Šta je novo?

Delta Planet Autokomanda - [Tržni Centar | 172 000 m²]

stf":2kwfh0uc je napisao(la):
@ Delija

Постоји слободна парцела поред, али ако нешто никне, и када никне, то ће бити архитектонско урбанистичка наказа, јер је шопинг мол овакав какав је, пројектован као самосталан организам. Штагод да се изгради поред, сметаће једно другом. Ниђе везе

Питање је да ли ишта ту може да се ради, јер туда пролази колектор отпадних вода, ткз. мокролушки колектор.

Па то не мора да буде нужно лоше.Подијум куле се лако може прилагодити оваквом тржном центру а сама кула би у сваком случају била други свет у односу на ТЦ.

Та парцела не би била грађевинска и не би се продавала приватном инвеститору да не може да се гради на њој. Или си мислио на локацију паркинга?

@stf

Ma poenta je da smo u Evropi, pored Poljske jedini odrzali istu vladu, cak je i ojacali, sto govori da narod zna kakav nam je sistem i dalje ga podrzava. Zasto bi bilo sta bilo ko menjao kad ovaj sistem "pali" i vecina je zadovoljna.

I ja bih na Miskovicevom mestu sve srusio sto mi smeta, vidis da vecini to ne smeta.

Hvala STF za komentar u ime svih ljudi koji odatle poticu. Saosecajno od tebe. Od kako je Djokovica na sceni, meni srce puno i mnogo ponosnije hodam ulicama Amerike. Nadam se da se vecina drugih koji zive izvan Srbije slaze samnom. Koliko je Djokovic svojim profesionalizmom i vestinom promenio sliku Srbije to samo nebo zna. On posecuje Britanskog premijera, sto mislim da se jos nije desilo politicaru sa Balkana. Ja bih Djokovicima dala jos za dzabe. Sve sto je porodica uradila sa tim terenima se vraca gradu i to mnogo vise nego sto se direktno vidi. Samo ljut i frustruiran covek to ne moze da vidi. Naravno da mu to ne daje za pravo da rusi znamenja, ali Novak je istorija sam po sebi.

@ Delija

Мислим да је целокупна идеја шопинг мола на овој локацији још један непромишљени урбицид, како га ти зовеш. Та локација је сувише вредна да би била уступљена кутијетини без обзира има ли, или нема места за куле.

Мокролушки колектор иде уз аутопут и не могуће је да не залази у парцелу, али је та парцела тотално одсечена и ако је Делта не узме, не знам има ли од ње ико други користи..

@ Nikola
Пољаке разумем, они нису осетили кризу, али заиста нисам знао да се овде тако добро живи, тј. да је толиком проценту људи стварно лагодан и срђен живот.... вероватно сам у тешкој заблуди и нама цветају руже.

@ Staklena

Да се разумемо. Оно што се дешава на Дорћолу је срамно и криминално и ја то не браним. Оно што мени смета, и на шта увек реагујем на форуму су двоструки стандарди који се понекад јављају у ставовима неких форумаша. Недоследност и контрадикторност.

Са једне стране су Ђоковићи окарактерисани као највећи мафијашки проблем Београда, а са друге стране је још одвратније понашање тајкуна далеко прихватљивије. То по мени није нормално.

Ма, Вунице, Срђан Ђоковић јесте џибер са којим и сам Новак често има проблема, али чак ни он није "срушио" никакво знамење. Оно што смета оном делу БеоБилдоваца који би волео да се, због великог страдања током историје, од читавог Београда направи један огромни меморијални парк (по коме бисмо сатима ћутке шетали, загледани у даљину, док нам ветар мрси косу...) јесте грађење свега што подсећа на живот и промене у близини споменика. Било да је реч о АТП тениским теренима на обали Дунава, молу на Аутокоманди, кући на Косанчићевом Венцу, сутра ће бити кукњаве уколико нешто почне да се гради поред Старог сајмишта... Као да се не схвата да живот мора ићи даље и да управо контраст са животом меморијалу даје праву димензију.

