milos78
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 15.03.2016.
- Pohvaljen
- 945
Evo jedne price iz katastra:
Pa zasto si hteo da kupis stan u najgorem gradu kada imas toliko drzava koje su bolje i jeftinije? A i sam kazes da imas firmu u inostranstvu. Cemu onda interesovanje za stan u Bg, a ne za stan u inostranstvu.I samo bih jos jednom dodao, tako da cene nekretnina u odnosu na kvalitet zivota ne trebaju biti vece od 1500 u centru Beograda. Periferija ispod 1000. Beograd i Srbijja kao najgore zemlje moraju imati i cene nekretina ispod onih u Grckoj, Bugarskoj, Rumuniji...
Nego sve je do mafije na vlasti.
Pa kupi onda plac ili kuću od Novih Banovaca pa sve do Novog Sada možeš da biras. To ti je ko američka suburbia. Možeš da živiš u kući kakvu zamislis, bluzu autoputa ili pruge i sve to u radijusu od 50 km od centra.Jedino da dodje neki drugaciji na vlast pa da pravi namenska humana naselja u blizini gradova da zadrzi mlade ljude ovde. Dakle nesto slicno kao u SAD, siroke ulice, drovoredi, samo kuce
Ja bih rekao da je obrnuto u vezi nameštanja činjenica. Međunarodni zlatni standard nije postojao posle Prvog svetskog rata, i to može svako da proveri. Cene su bile stabilne pre Prvog svetsko rata i to može svako da proveri. Posle Prvog svetskog rata su mnoge zemlje imale svoj interni netržišni zlatni standard gde je vrednost valuta određivana od strane vlasti, kao što su cene svega određivane u SSSR-u. Inače, Hitlerovom dolasku na vlast je svakako kumovala i hiperinflacija za vreme Vajmarske republike, kada su ljudi u Nemačkoj užasno živeli, a Francuska i Belgija su okupirale industrijski najrazvijeniji deo Nemačke i tako dodatno ponizili Nemce. Hiperinflacija je rešena uvođenjem kvazi zlatnog standarda, a ne bi se ni dogodila da je postojao međunarodni zlatni standard, jer Nemačka ne bi mogla da doštampava marke kako bi kupovala devize i plaćala njima ratnu odštetu.Namestas cinjenice da bi se uklopile u tvoj (libertarijanski?) zakljucak:
- Vreme vazenja zlatnog standarda nije bilo vreme vece ekonomske stabilnosti i blagostanja - krize su bile cesce i dublje (do 1930: u proseku svake 3-4 godine, trajale u proseku po 2 godine, sa prosecnm padom autputa od 20%; nakon 1930: u proseku na 6 godina, u proseku traju po 10 meseci, sa prosecnim padom autputa od 5%).
- Ukidanje zlatnog standarda nije prethodilo krizi 1929. nego je zlatni standard ukinut nakon krize (1933).
- Kriza, a ne odgovor na krizu (New deal, 1933) je ta koja je dovela do pada medjunarodne trgovine i poverenja i dolasku Hitlera na vlast.
- New deal nije ni na koji nacin zaostrio krizu, koja je bila na vrhuncu te 1933, vec je zapoceo oporavak.
- Ekonomija se nije oporavila sama od sebe, vec je oporavak usledio tek sa pokretanjem New deala.
- Upravo je uspeh New deala bio motivacija za godine dominacije Keynesijanske misli sve do 1970-ih, kada je prestao da funkcionise (u donekle slicnim okolnostima kao danas).
- 1980-ih je Keynesijanski model zamenio tzv. neoliberalni model (i rasprava levice i desnice se godinama vodila upravo o tom prelasku).
- Novo poglavlje je pocelo nakon 2008, a ovo poslednje 2020.
Trenutni sistem ima razlicite probleme i izazove, ali ideja povratka na nesto sto nije funkcionisalo ni pre 100 godina, zasnovana na neutemeljenim spekulacijama i teorijama zavere, bez razumevanja ni sleda dogadjaja ni razloga nefunkcionisanja i napustanja tog prethodnog sistema, sigurno nisu bolje resenje. To ne znaci da nema prostora za promisljanje i kritiku i monetarnog sistema i drzavnog intervencionizma, samo bi oni trebali biti zasnovani na cinjenicama i dubljem promisljanju.
