Šta je novo?

Crna Gora

Hvala kolega Zorane
I meni je prebrz snimak pa sam odgledao usporeno.
Zanimljivo kako ono brdo ispocetka ne izgleda toliko strasno ali kako snimak ide pa se sa druge strane vidi koliko je stvarno. Cini mi se da ga nece celog skidati vec ce sa druge strane malo i nasipati.
Ako se uporedi dinamika radova na onih nasih 17km kod Surcina ovo izgleda kao da ce sigurno biti gotovo do poslednjeg roka. Jedino je petlja Smokovac upitna ali sam siguran da ce se tu uloziti maksimalan napor.
Zanimljivo je uporediti sa prethodnim snimcima i bas se na nekim mestima vidi razlika.
Nadam se da ce uskoro biti neki snimak cele trase.

Pa koliko sam do sada shvatio tu je u stvari planirana petlja Smokovac a autoput ce se dalje nastavljati odatle ka jugu. Sad nisam siguran da li ce sada praviti citavu petlju ili samo privremeno iskljucenje sa autoputa pa kada nastave dalje ka jugu onda ce graditi petlju. Zato tunel ne dolazi u obzir.
Jos me bode u oci i deo izmedju tunela Suka i Veseznik, ako sam dobro pogodio imena. Prva dva tunela od Smokovca ka severu. Nekako sporo napreduje nasipanje tog dela. Ipak je velika rupa.

I dalje mislim da nam nije potreban auto-put od Pg prema Baru...Jer, do Skadarskog skoro vodi 2+2 magistrala koja je sjajno urađena... takođe sozina je dovoljna da se ne buši druga cijev.. Za te pare koliko bi koštala zapadna obilaznica oko PG i pravljenje novog mosta preko Skadarskog, mogli bi se proširiti magistrala pored Virpazara, dio od Bara do Čanja da se ne bi pravile gužve a i pruga PG- Bar da se doda još pruga (ne znam kako se to kaže) ali kako ne bi dolazilo do kašnjenja vozova.. i sve to bi koštalo manje nego ta auto-put-obilaznica kroz PG jer računajte da bi se kroz Tološe pravio most dugačak najmanje 1500m zbog tog plavnog područja...

Što se tiče Bemax-ovog sajta objašnjenje im je da ne mogu svake nedjelje update-ovati... Ali da to rade jednom u 45 dana...

Inače sve zavisi od petlje Smokovac, ako nju završe na vrijeme, sve će ostalo stići...

U pravu su to da ne mogu update-ovati svake nedelje. Vidim da sve ostalo što rade ažuriraju jednom u mjesec - mjesec ipo ali podatke za autoput nisu update-ovali mislim od avgusta...

Mogli bi barem na video da dodaju tekst da se zna koji je most, tunel itd.
Nikola ne znam koga poznajes u Bemaxu ali mogao bi to predloziti.

Ako je ovako onda petlja u ovom trenutku opste nije potrebna. Tek kada se nastavi ka jugu bice potrebna.

Tek se posle Božića vraćam u CG, pa ću onda ispitati sve... Inače kako su mi javili tek u februaru će znati da li će kasniti malo izgradnja, mada govore da neće jer da je to zadnji rok. DPS-u se mrda vlast zbog ovog sa crkvom i što je država prezadužena tako su stisli izvođače.. Morao sam do tazbine otići a i da se provozam od Surčina do Obrenovca... Prelijep put... Nije ni čudo jer tako rade Kitajci :D a što se tiče obilježavanja na videu, evo vam stariji video sa pojašnjenjima gdje se vidi i premijerova sijeda kosa... Mislim da će ovaj auto - put od Bara do Beograda biti prelijep i jedinstven u svijetu... Imamo more, jezero, prelijepu prirodu, prolazi između Zlatibora i Kopaonika, preduge tunele, prelijepe mostove, vijadukte, most preko Save, i zaista jedinstven u Evropi... zvučim politički ali nema veze... Želim svima srećne obje Nove godine i Božić....
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tliDpuKEAFY[/youtube]