Смем да потпишем да нико од нарикача ниједном није обишао Топовске шупе, јер да јесте не би биле заборављене седам деценија. Али зато у моменту када постоји шанса да се и меморијал и читав плац приведу достојнијој намени од постојеће (дакле никакве) гејзири суза прете да нам са екрана потопе тастатуру.

Могу да разумем да се некоме пројекат свиђа или не свиђа. Мени лично недостају оне првобитне куле. И наравно да је цивилизацијски минимум да се достојно обележи место одакле су на стратиште одвођени несрећни људи. Али да хистеришемо због тога што се у неки пројекат у Београду улаже новац који ће запослити хиљаде људи и који ће подићи понуду у престоници, то не разумем. Можда је требало да Мишко остави паре у кипарским банкама и крцка камату?

sizif":3hcd9bbl je napisao(la):
Али да хистеришемо због тога што се у неки пројекат у Београду улаже новац који ће запослити хиљаде људи и који ће подићи понуду у престоници, то не разумем. Можда је требало да Мишко остави паре у кипарским банкама и крцка камату?

Ma hvala mnogo Misku, znamo da on to radi samo zbog nas i nase buducnosti i zaposlenja. Dobicemo brdo novih peraca akvarijuma, baba-sera, dokonih cuvara, skupljaca kolica, dokonih Izvolte devojaka koje ce po celi dan da premestaju garderobu sa jednog mesta na drugo. Jako produktivno i prosperitetno.

Mlade cemo da postavimo na ovako sjajna mesta, nauciti ih da zaborave proslost i postanu toliko bezlicni zombiji koji ulicom psa vuku kao igracku na kanapu, a najvece zivotno zadovoljstvo im je da se napiju do iznemoglosti.

Kakav znacajan projekat, nemam reci.

Није поента "натерати" Мишковића да уреди спомен плато. Сама идеја о Шопинг молу поред меморијалног платоа је у најмању руку...дегутантна. А када још приметимо да се тај плато налази на сред будућег мола...одвратно.
Држава је уложила паре у државни објекат на Дорћолу, који је само уступљен Ђоковићима, нису га купили.
Мишковић је, насупрот томе постао ово што јесте пљачкајући државу и грађане, а уз то је купио плац 40 година планиран за важан инфраструктурни, илити читај: јавни простор. И уз то му је продата локација меморијалног платоа.
А шта је он урадио за државу? За било кога? Ништа. За разлику од Ђоковића који су барем, изрекламирали земљу...

A kako je to ustupljen Djokovicima? A zasto je drzava ulagala da ustupi Djokovicima? A kako to Novak dobija milione dinara za reklame u drzavnim firmama, kampanje ministarstava, pomoc za organizaciju Serbia opena koji je sramota za tenis i sport od turnira?
Te price o reklamiranju zemlje prodaj ostalim idolopoklonicima, mene oslobodi...

Stvarno necu da se raspravljam o Djokovicima, na njihovoj temi sam rekao sta sam imao... Moram samo da kazem ono na sta sam upozoravao pre godinu dana o tim famoznim Djokovicima i njihovoj danasnjoj ljigavoj podrci Tadicu bas kako sam rekao pre godinu dana...

I covece skini mi se sa kicme vise o tome da napadam Djokovice a kao branim Miskovica... O miskovicu cutim samo iz razloga jer mislim da se podrazumeva da je lopuza i kriminalac... A ovaj projekat podrzavam samo iz nade da ce nici neke kule u ovom razje*******anom gradu bez ikakve perspektive...

Staklena_Wool_nica":1rnwq45y je napisao(la):
Hvala STF za komentar u ime svih ljudi koji odatle poticu. Saosecajno od tebe. Od kako je Djokovica na sceni, meni srce puno i mnogo ponosnije hodam ulicama Amerike. Nadam se da se vecina drugih koji zive izvan Srbije slaze samnom. Koliko je Djokovic svojim profesionalizmom i vestinom promenio sliku Srbije to samo nebo zna. On posecuje Britanskog premijera, sto mislim da se jos nije desilo politicaru sa Balkana. Ja bih Djokovicima dala jos za dzabe. Sve sto je porodica uradila sa tim terenima se vraca gradu i to mnogo vise nego sto se direktno vidi. Samo ljut i frustruiran covek to ne moze da vidi. Naravno da mu to ne daje za pravo da rusi znamenja, ali Novak je istorija sam po sebi.

