Šta je novo?

Crna Gora

DALI JE OVO REALNO PITAM SE?​

Ko će dobiti posao vrijedan 400.000 eura: Monteput raspisao tender za proširenje naplatnog punta na Mateševu​

autoput naplatna rampa, autoput smokovac mateševo, autoput bar boljare, autoput princeza ksenija
Naplatna rampa na auto-putu (Foto: Monteput)
Proširenje naplatnog punkta Mateševo na prioritetnoj dionici autoputa od Smokovca do Mateševa koštaće Monteput 406 hiljada eura, plus oko 85 hiljada poreza na dodatu vrijednost.
Državno preduzeće koje održava prioritetnu dionicu autoputa Bar – Boljare raspisalo je tender za drugu fazu proširenja naplatnog punkta, čija je procijenjena vrijednost 106 hiljada bez PDV-a, dok su posao za prvu fazu proširenja dobili Bemax i Ramel kao podugovarač. Njima će za prvu fazu proširenja biti plaćeno 299,9 hiljada eura, plus 63 hiljade PDV-a. Izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić je početkom juna potpisao ugovor sa Bemaxom za proširenje prve faze.
Radovi na prvoj fazi podrazumijevaju saobraćajne radove na kolovoznoj konstrukciji, postavljanje saobraćajne signalizacije, zemljane radove i slično. U drugoj fazi predviđeni su radovi na postavljanju čelične konstrukcije za nadstrešnicu iznad parkinga i naplatnih kućica, instalacije slabe i jake struje, te saobraćajne signalizacije.
Naplatni punkt Mateševo je jedan od najkorišćenijih na autoputu Bar – Boljare, prenosi Dan.
Kada je u pitanju druga faza, ponude na tom tenderu mogu se dostavljati do 26. juna. Kako je navedeno u pozivu, rok važenja ponude je 90 dana od dana otvaranja ponuda.
“Ponuđač je dužan dostaviti bezuslovnu i na prvi poziv naplativu garanciju ponude u iznosu od dva odsto procijenjene vrijednosti javne nabavke, kao garanciju ostajanja u obavezi prema ponudi u periodu važenja ponude i osam dana nakon isteka važenja ponude. Garancija ponude će se aktivirati ako ponuđač: 1) odustane od ponude u roku važenja ponude i/ili 2) odbije da zaključi ugovor o javnoj nabavci. Garancija ponude podnosi se u elektronskom obliku putem ESJN”, naveli su iz Monteputa.
Propisali su da je rok izvršenja ugovora 60 dana od dana zaključivanja ugovora.
“I to sljedećom dinamikom: rok za izradu glavnog projekta je 15 dana od dana potpisivanja ugovora, rok za reviziju glavnog projekta je pet dana (obaveza naručioca), rok za otklanjanje primjedbi Revizione komisije je tri dana od dana dostavljanja primjedbi izvođaču, rok za ponovnu reviziju ispravljenog projekta je dva dana od dana dostavljanja ispravljenog projekta revidentu, rok za izvođenje radova je minimalno 20 dana a maksimalno 50 dana od dana odobrenog revidovanog projekta. Rok plaćanja: 50 odsto avans, ostatak u roku od 15 dana od dana dostavljanja privremene situacije ovjerene od strane stručnog nadzora. Količinu izvedenih radova nakon završetka na kraju svakog mjeseca utvrđuje izvođač i podatke unosi u građevinsku knjigu. Izvođač će privremenu situaciju dostavljati stručnom nadzoru najkasnije do 5. u mjesecu za radove izvedene u prethodnom mjesecu. Stručni nadzor će primljenu situaciju, ako nema primjedbi, ovjeriti u roku od sedam dana. Od svake privremene situacije biće zadržan iznos od pet odsto na ime otklanjanja eventualnih nedostataka u izvođenju radova a do konačnog tehničkog prijema objekta i iznos od pet odsto na ime povraćaja avansa”, navedeno je u pozivu za nadmetanje.
Garantni rok na izvedene radove je dvije godine i počinje da teče od tehničkog prijema radova.
Prioritetna dionica autoputa je otvorena 13. jula. Ukupna dužina dionice je 41,5 kilometara.
 
