Šta je novo?

Deltini projekti

Širbegović gradi za Deltu

Do kraja ove godine očekuje se početak gradnje trgovačkih centara u Užicu i Banja Luci. To će biti više od 12 objekata koje je za ovu uglednu srbijansku kompaniju izgradila Širbegović grupa.
Pored toga, na proljeće počinje gradnja šoping mola Delta Planet u Beogradu, veličine 220.000 metara četvornih. To će ujedno biti i najveći šoping mol u ovom dijelu Europe.

"Drago nam je kako smo dobili još jednu priliku da opravdamo povjerenje čelnih ljudi Delte. Profesionalno smo jako zadovoljni što smo neizostavan dio Deltinog razvojnog programa. Mislim da je jako bitno njegovati dobre poslovne odnose i saradnju sa firmama iz Srbije, jer jedino kvalitetnim poslovanjem možemo prevazići sve one kočnice iz prošlosti koje nam onemogućavaju konkretan napredak. U tome veliku ulogu imaju predstavnici vlasti, koji imaju zadatak da stvore povoljne preduslove za nesmetano poslovanje na prostoru cijelog regiona. Ono što je meni, kao poslodavcu, posebno važno i drago je to da naši radnici rado odlaze na gradilišta u Srbiju i da su tamo jako dobro prihvaćeni" rekao je Faruk Širbegović, predsjednik Širbegović grupe.

izvor. www.pincom.biz
 
Mišković i Beko prave projekte za stanove u Luci Beograd - spor biznismena i gradskih vlasti
Ambiciozni planovi novih vlasnika Luke Beograd Miroslava Miškovića i Milana Beka da na njenom zemljištu sagrade ekskluzivni stambeno-poslovni kompleks neće biti realizovani jer grad želi da zadrži luku na postojećoj lokaciji. Kako je za "Blic" izjavio gradonačelnik Dragan Đilas, izmeštanje beogradske luke bi gradsku kasu koštalo 207 mil EUR, a za to nema novca u gradskom budžetu. Tako će poznati srpski biznismeni, umesto od profitabilnog rentiranja, još neko vreme prihode ubirati samo od lučkih poslova.

- U toku su pregovori i sigurno ćemo postići najbolje rešenje za Beograđane. Do izmeštanja postojeće luke neće doći još bar dve-tri godine, a nova će biti izgrađena najverovatnije uz koncesiju i to je trenutno najbolja solucija. U obzir dolazi i saradnja sa pančevačkom lukom ili ćemo možda pronaći neko treće rešenje - priča Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda.

On nije precizirao koje bi to treće rešenje moglo da bude. Na pitanje "Blica" da li je moguće novac obezbediti od prodaje 100ha zemljišta koje koristi Luka Beograd i oko koga se trenutno grad spori sa njenim novim vlasnicima, nije dao precizan odgovor.

- Zaista vam to u ovom trenutku ne mogu reći - kaže Đilas.

Podsećamo, gradonačelnik Beograda je u toku predizborne kampanje govorio da će se boriti za svaki pedalj zemlje na kojoj se nalazi luka i tada naglasio da ga ne interesuje ko je trenutno vlasnik tog zemljišta.

- Reč je o 100 ha zemljišta koje, prema procenama stručnjaka, vredi 500 mil EUR. Uz pomoć ovog novca mogla bi da se izgrade dva mosta i počne izgradnja metroa - rekao je tada Đilas.

Izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na desnoj obali Dunava može da uspori ili čak i onemogući odluka Okružnog suda. Od ove institucije gradski čelnici očekuju da potvrdi rešenje Drugog opštinskog suda, koje je pre pola godine donelo odluku da 100ha zemljišta koje je koristila Luka Beograd pripada gradu. Tada bi njeni novi vlasnici i konačno bili onemogućeni u svojim planovima. Ipak, slučaj Luke Beograd trenutno senalazi u fioci Okružnog suda i pitanje je kada će doći na red.

- Nema nikakvih naznaka da će sud o tome uskoro raspravljati. Jako je važno da se to što pre dogodi jer bi grad od prodaje tog zemljišta mogao da zaradi ogromne sume novca - kaže Strahinja Sekulić, javni gradski pravobranilac.

