Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Kako nas vide građani EU? Od mojih skromnih kontakata i još skromnijih putovanja imam utisak da nas uopšte i ne gledaju i ne znaju previše od Srbiji. mislim na obične građane, ne na političare. I to je opasnost, postajemo sve nebitniji. A kada si nebitan onda postaješ još izolovaniji i siromašniji i ogorčeniji i još manji i još nebitniji. I onda bitniji igrači odlučuju umesto tebe. A narod će bežati na druga mesta.
Ne mora da uđemo u EU, ali možemo da negujemo dobre odnose, da se povezujemo, da budemo dobri sa njima, da ne budemo parija i kontra nje.
Vidim potencijalnu opasnost posle rata u Ukrajini. Vidim da Ukrajina iako je razorena i spržena, jača. Njen glas se čuje. Zajedno sa Poljskom , Češkom, baltičkim državama, Skandinavskim državama, da ne zaboravimo USA pitaće se u vezi imnog stvari, sa ili bez Krima , možda i više bez Krima kako bi joj nešto kompenzovali. I da se ne lažemo, oni nas gladaju kao neprijatelji, ma koliko Dačić glumio uvređenost.

Kaко немци виде румуне? Како румуни виде португалце? Шта знају французи о словацима?
То што су Украјина, Пољска и балтичка тројка популарни због рата је политички исфорсирано.
Колико зна просечни француз о Хрватској и њеном становништву?
Русија је данас као и 20их баба рога Европе. Наш народ већински симпатише Русију и то је чињеница коју ретко који наш политичар може да сакрије или промени. Опет питање је како на то гледа обичан човек у Шпанији, Белгији или Немачкој. Обичан човек у Чешкој, Пољској или Естонији нас због тога сигурно гледа као будале, исто као што ми гледамо на Балтичку тројку као на некакве усташе.
Опет, питање је колико приврженост ЕУ и њених чланица и народа и народности може утицати позитивно или негативно на нашу демографију.

До сада нас је Господ спасао да не уђемо у ту ЕУробовску унију и ваљда нас неће оставити ни надаље. Доста је нама унија све до краја света и другог Христовог доласка. У Југославији где смо били највећи народ проведосмо се дивно а тек би се у тој јазбини провели још боље. Нека хвала. Споразуми, сарадња колико нам је у интересу, у свако доба наравно. Било каква уједињавања, придруживања, утапања, Боже сачувај.

Kako nas vide građani EU? Od mojih skromnih kontakata i još skromnijih putovanja imam utisak da nas uopšte i ne gledaju i ne znaju previše od Srbiji. mislim na obične građane, ne na političare. I to je opasnost, postajemo sve nebitniji. A kada si nebitan onda postaješ još izolovaniji i siromašniji i ogorčeniji i još manji i još nebitniji. I onda bitniji igrači odlučuju umesto tebe. A narod će bežati na druga mesta.
Ne mora da uđemo u EU, ali možemo da negujemo dobre odnose, da se povezujemo, da budemo dobri sa njima, da ne budemo parija i kontra nje.
Vidim potencijalnu opasnost posle rata u Ukrajini. Vidim da Ukrajina iako je razorena i spržena, jača. Njen glas se čuje. Zajedno sa Poljskom , Češkom, baltičkim državama, Skandinavskim državama, da ne zaboravimo USA pitaće se u vezi imnog stvari, sa ili bez Krima , možda i više bez Krima kako bi joj nešto kompenzovali. I da se ne lažemo, oni nas gladaju kao neprijatelji, ma koliko Dačić glumio uvređenost.
Koliko je meni poznato mi negujemo dobre odnose sa Evropskom unijom, problem je što politika evropske unije radi protiv naših interesa. Mi se ne namećemo njima, nego oni nama. Zbog čega je bitno kako prosečan građanin neke države ima mišljenje o nama? Ono što ja znam je da je svaki stranac dobro došao u našu zemlju. Mi smo makar istorijski uvek bili otvoreni prema svima.
Kakva crna Ukrajina jača, ta država ne postoji.
Cela ova priča nema veze sa naslovom teme, tako da bi moderatori i ovde mogli nešto da učine.

Реално метла треба да ради за све ове поруке о Европи, па ако треба може тема о ЕУ на разно.