Kako stoje stvari, ići će se kanjonom ovog leta KL-PG.
jes, nostalgija će da nas vrne u kanjon, em presretači em glava u torbi, sve ljepše od ljepšeg, ali izvjesno da će biti brže kroz kanjon i udobnija vožnja, prošao sam prije par dana autoputem, i kroz gradilište puta Mateševo Kolašin užas, skoro pola sata sam ostavio na tih 9 km, a rupčage i blato poseban ugođaj
 
Pa to ti kažem, već vidim da neću na AP, može preko Trešnjevika ali i to je loš put. Ništa Jabuka, Albanija ili kanjon... :D
 

Autoput nije u funkciji​

Saobraćaj na putu Kolašin – Mateševo obustavljen je zbog odrona u mjestu Skrbuša, kazali su iz Auto moto saveza (AMSCG) dodajući da autoput nije u funkciji.

Autoput
Autoput (Foto: Anadolija)

Iz AMSCG su rekli da se u većem dijelu Crne Gore saobraća po mokrim i klizavim putevima i savjetovali vozačima da vožnju prilagode stanju na putu i poštuju pravila saobraćaja.


“Obustavljen je saobraćaj na putu Kolašin – Mateševo u mjestu Skrbuša, zbog odrona. Autoput nije u funkciji. Vozila se usmjeravaju preko Platija”, rekli su iz AMSCG-a.


Na magistralnim putevima M-1 granični prelaz (GP) Debeli Brijeg - Herceg Novi - Kotor - Tivat – Budva – Bar – Ulcinj - GP Sukobin, M-2 Podgorica – Sotonići – Petrovac i M-10 Podgorica – Cetinje - Budva, od 17 do 22 sata, saobraćaj je zabranjen za teretna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 7,5 tona.
Saobraćaj je zabranjen za tu vrstu vozila od sedam do 22 sata na regionalnim putevima R-1 Kotor - Trojica do mjesta Krstac na Cetinju, zatim R-29 dionica Bar 2-(tunel Ćafe, raskrsnica sa M-1) u opštini Bar do mjesta Kamenički most-Krute u Ulcinju.
Zabranjuje se saobraćaj autobusa kategorije M2 i M3 na dionicama regionalnih puteva R-1 od mjesta Krstac na Cetinju do mjesta Trojica-Kotor, iz smjera Njeguša u smjeru Kotora.
Saobraćaj autobusa te kategorije zabranjen je i na R-29 dionici Bar 2 - (tunel Ćafe, raskrsnica sa M-1) opština Bar, do mjesta Kamenički most-Krute, u oba smjera, osim autobusa koji obavljaju javni gradski prevoz putnika, kao i na R-25.1 dionici Međuvršje-Lovćen od parkinga do Mauzoleja u oba smjera.

Zabrana se ne odnosi na vozila sa pravom prvenstva prolaza, vozila za održavanje puteva i ptt instalacija, vozila za pomoć na putu, specijalna vozila za prevoz životinja, betona, asfaltne mase i hladnjače koje prevoze lako kvarljivu robu, kao ni na vozila za prevoz opasnih materija na dijelu magistralnog puta M-1, od GP Debeli Brijeg preko Herceg Novog i Kamenara do kružnog toka u mjestu Lipci.
Saobraćaj je u prekidu za sva vozila na putu Mojkovac – Đurđevića Tara, u mjestu Dobrilovina.
Na magistralnom putu M-5 Rožaje – Špiljani zbog rekonstrukcije će saobraćaj biti obustavljen od osam sati i 30 minuta do 11 sati i 30 minuta, od 13 sati i 45 minuta do 16 sati i 45 minuta i od 20 sati i 30 minuta do pola sata poslije ponoći.

Sabraćaj za sva vozila na regionalnom putu R-3 na dionici Pljevlja - Metaljka zbog asfaltiranja je obustavljen od deset do 14 sati. Ako vremenski uslovi ne dozvoljavaju radove neće dolaziti do obustave saobraćaja.
Na magistralnom putu M-5 Ribarevine – Dračenovac, u mjestu Rožaje, saobraćaj je preusmjeren sa dvosmjernog na jednosmjerni i obustavlja se najduže do 30 minuta zbog sanacije zidova.
Saobraćaj na putu Mateševo – Kolašin zbog rekonstrukcije je promijenjen sa dvosmjernog na jednosmjerni.
Na magistralnom putu M-2 Podgorica - Bioče saobraćaj je, zbog izgradnje bulevara Vilija Branta, promijenjen sa dvosmjernog na jednosmjerni.
Na magistralnom putu M-3 Šćepan Polje – Danilovgrad promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni zbog asfaltiranja.
Saobraćaj na magistralnom putu Nikšić – Vilusi, na dionici Nikšić - Kuside, promijenjen je sa dvosmjernog na jednosmjerni zbog rekonstrukcije.
Promijenjen je režim saobraćaja i od raskrsnice Podgorica - Cetinje - Nikšić do Komanskog mosta.
Na regionalnom putu R-10 Djurdjevića Tara-Mojkovac u mjestu Gojakovići promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni na mjestu gdje se sanira klizište „Gojakovići“..
Promijenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni u Budvi od Prijevora do Lastve Grbaljske, a saobraćaj će biti obustavljen od deset do 14 sati.
 