hehe to isto reče brat moje babe, za Čanka, kad mu se zabaljao sa tetkom (ili tako nešto) u Pančevu pre xy decenija, bio i mali Čanak sa njima, šetali obalom Tamiša, a deda Rade koji je uvek bio zajbant priča i kaže: "Ma, što ga ne gurnuh tad u Tamiššš...". Imao je i drugih fora tipa na nekoj česmi u Vojvodini čekaju u red i došo neki čovek kaže "ta, treba ženi da odnesem ovu vodu, koristi je za oči". A Rade: "ta di su joj bile oči kad je tebe birala." A ovaj će "Štaaaa???" hehe i zamalo ne dobi batine :lool:
Al pogledajute to duboko zamišljeno lice Markovića iz helikopeta, kako umno i duboko, skoncentrisano, i možda pomalo i zabrinuto razmišlja, isti ona skulptura Mislilac...

Znamo kako dobijaju poslove.. tj kako su se obogatili.. Baš zato što su uz DPS... ali ulažu u firmu... Mislim da su najjača građevinska firma u regionu... Da se razumijemo, politički sam protiv vlasti, ali volio bih da Bemax radi svaki posao u CG... Ljudi koji rade razmiju svoj posao i vole svoj posao. Kasne, ali imaju opravdanja zašto... A tu rade i drugačije politički orijentisani... Pošto sam iz Danilovgrada radi se u Spužu kružni tok i evo 45 dana je prošlo još nije gotov.. Gradnja promet ga radi... 45 dana... Bemax je onaj na Luštici uradio za 9, a CRBC kod Bioča za 7 dana... Ali bar se u DG-u gradi čim je došla Zorica na vlast. Uvijek ona izvuče pare od države...

Sad malo čitam ovaj post kao da sam Bot... :D

Ne znam koliko je tačno ali sam čuo priču da postoji mogućnost da oni rade ovu drugu dionicu od Mateševa do Andrijevice po modelu privatno javnog partnerstva. Ima logike, jer sigurno nece dozvoliti da im ove mašine za 9 mjeseci kada se završi ova dionica "leže" u Golubovce.

Do sada je završeno 85 odsto ukupnih radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare, a glavnom izvođaču radova kineskoj kompaniji CRBC do sada je isplaćeno 644,75 miliona eura, od čega lani 105 miliona eura, saopštio je Pobjedi ministar saobraćaja Osman Nurković.
On nije želio da prognozira da li će dionica od Smokovca do Mateševa biti završena do kraja septembra, što je novi rok za njen završetak.

Iz kompanije CRBC poručeno je da ulažu sve napore da projekat bude završen u tom novom definisanom roku.
Nurković je naveo daje procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi auto-puta veći od 90 odsto.

“Završen je proboj i primarna podgrada na svih 16 tunela i u toku su radovi na izradi sekundarne obloge u svih 16 tunela čiji stepen gotovosti je 99,2 odsto. Do sada je na mostovima, na pozicijama stubova i temelja završeno 99 odsto radova, dok je na gornjem stroju mostova završeno 93 odsto radova”, precizirao je Nurković.

On je dodao daje od ukupno 21 most, do sada u potpunosti, na obje trake, završena rasponska konstrukcija na 14 mostova, dok je još pet mostova završeno u jednoj traci auto-puta. Govoreći o naknadnim radovima na auto-putu Nurković je saopštio da je do sada izvedeno 25 odsto radova na izgradnji prve faze petlje Smokovac i oko 30 odsto radova na izgradnji sistema za vodosnabdijevanje.

https://www.bankar.me/2020/01/06/za-gra ... 0-miliona/

Да ли има најава за следећу деоницу. Пре него што крену лоше ствари?

Sent from my Armor_3 using Tapatalk

Usporena gradnja puta Berane - Kolasin deonica Lubnice-Jezerine, sa probijanjem tunela kroz Bjelasicu

Rekonstrukcija puta Lubnice - Jezerine, sa probijanjem tunela kroz Bjelasicu, ugovorena je za cijenu od 41 milion eura, sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost, ali nije izvjesno koliko će ovaj posao na kraju koštati i kada će biti završen.

https://www.vijesti.me/vijesti/ekonomij ... ja-gradnje

Rqzmisljala sam da li da ista napisem, gradjevinski je forum, ali ipak je naslov Crna Gora.