Po meni je, na primer, na trzistu nekretnina zapravo potreban veci drzavni intervencionizam, ali na nacin koji bi uticao na smanjenje nejednakosti i pozitivan urbani razvoj:
- Drzava bi trebala da se mnogo vise angazuje u pogledu urbanog razvoja, opredeljujuci vece gradske zone za buduci razvoj stanova, komercijalnih i kulturnih sadrzaja.
- U tim zonama bi trebala da definise mnogo vise urbanisticke i arhitektonske standarde, a narocito standarde za javne i zelene povrsine.
- U tim zonama bi drzava trebala da iskoristi ono najbolje od kapitalistickog sistema nadmetanja i proizvodnje, a to je da se razliciti investitori nadmecu i predlazu projekte za realizaciju, a da kroz strucne analize i javne rasprave budu izabrana najbolja resenja.
- Za postojece gradske celine i stambeni fond uzasnog kvaliteta (zbijene zgrade, lose projektovani stanovi, adaptacije, nadogradnje i ostale budzevine, los pogled, nedostatak privatnosti, nedostatak javnih zona i zelenih povrsina), drzava bi takodje trebala da ima plan unapredjenja i razvoja.
- Drzava bi poreskom i kreditnom politikom trebala da stimulise kupovinu stanova za zivot, a ne za investiranje. Nije nam potrebna rentijerska ekonomija. Svaki drugi ili treci i sledeci stan u vlasnistvu bi trebao da se oporezuje po mnogo visim stopama od prvog stana.
- Drzava bi trebala da doprinese manjoj ciklicnosti (vecoj stabilnosti) ponude i cena nekretnina, tako sto bi intervenisala kroz pokretanje projekata i povecanje ponude kad god je ponuda manja od traznje.
Umesto toga desava se sve suprotno:
- Drzava nema gotovo nikakve planove i ne namece gotovo nikakve standarde. Na vrhunskim lokacijama u Beogradu grade se stambene solitercine bez ikakve arhitektonske vrednosti i javnih sadrzaja, samo u svrhe privatnog profita i parkiranja privatnog kapitala. U mnogim delovima Beograda ulice, trotoari, javne i zelene povrsine su sve manje.
- Nema nadmetanja projekata i investitora, strucne evaluacije, javne rasprave za najbolje lokacije u gradu.
- Nema nikakvog plana za postojeci stambeni fond.
- Poreska politika stimulise akumulaciju privatnog kapitala u nekretninama i rentijersku ekonomiju.
- Drzava se hvali ciklicnoscu i rastom cena kao signalima i simbolima ekonomskog prosperiteta nove klase, bez ikakvog osvrta na pitanje dostupnosti stanova i nejednakosti.
Kako ja vidim sve to: Manipulacije nad običnom rajom će uvek biti, jedina je razlika što će u jednom uređenju više manipulacije izvoditi glomazna i lenja država a u drugom će više izvoditi masne i pohlepne korporacije. Zlo i jedno i drugo. Zato ja i volim da se držim zlatne sredine između ta dva bolesna ekstrema i da kombinujem što više. Odnosno, da se trudim, glasam i radim tako da se moć ravnomerno raspodeli na obe strane.Ja jesam sklon libertarijanstvu i austrijskoj školi ekonomije i naravno da ne mogu da volim kenzijanski sistem koji omogućava državi razne manipulacije.
Pa to je ubedljivo najskuplji i najneodrziviji model, iako je human. Jednostavno domacinstva ne generisu dovoljno poreza kojim bi se takva naselja sa infrastrukturom odrzavala i obnavljala.Dakle nesto slicno kao u SAD, siroke ulice, drovoredi, samo kuce.
Pa kako da ti pominjem mafiju i nelegalne aktivnosti kada si i sam u istoj recenici rekao da imas firmu u inostranstvu, da zelis da kupis stan u Bg kao fizicko lice i da nemas pojma kako funkcionise poreski sistem Srbije i kolike su stope poreza na prihode. Nesto od ta tri nije tacno ili si i sam u mutnoj vodi. Ali mene to ne interesuje, svako ima pravo da radi kako mu je bolje, pominjem to cisto zbog konteksta price o legalitetu.Takodje svi vi, koji branite ovakve cene, govoreci da su realne ne kazete nista kad spomenemo mafiju na vlasti, namerno dizanje cena zakonskim postupcima, niti kad poredimo cene u Srbiji za Grckom, Bugarskom i Rumunijom. Da li to znaci da mozda verujete u vodjino zlatno doba?