Nikakav problem nije da mu vi date šta god želite i imate. Veliki je problem da mu se poklanja "narodna" imovina u najelitnijim delovima grada od koje on, tačnije tatica i striko, prave svoje prćije, gde se ponašaju kao srednjevekovni feudalci i izrabljuju radnike. Da ne pričam o tome kako se ponaša ekipa sa bočnih grana stabla Đokovića...npr brat od ujaka. Čovek je u najmanju ruku najzaslužniji za uspehe, možda čak zaslužniji i od samog Novaka.

Imali smo mi, i imamo još uvek hvala Bogu mnogo ljudi koji su prvaci u svojim oblastima ali nemamo pojma o njima. Zašto bi se jedan "moderni gladijator" izdvajao među svima njima? Svaka Novaku čast, ali zbog čega bi on jedini imao pravo na bespogovornu "narodnu zahvalnost"? Pritom porez od svoje zarade plaća Monaku. Da ne pričam o tome kako je Telekom okrenuo leđa odbojkašicama Poštara, višestrukim prvacima Evrope i ostavio ih bez dinara, da bi sponzorisao Đokovića sa zaradom od 10 miliona$ godišnje.... :rolleyes:

Мишковић је толики канцер ове земље да никаква улагања у објекте ''достојне намене'' и радна места која је никола011 лепо описао не могу да га оправдају. Гомила радних места је затворена због њега, а Срђан Ђоковић, какав од био (мени прилично гадан, Новаку свака част) му није ни до малог прста на нози по злу које је нанео овој земљи. И Мишко и слични њему.

Није његов проблем што ће да гради тамо и не треба живот да стане, наравно. Проблем је што се то место не обележи како треба и што се више не ради на томе да се људи упознају са свиме што се тамо дешавало. Следеће генерација ''нарикача'' неће ни знати за историју тог места. Проблем је што му се све дозвољава.

Није проблем ни градити нешто поред меморијала. Кад већ помињемо Пољску, у Варшави је на пристојан начин обележен једини преостали део зида некадашњег гета, то место је описано у свим водичима и ништа не смета што се поред њега налазе популаран кафић и извикан ресторан.

Али, у Делталенду је све могуће.

@Vocar, vidim da se jako puno razmimoilazimo, ne bi vredelo ni da pokusavam. Pohvalno je sto se ti brines za moralnu svest, ali na zalost od tih odbojkasa i njihovog patriotizma nece se ljudi hleba najesti. Jednostavno u svetu prolazi samo Novak i mi od toga i te kako imamo koristi. Ako ti ne vidis tu korist, onda si ti mnogo ljut covek. Time neces nauditi Novaku, vec samom sebi.

A taj shopping centar je zaista najmanji moguci pomak za nas grad i nije nesto cime bi trebalo da se ponosimo, ne samo po izgledu vec i cemu je namenjen. To je pojava prikladna uz neku poljanu.

Znaci nista od zvezdanog grada, ili makar od trznog centra u okviru njega. Mozda da poitaju ovi Kinezi da sto pre isteraju projekat sa gradom pa da bude mrtva trka.

Staklena_Wool_nica":123eyckh je napisao(la):
@Vocar, vidim da se jako puno razmimoilazimo, ne bi vredelo ni da pokusavam. Pohvalno je sto se ti brines za moralnu svest, ali na zalost od tih odbojkasa i njihovog patriotizma nece se ljudi hleba najesti. Jednostavno u svetu prolazi samo Novak i mi od toga i te kako imamo koristi. Ako ti ne vidis tu korist, onda si ti mnogo ljut covek. Time neces nauditi Novaku, vec samom sebi.

