Šta je novo?

Crna Gora

Ne, naprotiv. Vrh talasa je prošao. Polako če da se gasi. Nema nikakvih dešavanja, država će sačekati sa uknjiženjem.
Velike investicije traže i političku stabilnost.
Koliko uopšte CG ima para za ovo planinarenje, može li da finansijski podnese izuzetno skup put? Ili joj je potrebna buljarička močvara da se to plati?

Онда ће се показати да "наша! црква није наша! Православље ионако нема никакве везе са хришћанством. Свеједно мислим да је сукоб у ЦГ неминован! Што се тиче АП, једноставно мислим да немају пара за даље. Једино ако покраду реликвије и продају их!

Majsotre, ako se dobro sećam, tvoji bejahu sa Žabljaka? E vidiš i ja tu nedaleko imam brdo predaka u Staroj Hercegovini, ali nas niko ništa ne pita o našoj đedovini, kako to? Milo & Co izgleda imaju onu lopovsku logiku: ako nisi kući, ako si privremeno odsutan, mogu ti slobodno ukrasti, konfiskovati i kuću i sve u njoj. Čak još gore, muž moje sestre se rodio u Cg ali se morao odreći državljanstva jer nije moglo ujedno i srbsko i crnogorsko. Znači pritisak odavno postoji i planirano se sporovoi, ne slučajno. Sem mojih starohercegovaca, masa mojih drugara, čak i moj najbolji drug, je iz Cg (njegov otac), i imamo situaciju da su ovi "naši" (a i mnogi drugi iz BH, Hr, Mkd, Slo...) mogli slobodno dolaziti, naseljavati, uhlebljivati u Srbiju zadnjih 100 godina, ali u suprotnom smeru je kretanje već jako dugo izrazito zabranjeno i tretira se kao "velikosrbstvo". Pa zamisli situaciju da se u narednih deceniju-dve iz Srbije doseli u CG 100.000 ljudi kao što je skoro bio obrnut slučaj iz CG za Srb? Pa to ni u vicu ne bi moglo. Doduše, ja nemam taj problem, kad prelazim granicu ja im lepo odmah kažem da idem u đedovinu Staru Hercegovinu, tako da i idem od Pljevlja do Boke svojom trasom, da ne zalazim u tuđe. Između mene i mojih predaka niko ne može biti posrednik a kamoli neki uniformisani agent nekog lopova.

Sve je ovo dogovoreno...a famoznu CPC ne zarezuje ni stanovništvo koje se ne izjašnjava kao Srbi...ovo je za izborne potrebe na obe strane...inače bi ovo na duži rok bilo pogubno za sezonu a to je veća stvar od recimo Buljarica...

Земљани, моји су Дробњаци са обе стране, са Дурмитора. Апсолутно си у праву за све! Хиљадугодишња политика ватикана се никад не мења! Хришћанство са обе верзије, ислам и комунизам није наше, нити ће икад бити. Сада је део нашег наслеђа, колико год несретно било. Кад сви који говоре Србским језиком схвате да су то јеврејске зезалице. Можда се и нешто позитивно деси.

