Šta je novo?

Crna Gora

Ma naravno, čak i u većim i bogatijim zemljama taj tip turizma je retkost što je i normalno i logično, nije ponuda zasnovana samo na njemu.
Ne treba od toga patiti nego razvijati sebe na dosledan način pa će i takvi gosti doći. Turizam je masovna stvar ali ne treba ga nužno prilagođavati masama.
Mi sami sebe sečemo preteranom ponudom, i Zlatibor itd. pa i drugi kao Bansko u Bugarskoj...
Ne treba ići daleko, dovoljno je do Slovenije, još skromnija obala i nešto raskošnije planine ali mnogo uređeniji gradovi, sela itd.
 
Kapitalni budzet za 2024 godinu iznosi 240 miliona. Znaci od 2027-28 se najavljuje da to bude oko 900 miliona. Dakle povecanje oko 375%. PS. Sjutra je protest prosvjetara jer im se nece povecati obecana plata koja bi drzavu kostala 18 miliona. Ali da budemo optimisti.
 
Da li neko zna da li je moguće proći kroz tunel Klisura između Berana i Kolašina noću?
Hvala puno na odgovoru unapred.
 
Sa obzirom da sam malopre stigao iz Beograda na Crnogorsko Primorje, ovaj put ću se fokusirati samo na dve deonice vezano za Crnu Goru.

Odlučio sam se da idem preko Kraljeva i Novog Pazara pošto je bila velika gužva na naplatnoj stanici Pakovrače (5km) kao i nekoliko zastoja na putu Čačak - Zlatibor.

Od granice do Rožaja mora da se vozi pažljivo, pošto na više mesta imaju ulegnuča ili je asfalt lošijeg kvaliteta. Vidljivih radova i obustava saobraćaja nema

Od Berana sam se odlučio da idem preko Andrijevice i Tresnjevika do Mateševa, umesto da idem za sada glavnim putem preko Ribarevine, Mojkovca i Kolašina pošto tunel Klisura još uvek nije gotov.

Put preko Tresnjevika je kraći 31 kilometar u odnosu na put preko Ribarevine. Sa obzirom da na mnogo mesta imaju radovi između Berana i Mojkovca gde semafor reguliše saobraćaj duža zadržavanja su moguća. Iz tog razloga put preko Tresnjevika je trenutno brža opcija,, pogotovo danju kada je veći obim saobraćaja. Meni lično je trebalo između Berana i Mateševa 1h 20 minuta preko Tresnjevika sporijom vožnjom.

Put od Berana do Andrijevice je u dobrom stanju, širok, ravan bez krivina.

Put od Andrijevice do Mateševa je srednje širine, nije širok, ali nije baš ni skroz uzak. Ima izuzetno puno krivina i sepertina. Kvalitet puta varira i smenjuje se, tako da u nekim delovima je nov asfalt, onda imaju delovi sa zakrpama, a imaju i delovi gde bukvalno imaju bregovi i ulegnuča na putu. Na toj celoj deonici puta mora se voziti pažljivo i sporije, dok se naročita pažnja mora posvetiti deonicama gde su bregovi. Te deonice zahtevaju od vozača da vozi izuzetno sporo i pažljivo kako se ne bi zeznuo auto. Što se tiče prirode, ona je prelepa.

Sve u svemu put preko Tresnjevika je u trenutnim okolnostima kada se sve okolnosti sagledaju skroz smislena alternativa kada nema snega. Put je u potpunosti asfaltiran ali za svaki slučaj preporučljivo je da vozite povišeniji auto.

Verujem da će kada tunel Klisura bude pušten u rad vreme putovanja biti 50 minuta između Berana i Mateševa. To će biti 30 minuta vremenskog skraćenja, mnogo manje krivina i sepertina, izbegavanje rupa i mnogo komfornije i bezbednije za vozača, saputnike i sam auto u odnosu na put preko Tresnjevika.
 
