Šta je novo?

Crkve Beograda

Ne znam da li je neko ranije pitao, ali da li neko zna zašto i kako je došlo do ovoga u Crkvi Svetog Marka? Slično sam primećivao i drugde u Beogradu i Srbiji. Čini se kao zamena sasvim adekvatnog (po meni i lepšeg) mobilijara novijim mobilijarom (koji ili odudara od okruženja ili je naizgled često nižeg kvaliteta, estetske vrednosti ili izrade) ili prekrivanje već oslikanih površina pretpostavljam skupljim mozaikom. Da li je ovo slučaj ili širi fenomen sličan onome što je u Vršcu radio vladika Nikanor (namerno uništavanje kulturnog blaga) ili nešto drugo? Mada pretpostavljam da to samo crkvena mafija može da radi šta hoće jer je njihovo. Ima mnogo drugih gorih primera.
Pogledajte prilog 223166Pogledajte prilog 223167Pogledajte prilog 223168Pogledajte prilog 223169
Никада раније нисам видео стари иконостас цркве Светог Марка, увек ми је тренутни иконостас много одударао. Оригинални је прелеп и потпуно у складу са архитектонским стилом остатка цркве, а не ова модернистичка скаламерија (која би, рецимо, могла да се да цркви Светих цара Константина и царице Јелене у Нишу, јер би њој много више одговарао). Искрено се и ја питам шта се десило оригиналу.

Vrh