Šta je novo?

Delta Planet Autokomanda - [Tržni Centar | 172 000 m²]

shumar":1y7a7f82 je napisao(la):
Čisto da se zabeleži

Logor Topovske šupe je počeo sa radom samo mesec dana posle prvog beogradskog logora, Banjičkog logora i po svom karakteru bio prolazni logor jer u njemu nije bio organizovan ni prinudni rad ni likvidacija, već samo okupljanje i smeštaj radi organizovanog masovnog ubistva koje je vršeno na drugim mestima. U prolaznom logoru u Topovskim šupama su uhapšeni ljudi prikupljani i smešteni da bi iz njega bili odvođeni i ubijani na različitim lokacijama u okolini Beograda (Trostruki surduk između Bežanije i Surčina [6] , u selu Jabuka u okolini Pančeva...), ili transportovani u Banjički logor[7], a žene, deca i starci u logor na Starom sajmištu kada je on osnovan 28. oktobra 1941. godine.


http://sh.wikipedia.org/wiki/Topovske_šupe

Isti izvor:

Topovske šupe je naziv prvog koncentracionog logora za Jevreje i Rome u Beogradu koji je postojao tokom Drugog svetskog rata[1] koji se nalazio se na Autokomandi i u kojem je u periodu od 22. avgusta 1941, kada je počelo masovno hapšenje Jevreja u Beogradu i okolini, do 12. decembra 1941.[2] (kada je ovaj logor prestao sa radom) bilo smešteno oko 4.000 ljudi, najviše Jevreja iz Banata a zatim i Roma

Dakle, negde su se pogubili sa svojim izvorima. Ali nebitno je, da li je prvi, peti ili sedamdeset peti. Na tom mestu je bio logor.
 
Barkley":2zhipzu7 je napisao(la):
Имаш линкове ка неким фоткама у мом посту 153, на претходној страни.

Hvala, to je nazalost u fazi rusenja. I ja sada ne mogu da se otmem razmisljanjima o tome da gradimo repliku Terazija na Novom Beogradu a ovde nismo u stanju da zazidamo par cigala, popravimo par krovova, i osisamo travu...

Imam utisak da ovo ne samo da je zapusteno zato sto se "nema para", ovo kao da nekome aktivno smeta i najradje bi da uopste nije tu. Jer bi onda mogli da rade sta god hoce a da se niko ni ne pobuni.

Po meni bi trebalo uraditi memorijal a sav visak prostora dati nevladinim organizacijama i, sto da ne, i drzavnim, gradskim, ili obrazovnim institucijama. Ima tu puno primerenih namena za taj prostor, bas kao i u slucaju Starog Sajmista. E ali kako bi se u to ovi jolpazi (ortoped i drustvo) onda ugradili?

A posebno mi nije jasno da je ta parcela tek tako mogla da predje u privatne ruke, nekoga tu treba dobro poterati g*** motkom.
 
Pošto od naših nema 'leba, da li bi vredelo poslati neko pismo Jevrejskoj opštini?
 
Гага":1i1ynj9z je napisao(la):
Vocar":1i1ynj9z je napisao(la):
Pošto od naših nema 'leba, da li bi vredelo poslati neko pismo Jevrejskoj opštini?
Итекако

Nemojte pogrešno da shvatite ali ako i oni nemaju sluha za to onda im definivino interes prevazilazi obeležje.

Ajd sad da svaki ćošak gde su bili ljidi zatvarani, ograditi, konzervirati i restaurirati. Ma daj.
Jedna tabla da se tu nalazilo i gotovo a verujem da to može da se uklopi u Delta Planet.

Mene zabrinjava kuda će UMP do Šumica? Kuda će on i kako će kružni tok na autokomandi da reše?
 
edgeman":1qva97j7 je napisao(la):
Гага":1qva97j7 je napisao(la):
Vocar":1qva97j7 je napisao(la):
Pošto od naših nema 'leba, da li bi vredelo poslati neko pismo Jevrejskoj opštini?
Итекако

Nemojte pogrešno da shvatite ali ako i oni nemaju sluha za to onda im definivino interes prevazilazi obeležje.

Ajd sad da svaki ćošak gde su bili ljidi zatvarani, ograditi, konzervirati i restaurirati. Ma daj.
Jedna tabla da se tu nalazilo i gotovo a verujem da to može da se uklopi u Delta Planet.