Šta se dešava sa izgradnjom saobraćajnice bulevarskog tipa od Aerodroma Tivat do Jaza? Ima li tu nekih pomaka?
Ja sam prolazio u nedelju i ponedeljak ali noću. Nisam primetio nikakve radove pored puta, kao ni mašine. Takođe nisam primetio nikakvo trasiranje. Za sada je sve dvosmerna magistrala kao i pre, bez ikakve uočljive razlike
 
Deonica od kotorske raskrsnice do kružnog toka na ulazu u tivat je delimično trasirana
Tu se radi nova trasa za obe 2+2 trake kotorski kružni tok ce se pomerati
Sadašnja magistrala postaje pp od AT
 

ako dobro cuh na kraju snimka rece covek da ce izgradnja do Andrijevice trajati 5 godina
 
Mene fascinira koliko reaktivno vode projekte u CG, a koliko je ustvari jeftino i brzo (jer je mala) moguće premrežiti CG i potpuno promeniti karakter zemlje i za svoje ljude i za goste. Sve staje vrv u 10 godina i 10-15mlrd.

Eto, recimo baš to, obilaznica oko PG i potez do Sozine, to nije ni delić problema i cene rešenja poredjadranskog cg haosa, a toliko puno znači i za PG i za unutrašnjost i za bar 50% sezonskih gostiju... Tu mi se čini da je svaki evro desetostruko oplođen. Ipak, ne radi se ništa na tu stranu, dobro ili skoro ništa, jer problem još nije eskalirao. Kada eskalira, onda će 10 godina u haosu raditi.

Kao da su svi oni vicevi ustvari tačni :) .
 
A haos se samo uvećava...par fotki u prolazu...jedan od najatraktivinijih delova su uspeli da nabiju zgradama da se ne zna đe je granica
kojeg projekta uz samo jednu servisnu uličicu. Ako se ikada izgradi buduće šetalište će zaista biti svetsko ali haos iza ostaje...
IMG-20240101-103154.jpg

IMG-20240101-103201.jpg


IMG-20240101-103130.jpg

Sveže zapečaćeno gradilište...dal će biti saga kao za Dukley ili će se ubrzo nastaviti...videćemo...
IMG-20240101-103516.jpg

Dugo najavljivani TC, zapravo veliki market sa još par lokala...zato je bolnica iza na holdu...
IMG-20240101-113833.jpg

Dok se jednom ne uradi obilaznica makar da se ove postojeće ulice prošire i srede...veliki parking uz ulicu plus...
IMG-20240101-113713.jpg

IMG-20240101-113527.jpg

IMG-20240101-113357.jpg

IMG-20240101-113312.jpg
 
Ma radovi su već počeli, eno se bune ,,mještani'' 🤡
Do tada evo se izgleda završava onaj deo bez završnog sloja asfalta ka AL, a nijesu imali kad...

Evo nešto smisleno od Milata, dosta su uništavali primorje pod izgovorom regionalnog razvoja pritom ukanalivši i sever takođe.
https://www.portalanalitika.me/clan...o-odgovoran-odnos-prema-lokalnim-samoupravama
Kako na jugu i centralnom dijelu glasali su ga i na sjeveru radnici lokalnih samouprava kojima ce zbog neusvajanja ovog zakona kasniti plate. PS. Najbogatije opstine na primorju nijesu u potpunosti iskoristile sredstva za budzet za 2023 tj. prenijela su ista za sledecu, veoma malo zaduzene i kreditno potentne. Ovo se lomi na par opstina centralnog regiona koje su sa jedne strane korisnici egalizacionog fonda(pomoci drzave) sa druge strane ta ista drzava im zavlaci ruku u dzep uzimanjem dijela prihoda, sto jeste nelogicno.
 
Okreni obrni katastrofa od države, sve je politika, vamo drži gradonačelnika u pritvoru koliko već a i oni se inate neće da stave zamenika, Pg vedri oblači a bio je Beograd loš,
prave se kvazi opštine, Petnjice, Tuzi, Zete itd.
Olako obećavaju plate u paf paf fazonu, pakao...
 
Vrh