Pre nekoliko godina Okružni sud se već bavio ovim slučajem i vratio zemljište Luci Beograd. Grad je tada zatražio reviziju od Vrhovnog suda, ali odluka nikad nije doneta.

Iako im trenutne okolnosti ne idu na ruku, kako nezvanično saznajemo, Mišković i Beko uveliko pripremaju projekat za izgradnju moderne stambene četvrti na zemljištu oko kojeg se spore sa gradom. Projekat je već prikraju, a kako se priča, na njemu rade arhitekte iz Glazgova (Škotska).

- Mogu oni da prave razne projekte, ali ne mogu da grade na zemljištu koje nije njihovo - kategoričan je Sekulić.

Luka Beograd je pre spora sa gradom raspolagala sa 180ha zemljišta. Sud je prvostepeno već presudio da je od toga 100ha uvlasništvu grada, a gradski čelnici planiraju da se izbore za još 50ha,za koje tvrde da nije u vlasništvu Luke Beograd. Kako su ranije govorili, novim vlasnicima pripadaju samo objekti i onoliko zemljišta koliko je potrebno za korišćenje tih objekata, kao i deo priobalja koje se koristi kao pristanište.

I Drakulić u Luci Beograd?

Osim biznismena Miroslava Miškovića i Milana Beka, u ovaj posao je ušao i vlasnik "East point" Zoran Drakulić. On je nedavno kupio silose koji pripadaju Luci Beograd i ima nameru da na njihovom mestu sagradi stambeno-poslovne objekte.

- Arhitekta gospodina Drakulića zvao me je pre nekoliko meseci i izložio mi njegove planove. Razgovarali smo načelno. Objasnio sam mu šta je po urbanističkom planu dozvoljeno da se gradi na tom zemljištu, a šta ne - priča Antonije Antić, direktor Urbanističkog zavoda Beograd.

Prodaja pod sumnjom

Luka Beograd i njena imovina prodati su za nepunih 50 mil EUR. Odmah u susedstvu, država je Izraelcima za plac od samo 2,5ha za gradnju marine Dorćol uzela 30 mil EUR. Ako bi se na beogradsku luku primenila ista računica, država je mogla da zaradi oko milijardu evra.
Izvor: Blic
Link: blic.co.rs
 
A da država, pošto je ambiciozno krenula u iskorenjivanje korupcije, ambiciozno krene u preispitivanje poslovanja dotičnih ambicioznih biznismena u zadnjih dvadeset godina.
 
Tesko, buduci da jedan od njih finansira sve parlamentarne stranke, osim jedne koju pak finansira ovaj drugi :D

No, evo dobrih vesti za ljubitelje Deltinih projekata:

Beograd dobija Delta planet, a Novi Sad i Niš Delta siti
I. Jovanović |||| - 13.10.2008. - 22:42
„Šoping mol na Autokomandi biće dva puta veći od Delta sitija, a biće gotov 2011. godine", kaže za „24 sata" Dejan Racić, direktor Delta real estate...
Kompanija Delta će u narednih nekoliko godina krenuti u niz projekata, kako u Srbiji, tako u regionu. Samo u Beogradu će ova kompanija do 2012. uložiti 685 miliona evra za zidanje na 781.000 kvadrata. Novi Sad i Niš će uskoro dobiti svoje Delta sitije, dok će se osvajanje regona nastaviti - kaže u intervjuu za „24 sata“ Dejan Racić, direktor Delta real estate.

ŠOPING - Koji su najznačajni projekti u Beogradu?
- Sledeće godine počinjemo sa izgradnjom velikog šoping mola Delta planet na Autokomandi, koji će biti dva puta veći od Delta sitija. Ceo projekat će koštati preko 200 miliona evra, a biće gotov 2011. Takođe u istom periodu gradićemo i kompleks u Bloku 20 koji će se sastojati od hotela „Interkontinental“ sa 320 soba i poslovne kule koja će se zvati Delta tauer. Taj projekat košta 150 miliona evra i biće gotov takođe 2011.