Ja te nisam shvatio pogrešno.
Mislim da precenjuješ uticaj JO. Nisu oni nikakav "centar moći".
Naravno, mogu oni da naprave frku u javnosti oko ovoga, ali to bi im se vratilo - povećanjem antisemitskih ispada.
Pa seti se samo one dve budale u "Velikom bratu" (bu**** se javi sama, ne treba je tražiti) i kakvi su komentari bili na vesti u medijima...


Na stranu Topovske šupe, ali - zbog čega je Beogradu toliko neophodan još jedan ovakav tržni centar?
Potreban je jedino - Delti.
 
Potreban je delti naravno,ne grade oni nista kao ni drugi privatnici jer nemaju pametnija posla vec jer imaju zaradu.

Potreban je tom kraju trzni centar,ali to znaci da nece biti nista od trznog centra na trosarini,onih kod stadiona niti onog koji stoji ucrtan u naselju stepa stepanovic.
 
vucko":gjifwldu je napisao(la):
Potreban je delti naravno,ne grade oni nista kao ni drugi privatnici jer nemaju pametnija posla vec jer imaju zaradu.

Potreban je tom kraju trzni centar,ali to znaci da nece biti nista od trznog centra na trosarini,onih kod stadiona niti onog koji stoji ucrtan u naselju stepa stepanovic.
а нједан од тих поменутих молова није нимало споран, већ је и пожаљан, а на страну то што су сви остали урбанистички далеко смисленији од ове огавне кутијетине.

Значи, да је некоме стало до смисленог развоја града био би један мол у оквиру партизановог или звездиног стадиона са једне и Трошарине или Степе са друге стране Вождовца. а плац аутокоманде би био неки пословни центар Вождовац, са пар кула и огромном јавно-парковском површином около....у оквиру које би легао тај плато ко саливен

е, то би био помак. Заиста оправдан и смислен помак.
 
Ne brinite za guzvu na Autokomandi posle izgradnje trznog centra, sve ce to metro da resi!

Umesto da se grad zaduzuje kod Francuza domaci tajkuni preuzece na svoja pleca teret njegove izgradnje i podariti Beogradjanima Metro kakav zaista zasluzuju:

74_tc.png


©Tajkunizacija Beograda
 
Nije ni u planu nego zidar karikira investitorski urbanizam kod nas.
 
Zidar se zeza, ali možda Miško ili neko drugi uvidi da baš u tom kraju fali jedan tržni centar...
 
GTC će graditi tržni centar u blizni Ade. Tako da će to pokriti Čukaricu u narednim godinama. A i Delta city je sada udaljen samo 10 minuta od Banovog brda.
 
pa kad se malo razmisli ova lokacija što je zidar označio kao tc hipodrom i nije nemoguča. tu se sad nalaze nisovi rezervaori i samo je pitanje vremena kad će biti isplativo iseliti ih i na njihovom mestu napraviti nešto novo.
 
Zidar :kk: :D

I da na tim stanicama moras da sidjes i onda prodjes kroz trzni centar da bi seo na drugi voz i nastavio put :rolleyes:

Mislim da je to bio aerodrom u Kopenhagenu na kome moras da prodjes kroz duty free shop na putu do kapije, ovo bi bio slican konept samo dodatno razradjen za domace uslove :laugh:

PS Druga asocijacija mi je na nesto sto bi moglo da se nazove tajni plan "Kako oko centra grada napraviti omcu i ugusiti ga". Ne daj Boze da u njemu opstane neka trgovina ili mesto za izlazak, svi kod gazda Miska u soping i na provod!
 
Zato jedva cekam da se izgradi shopping mall u Rajicevoj i da se ozive prostori robnih kuca u Knezu, pa da centar ponovo zivne i udje u ravnopravnu konkurenciju sa shopping molovima. Super je vest da se Vapiano otvara u Knezu !
 
SRBIJA | NEDELJA 15.07.2012 | 10:48
Projekat šoping mola pri kraju
IZVOR: TANJUG
Beograd -- Izrada projekta šoping mola na Autokomandi je u završnoj fazi, a gradnja bi trebalo da počne u proleće, kaže potpredsednica Delta holdinga Jelena Krstović.

64587260650029f84c0644568770889_orig.jpg


Potpredsednica Krstović je istakla kako Delta holding planira širenje šoping mol biznisa i u drugim većim gradovima Srbije i u regionu.

"Završavamo i pregovore sa nekoliko velikih zakupaca. Šoping mol na Autokomandi imaće oko 250 brendova od kojih će 50 biti potpuno novi na našem tržištu", rekla je Krstović.

Taj tržni centar, površine 200.000 metara kvadratnih, trebalo bi da počne sa radom u jesen 2014, investicija je vredna 200 miliona evra, a biće otvoreno više od 5.000 novih radnih mesta, naglasila je Krstović.

