Šta je novo?

Centralno grejanje (Grejanje po utrošku)

Kada Vas toplane pošalju na izvršenje, to jest tuže Vas pošaljite svoje tužbe pomenutim udruženjima stanara. Ja bi ih iskreno rečeno tužio jer obmanjuju javnost, a svako ko izjavi nešto u javnosti kao predstavnik nekog udruženja ili kompanije mora da odgovara za svoje izjave.

Prem zakonu o komunalnim delatnostima nije ptorebno imati ugovore za usluge koje se pružaju po automatizmu kao što je odnošenje otpada i grejanje, a reguliše ih lokalna samouprava svojim odlukama. Zato ne slušajte ovakve glupe izjave. Sad će i neko udruženje potrošača da se nakači.

Kao kada je bilo priče oko toga da ne treba plaćati struju ako imate nebaždaren strujomer. Šta se posle toga desilo? Ništa, samo su popili tužbe svi koji nisu platili struju, pa su pride morali i sudske troškove da plaćaju, a udruženja potrošača su nastavila da lažu javnost.
 
Vucko kad dolazi do zamjene pruzaoca usluga ugovor je obavezan kad se u grockoj mjenjalo komunalno sa svakim vasnikom objekta ponaosob je potpisivan novi ugovor i za domacinstva indivdualna dodjeljivana kanta
A to sto toplane krse zakon to nikom nista i jos gluplji izgovori to je puno papira ugovora puno posla id*** nesposobni
 
Топлана греје воду па се дими

Проблеми због "супстанце" која куља ноћу из Топлане "Земун": У „Беоелектранама” кажу да се дими због производње топле воде. Постројења раде читаве године

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... pa-se-dimi
 
Zanimljivost za one sve nas koji smo menjali radijatore.

http://www.politika.rs/scc/clanak/39017 ... i-pritiska

Владимир Јанковић, бивши радник предузећа „Јанко Лисјак”, који је увео радијаторе у више од 200 зграда, каже да је главни узрок пуцања радијатора управо то што ПХ вредност воде не одговара сваком радијатору, поготово не алуминијумским, који се последњих година уграђују. У „Службеном гласнику” од 23. јуна 2014. стоји да прописана ПХ вредност воде може да иде од 8,5 до 10, што је у супротности с праксом, јер тај квалитет не одговара радијаторима који једини могу да се купе на тржишту.
 
Vidiš, baš sam menjao dva radijatora i majstor isto kaže, kao pucaju ovi alu radijatori zbog sastava vode. Na šta ja i ovaj drugi majstor sa njima kažemo pa šta će onda biti sa svim novim zgradama, one isključivo imaju alu radijatore, ko je onda tu lud da isti pucaju sa vodom koja se šalje iz toplate.
 
Da probam ovako da pojasnim :) Različiti metali spojeni vodom različito reaguju i oksidišu. Primera radi, uzmeš bakarni grejač i staviš ga u bojler od prohroma i trajaće jako kratko osim ako ima anodu (ona privlači oksidaciju na sebe i sklanja je od grejača). A voda ne ide direkt iz toplane nego ide iz podstanice Tako da je svaka zgrada za sebe, ili egion ili kako već, zavisi kolika je podstanica.
Isto tako imaš različite tečnosti za hlađenje motora u zavisnosti od toga kakav ti je radijator u kolima.
Dakle voda kada spoji različite metale počinje da erodira jedan od tih metala (ovo verovatno ne važi za sve metale). Čak i za codeno hlađenje za računar ne bi smeo da mešaš bakarne komponente i aluminijumske iz istog raloga, čini mi se da se bakar pojede dosta brzo. A mislim i da sam negde pročitao da postoji neki rastvor koji to sprečava.

EDIT:
Da dopunim post, proces se zove Glavanska korozija, dešava se na slabijem metalu kada su dva metala u električno provodljivoj konekciji (voda ili direktan kontakt). Isto se dešava i sa kablovima za struju na banderi jer su žice negde od bakra a negde od aluminijuma pa se stavljaju posebne žabice da spoje dva kabla kako ne bi došlo do korozije. drugaopcija je staviti neki još slabiji metal pa taj metal menjati s vremena na vreme, a evo i videa na tu temu:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aEwD8lPdtoA[/youtube]
 
Sve je to jasno osim onog dela o propisanoj pH vrednosti. Koliko sam shvatio voda u našim eadijatorima nema t propisanu vrednost?
 
