Instagram, geografija_instaOdlična mapa, gde si je samo našao?
Pričali smo o ovome na temi Demografija. Srbija ima dosta penzionera koji su sada između 70 i 80 godina pa oni povećavaju (već visoku) stopu smrtnosti. Ne kažem da nema visoke smrtnosti i bez toga, ali biće povećana u narednim godinama svakako.x.com
x.com
Stopa smrtnosti u 2024. godini, Srbija na trećem mestu.
A koja država nema!Srbija ima dosta penzionera koji su sada između 70 i 80 godina
Baš me čudi.Jedan od razloga za nizak natalitet u svetu - strah od budućnosti.
Ni ostatak Azije ne stoji bolje. Sem Afganistana i Pakistana, svi polako idu na fertilitet ispod 2.1. Pri tom Japan, Kina i Juzna Koreja, Singapur, imaju najgori fertilitet na svetu.Постоје истраживања да и арапски свет прелази полако у опадање наталитета, за разлику од остатка Африке и Азије невезано за религију.
A posle se čude kad crkavaju od gladi ili žive u bedi.U Africi ludilo, tamo je kod svih 4+
Do 2050 Afrika ce dobiti novih milijardu stanovnika sa sadasnjih 1.4A posle se čude kad crkavaju od gladi ili žive u bedi
Inače predviđa se da će i u Africi kad tad fertiliteti opasti, kad se dovoljno razviju i prosvete. Ali postoji bojazan da će se to desiti prekasno, tj. da će trebati previše vremena.
Ako je ovo tačno mi smo tik iznad Brazila što je dosta dobro. Ali nelogično mi je na primer za *Kosovo da je daleko iza ostaka Srbije, kao i za Albaniju da je gotovo na začelju. Šta bi sa onom pričom da tamo svi imaju po 10oro dece? Čak je i Indija na oko 2, a Bangladeš ispod 2. Znači prema ovome trebalo bi uskoro da krene da opada broj stanovnika, što ni u jednoj projekciji nisam video.U Africi ludilo, tamo je kod svih 4+
Takodje u 99 zemalja je fertilitet iznad 2.1
Da, na to mislim.Do 2050 Afrika ce dobiti novih milijardu stanovnika sa sadasnjih 1.4
Africa: total population forecast 2020-2050 | Statista
According to the forecast, Africa's total population would reach nearly 2.5 billion by 2050.www.statista.comAfrica: most populated countries 2050 | Statista
The population in Africa is expected to grow by 90 percent by 2050.www.statista.com