Smarate sa tim kukanjem na offtopic od dve strane.

Više sam saznao i shvatio stvari ns ovoj temi u ove dve strane offtopičarenja sa par ljudi (i njihovim argumentovanim obrazloženjima) nego što sam saznao u zadnjih 100 strana na temi Izbori.

Poslednja izmena:
Кад је тема избори мешана салата :D Свака порблематика треба да има своју засебну тему - демографија, Евроинтеграције, спољни послови, скупштина, опозиција, економија, правосуђе, екологија, здравство...

Nikako ne razne Rusije&Kine ili ono ''umiljato jagnje XYZ q. sisa'' :D . Geografija prosto ne dozvoljava.

Иначе обожавам спој логике "Србија никад неће бити примљена у ЕУ ни бити део Европе" и "Србија не сме да сарађује или има икакве користи од било ког другог ван Европе"

Обично проевропски људи инсистирају да Србија јесте европска и да ће ући у ЕУ а анти-европски да никада неће бити и да треба да се окрене Русији и Кини. Овај менталитет је стварно нешто изузетно; сушта супротност Мађарима

Cela ova priča nema veze sa naslovom teme, tako da bi moderatori i ovde mogli nešto da učine.
Шта да учине, ово је форум везан за урбанизам, граћевину.. Ова тема вероватно служи за то да се овде људи што више празне причама о политици како би остале биле чистије, тако да док год не прште увреде све је у најбољем реду 😀

Ja stvari posmatram (pogadjate) veoma crno.
Smatram da ce se ovaj rat zavrsiti na nuklearni nacin, pa treba razmisljati o Brazilu i Australiji i Novom Zelandu kao novim centrima civilizacije.

Planiras izvaditi vizu za sebe i porodicu da se na vreme prebacite tamo? Mozes i neka ostrva u Mikroneziji da pikiras, tipa Palau ili Nauru.

Kukova ostrva, idealna za tebe :)

Ја знам људе који су се одселили у Намибију и у Казахстан, један чак у Нигерију, али за свог живота нисам чуо да се неко из Србије иселио у Црну Гору (осим Марије Милошевић), једино одлазак сезонски лети на рад у неком ресторану или кафићу.

To ti je dosta jednostavno: ako oni uđu u EU a mi ne, biće dosta veće plate nego u Srbiji - već su veće - i onda će poneko radije otići tamo, nego u Švedsku (jer ne mora da uči švedski), da ne pominjemo Maltu.

Mislim, Crna Gora je jedna od najlepših zemalja na svetu; još ako je bogata... lako se putevi seoba preokrenu. To se, kažu, već i dešavalo, u vekovima posle Kosovskog boja, pa ne bi bilo ništa novo.

Богами, Врачар би био чудан да ЦГ уђе у ЕУ.

Нема Црна Гора никаквог ни кадровског, ни логистичког, ни економског, ни институционалног, ни стручног, ни безбедоносног, ни образовног потенцијала за некакав развој у било чему осим туризму, то је друштво потпуно криминализовано,
али ће највероватније ући у ЕУ јер су превише мали за било какав негативни утицај, чланица су НАТО и уласком ће се ставити додатна и коначна тачка на било какав евентуални руски утицај после уласка у НАТО и јавност је чини ми се већински прозападно оријентисана,
мада увек постоји могућност да и они никад неће ући у ЕУ исто као ми,

на крају долазимо до племенског менталитета и токсичности и једних и других и "протосрба" и Монтенегрина, моје мишљење је да би за неког из Србије трајна селидба тамо била погубан потез.

To su sve puki stereotipovi. Crna Gora ima veći postotak visokoobrazovanih i od Hrvatske, u bivšoj SFRJ odmah iza Slovenije. Standard je već godinama bolji nego u Srbiji. I infrastruktura, i javne službe. Tamo čak i železnička preduzeća rade sa profitom, elektroprivredu da ne pominjemo, gde nikakve krize nije ni bilo. Gradovi su uredniji, značajno. Ako uđu u EU, nema ni najmanje sumnje da će biti bogata zemlja.

A što se doseljavanja tiče, tamo se odavno doselilo više hiljada ljudi iz države znatno bogatije od naše, iz Rusije.

Vrh