Extensive testing has shown that a coolant pH below 8.3 pH is not acceptable for use in engines due
to its corrosive nature. The correct pH value should be maintained between 9.5 - 10.0 pH. Below 9.0
pH it is advisable to flush the cooling system and refill with a new coolant solution.
a voda bi trebala da ima ph oko 0. Koliko se sećam, reče mi domar jedne firme da sistem sam dopunjuje vodu i da je povezan na vodovod. Šti ima smisla, ja moj sistem kod kuće punim običnom vodom bez dodataka.
I sad čitam da ima odnosa i da je baznija tečnost bolja po sistem odnosno veći ph izaziva manje oštećenje jer kisela sredina više nagriza.
 
Voda je na 7, ne 0. Mada razumem otkud greška, i meni se dešavalo da zaboravim da ph ne ide od -7 do 7 nego od 0 do 14. :D
 
Odlična vest!
"U ponedeljak ćemo potpisati ugovor kojim počinje izgadnja toplodalekovoda između Obrenovca i Beograda. Konačno ćemo iskoristiti to što u neposrednoj blizini Beograda imamo najveću termoelektranu na Balkanu (TENT) i da možemo da iskoristimo deo njenog potencijala za grejanje stanova", rekao je Antić na konferenciji "Balkan na Novom putu svile: bezbednosni izazovi i rizici unutra Inicijative 16 + 1".
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1328620
 
Gorstak89
+1 :)
nije mi ni na kraj pameti padalo anodno i katodno stanje šrafova u fluidima za ubrzanu oksidaciju :shock:
a pored centralnog grejanja naj izrazenije je u brodogradnji
pa fala Vi :p :sesir: :p
 
Samo da pojasni, grejanje neće pojeftiniti već je planirano da i poskupi dodatno. Povezivanje će samo povećati maržu toplanama. Bravo!!!
 
Не нађох тему о топланама, ако постоји, пребацити.
Димњак топлане на Бањици више није сив.
 
Još jedino onaj na Konjarniku ostade siv, a ako se ne varam, i jedini koji nije kružnog profila.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569921#p569921:2057nbdx je napisao(la):
tribi » Uto Sep 25, 2018 12:13 pm[/url]":2057nbdx]Još jedino onaj na Konjarniku ostade siv, a ako se ne varam, i jedini koji nije kružnog profila.

Valjda neće morati da ga farbaju. Interesantniji je ovako...

36476533.jpg

26106410.jpg


Izgleda kao neki spomenik. A za avijaciju je bitnije da vidi Rudo solitere, ako njih promasi masi i dimnjak.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=569921#p569921:2ul2h7s6 je napisao(la):
tribi » Уто Сеп 25, 2018 2:13 pm[/url]":2ul2h7s6]Još jedino onaj na Konjarniku ostade siv, a ako se ne varam, i jedini koji nije kružnog profila.
Није ни овај на Бањици кружног, мада се из даљине чини да јесте.
 
Ovaj na Konjarniku je meni super, totalno ne izgleda kao dosadni dimnjak. gde bi bio kraj da su svi drugačije dizajnirani (osim što bi bili skuplji :) ).
 
Kod mene u Paviljonima upravo sada su mlaki radijatori (tople probe).

Ali, s obzirom na to da nastupa topliji period, od grejanja nema ništa bar do 15. oktobra.
 
Evo i kod mene kod Fontane.

Inače, danas je neko na Tviteru našao da grejanje može da počne i 15 dana ranije (1.10) ako je srednja dnevna temperatura manja od 12 stepeni, a uzima se temperatura ujutru, u podne i uveče (otprilike), a to je ispunjeno i kada je ujutru 6, u podne 20, i uveče 10 stepeni.
 
Vrh