Sent from my Armor_3 using Tapatalk

Moram da se pohvalim da je možda i prvu istoriju Crne Gore napisao moj rođak, inače Njegošev sekretar, 1856-e godine. Za današnje uslove nepojmljivo da je ta knjiga izdata u Zadru :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=698475#p698475:xj6yap9p je napisao(la):
Earthmoving » Уто Јан 14, 2020 9:36 am[/url]":xj6yap9p]Ovo sto se desava u Cg je apsolutno isto sto se desavalo mojim rodjacima u zapadnoj Hercegovini kada su pre par stoleca pokatolicavani (i malo drugacije nekima u Bosni koji su poislamljivani). Imam u rodu sve tri vere i ovo sam vec gledao, scenario je isti. I kako se ko pokatolici i granica fronta se pkomeri na istok uvek se desava isto, da oni koji ostaju u zapadnom zaledju se polako unormaljuju, a ovi na istocnoj liniji fronta se loze, javlja se mrznja podstrekivanje razlika i sl. Mislim da i hrvatski primorani, Dalmatinci, zapadni Hercegovci... mogu sada uzivo gledati ono sto se njihovim precima desavalo ranije. E sad, da li ce reci, dobro je, nismo se jedini konvertirali nego ajmo svi zajedno, ili ce reci cekaj ovo je sve bazirano na prevari, ne znam. U svakom slucaju oni Crnogorci koji ovo podrzvaju su zabili noz u ledja i stavili u nezgodan polozaj svoju bracu istocne Hercegovce, jer oni sad ostaju jedina rupa tu, pa je moguce da su ih stavili u situaciju da budu sledeci na udaru. U svakom slucaju ponosan sam na svoje Stare Hercegovce sto su najduze izdrzali pritiske!
Sto se tice SPC, ja ovde nisam tolko za njih kolko sam protiv delenja naseg roda. Ono sto me vezuje za SPC su samo nasi obicaji (jevrejski kao deo hriscanskih su mi strani) i moji preci koji su imali tu veru zadnjih 7-8 vekova. Medjutim pitanje je sta je bilo pre toga? Da li smo milom ili silom pokrstavani, da li smo promenili staru veru slicno kao muslimani par vekova kasnije, sta je bilo sa nasima koji nisu hteli da se odricu stare vere, da li su ubijani ili proterivani kao Bogumili i Katari...? Malo se zna jer se gura prica da nam istorija uglavnom pocinje tada, od Nemanjica (a i putanje kolko su oni bili bliski sa Rimom). Prica je jako komplikovana jer hriscanstvo kao religija rimske imperije nam je doslo ili iz Konstantinopolja ili iz Rima , pa se postavlja pitanje da li nam je strano. Medjutim, ako se ide unazad ima tu i nasih kljucnih ljudi, jer Konstantin iz Nisa je uveo hriscanstvo kao svetsku religiju, pa ako je tako se pokrece pitanje i naseg ucesca i odgovornosti za sve nakon toga, a cak je i mnogo pre toga Mojsije kao rodonacelnik Jevreja primio 10 Bozijih zapovesti na Srbskoj planini na Sinaju (jabel Serbal), gde ne vidim drugog objasnjenja tog cuda od Dereticevog. On takodje kaze da je deo lokalnih saveznika nakon gubitka srpske vlasti u Egiptu tada pre oko 4000 god, pobegao u Izrael (Jevreji), a deo kod nas na jug Grcke (Grci). Tako da cela prica je nejasna iz sakrivanja i menjanja istorije, ali ono sto je sigurno negativno je nastavak cepkanja naseg naroda koji je poceo dolaskom Grka pre vise od 3000 godina pa zatim Rimljana, hriscana, Huna, Avara, Bugara, Franaka, Madjara, Albanaca, Turaka, Austrijanaca, Nemaca, Napoleona, judeo-sovjeta, Amera... Nije ni cudo sto smo posle 3000 god podeljeni na xy drzava od kojih je svaka zaostavstina neke od spoljnih napadaca. I umesto da krenemo suprotan proces, da se sakupljamo (kao Kinezi), mi se i dalje rastacemo i delimo, mozda i najvise na celom svetu.

Не бих да стварам расправу која се не бави темом из наслова, али, благо речено, Деретића многи не доживљавају озбиљно...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=698545#p698545:1psa12dq je napisao(la):
Earthmoving » Uto Jan 14, 2020 1:13 pm[/url]":1psa12dq] Za današnje uslove nepojmljivo da je ta knjiga izdata u Zadru :)
Za današnje možda jeste nepojmljivo, ali sredinom 19.veka to je bilo sasvim uobičajeno. Tipografi - štampari nisu bili česti na našim prostorima. Od knjiga na našem jeziku ne bi mogli da žive, ali poneku knjigu usput su štampali uz dominantne nemačke. Zadar je svakako bio na srpskoj nacionalnoj teritoriji, pa je i tim manje čudno. Srpske knjiga u to doba štampane su u Pešti, Beču, Požunu (Bratislava), Trstu, Karlovcima... gde su i obitavale jake srpske zajednice, kojevsu se izborile za kulturnu autonomiju. U to doba bila je naglašena kulturološka i civilizacijska razlika između AU i teritorija južno od Dunava i Save koje smo tek oslobađali od Turaka i uspostavljali kakvu-takvu nacionalnu državu.

Kao što sam vam i rekao pozadina svega ovog je novac... Mi se svađamo oko zakona itd, a poskupjele zvanično cigare, gazirano piće i još šta :D :D

Cim je uzet kredit 800 mil evra, moglo se ocekivati rast nameta, tj cena kako bi se dug isplacivao...

Otplata kredita počinje u julu 2021 godine, a do tada se samo plaća kamata na povučeni iznos. A od jula 2021 će trebati godišnje po 67.43 miliona dolara (ukupan kredit je 944 miliona dolara i vraća se za 14 godina) plus kamata 2%. Sa kamatom prve godine treba 86.3 miliona dolara ili oko 78 miliona eura.

Au @Earthmoving, koju rakiju tuces kad krenes ovakve postove da pises?

Jesam ja kriv što ljudi ne znaju I što su ih pogrešno učili u školi? Pa se išćuđavaju. Reci koji deo posta ti je problematican pa cu detaljnije objasniti.