Zna li neko da li je ovaj odron na putu Kolašin - Mateševo saniran? Informacije koje mogu trenutno da se pronađu na netu su veoma šture. Izgleda da ću opet morati kroz kanjon Morače, ništa od autoputa.
 
Sa sajta https://amscg.org/stanje-na-putevima/

AUTO MOTO SAVEZ CRNE GORE

17.06.2023.godine 06.00 sati
Na većini puteva u zemlji saobraća se po mokrim i klizavim kolovozima.. Na dionicama gdje se izvode radovi saobraća se uz izmijenjen režim vožnje.Savjetujemo opreznu vožnju na svim putnim pravcima i poštovanje pravila saobraćaja.
Tokom izvođenja radova na regionalnom putu R13 Mateševo – Kolašin, u mjestu Skrbuša, došlo je odrona. Mehanizacija je na licu mjesta i u toku je sanacija. Očekuje se brzo uspostavljanje saobraćaja na ovom dijelu.
Autoput je u funkciji, obe kolovozne trake autoputa su otvorene za saobraćaj. Moguće je saobraćati od Podgorice do Pelevog Brijega, Veruše, Mateševa i dalje ka sjeveru preko Trešnjevika. ...
Pozvati AMS Crne Gore na +382 20 234 999 ili 19807 , možda imaju novije informacije
 
Prevedeno, još nema prolaza izmedju KL i auto puta. Samo na Andrijevicu.
 
Prevedeno, još nema prolaza izmedju KL i auto puta. Samo na Andrijevicu.
Ja sam prošle godine u avgustu za Berane išao preko Tresnjevika i Andrijevice. Odavno lošiji putem nisam vozio. Rupe,krivine ma haos. Još nije bilo ni guzve na putu. Tek od Stavne je put do Andrijevice dosta bolji.
 
Pa dobro sad, u smislu vožnje nije lak put, ali to je put preko Komova, ono je bog sebi pravio... Ceo sever CG je božja zemlja po lepoti, ako tako nešto postoji. Treba videti, udahnuti, upiti... preporučujem.
 

Ишао сам једном туда, али нисма ја возио, враћали смо се са мора па ишли преко Косова до Лесковца, сећам се август ми изгорели са опекотинама од сунчања у шорцевима, изгубили се нисмо знали пут и дошли до неке кафане да питамо, а ту сви зимске перјане јакне, магла, права зима гледају нас као да смо пали са Марса.
 
Pa dobro sad, u smislu vožnje nije lak put, ali to je put preko Komova, ono je bog sebi pravio... Ceo sever CG je božja zemlja po lepoti, ako tako nešto postoji. Treba videti, udahnuti, upiti... preporučujem.
U pravu si. Ali bi trebali put da srede bar do Stavne. I od Stavne ima krivina ali je put dosta širi i asfalt je mnogo bolji nego dok se penje do prevoja Tresnjevik.
 
Put preko Trešnjevika je još iz vremena kralja Nikole, ja te puteve u CG obožavam, ali ovaj konkretni, otkako je asfaltiran nije obnavljan, pa najbolje nemojte tuda da vozite ako ne morate.
 
Ne idite na autoput jer se oko Mataševa ide sporo, prašina zbog radova i odrona, haos. Učinite Srbi uslugu i idite preko Morače, brže i lagodnije ćete stići. Upravo prolazim i kajem se.
 
Ja sam danas prošao kanjonom Morače (preko Platija) jer se do autoputa još uvek nije moglo. Svi su išli tuda, tako da se vozilo u koloni do Podgorice, ali solidnom brzinom, oko 50 km/h.
 
I ja sam vozio danas ka Srbiji preko kanjona. Iskreno mi je jedan interesantan detalj bio, a to je da su neki Beograđani po ulasku u kanjon izvadili telefon i počeli da slikaju oko sebe kao da u njemu nikad nisu bili. :D
 
Vrh