Kakva je situacija sa hotelom „Kontinental“ i „Geneks“ apartmanima?
- Hotel „Kontinental“ još uvek posluje pod tim imenom i nećemo ništa raditi dok se ne završi Univerzijada. Za renoviranje objekta i njegovo pretvaranje u Kraun plaza hotel ćemo uložiti oko 30 miliona evra, a za rad će biti spreman 2010. Rekonstrukciju „Geneks“ apartmana ćemo početi od Nove godine.

Da li će neki gradovi u Srbiji dobiti šoping molove?
- Planiramo da u Novom Sadu i Nišu otvorimo Delta sitije, a to ćemo uraditi čim se kompletiraju tenderska i urabanistička dokumentacija. Beograd će u najskorije vreme dobiti još jedan šoping mol u ulici Despota Stefana].

Ne čini li Vam se da je toliko šoping centara mnogo za jedan grad?
- Primera radi, Budimpešta je pre osam godina imala šest šoping centara i 10 hipermarketa, a kupovna moć je bila slična ovoj u Beogradu sada. Neće svi objekti podjednako dobro poslovati, ali moramo da vidimo šta potrošačima odgovara. Delta siti mesečno poseti oko milion kupaca.

Planovi za region?
- U Sloveniji ćemo sledeće godine da gradimo ogroman tržni centar vredan 250 miliona evra. U Banjaluci ćemo takođe da otvorimo Delta siti, a nećemo odustati ni od tržišta Hrvatske, iako nismo prošli na tenderu za Zagrepčanku.

Svetska kriza može samo da nas uspori
Da li velika finansijska kriza može ugroziti vaše poslovanje?
„Ne može se reći da ovakva kriza neće imati efekata. Moguće je da će manji investitori imati problema, ali mi ispunjavamo sve kriterijume da nam banke odobre kredite i da time zatvorimo finansijsku konstrukciju. Od projekata nećemo odustajati, jedino je moguće da kasnimo sa realizacijom nekoliko meseci.”

Srbija dobija pet ritejl parkova
„Interesantno je da imamo u planu da otvorimo i tzv. ritejl parkove koji će imati tržne centre, do it self objekte i slično. U Beogradu ćemo otvoriti tri objekta, prvi već sledeće godine. I Novi Sad će dobiti svoj park, kao i Kragujevac”, objašnjava Racić.
Izvor 24 Sata
 
мени је занимљива ова вест за делта кулу која ће, кажу, бити готова до 2011. године. реално или не, питање је сада? :vops:
 
A je li realno da kula i hotel koštaju manje od Planet-a? A ne verujem da se u pare za Planet računaju i one dve poslovne kule, jer su rekli da će njih po završetku Planet-a...
 
Po meni je realno, jer planet ima duplo vecu povrsinu u odnosu na kulu, plus moras racunati trosak krova planeta koji ce biti ogroman, a to ume podosta da kosta.
 
Planet jeste veci od celog kompleksa u Bloku 20, cak i bez bliznakinja. Nego, je li stvarno moguce da je shopping mall skuplji od poslovne kule i hotela?

Ne znam tacno kako te stvari idu, ali cini mi se da je trzni centar manje zahtevna investicija jer kada zavrsite gradjevinske radove, uredjenje samih lokala, restorana, pa cak i bioskopa je na zakupcima. Dakle Delta im ostavlja samo praznu belu sobu, a kasnije oni, naravno u skladu sa pravilima shopping malla, uredjuju svoje lokale.

S druge strane u hotelu 20 grade hotel sa pet zvezdica. Sad me prosvetlite, ko sredjuje enterijer hotela? Ako je to na Delti - opremiti 320 soba luksuznog hotela, restorane, kongresne dvorane, bazen, fitnes centar i ostale perverzije - onda bi bilo logicno da je kompleks u Bloku 20 veca investicija. Setimo se samo Grand Casina Beograd u koji je navodno ulozeno 80 miliona evra (!?), a spolja biste rekli da se nista narocito nije promenilo.

Sa poslovnim prostorima je slicna stvar kao sa trznim centrima, dosta toga zavisi od zakupaca. Medjutim Delta kulu u Bloku 20 gradi prvenstveno za svoje namene, tako da to moze malo da pojaca cenu.
 
