Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

U Crnoj gori gotovo da nema industrije, citav sever zemlje je u Beogradu, a korupcija je neviđenih razmera.
Žive od turizma, a i tu rade direktno protiv svojih interesa. Imali su istorijsku šansu da naprave novi bum sa Rusima kada im je vecina drugih destinacija zatvorena. Umesto toga oni sebi pucaju u nogu zarad Amera koji im sigurno nece doci u goste. Pre toga su im propale dve sezone zbog korone. I na sve to im dođu na vlast ekonomski magovi koji povećavaju plate na konto doprinosa = kriza u najavi.
Sve u svemu Grčka vol 2 sa lošijm morem i slabijom infrastrukturom...
 
Jbg, ispred nas su po svakom pokazatelju. A mi smo ovde pričali i da će Slovenija gladovati. Pa ništa. Investicije kakve postoje na crnogorakoj obali, Hrvatska npr. može da sanja.

Ali sa mogućim demografskim trendom koji pomenuh to sve još nema veze - tek ako se desi da oni uđu u EU a mi ne, to może da počne. I to bi bio istorijski debakl za Srbiju.
 
Dodao bih tu i razne profesore, doktore, akademike, filozofe i slicne koji smatraju da zemlje bez gotike, romanike, renesanse, humanizma (ne mesati sa humanoscu!), baroka, reformacije/kontareformacije, epohe logike i prosvetiteljstva itd. nisu za EU i za Evropu uopste.
Ne grese mnogo, ako cemo realno.

Sta to ima npr. jedna Albanija da ponudi Evropi te svetu uopste, sem gomile kriminalaca, prostitutki i sirotinje? Krvnu osvetu i kanabis iz Lazarata mozda? To mogu da ponude vec sada kada su van EU. :D

Hteo bih ovo da iskomentarisem, tačno je to, ali 2/3 gradjana Srbije zivi u Beogradu i Vojvodini i sve gore napisano smo imali. (Sem renesanse). U svakom slučaju više nego Grčka i Bugarska. Problem danasnje Srbije je što se Srbi sami osecaju inferiornije od Evropljana, i iz te frustracije nastaje odbijanje. Onog dana kada većina ustane iz kreveta i kaze ja sam Evropljanin, Srbija će odmah ući u EU.
 
Upravo, takve stvari sebi ne smemo da radimo.
Srpski je npr. bio jedan od 18 prvih jezika na kojima su štampane novine:
329643_srbskija-novini_fmob.jpg

Posle su u socijalističkoj Srbiji na snazi bile bedastoće tipa 'Azbuku je izmislio Vuk i vekovni prekinuo muk', ali takvog preglupog nasleđa (i okova) stvarno moramo da se oslobodimo. To nijedan narod ne radi sebi.

Izvinjavam se, ali u EU ima nacija koje ne znaju ni kako im se pre 100 godina zvao glavni grad.
 
Hteo bih ovo da iskomentarisem, tačno je to, ali 2/3 gradjana Srbije zivi u Beogradu i Vojvodini i sve gore napisano smo imali. (Sem renesanse).
Bas i ne.
Onog dana kada većina ustane iz kreveta i kaze ja sam Evropljanin, Srbija će odmah ući u EU.
1. od toga nema nista niti ce biti
2. cak i da kojim slucajem bude nesto, mogu sebi da kazu i da su car Naruhito - zapravo nisu niti ce biti.

Inace na taj ''evropski iNdetitet'' se mahom loze samo Ukrajinci, Gruzijci, Moldavci i jos par izgubljenih slucajeva. Svi ostali znaju da od toga u stvarnosti nema nista niti ce biti.
 
Ovde si se odao, taj narativ koriste Srbi protivnici EU i u svojoj borbi spremni su da sruse sopstvenu kulturu samo da ne liči na evropsku.
 
U tom slučaju, Crna Gora će biti razvijena zemlja i stanovništvo Srbije će se seliti tamo.
ahha
Trenutno sam u nekom sudskom postupku u CG.
Njihovi pravosudni organi, notari itd, jos daleko gori od nasih, sako mozes da zamislis tako nesto.
Ono u cemu su bolji je d aimaju kakvutakvu demokratiju i politicke slobode i slobodu stampe.
 