A taj shopping centar je zaista najmanji moguci pomak za nas grad i nije nesto cime bi trebalo da se ponosimo, ne samo po izgledu vec i cemu je namenjen. To je pojava prikladna uz neku poljanu.

Čovek bi pomislio da ste, pošto ste već rekli da živite u Americi, a da se ponosite time što ste iz Srbije, protiv velikih i bezdušnih tržnih centara. Taj čovek bi se izgleda grdno prevario.

Da me ne shvatite pogrešno, navijam i ja za Novaka, i svakako mi je drago kad pobedi. Ali, to nikako ne treba da znači da bi trebalo svi koletivno da se iselimo na Novakov mig.
Što se para tiče, ne verujem da će neko rešiti da potegne put iz Oklahome u Srbiju samo da bi video odakle je taj Novak Đoković...pre će otići u Monte Karlo da vidi njegovu vilu i pokuša da se ogrebe za autogram.

Još jedna stvar, u vezi TC Delta planet...koliko god to bio "pomak" za naš grad, ukoliko se izgradi na mestu prvog koncentracionog logora u Beogradu biće simbol naše sramote i nebrige za sve nekadašnje stanovnike i za našu stravičnu istoriju. Sledeće što se zaista može očekivati jeste akva-park na Starom sajmištu, ili stalni cirkus u Šumaricama.... A upravo zato i prolazimo ovako.

Na sta su licila ona resenja od pre 5-6 godina, ovo je dobro. Ovo je ustvari jedina prava lokacija za soping mol ove vrste, a ne Usce.

Dziggy ne bih se slozio da je ovo prava lokacija jer cemo ovde isto i kao kod Usca dobiti ogromno zagusenje okolnih ulica.Pogotovu mislim na Vojvode Stepe i autokomandu.Dok se to nece odraziti na autoput i mozda malo na Bulevar Oslobodjenja i Juzni Bulevar.

Sada razumem zasto sledece godine rekonstruisu Bulevar Oslobodjenja i Vojvode stepe,a i zasto je uplanu nadvoznjak na autokomandi koji ce spojiti direktno bulevar oslobodjenja preko kruznog toka.

Ako ćemo pravo, Prokop bi bio prava lokacija, a ako ne, onda ona poljana kod isključenja na Plavi most, iza Avia benzinske pumpe.

Vala bas je "pomak". Pod tim podrazumevem maximum moje pragmaticnosti. Koliko se secam, trenutno je uzas. Neke udjerice, razvaljene sine, birtije. Sve bi to Misko (zbog svog biznisa naravno) ocistio. Zar nije bilo dosta zapustenosti, pa malo sterilnosti za promenu nije na odmet? A i suptilne su razlike izmedju ovog kako je sada i te buduce Delta Planete sto se tice osvrta na to ko vise postuje zrtve. Da je stanica tu, ni to bas ne bi bilo skladno sa postovanjem nase istorije. U pogodnosti tehnickih stvari se ne razumem, tako da o stanici ili dodatnom zakrecenju saobracaja necu ni govoriti.

Nemam ja nista protiv trznih centara, jer oni imaju svoju namenu, samo da su u predgradju. Autokomandi treba nesto drugo, dal' stanica, dal' nesto trece, ali zbog ta dva stadiona tamo vec ima dovoljno zabave i komercijalizma. Najlepse Apple radnje su i u svetu udomljene u stara renovirana zdanja, tako da bi sam centar grada i za Apple bio pozeljniji. Recimo Apple u Ruskom Caru uz duzno postovanje prema arhitekturi.

Znaci ako bas mora i nema se sta drugo, onda boze pomozi neka Misko tera al pod uslovom da se tu zaposli armija ljudi. Ako moze nesto trece, onda superiska, jos i bolje.

