Ovo sto se desava u Cg je apsolutno isto sto se desavalo mojim rodjacima u zapadnoj Hercegovini kada su pre par stoleca pokatolicavani (i malo drugacije nekima u Bosni koji su poislamljivani). Imam u rodu sve tri vere i ovo sam vec gledao, scenario je isti. I kako se ko pokatolici i granica fronta se pkomeri na istok uvek se desava isto, da oni koji ostaju u zapadnom zaledju se polako unormaljuju, a ovi na istocnoj liniji fronta se loze, javlja se mrznja podstrekivanje razlika i sl. Mislim da i hrvatski primorani, Dalmatinci, zapadni Hercegovci... mogu sada uzivo gledati ono sto se njihovim precima desavalo ranije. E sad, da li ce reci, dobro je, nismo se jedini konvertirali nego ajmo svi zajedno, ili ce reci cekaj ovo je sve bazirano na prevari, ne znam. U svakom slucaju oni Crnogorci koji ovo podrzvaju su zabili noz u ledja i stavili u nezgodan polozaj svoju bracu istocne Hercegovce, jer oni sad ostaju jedina rupa tu, pa je moguce da su ih stavili u situaciju da budu sledeci na udaru. U svakom slucaju ponosan sam na svoje Stare Hercegovce sto su najduze izdrzali pritiske!
Sto se tice SPC, ja ovde nisam tolko za njih kolko sam protiv delenja naseg roda. Ono sto me vezuje za SPC su samo nasi obicaji (jevrejski kao deo hriscanskih su mi strani) i moji preci koji su imali tu veru zadnjih 7-8 vekova. Medjutim pitanje je sta je bilo pre toga? Da li smo milom ili silom pokrstavani, da li smo promenili staru veru slicno kao muslimani par vekova kasnije, sta je bilo sa nasima koji nisu hteli da se odricu stare vere, da li su ubijani ili proterivani kao Bogumili i Katari...? Malo se zna jer se gura prica da nam istorija uglavnom pocinje tada, od Nemanjica (a i putanje kolko su oni bili bliski sa Rimom). Prica je jako komplikovana jer hriscanstvo kao religija rimske imperije nam je doslo ili iz Konstantinopolja ili iz Rima , pa se postavlja pitanje da li nam je strano. Medjutim, ako se ide unazad ima tu i nasih kljucnih ljudi, jer Konstantin iz Nisa je uveo hriscanstvo kao svetsku religiju, pa ako je tako se pokrece pitanje i naseg ucesca i odgovornosti za sve nakon toga, a cak je i mnogo pre toga Mojsije kao rodonacelnik Jevreja primio 10 Bozijih zapovesti na Srbskoj planini na Sinaju (jabel Serbal), gde ne vidim drugog objasnjenja tog cuda od Dereticevog. On takodje kaze da je deo lokalnih saveznika nakon gubitka srpske vlasti u Egiptu tada pre oko 4000 god, pobegao u Izrael (Jevreji), a deo kod nas na jug Grcke (Grci). Tako da cela prica je nejasna iz sakrivanja i menjanja istorije, ali ono sto je sigurno negativno je nastavak cepkanja naseg naroda koji je poceo dolaskom Grka pre vise od 3000 godina pa zatim Rimljana, hriscana, Huna, Avara, Bugara, Franaka, Madjara, Albanaca, Turaka, Austrijanaca, Nemaca, Napoleona, judeo-sovjeta, Amera... Nije ni cudo sto smo posle 3000 god podeljeni na xy drzava od kojih je svaka zaostavstina neke od spoljnih napadaca. I umesto da krenemo suprotan proces, da se sakupljamo (kao Kinezi), mi se i dalje rastacemo i delimo, mozda i najvise na celom svetu.