Americki model ne da nije human nego sve suprotno od toga. Smeta ti guzva u Beogradu pa bi da organizujes naselja tako da se bukvalno za sve ide kolima.1. Ja se jos od 2015-te razmisljam oko kupovine. Sad defititivno necu. Jedini razlog sto sam u Srbiji je zbog roditelja i isto supruga. To nam je prvi prioritet a realno da njih selimo negde nije bas moguce jer nismo milioneri. (jos) a i pitanje je da li bi oni hteli i mogli. Tada je jos mozda imalo nade da ce se ovde nesto promeniti, ali sada realno gledano sve je unisteno i nema cemu da se nadamo u narednim decenijama sto se tice Beograda koji je unisten. Jedino da dodje neki drugaciji na vlast pa da pravi namenska humana naselja u blizini gradova da zadrzi mlade ljude ovde. Dakle nesto slicno kao u SAD, siroke ulice, drovoredi, samo kuce.
2. Nemoj da mesas zainteresovane da zive u BG za onim zainteresovanim da kupe stan. Jer logicno mi je da dobra vecina vec zivi ovde. I kupuju i prvi i drugi, treci stan...
3. S obzirom da cena zakupa ne skace, a i podaci koji govore da je u Srbiji sve manje stanovnika, a takodje prosle godine cak se smanjio broj stanovnika u Beogradu znaci da nema pritiska za kupovinu od novih stanovnika jer takvih u sustini ima jako malo.
Takodje svi vi, koji branite ovakve cene, govoreci da su realne ne kazete nista kad spomenemo mafiju na vlasti, namerno dizanje cena zakonskim postupcima, niti kad poredimo cene u Srbiji za Grckom, Bugarskom i Rumunijom. Da li to znaci da mozda verujete u vodjino zlatno doba?
Funkcionisalo je pre 1914. a činjenice izvrćeš ti. Činjenica je da u današnjem sistemu Investicioni fond Blackrock, može da dobije naštampanih para, koliko treba, da kupuje šta treba i da su banke koje su trebale da odu u stečaj 2008, spašene štampanjem novca, a to na kraju krajeva plaća običan čovek, kome firma ode u stečaj u istim okolnostima. Sad, ako ti veruješ da ti bankari ne drže u džepu političare koji su im dali hiljade milijardi kada im je zatrebalo, i misliš da je teorija zavere da hoće da naprave sistem u kome neće da brinu za neke tamo što se zalažu za jednakost, slobodno tržište i nemogućnost da se štampaju pare kad im zatreba ne znam šta da kažem.Trenutni sistem ima razlicite probleme i izazove, ali ideja povratka na nesto sto nije funkcionisalo ni pre 100 godina, zasnovana na neutemeljenim spekulacijama i teorijama zavere, bez razumevanja ni sleda dogadjaja ni razloga nefunkcionisanja i napustanja tog prethodnog sistema, sigurno nisu bolje resenje. To ne znaci da nema prostora za promisljanje i kritiku i monetarnog sistema i drzavnog intervencionizma, samo bi oni trebali biti zasnovani na cinjenicama i dubljem promisljanju.
To je vrlo sklono različitim interesima i interpretacijama. Sasvim lepo zvuči kao objašnjenje državnog intervencionizma u slučaju Beograda na vodi. Stanovi- razne lepe i većinski ružne zgrade, komercijalni sadržaji- Savanova i Galerija, kulturni sadržaji- spomenik Stefanu Nemanji i muzeji na bivšoj železničkoj stanici. Sad, što su prekršeni neki zakoni, suspendovana država i slično, Bože moj, oko toga se uzbuđuju neki tamo libertarijanci, teoretičari zavere sa teorijom da je SNS organizovala rušenje i zabranila policiji da izađe na lice mesta.Po meni je, na primer, na trzistu nekretnina zapravo potreban veci drzavni intervencionizam, ali na nacin koji bi uticao na smanjenje nejednakosti i pozitivan urbani razvoj:
- Drzava bi trebala da se mnogo vise angazuje u pogledu urbanog razvoja, opredeljujuci vece gradske zone za buduci razvoj stanova, komercijalnih i kulturnih sadrzaja.