P.S. Da, ljudi iz Oklahome ce pre otici u Beograd nego u Monte Karlo, jer tamo nema pljeskavica i proje. U Beogradu se uziva u prijateljstvu. Niko ni od nas drugih ne placa porez Srbiji, pa zasto bi i Novak? A da li novac iz inostranstva saljemo za Srbiju..., jaoj samo nek me niko na to ne podseca.

cekajte ljudi, trzni centar ce da zakrci saobacaj a autobuska stanica ne bi? ok je je da zvezda i partizan sanjaju hiljade kvadrata poslovnog i stambenog prostora na lokacijijama udaljenim 200m plus uvucenim u odnosu na glavne saobracajnice a ova ledina koja izlazi na autoput i par bulevara ne valja?

@Staklena_Wool_nica,

ne mogu da shvatim šta je nejasno u tome da niko ne treba da dobije na poklon izuzetno vredno zemljište u centru grada, pa ma iz kog razloga. Mogu da shvatim da ga dobije po povoljnijim uslovima, da ga dobije pod uslovom da u drugom kraju napravi vrtić, park...bilo šta. Ali ne, Đokovići dobijaju zemljište bez žute banke. Doduše, videli smo da ipak ima nečeg žutog u tome, ali poštovaću izbornu tišinu.
Očigledno je da se po ovom pitanju nećemo složiti, te neću insistirati dalje.

Još jedna stvar preko koje ne mogu da pređem jeste da su topovske šupe zapuštene pa ih treba srušiti i napraviti Delta kule. Podsetio bih vas da je Hram Sv. Save bio ruševina i smetlište od 1939-1989. dakle čitavih 50 godina. Sledeći vašu, moram reći čudnu, logiku, prethodni Beograđani su trebali sve to da preoru i da naprave zgradu RK Beograd, ili bazen. Još je gora stvar sa topovskim šupama jer su tamo streljani nevini ljudi. To nije isto kao običan plac na kome se pravi znamenitost poput hrama.

Свашта, па наравно да ова локација треба да се уреди, изгради, трнсформише. .... са достојним платоом жртвама...

....али представљати шопинг мол као помак, је неозбиљно и деградирајуће.

Sta bi sa ovim ostalim projektima hoce li ih raditi zajedno?

autokomanda.png

Čisto da se zabeleži

Logor Topovske šupe je počeo sa radom samo mesec dana posle prvog beogradskog logora, Banjičkog logora i po svom karakteru bio prolazni logor jer u njemu nije bio organizovan ni prinudni rad ni likvidacija, već samo okupljanje i smeštaj radi organizovanog masovnog ubistva koje je vršeno na drugim mestima. U prolaznom logoru u Topovskim šupama su uhapšeni ljudi prikupljani i smešteni da bi iz njega bili odvođeni i ubijani na različitim lokacijama u okolini Beograda (Trostruki surduk između Bežanije i Surčina [6] , u selu Jabuka u okolini Pančeva...), ili transportovani u Banjički logor[7], a žene, deca i starci u logor na Starom sajmištu kada je on osnovan 28. oktobra 1941. godine.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Topovske_šupe

shumar":3hbgojk4 je napisao(la):
Čisto da se zabeleži

Logor Topovske šupe je počeo sa radom samo mesec dana posle prvog beogradskog logora, Banjičkog logora i po svom karakteru bio prolazni logor jer u njemu nije bio organizovan ni prinudni rad ni likvidacija, već samo okupljanje i smeštaj radi organizovanog masovnog ubistva koje je vršeno na drugim mestima. U prolaznom logoru u Topovskim šupama su uhapšeni ljudi prikupljani i smešteni da bi iz njega bili odvođeni i ubijani na različitim lokacijama u okolini Beograda (Trostruki surduk između Bežanije i Surčina [6] , u selu Jabuka u okolini Pančeva...), ili transportovani u Banjički logor[7], a žene, deca i starci u logor na Starom sajmištu kada je on osnovan 28. oktobra 1941. godine.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Topovske_šupe

Da li neko ima fotografije tog prostora? Mene je sramota da sam tuda tolike godine prolazio a da nisam pojma imao sta se tu nalazi.

Имаш линкове ка неким фоткама у мом посту 153, на претходној страни.

Vrh