
Pa ja i pričam o tome da je nekome očigledno stalo da se razlikuje, pa što ne i jezikom? Nije više dovoljan drugi dijalekt istog jezika. Veruje da tako cementira državnost valjda ili stvaranje novog naroda (samo su se zjbali zato što ne stvara država narod, nego obrnuto). Nisu stanovnici Republike Srpske Republikosrbijanci, ni Bosanci, ni Bošnjaci, nego su Srbi etnički, ma u kojoj državi živeli! Uz to je ovde istorija poprilično jasna, skoro nekih 15 vekova i dobro se zna kako su od tada išla mešanja, a pogotovo se zna istorija u poslednja 2 veka. Sve je to vrlo jasno i ako odeš u njihov Narodni muzej na Cetinju!
Zato je paradoks i veći. Bespredmetno je porediti, oni nisu višenacionalna država kao jedna Švajcarska npr ili Belgija, to je 1 narod, ma kako ga nazvali i kako god nazvali taj jedan jezik kojim se govori ili koju veru propovedaju! Sa izuzetkom Albanaca, koji su ipak samo najveća manjina i vidno se i morfološki razlikuju!
Latinosi opet govore iberijskim jezicima, imaju jedinstvenu veru, a mešavina su svega i svačega. Ti i danas posle 5 vekova možeš da vidiš Latinose kao Evropljane (potomke konkvistadora), pa starosedeoce, pa Afrikance (Surinam npr, ono kad vidiš kako Holanđani izvlače sportiste da igraju za njih), a onda i mešavinu svih njih, Mulate, Mestike itd (geografija osnovne škole)...
Prijatelj iz Bara, kaze "moji su pre 200-300g bili pravoslavci". Covek je inace musliman. Crnogorac po naciji, musiman po veri. Ne moze da kaze da je Bosnjak jer je mnogo daleko od Bosne a realno s Bosnom nema nikakve veze. Cak ni s ovima iz Rozaja. Podgorica/primorje je u pitanju...
Sutra da mu se država promeni npr i zove Tunguzija, deklarisao bi se kao Tunguzijanac i to je u redu i to se vidi po popisu po neskladu da ima takvih određen broj, ali kako taj iz Rožaja ili pak komšija iz Bara (a nije etnički Albanac) koji isto tu živi vekovima kaže da je Bošnjak, kako druže, KAKO? To nije neko ko se selio ili neko u pograničnim delovima, to je 10%. Jednostavno neće da budu Srbi, Crnogorci, nego su se nesrećnici identifikovali po religijskom osnovu sa tom geografskom skupinom 200 km zapadno. Pa brate budi stanovnik sveta, marsovac, čovek, šta god hoćeš, živi kako hoćeš, niko ga ne tera da bude kao Kusturica, kakve su to majmunarije?
Btw ja imam fantastično iskustvo u svakom smislu sa Albancima katolicima, dole bliže Bojani.