Kao što rekoh, ti standardi su vrlo subjektivni. Eto, meni spomenik Nemanji nije baš kako treba, ali su mi druga ponuđenja rešenja bila još gora.- U tim zonama bi trebala da definise mnogo vise urbanisticke i arhitektonske standarde, a narocito standarde za javne i zelene povrsine.
Ovo liči na ono kad mala Ivana Mihić čita sastav o Marksizmu u Varljivo leto 68', a Bata je srećan.- U tim zonama bi drzava trebala da iskoristi ono najbolje od kapitalistickog sistema nadmetanja i proizvodnje, a to je da se razliciti investitori nadmecu i predlazu projekte za realizaciju, a da kroz strucne analize i javne rasprave budu izabrana najbolja resenja.
To zavisi kakva je vlast. Država je i omogućila da se svašta zida. Eto, na primer, ona kuća na zgradi iz vremena vladavine SPO-a. Svaka vlast će da napravi neku katastrofu, dok ne budemo sazreli kao društvo u civilizacijskom smislu, a nećemo sazreti dok budemo u državadaurdineštoizmu.- Za postojece gradske celine i stambeni fond uzasnog kvaliteta (zbijene zgrade, lose projektovani stanovi, adaptacije, nadogradnje i ostale budzevine, los pogled, nedostatak privatnosti, nedostatak javnih zona i zelenih povrsina), drzava bi takodje trebala da ima plan unapredjenja i razvoja.
Sa ovim i mogu da se složim, ali glavni problem je stabilna vrednost novca, koje kada bi bilo, većina ljudi sa novcem ne bi zarobljavali lovu u zidove, nego bi je obrtali na drugi način. Ako bi država u sadašnjim uslovima to uradila, veliki deo kapitala bi otišao iz zemlje da bude uložen u tuđu građevinsku industriju.- Drzava bi poreskom i kreditnom politikom trebala da stimulise kupovinu stanova za zivot, a ne za investiranje. Nije nam potrebna rentijerska ekonomija. Svaki drugi ili treci i sledeci stan u vlasnistvu bi trebao da se oporezuje po mnogo visim stopama od prvog stana.
Intervenisala je za vreme Đilasa. U čijem interesu, pitanje je sad. Teoretičari zavere kažu da grad nije davao dozvole za gradnu da bi Mišković rasprodao Belvil po većim cenama.- Drzava bi trebala da doprinese manjoj ciklicnosti (vecoj stabilnosti) ponude i cena nekretnina, tako sto bi intervenisala kroz pokretanje projekata i povecanje ponude kad god je ponuda manja od traznje.
Opet, stvar civilizacijskog razvoja društva. Treba praviti distinkciju između društva i države. U društvu dovoljnog nivoa razvoja, likovi kao Vesić, Đilas i slično bi bili posmatrani kao nekadašnji predsednički kandidat Šećeroski.Umesto toga desava se sve suprotno:
- Drzava nema gotovo nikakve planove i ne namece gotovo nikakve standarde. Na vrhunskim lokacijama u Beogradu grade se stambene solitercine bez ikakve arhitektonske vrednosti i javnih sadrzaja, samo u svrhe privatnog profita i parkiranja privatnog kapitala. U mnogim delovima Beograda ulice, trotoari, javne i zelene povrsine su sve manje.
Nisam dovoljno upućen, ali znam da je bilo nekih rasprava. Naravno da mislim da često veze rade, ali šta da radim kad sam teoretičar zavere.- Nema nadmetanja projekata i investitora, strucne evaluacije, javne rasprave za najbolje lokacije u gradu.
Bolje da nema nego kao Kinezi gradove duhova da pravimo ili neki novi Beograd na vodi.- Nema nikakvog plana za postojeci stambeni fond.
Ima, i toga, ali štampanje para je veći problem.- Poreska politika stimulise akumulaciju privatnog kapitala u nekretninama i rentijersku ekonomiju.