Planiras izvaditi vizu za sebe i porodicu da se na vreme prebacite tamo? Mozes i neka ostrva u Mikroneziji da pikiras, tipa Palau ili Nauru.

Kukova ostrva, idealna za tebe :)
Razmisljam o tome.
Veliki sam na zalost malogradjanin.
Na kraju mi stan nece trebati, kad budu goreli gradovi.


Kad budu gorjeli gradovi
ja cu biti spreman
tragat' cu do tvoje kuce
uzet' cu te za ruku
Bjezat' cemo izvan grada
i plivati preko rijeke
penjat' cemo se ka vrhu planina
to nije uzalud, zar ne
 
Jbg, ispred nas su po svakom pokazatelju. A mi smo ovde pričali i da će Slovenija gladovati. Pa ništa. Investicije kakve postoje na crnogorakoj obali, Hrvatska npr. može da sanja.
Pa nisu bas, konkretno BDP po stanovniku je približno isti, prosečna neto plata je veća u CG, ali to je cist populizam posto je kod nas veća bruto plata.
Ja mislim da Crna Gora moze samo da sanja o Hrvatskoj obali koja je kud i kamo uređenija i lepša. Investicije u CG su uglavnom sumnjivog porekla, dok su u Hrvatskoj svetski lanci. Skoro sam procitao podatak da Hrvatska ima 900 hotela od cega je vise od pola visoke kategorije (4 i 5 zvezdica)
 
Sve suprotno za more i investicije. Crnogorci carevi. Hrvatska - zimmer frei. Ovo je najveća zabluda kod nas, da su Hrvati tu kao nešto uspešni. Nisu ni za... Slovenci jesu. I Crnogorci. I Turci.
 
Kad se produzi krak autoputa od Dubrovnika, i sagradi nastavak, nece vise morati vecina stranaca (Madjari, Cesi, Nemci, Slovaci...) da ide preko Srbije.
Kao sto Ptari sa Kosova vise ne idu preko Peci, Berana pa preko Podgorice do Ulcinja.
Napravili sebi autoput do Sukobina, pa odmah stignu u Ulcinj.

Sve se menja, pa tako i turizam.
 
Sve suprotno za more i investicije. Crnogorci carevi. Hrvatska - zimmer frei. Ovo je najveća zabluda kod nas, da su Hrvati tu kao nešto uspešni. Nisu ni za... Slovenci jesu. I Crnogorci. I Turci.
Ja bih rekao da si ti u zabludi, jer su ekonomski podaci neumoljivi.
Prihod od turizma prosle godine u Crnoj gori je bio nepunih milijardu evra, a u Hrvatskoj 13,1 milijardi. Pa i Srbija bez mora je imala 2,5 milijarde od turizma tj dva ipo puta više od CG...
 
Само питање је да ли би у случају уласка ЦГ у ЕУ дозволили двојна држављанства или би морали да се одрекну српског, и да ли би улазак демографски поправио стање у ЦГ или би она само била одскочна даска за остатак Европе као што је случај са Хрватском.
 
Ne mora strancima da se da državljanstvo.

Aj samo da razmislimo, ako npr. plata medicinske sestre u CG bude 1.500 evra a u Srbiji 700, neće biti seobe? Daleko je? Postoji jezička barijera?

Nema u Beogradu baš mesta za sve, a imamo tri opštine u Srbiji u kojima je prošle godine prodat po jedan (1) nov automobil, i još nekoliko gde su prodata po dva. 'Odselitsja' je ovde za narod i dalje opcija.
 
Само питање је да ли би у случају уласка ЦГ у ЕУ дозволили двојна држављанства или би морали да се одрекну српског, и да ли би улазак демографски поправио стање у ЦГ или би она само била одскочна даска за остатак Европе као што је случај са Хрватском.
EU me odlučuje o pitanjima dvojnog državljanstva. To je na svakoj državi zasebno. Može i ne mora.Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk
 
Знам, него ЦГ сада не даје двојно држављанство.
 
Vrh