Buduci da je u pitanju "24 sata" uopste nije iskljucena mogucnost greske, oni stalno prave neke omaske kada su podaci, pogotovo brojke u pitanju.
 
pa i nije bas isto ustvari potpuno je razlicito sto se tice uredjivacke politike i nacina rada i ako je isti vlasnik
 
„Šoping mol na Autokomandi biće dva puta veći od Delta sitija, a biće gotov 2011. godine",

SUPER :gobb: :kk:
 
drugacija ciljna populacija pa se zato informacije pakuju malko drugacije, ali su lead-ovi price uvek isti.
 
Komentar sproću vesti na naslovnoj strani: Delta Tower fasada mi je katastrofalna, i opšte uzev, ni za jedan Deltin projekat koji sam video do sada ne mogu da kažem da mi se sviđa. Deluje mi kao da se i dalje štedi na svakom koraku, i kod izbora projektanata, i kod budžeta za izgradnju, što je bilo OK u bloku 63, ali pored Sava Centra to je već nekako i sramota. IMHO.

Ono što je dobro je da se (bar u najavi) polako ali sigurno formira beogradski skyline, sa dve zgrade Ušća, Deltinom kulom, i četiri visoke zgrade u bloku 26. Ako neko od ovih veštijih u crtanju može bar da nabaca gabarite na fotku Novog Beograda gledano sa Kališa, bio bih mu jako zahvalan. :) Šteta što u animaciju nisu ubacili Ušće, baš me žešće zanima kako će se dve (tri) zgrade uklopiti.
 
Interesuje me sta je sa Deltim projektom sa Soping molom koji treba da se izgradi kod Ade? Ili je bila dezinformacija ili je ostavljen projekat za neka buduca vremena.
 
bojanche":28rbqzsr je napisao(la):
Interesuje me sta je sa Deltim projektom sa Soping molom koji treba da se izgradi kod Ade? Ili je bila dezinformacija ili je ostavljen projekat za neka buduca vremena.
Delta do sada nije zvanicno odustala ni od jednog svog projekta, ali ne gradi onim tempom kojim je najavila. Taj objekat na adi se verovatno nece graditi naredne 3,4 godine i to je optimisticka varijanta.
 
Taj objekat su verovatno planirali da izgrade duz novog Obrenovackog jer ne vidim gde bi drugde mogao se izgraditi na Adi. Medjutim na tom potezu je za sada zabranjena gradnja zbog izvorista vode i pogona za preradu vode Makis.
 
Na kojoj tacno lokaciji oko stadiona CZ Delta planira da izgradi onaj stambeno-poslovni objekat? Da li ce otkupiti pomocne terene CZ ili je neka druga lokacija u pitanju? Ako moze neka slika mape bilo bi idealno.
 
shmeksi":1s94mix4 je napisao(la):
Na kojoj tacno lokaciji oko stadiona CZ Delta planira da izgradi onaj stambeno-poslovni objekat? Da li ce otkupiti pomocne terene CZ ili je neka druga lokacija u pitanju? Ako moze neka slika mape bilo bi idealno.
nwcz6p.jpg
 
shmeksi":31y3nq10 je napisao(la):
Na kojoj tacno lokaciji oko stadiona CZ Delta planira da izgradi onaj stambeno-poslovni objekat? Da li ce otkupiti pomocne terene CZ ili je neka druga lokacija u pitanju? Ako moze neka slika mape bilo bi idealno.
Kako mislis da otkupi pomocne terene? Pa gde ce onda da treniraju? Na glavnom stadionu? :) Pre svega ne znam ko bi mogao da odobri prodaju tih terena? Dan Tana? Ako sacekaju jos malo kako stvari stoje nece ni morati da otkupljuju bilo sta od CZ jer ce im i to pripadati. :rant:
 
Miskovic je odavno bacio oko na Zvezdu. Sva skora desavanja u klubu su rezultat njegovih akcija da se cena maximalno obori, a posto prodaja sportskih drustava bude postala zakonom regulisana, da potom jednostavno besplatno preuzme Zvezdu i svu njenu imovinu. Dan Tana nije iz te price.
 
Vrh