Šta je novo?

Crkve Beograda

Прецизности ради: већина тих Немаца повукла се се сама, с немачким окупаторима. Мањи број је протеран. На месту немачког гробља подигнута је касније болница, данас КБЦ Бежанијска Коса. То није једино немачко гробље које су преорале титокомунистичке власти, друго је оно на Кошутњаку, где су сем смртних остатака немачких војника преорали и смртне остатке српских војника - бранилаца Београда 1915. У кругу болнице на Беж. Коси и до данас је сачуван један споменик аустроугарским војницима из првог светског рата. О свему овоме неки од нас писали су раније на другим интернет форумима, и у својим књигама.

1000028846.jpg

Петрова црква у НП које једна од најстаријих делује модерније од већине данашњих новоградњи

petrova_crkva_kod_novog_pazara-jpg.204579

Она би се далеко боље уклопила у неком бетонском блоку Новог Београда од разноразних копија Грачанице.

искрено, мени је за Нови Београд најбоље да се граде цркве у стилу Василија Острошког на Бежанији или православна верзија Антуна Падованског са Врачара

Нису могли "видети" Католицизам, јер су ротонде грађене и на истоку и на западу пре црквеног раскола, такође и пре Хришћанства, у Римском царству, античкој Грчкој, па и далеким цивилизацијама, у Индији, Кини..

Tako je bilo interpretirano mislim čak i ko se bunio jesu li li nisu to je stvar pojedinca

Најстарије хришћанске цркве углавном су била ротонде, тако да поздрављам идеју. У последње време постају популарне у Србији, и протеклих неколико година изграђено их је барем 3 за које ја знам. Такође, нека од решења за спомен капелу код Вазнесењске цркве су биле ротонде.
Црква Светог Саве у Дежеви,
1720730018425.png

1720730025773.png

Црква Светог Симона Монаха у Новом Селу, још у изградњи
1720730347406.png

1720730211373.png

1720730334921.png

И црква Светих цара Константина и царице Јелене у Равњу
1720730443244.png

1720730503256.png

Неостварено решење спомен капеле код Вазнесењске цркве које је пројектовао Сава Ристић (син чувеног Предрага Ристића), лично један од мојих фаворита на конкурсу.
1720730778872.png

1720730797895.png

1720730825053.png

У цркви на Миријеву су недавно почели са фрескописањем.
Из неког разлога нема Светог Аве Јустина?
Pogledajte prilog 204826Pogledajte prilog 204827Pogledajte prilog 204828Pogledajte prilog 204829
Јако ми је драго да видим да се наставља са радовима на овој цркви, рекао бих да се гради барем 15-ак година.

A да ли је код Вазнесењске цркве уопште потребна толика капела у потпуно различитом архитектонском стилу?
Неостварено решење спомен капеле код Вазнесењске цркве које је пројектовао Сава Ристић (син чувеног Предрага Ристића), лично један од мојих фаворита на конкурсу.
Pogledajte prilog 204658
Pogledajte prilog 204659
Pogledajte prilog 204660

Чини ми се да је изградња капеле паузирана због смрти патријарха Иринеја, не знам када и да ли се планира изградња. Слао сам мејл Вазнесењској цркви али ми нису одговорили, можда ни они не знају. Нисам нашао ни које решење је на крају проглашено као победничко.

Сигуран сам да је Руска црква и раније имала фреске, неком приликом сам купио књижицу у њој у којој је кратко описана њена историја, са доста старих слика. На некима од њих се јасно виде фреске, потражићу ту књижицу и послати слике овде.

Ево поменутих слика, види се да су на плафону храма постојале фреске, али и да је другачије био фрескописан пре и после Другог светског рата. Примећује се, такође, да је облик плафона скроз другачији данас, а види се и да су украсни стубови са леве и десне стране који данас постоје накнадно додати.

20241006_133855.jpg
20241006_133843.jpg

Sada je uradjen novi krov i tavanica valjda treba otići fotkati sad stanje zastave su vraćene u rusiju koje se vide na prvoj fotki na stubovima

Vrh