Crna Gora je cetinjski kraj sa okolinom, a zapadna trecina Crne Gore danas je u stvari Stara Hercegovina (Herceg Novi I trecina Boke, najveci deo niksicke opstine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja). Tako da Crna Gora nije mala no veca nego sto jeste na račun Hercegovine. To sto Milo I slicni ponavljaju kao papagaji malena, malena, nece nas Stare Hercrgovce prevariti, da je u stvari velika. Pa Vasilije Ostroski nije Crnogorac, no Hercrgovac koji iz Hercrgovine Popovog Polje dođaše u Hercegovinu Ostroga. Zapravo Crnogorci, tj prve porodice cetinsjog kraja doseliše tamo iz Hercegovine, ZelenGore (Martinovici, Avramovici, Belici, Orlici...) mozebiti krajem 15. veka. Recimo konkretno moje bratstvo Maleševci iz Stare Hercegovci je starije od Crne Gore, ali igrom sudbine dobar deo đedovine nam danas granica Crne Gore nepravedno razdvaja, a da nas niko I ne pitase sta mi zelimo s nasom đedovinom. Inace I prvu istoriju Crne Gore je napisao naš čovek, koga uzeše Njegoš tada sredinom 19. veka. Vazda smo imali jaku tradiciju istorije, pa su tako od poznatih povesničara to danas Deretić I Petar Aškraba.
Tako da je mozda Iz tih paleogenetskih razloga meni Hercegovina najlepsa (Zelengora, Zabljak, Maglic, Volujak, Cemerno... ). Ja kada prođem tim krajem ka Boki, preko Zelengore,ja sam pod utiskom nedeljama posle toga, tako je to jako... E sad ne zamerite sto ovo ovde pisem ali deo Stare Hercegovine je danas tema Crne Gore.