Šta je novo?

Crna Gora

Decko na benzinskoj pumpi u Smokovcu mi kaze da su odustali od petlje tu. Vec da ce je praviti malo nizvodno, u mestu Zlatica. Ako mu je verovati...

Državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Angelina Živković je

odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Luiđa Škrelje, kazala da je rok za završetak radova na prioritetnoj dionici autoputa, od Smokovca do Mateševa, potpisivanja tri priloga ugovora o realizaciji produžen do 30. septembra naredne godine.

Ona je saopštila da je analizom nadzornog organa na projektu utvrđeno da je došlo do istovremenog kašnjenja.

„To znači da je izvođač radova, kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), odgovoran za kritično kašnjenje radova iz glavnog ugovora, dok je investitor preko nadzornog organa naručio izvođenje naknadnih radova“, objasnila je Živković.

Ona je kazala da u situaciji kada postoji istovremenost kašnjenja, investitor gubi pravo na naknadu štete zbog kašnjenja, dok izvođač nema pravo na troškove zbog produženja roka.

„Nakon isteka novog roka za završetak radova, investitor može da iskoristi pravo na naknadu štete ukoliko izvođač bude kasnio i završio radove nakon tog datuma svojom krivicom“, rekla je Živković.

Ona je podsjetila da je, nakon sprovedenih relevantnih ugovornih procedura, Vlada je sa predstavnicima CRBC zaključila tri priloga ugovora za izvođenje radova na dionici Smokovac - Mateševo u vezi sa naknadnim radovima.

Živković je navela da je u aprilu potpisan prilog u vezi sa izgradnjom prve faze petlje Smokovac, vrijedan oko 30,46 miliona EUR, a u maju prilog u vezi sa izgradnjom sistema za vodosnabdijevanje od oko 14,2 miliona. Krajem maja je potpisan i prilog u vezi sa trajnim napajanjem električnom energijom, odnosno postavljanjem kanalizacije na otvorenoj trasi i mostu Moračica, vrijedan 4,83 miliona EUR.

„Tim zaključenim prilozima definisan je novi rok za završetak prioritetne dionice 30. septembar naredne godine“, rekla je Živković.

Ona je podsjetila da je Detaljnim prostornim planom autoputa bar – Boljare potvrđena njegova etapna realizacija kroz četiri faze, od kojih je prva počela 11. maja 2015. godine. Njen završetak je bio planiran za 11. maj ove godine.

Živković je godišnjim zakonom o budžetu Crne Gore za ovu godinu planirano da se sredstva za finansiranje prioritetne dionice obezbjeđuju do visine neophodne za implementaciju projekta.

Most Moračica slikao prije 3h. Mislim da imaju još oko 200 metara što bi trebalo da završe do kraja avgusta

Има ли ко каквих информација за пут Беране-Колашин преко Бјеласице?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Cyxwaio82kk[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=629112#p629112:1dedjlf7 je napisao(la):
Elgrande028 » 10 Jun 2019 11:38 pm[/url]":1dedjlf7]Има ли ко каквих информација за пут Беране-Колашин преко Бјеласице?

To radi onaj nesrećni Euroasfalt...neće to skoro, kažu kraj 2020. što znači 2021.

Danas
d4be570a727cef6f1cd83254ed80ddab.jpg

Послато са SM-G925F помоћу Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=630023#p630023:2z58gahs je napisao(la):
Johnest_Hon » Pet Jun 14, 2019 9:47 am[/url]":2z58gahs]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=629112#p629112:2z58gahs je napisao(la):
Elgrande028 » 10 Jun 2019 11:38 pm[/url]":2z58gahs]Има ли ко каквих информација за пут Беране-Колашин преко Бјеласице?

To radi onaj nesrećni Euroasfalt...neće to skoro, kažu kraj 2020. što znači 2021.
Pogodio si kraj 2021, probili su tek 1050 metara od 2800 metara tunela a poceli su u maju 2017 sa radovima. Mada imali su problema sa podzemnim vodama pa nisu radili pola godine na tunelu.
http://www.rtcg.me/tv/emisije/zabavni/e ... 62019.html

Bio sam zimus tamo do skijališta...išli su svaki dan njihovi kamioni...sad će valjda da zapnu malo...

Euroasfalt je, bar u Bosni, jaka firma, radili autoput milsim i od Sarajeva ka Tarčinu što je bilo dosta teško sa dugim tunelima, i oko Zenice. Išao sam tim ka Tarčinu, odlično izgleda.

