Ne razumem, kad si tako siguran da ce cene i dalje da rastu, sto si se, kako sam kazes, povukao sa trzista?
Da se i prodavci, izgleda, trenutno povlace ja sam se slozio s tvojom verzijom od jutros (i koju ponavljas mesecima) - ti od popodne sad odjednom kazes ne povlace se. Pa odluci se - vuku (vukli?) te ljudi za rukav
.
U svakom slucaju, povlacili se prodavci ili ne, prema dostupnim podacima, nismo vise u piku - pik je, po svemu sudeci, prosao (april ove godine).
Koga zanimaju podaci (konkretno za Beograd, relativno lako dostupni su i podaci za ostala trzista), jednostavno moze pogledati grafike iz mog posta, videce i kako izgleda trend, i kako je izgledala sezonalnost u prethodne tri godine, i sve ce mu biti jasno. Ako te ne zanimaju, slobodno vozaj svoju pricu i dalje, nema smisla da se dalje nastavljamo. S obzirom da je sve na kraju dana neizvesno, mozda na kraju i budes u pravu. Samo sto to nije predvidjanje na osnovu podataka i trendova nego wishful thinking i spekulacija.
I generalno ne razumem - ko god je siguran da ce cene i dalje rasti, sta ceka i sto ne kupuje nego ubedjuje druge da kupuju jer ce cene rasti? Ili koga zapravo tu ubedjuje(s)?
Takodje, nema potrebe da se ubedjujemo u isplativost kupovine od pre godinu, dve ili sedam godina - neko ko razmatra ili je razmatrao kupovinu danas tada verovatno nije bio u mogucnosti da kupi, tako da za potencijalnog kupca danas to nije relevantno. Jedino relevantno pitanje je da li je kupovina
sada, po ovim cenama isplativa - a ne da li se isplatila nekom ko je kupio pre sedam godina. I neko ko je kupio bitkoin pre sedam godina je zaradio 6000%, ali neko ko je kupio pocetkom godine je izgubio 60%. Dakle, pre sedam godina je bio dobar trenutak za kupovinu bitkoina, pre pet ili u poslednje dve godine ocigledno nije. Pitanje je da li je
sada dobar trenutak za kupovinu nekretnine (ne da li je bio dobar pre godinu, dve ili sedam) - ili je los, kao sto je pre devet meseci bio za bitkoin. A mogao bi da vozas istu pricu za bitkoin koju vozas za nekretnine.