Prema Krstovićevoj, ova investicija je veoma značajna za čitavu privredu Srbije jer će biti angažovan veliki broj podizvočača, dok će mnogobrojne delatnosti biti potpora projektu.

"Šoping mol će doneti mnogo inovacija i to ne samo ponuda za kupovinu, već i zabavnih sadržaja, a imaćemo i prvi 'ajmaks' bioskop sa najsavremenijom tehnologijom i velikim brojem sala, što će biti potpuna novina na našem tržištu", kazala je Krstović.

Krstović je istakla da će u šoping molu na Autokomandi, i pored dosta ekskluzivnih brendova veći deo ponude biti dostupan prosečnom potrošaču.

"Početak gradnje tog šoping mola rezultat je opsežnih istraživanja i analiza ne samo 'Delte' već i potencijalnih zakupaca i partnera zainteresovanih za srpsko tržište koja su pokazala da će, u narednom periodu, moderni tržni centri imati dobru perspektivu", navela je Krstović.

Potpredsednica Delta holdinga je napomenula, da je u planu gradnja šoping mola u Beogradu u Bulevaru Despota Stefana koji će biti veći od onog na Autokomandi i sa još više "pristupačnijih" brendova.

Širenje šoping mol biznisa planirano je i u Novom Sadu, Nišu, kao i u Banja Luci.

Delta je u izgradnju šoping molova Delta siti u Beogradu i u Podgorici, do sada investirala oko 140 miliona evra.

Izvor: B92
 
Potpredsednica Delta holdinga je napomenula, da je u planu gradnja šoping mola u Beogradu u Bulevaru Despota Stefana koji će biti veći od onog na Autokomandi i sa još više "pristupačnijih" brendova.

???
 
To i meni zvuci nemoguce posto je u pitanju manji prostor,mozda planiraju neku kulu tamo pa ce biti vise kvadrata?
 
Ove potpredsednice Delte sve neke dobre ribe, Miško stvarno zna da ih odabere. :laugh:
 
Tek na prolece pocinje gradnja :(
Svasta do tada moze da se desi, koliko je samo puta bilo ovakvih najava.
 
Teško da će "Delta land" biti veći od "Planeta". U onoj brošuri na njihovom sajtu stoji da će tržni centar u Bulevaru despota Stefana imati 57.000m2 za izdavanje ("Delta planet" bi trebalo da ima 75.000m2 za izdavanje). Ali kada se na "Delta land" doda i poslovni prostor (14.000m2) i stambene zgrade (56.000m2), onda možda može da se kaže da ceo kompleks jeste veći od centra na Autokomandi. Direktor "Delta real estatea" Vojkan Glavinić je nedavno izjavio da izgradnja "Delta landa" neće početi pre kraja 2014, tj. pre završetka "Delta planeta".


@nombre

Od zvanične prezentacije projekta se govori da će izgradnja početi na proleće. Videćemo da li će poštovati taj rok, ali postoji nekoliko stvari koje ukazuju na to da je početak izgradnje izgledan: finansijska konstrukcija je navodno zatvorena, tako da kinta nije problem (a i "Delta" je prilično stala na noge od kada su uvalili "Maxi" za masne pare), za lokaciju postoji Plan detaljne regulacije, a i ne želim da budem zlonameran, ali čini se da se u zemlji stvara nažalost atmosfera favorizacije domaćih privrednika (nama poznatijih kao tajkuna). Nemam ja ništa protiv da oni rade - ali pod istim uslovima kao i svi mi ostali.

@angry bird

Znam da možda zvuči čudno, ali Beograd ima najmanje tržnih centara (i maloprodajnog prostora po glavi stanovnika) od gotovo svih glavnih gradova u regionu. Pogledaj npr. samo koliko tržnih centara ima u Zagrebu (www.arenacentar.hr, zagreb.avenuemall.hr, www.branimircentar.hr, www.hoto.hr/cvjetni, www.gardenmall.hr, www.centarkaptol.hr, www.citycenterone.hr ...). Tržni centri imaju svoje prednosti, ali i brojne mane - ali uprkos njima mislim da je ta "shoppingmallofobija" preterana. Ne znam nijedan evropski grad koji je izgubio svoj identitet ili dušu zbog tržnih centara. Čini se da je kod nas otpor prema tržnim centarima veliki prvenstveno zbog muljarora koji ih grade, a zatim zbog siromaštva gde fensi molovi deluju malo kao "prst u oku".
 
Vrh