Prenosim citat sa drugog foruma (cdm, mada mislim i tamo da je prekopiran)

FUN FACT - Konačno smo dobili podatke koliko će da iznosi rata za autoput. Naime, juče je u Skupštini saopšteno da ona iznosi 66 miliona dolara godišnje. A konačno znamo i da će prihodi od putarina iznositi 22 miliona eura, kako je navedeno u Skupštini.

E sad da vidimo da li je realna priča da će se od putarina naplatiti 22 miliiona dolara. Za potrebe mini analize uzeli smo situaciju da je Vlada hedžovala dolarski kredit i svi iznosi su u eurima.

Dakle, ako je 22 miliona eura godišnji prihod od putarina a godina ima 525.600 minuta, po cijeni putarine od 5 eura, svakog minuta treba da prođe 8 vozila ili jedno vozilo svakih 7 sekundi. A ako bi putarina iznosila 3 eura, onda bi trebalo da svakog minuta prođe 14 vozila ili jedno vozilo svake 4 sekunde. U oba slučaja, ovakva frekvencija bi trebala da traje svaki dan (u sezoni i van sezone) tokom punih 14 godina.

Potpuno je jasno da računica od 22 miliona prihoda od putarina apsolutno nije tačna i da nije moguće dostići ovu cifru.

Ne zaboravite, preostala 44 miliona eura plaćamo mi, poreski obveznici Crne Gore. Pa vi viđite.

Inače, kredit za izgradnju autoputa je iznosio 688 miliona dolara a vraćamo 929,6 miliona dolara (godišnja rata od 66,4 miliona dolara puta 14 godina), što znači da nas kamata košta 241,6 miliona dolara. Ovi iznosi su bez kamate u grejs periodu, nakanda za odobravanje kredita kao i bez troškova hedžinga kredita.

Овај геније мисли да исту путарину плаћају камион и корса, аутобус и пунто.

Mislim da se ovaj autoput ne moze gledati samo kroz puke brojke. Znacice mnogo citavoj Crnoj Gori a Boga mi i nama iz Srbije. Na stranu sve ali mi jedni bez drugih ne mozemo.

Uopste se ne slazem. Imas primer Rumunije i kao drzave i naroda , a i primer pravoslavne crkve je isti. Tako da nista nije nemoguce. Ako neko bude hteo da nas razdvoji to ce i da pokusa da ucini.

SPC je u CG "Tvrd je orah vocka cudnovata"! I ovi satanski nametnuti vladari od stranih sila zarad njihova interesa, ce polomiti konacno zube na crkvi! Evo zivi bili pa vidjeli! Ovaj ga dogodine se nece voziti novim auto putem! A vas sve ovde molim da niposto ne svrstavate ogromnu vecinu pravoslavnog naroda uz vlast dole u CG! Naravno da ima i zaludjenih i zaslijepljenih, ali pravoslavni narod je bio i bice u uz bracu Srbe i uz svoju Srpsku crkvu! I dalje se i krstava i vencava i ukopava 99%
Naroda uz svoju SPC! Problem su ateisti, nevernici i korumpirani! Ali nicija ne gori do zore, pa se i mafijaski rezim polako sprema da se pusti niz kanalizaciju! Problem za to je nazalost najveci kako to izvesti, a da mentori na zapadu ne budu osteceni!
Sutra je Vidovdan, meni rodjendan. A lepseg poklona nisam mogao dobiti od ovog pisma Vartolomeja sto Mile pokusava da ga ne primi, da se ne preznojava!
U cast dve velike deonice koje ce spojiti jedan isti narod u dve drzave sutra sledi reportaza od blizu 500 fotki!
Jos jednom molim vas ne mesajte korumpiranu mafijasku olos na vlasti, sa vecinom izrazito cestitim i postenim Crnogorskim narodom! /verujte da je nama gore i teze nego sto vi vidite/

Ovo na kraju Krcane je ziva istina nije lako biti srbin i preduzetnik sa bogoslovskom diplomom u drustvu povlastenih manjina i korupcije.

Послато са SM-G925F помоћу Тапатока

Ovo je komedija

Screenshot-2019-06-15-10-37-56-564-com-android-chrome.jpg

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jD3bGfYZxsg[/youtube]

Vrh