Ovo sad stvarno zvuči kao preludijum za "Proleteri svih zemalja ujedinite se".- Drzava se hvali ciklicnoscu i rastom cena kao signalima i simbolima ekonomskog prosperiteta nove klase, bez ikakvog osvrta na pitanje dostupnosti stanova i nejednakosti.
Na zalost to "nadamo se" i "cene se drze vestacki" nisu bas najbolji argumenti za pad cena stanova. Jedini nacin da padne cena kvadrata je da se ogromne subvencije daju ljudima koji zeli da kupuju, ili da se zabrani migracija i mogucnost kupovine stanova u odredjenim zonama (kao sto je neko vec pomenuo, Vracar, Dorcol u BG i Grbavica u NS).Sve je stvar u tome kolike ce cene biti 2025-2030. A logika je da ce biti trajni pad i cene nikada nece biti ovako sumanute. Jer realno ovde je sve manje stanovnika, a ako se nekim cudom desi da udjemo u EU onda ce biti jos manje, tako da ili ce biti mnogo manje ili ce biti uzasno manje stanovnika. Tako da sad trenutno deluje kao promasaj al kad saberes kiriju, recimo poskupljenje po m2 u poslednje 3 godine je u mom slucaju za ono sto sam hteo kupiti kao 10 godina kirije. A drugo cene se drze vestacki, nadamo se da ce ova mafija morati da ode za 2 godine makar iz Beograda i Novog Sada.
Pa to je ubedljivo najskuplji i najneodrziviji model, iako je human. Jednostavno domacinstva ne generisu dovoljno poreza kojim bi se takva naselja sa infrastrukturom odrzavala i obnavljala.
Ti i sada mozes da kupis stan u perifernom naselju za 1200e. Problem je sto ti gadjas centar pa ne vidis cene ispod 3000e.
Pa kako da ti pominjem mafiju i nelegalne aktivnosti kada si i sam u istoj recenici rekao da imas firmu u inostranstvu, da zelis da kupis stan u Bg kao fizicko lice i da nemas pojma kako funkcionise poreski sistem Srbije i kolike su stope poreza na prihode. Nesto od ta tri nije tacno ili si i sam u mutnoj vodi. Ali mene to ne interesuje, svako ima pravo da radi kako mu je bolje, pominjem to cisto zbog konteksta price o legalitetu.
Ocigledno da nemas pojma kako to izgleda. Da li znas rec UREDJENO naselje. Gde ima jedno UREDJENO naselje u Srbiji? Pa i turisticka su unistili a kamoli ona koja nisu. Sve ja haoticno, naguzeno, naruzeno, prljavo...Pa kupi onda plac ili kuću od Novih Banovaca pa sve do Novog Sada možeš da biras. To ti je ko američka suburbia. Možeš da živiš u kući kakvu zamislis, bluzu autoputa ili pruge i sve to u radijusu od 50 km od centra.
I jedno i drugo su daleko od realnosti.Na zalost to "nadamo se" i "cene se drze vestacki" nisu bas najbolji argumenti za pad cena stanova. Jedini nacin da padne cena kvadrata je da se ogromne subvencije daju ljudima koji zeli da kupuju, ili da se zabrani migracija i mogucnost kupovine stanova u odredjenim zonama (kao sto je neko vec pomenuo, Vracar, Dorcol u BG i Grbavica u NS).
Cena zakupa minorno skace u odnosu na cene nekretnina. Jer drzava ne upravlja time.Americki model ne da nije human nego sve suprotno od toga. Smeta ti guzva u Beogradu pa bi da organizujes naselja tako da se bukvalno za sve ide kolima.
Cena zakupa itekako skace.
I gradovi u kojima se smanjuje broj stanovnika dozivljavaju rast cena, npr Zagreb i Budimpesta u okruzenju. Pa i kod Bugara i Rumuna raste iako gube stanovnistvo dosta brze nego mi.
Mafiju na vlasti je glupo komentarisati jer je ovde uvek neka mafija na vlasti. Plus, gde je ta mafija bila 2008. - 2015.? Setili se da se pare mogu prati preko nekretnina (bukvalno najpoznatiji nacin pranja novca koji se pominje u maltene svakoj svetskoj krimi seriji) tek poslednjih 7 godina?