Zbog svih forumasa sa kojima se verno druzimo, zelim dq uputim zahvalnost onima koji se bore da SPC ostane i to sto jeste. Dolazak ovog plemena Kuči me oduševilo, malo sam citala o tome ko su i sta su bili i bas sam odusevljena.
svaka cast za ovoliku borbu, dostojanstveno, i nisu se digle ruke ( ja bih prva tako) i rekli " ma nema nikakve sanse da se n3sto menja zasto da se trudimo" . Ovo je retkost, stavrno ste zemlja junaka!

Za one koji misle drugacije, nek se ne vredjaju ja upucujem podrsku onima sq kojima se slazem, ostalima zelim dobro zdravlje i da ima ovaj donesen izakon propadne, nista zlo ili licno, svako ima svoje misljenje!

@Miro, to je ovdje sve dogovoreno. Samo da znaš kako se dogovaraju SPC i DPS oko podjele imovina kroz PG, pa se mijenjaju itd... Ovo je samo tipa zavadi i vladaj. Mi smo st*** koja se samo svađa međusobno dok vlast i sveštenici žive kao bubreg u loju... Vidiš da se i crkva ogradila od politike jer ne žele da dođe do državnog udara... Čitajući srpske tabloide djeluje kao da je ovdje građanski rat... Žao mi je samo što uzimaju ime Božije tako lako i govore u njegovo/njeno ime. Kao neko ko ide svake nedjelje u crkvu i koji posti po 40 dana ovo mi djeluje sve iscenirano...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=698264#p698264:6740r695 je napisao(la):
MiraC » Pon Jan 13, 2020 6:54 pm[/url]":6740r695]Rqzmisljala sam da li da ista napisem, gradjevinski je forum, ali ipak je naslov Crna Gora.

Zbog svih forumasa sa kojima se verno druzimo, zelim dq uputim zahvalnost onima koji se bore da SPC ostane i to sto jeste. Dolazak ovog plemena Kuči me oduševilo, malo sam citala o tome ko su i sta su bili i bas sam odusevljena.
svaka cast za ovoliku borbu, dostojanstveno, i nisu se digle ruke ( ja bih prva tako) i rekli " ma nema nikakve sanse da se n3sto menja zasto da se trudimo" . Ovo je retkost, stavrno ste zemlja junaka!

Za one koji misle drugacije, nek se ne vredjaju ja upucujem podrsku onima sq kojima se slazem, ostalima zelim dobro zdravlje i da ima ovaj donesen izakon propadne, nista zlo ili licno, svako ima svoje misljenje!

Dusa me boli......svim srcem sam uz Srpski Narod u CG. Jako je strasno sta radi drzava prema 35% svoje populacije ????