Držimo se teme da se ne posvađamo :D :D :D
Danas najvjerovatnije Bemax diže dronove - tako da očekujte sjutra prekosjutra video... :)

Au, kolka flota od Bemaxa.Mozda ce Crnogorci I gosti imati troskove za kredit, al Bome vidimo da neko ima I doobre prihode. Svaka ova betonska pumpa je par stotina hiljada evra, a mixer stotka. Znaci ovde na slici ima bar desetak miliona evra samo betonske opreme.

Шега је што то имају Босна, Република Србска, Цг а нема Србија...или иронија!

Earthmoving a koliko koštaju ove mašine za bušenje tunela https://bemax.me/vozni-park/tunelska-busilica/

Vrijedi njima sva oprema sigurno 100 miliona eura. Prije mjesec dana je bila emisija tri godine vlade gdje je ministar saobraćaja saopštio da je za 3 godine
rekonstruisano 220 km regionalnih i magistralnih puteva i presvučeno još 120 km. A CG ima 1800 km regionalnih i magistralnih puteva. Tako da vjerujem u priču koju mi je rekao drugar koji je kratko radio za Bemax da imaju posla za još 10 godina jer se neće stati dok se svi regionalni i magistralni putevi ne rekonstruišu. Čim jedno završe čeka ih drugo. A krediti su za neke dionice već ugovoreni kod EIB (40+40 miliona eura) i EBRD (65miliona eura).
https://m.cdm.me/ekonomija/crna-gora-po ... et-puteva/
https://www.google.com/amp/s/www.vijest ... eura%3famp
Tako da će Bemax tek da profitira https://investitor.me/2018/04/29/rekord ... 5-miliona/

Било која од некад великих фирми...да има неколико тбм машина, па као Бемакс, само 10 х више опреме, колико је адекватно за Србију. Да су то урадили пре 10 год. До сада би цела магистрална мрежа у Србији била изврсна. Али онда не би могле функционисати локалне уцене за асфалтирање путева. Да не причамо о цементарама...

75 miliona evra neraspoređena dobit prethodnih godina plus 20 miliona evra neto dobit samo prošle godine?! Super, znači 10% od cene autoputa je samo Bemaxova zarada. Zar nije bilo bolje da su zaradili 10 miliona evra, a da je narod Cg imao manji kredit za 90 miliona evra, nego da par ljudi zaradi 100 miliona? Pohlepa družine...
Ako sam dobro razumeo, ako je u pitanju neto profit ove godine i ranije nerasporedjena dobit, to znači da obeveze za opremanje tolkom mehanizacijom ne umanjuju tu zaradu, što znači da se tako opremljena firma mogla dobiti i sa manjim zaradama, tj manjim cenama radova, tj manjim opterećenjem naroda (a vezano za ovu Branikovu i Majstorovu priču).
A cena one mašine za tunel? Ne znam, vrlo specifična oprema, verovatno par stotina hiljada evra po komadu.

Земљани, ти си много више у овој тематици и сигурно ти је јасније. Моја поента је да је боље имати Србску фирму као Бемакс него да ти Штрабаг ради ...

Ma da, normalno, samo ne baš po dranju da stave svakih par godina u džep po 100 mil evra. Zarada mora biti da pokriju troškove, uključujući mašine, treba i krticu za tunele 1-2, dobre plate radnicima, i ostalo, a čista neto zarada preko toga samo 2-3% ukupne vrednosti posla. Jer to što ti je društvo omogućilo da imaš takav privilegovan položaj, ne znači da smeš da ga dereš nego da normalno radiš i pristojno zarađuješ.

Earth oni podaci su za 2017 godinu jer je onaj tekst iz aprila 2018. Znači profit za 2017 im je 20.9 miliona a prihod te godine 86 miliona, pa im je ukupna akumulirana neraspoređena dobit (sa ovih 20.9 miliona) 75 miliona.
A evo ih podaci za 2018: https://investitor.me/2019/04/04/bemax- ... ne-dobiti/

Prihodi im skočili na 113 miliona sa 86 koliki su bili 2017-te. A profit 13.3 miliona pri čemu u tekstu piše da imaju 15.5 miliona izvedenih i fakturisanih a nenaplaćenih radova. Po ovim podacima cista dobit im je 25% od prihoda.

Bice 100tka od autoputa, ove godine isplate mozda budu i najvece, bar je tako delovao trend po onoj dimanici placanja od pocetka gradnje autoputa, rastao je iz godine u godinu. Samo nije jasno sta vise ceka ta nerasporedjena dobit, zna se kuda joj se valja zahvaliti ;) Hoce biti ono, transferne cene, tipa kupujem od nerasporedjene dobiti od dobročinitelja kadu, plac 100 ari, barku i slično za 90 miliona evra. Možda je preplaćeno al drugarstvo nema cenu :)

Vrh