Ne moze drzava da obezbedi dovoljan broj plateznih kupaca, oni postoje sami po sebi.Cene nekretnina odredjuje drzava
Pa ti pisi o mafiji na vlasti, imas pravo da pises post kakav hoces. Mene dnevno politicka desavanja ne zanimaju, niti ih pratim. Cinjenica je da se radi sta se radi, i cinjenica je da to nije nista novo. Kao da si do sada imao vlast po svojoj volji pa ti je sada nesto mnogo drugacije. Afere su uvek bile deo politike ovde. Politicku zabavu ostavljam ljudima koje to zanima, a kojih ne manjka, pisite sta hocete, nisam ja moderator.Dakle opet pricas o meni umesto o mafiji na vlasti, drago mi da sam u pravu u svemu sto pisem.
To je najjeftinije a ne najskuplje jer je svakako najjeftinije izgraditi kucu prizemnu ili na jedan sprat na mestu gde je cena za ar 1000 evra. Najskuplje je graditi sa puno armature, visoke zgrade, tamo gde su placevi najskuplji.
A jos skuplje je drzavi da dopusti da je napuste svi oni sto vrede sto se desava zadnju deceniju na maksimumu.
- Zanima te moj posao, cime se bavim, kako placam poreze i kome.Pa ti pisi o mafiji na vlasti, imas pravo da pises post kakav hoces. Mene dnevno politicka desavanja ne zanimaju, niti ih pratim. Cinjenica je da se radi sta se radi, i cinjenica je da to nije nista novo. Kao da si do sada imao vlast po svojoj volji pa ti je sada nesto mnogo drugacije. Afere su uvek bile deo politike ovde. Politicku zabavu ostavljam ljudima koje to zanima, a kojih ne manjka, pisite sta hocete, nisam ja moderator.
1. To sto je neko platezan, ne znaci da treba da kupi stan od 50m2 ako moze od 100m2. A jasno je kakve su plate ovde i ko koliko zaradjuje tako da nema sanse.Ne moze drzava da obezbedi dovoljan broj plateznih kupaca, oni postoje sami po sebi.
Sve tacno.- Zanima te moj posao, cime se bavim, kako placam poreze i kome.
- Ne zanima te vlast drzave u kojoj zivis.
- Veoma si aktivan na ovom forumu bez licnog interesa.
- Inace si graficki dizajner ako nisam zaboravio i rasturas se od posla.
U Srbiji je sve rijaliti.
Bas zato sto postoje ljudi poput tebe zivimo u ovako “uredjenoj” drzavi. Ne zanima te nista dok se ne susretnes sa mafijom i ne krenu te reketirati… Ne zanima te dok nemas decu i ne skontas da bilo ko od tatinih sinova sa vlasti ti (ne daj boze) pregazi dete na kraju ce tebe da tuze da ti je dete ugrozilo njega. Znam da je offtopic ali mi nije jasan mentalni sklop ljudi poput tebe - neko hoce da te j* a ti se lepo naguzis umesto da se suprostavis.Pa ti pisi o mafiji na vlasti, imas pravo da pises post kakav hoces. Mene dnevno politicka desavanja ne zanimaju, niti ih pratim. Cinjenica je da se radi sta se radi, i cinjenica je da to nije nista novo. Kao da si do sada imao vlast po svojoj volji pa ti je sada nesto mnogo drugacije. Afere su uvek bile deo politike ovde. Politicku zabavu ostavljam ljudima koje to zanima, a kojih ne manjka, pisite sta hocete, nisam ja moderator.
Ja ne osudjujem nikoga ko se politicki bori i zalaze za nesto. Ima pravo i to je dobro. Ali i ja imam pravo da me nesto ne interesuje, kao sto me ne interesuje vozlja rolera npr. Ako sam zato kriv, onda sam kriv.Bas zato sto postoje ljudi poput tebe zivimo u ovako “uredjenoj” drzavi. Ne zanima te nista dok se ne susretnes sa mafijom i ne krenu te reketirati… Ne zanima te dok nemas decu i ne skontas da bilo ko od tatinih sinova sa vlasti ti (ne daj boze) pregazi dete na kraju ce tebe da tuze da ti je dete ugrozilo njega. Znam da je offtopic ali mi nije jasan mentalni sklop ljudi poput tebe - neko hoce da te j* a ti se lepo naguzis umesto da se suprostavis.