Видео сам тај план, пројектовао ју је Сава Ристић, син чувеног Пеђе „Исуса" Ристића који је саградио велики број цркава, попут саборне у Подгорици, храма у Бару и неке београдске цркве (Свете Вере, Наде, Љубави и мајке им Софије и цркву Светог Луке у Крњачи). Постоји још један план скоро идентичан овом, чини ми се у Пригревици у Војводини. Такође има звоник на преслицу са три окна, само фасада није од фасадних цигала већ је окречена у белу боју.По пројекту се гради нов храм на Стрелишту (Панчево). Исто има такав звоник
Врло необична архитектура, смеса Манасије (или влашких храмова), пиротско/нишких храмова, и звоника са приморја
Pogledajte prilog 199192
Miks sabornog hrama prizrenskog primorskog zvonika i manastira blagovestenje iz ovcarsko kablarske klisureПо пројекту се гради нов храм на Стрелишту (Панчево). Исто има такав звоник
Врло необична архитектура, смеса Манасије (или влашких храмова), пиротско/нишких храмова, и звоника са приморја
Pogledajte prilog 199192
Ја бих рекао да изглед цркве доста зависи од деноминације, или барем од године настанка деноминације. Евангелисти и Калвинисти као ,,традиционални" протестанти су основани у 15. и 16. веку, већина њихових црква у Војводини је изграђена у 18-ом, 19-ом и неке у 20-ом веку када је био популаран барок, зато већина њихових цркава код нас заиста има облик цркве. Адвентисти, пентекостелци, баптисти, методисти и остали анабаптисти и радикални протестанти су се код нас појавили много касније, у 19-ом, 20-ом и 21-ом веку, и из тог разлога су њихове цркве ,,слободнијег" архитектонског стила. Али на архитектуру утичу и теологија и етика одређене деноминације, али то је сад много дужа прича. И наравно - слободан простор, уступање већ постојеће куће (најчешће, у Војводини) или неког другог објекта.Већина протестантских цркви има такве зграде које више личе на стамбене, на пример и ова, Хришћанске назаренске заједнице у Бољевцима, коју они и не називају црква, него молитвени дом. Но има их и које изгледају сасвим као цркве, рецимо, ова, такође у Бољевцима, Словачке Евангеличке цркве.
Мислим да је можда прошло и годину дана од кад су поставили тај нови кров. И мени баш боде очи, превише је дречав. Можда ће избледети кад прође довољно времена и више личити на претходни.Da li je još neko primetio ovu drečavu crvenu boju limenog krova na crkvi Sv. Petke?
Malo.mi, kako bi se reklo, bode oči.
Eto, ja tek sad primetio. Očigledno ne prolazim tuda dovoljno često.Мислим да је можда прошло и годину дана од кад су поставили тај нови кров. И мени баш боде очи, превише је дречав. Можда ће избледети кад прође довољно времена и више личити на претходни.
Ja koliko se sećam, bio je isto neki lim ali u mislim da je bio maltene neprimetan zbog boje. Ovako nekako štrči.Mislim da je krov više puta menjan bio bakar bio crni lim sad crveni mislim da je i crep bio u jednom trenutku