Ovo sto se desava u Cg je apsolutno isto sto se desavalo mojim rodjacima u zapadnoj Hercegovini kada su pre par stoleca pokatolicavani (i malo drugacije nekima u Bosni koji su poislamljivani). Imam u rodu sve tri vere i ovo sam vec gledao, scenario je isti. I kako se ko pokatolici i granica fronta se pkomeri na istok uvek se desava isto, da oni koji ostaju u zapadnom zaledju se polako unormaljuju, a ovi na istocnoj liniji fronta se loze, javlja se mrznja podstrekivanje razlika i sl. Mislim da i hrvatski primorani, Dalmatinci, zapadni Hercegovci... mogu sada uzivo gledati ono sto se njihovim precima desavalo ranije. E sad, da li ce reci, dobro je, nismo se jedini konvertirali nego ajmo svi zajedno, ili ce reci cekaj ovo je sve bazirano na prevari, ne znam. U svakom slucaju oni Crnogorci koji ovo podrzvaju su zabili noz u ledja i stavili u nezgodan polozaj svoju bracu istocne Hercegovce, jer oni sad ostaju jedina rupa tu, pa je moguce da su ih stavili u situaciju da budu sledeci na udaru. U svakom slucaju ponosan sam na svoje Stare Hercegovce sto su najduze izdrzali pritiske!
Sto se tice SPC, ja ovde nisam tolko za njih kolko sam protiv delenja naseg roda. Ono sto me vezuje za SPC su samo nasi obicaji (jevrejski kao deo hriscanskih su mi strani) i moji preci koji su imali tu veru zadnjih 7-8 vekova. Medjutim pitanje je sta je bilo pre toga? Da li smo milom ili silom pokrstavani, da li smo promenili staru veru slicno kao muslimani par vekova kasnije, sta je bilo sa nasima koji nisu hteli da se odricu stare vere, da li su ubijani ili proterivani kao Bogumili i Katari...? Malo se zna jer se gura prica da nam istorija uglavnom pocinje tada, od Nemanjica (a i putanje kolko su oni bili bliski sa Rimom). Prica je jako komplikovana jer hriscanstvo kao religija rimske imperije nam je doslo ili iz Konstantinopolja ili iz Rima , pa se postavlja pitanje da li nam je strano. Medjutim, ako se ide unazad ima tu i nasih kljucnih ljudi, jer Konstantin iz Nisa je uveo hriscanstvo kao svetsku religiju, pa ako je tako se pokrece pitanje i naseg ucesca i odgovornosti za sve nakon toga, a cak je i mnogo pre toga Mojsije kao rodonacelnik Jevreja primio 10 Bozijih zapovesti na Srbskoj planini na Sinaju (jabel Serbal), gde ne vidim drugog objasnjenja tog cuda od Dereticevog. On takodje kaze da je deo lokalnih saveznika nakon gubitka srpske vlasti u Egiptu tada pre oko 4000 god, pobegao u Izrael (Jevreji), a deo kod nas na jug Grcke (Grci). Tako da cela prica je nejasna iz sakrivanja i menjanja istorije, ali ono sto je sigurno negativno je nastavak cepkanja naseg naroda koji je poceo dolaskom Grka pre vise od 3000 godina pa zatim Rimljana, hriscana, Huna, Avara, Bugara, Franaka, Madjara, Albanaca, Turaka, Austrijanaca, Nemaca, Napoleona, judeo-sovjeta, Amera... Nije ni cudo sto smo posle 3000 god podeljeni na xy drzava od kojih je svaka zaostavstina neke od spoljnih napadaca. I umesto da krenemo suprotan proces, da se sakupljamo (kao Kinezi), mi se i dalje rastacemo i delimo, mozda i najvise na celom svetu.

Nikola92, bas sam ostala u čudu i neverici...a opet poznazo je da sam lakoverna... Bila sam ponosna kako se ustalo i jasno reklo " ovaj zakon ne valja" racunam nisu svi samo kofere spakovali i rekli" dovidjenja " lopovima nego se bore.
Boze sacuvaj sta se radi. Uvek postoji neciji dublji interes, ali mi je zao sto mozda osnovni cilj uopste nije ovaj koji prikazuju. A bas sam bila odusevljena kako se narod bori za nesto bitno, mozda mnogi i ne znaju za te dilove sto je jos tuznije....

Moja prof srpskog jezika je jednom rekla nama koji smo bili na casu i diskutovali oko necega na globalnom nivou, otporu silama itd ....parafraziram - svima su vam usta puna rodoljublja, a da dodju novi Turci svi bi islam prihvatili treci dan. I u pravu je, nekad se vera odrzala 500godina, ta CG je celokupna zivot dala za Srbiju, a sad da dodju marsovci sve bi novotarije prihvatili, tacno vlada kolektivna letargija i to upravo zbog toga sto se borbom uvek neko drugi okoristi. Ja prva i kad treba klasican prigovor da napisem samo zamiskim koliko zivaca treba , birokratije, zezanja sa svih strana ...i jednoatavno dignem ruke i pustim jer je borba sa vetrenjacama.
U glavnom, dobru sam nameru imala i idalje mislim da stw jedqn hrabar nqrod, ucite decu o tome zbite redove da se prezive ove globalne promene jer je u suprotnom sve otislo u persun.

Мислим да се ово у ЦГ, неће смирити, потребна је само једна искра и креће све шта не треба да се деси! Све су прилике да од друге деонице неће ништа бити!

Vrh