Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako ocenjujete trend rasta cene izdavanja od početka rata? Je l' ima mesta za dalji rast? Očigledno da su većina stanodavaca ratni profiteri, samo je pitanje da li će se u nekom trenutku smanjiti broj stranaca, jer smatram da ove cene izdavanja nisu održive bez Rusa i Ukrajinaca, naročito ne na duži rok.
Mi smo nedavno izdali stan pa eto iz prve ruke. Oglašena cena je bila nešto veća nego pre 3 godine (čisto da uzmemo u obzir inflaciju) ali nismo nešto gledali kako ostali vrednuju svoje stanove za izdavanje. Ono što se dogodilo je i meni bilo prilično iznenađenje. Za dva sata pojavilo se više od 10 Rusa sa iskazanim interesovanjem. Bukvalno su se borili ko će prvi da rentira stan jer ispada da su stanodavci ludački podigli cene i to pogotovo na Novom Beogradu i u centru. Trenutno je zaista nedostatak adekvatnih stanova i cene su mnogo veće nego ranije. Do kada će ovo sa Rusima trajati... Ja verujem da će većina njih čim budu našli način otići odavde. Skoro svi su vrlo obrazovani, govore tečno engleski i rade za zapadne kompanije. Ako im se otvori mogućnost da idu dalje na Zapad...
 
Da li je nekom poznato da li rusi samo iznajmljuju nekretnine ili možda i kupuju (što bi me iznenadilo obzirom na zaplene-otimačinu ruske imovine).
Mislim da većina može ipak samo da iznajmljuje jer uglavnom nisu mogli da ponesu sa sobom nikakav kapiral iz Rusije. Dakle zavise od plata koje će primati ovde jer su im se firme prebacile ovamo.
 
Povecavaju kolicine novca koje mogu da iznesu iz Rusije:


Sto se tice pada cena materijala, tesko da ce to samo po sebi dovesti do pada, ali barem moze omoguciti prostor za taj pad, kada do pada potraznje dodje.
 
Povecavaju kolicine novca koje mogu da iznesu iz Rusije:


Sto se tice pada cena materijala, tesko da ce to samo po sebi dovesti do pada, ali barem moze omoguciti prostor za taj pad, kada do pada potraznje dodje.
Pad cijena materijala može dovesti do blagog pada cijena novih stanova. Problem je što je skok cijena materijala bio ogroman, pa bi i pad morao biti značajniji da bi to imalo uticaja na cijenu novoizgradjenih kvadrata. Osim željeza, koje je sada sa padom i dalje skuplje 50 % nego prije 4 mjeseca, ja nešto ne vidim da padaju cjene materijala. Što se drvne građe tiče, oplata nikada nije bila skuplja nego sada.
 
Kako ocenjujete trend rasta cene izdavanja od početka rata? Je l' ima mesta za dalji rast? Očigledno da su većina stanodavaca ratni profiteri, samo je pitanje da li će se u nekom trenutku smanjiti broj stranaca, jer smatram da ove cene izdavanja nisu održive bez Rusa i Ukrajinaca, naročito ne na duži rok.
Оцењујем као балончину јер су цене издавања у БГ прешишале Беч.
 
što se tiče Rusa/Ukrajinaca, mogu da prenesem sužen uvid jer posredujem u izdavanju samo jednog stana za prijatelja koji živi u Australiji. Početkom godine su se iselili neki studenti pa je stan vraćen na oglase stavljen sredinom februara, tik pred sukob. Ruskih i ukrajinskih zakupaca ima, nude i oko 20% veću cenu od oglašene (u pitanju je okolina TC Piramida, 55 kvadrata za 320 evra, a nudili su 400-450). do sada su se smenile 3 porodice, uglavnom funkcioniše po principu da dođu i uplate 1-2 stanarine unapred, i po pravilu napuštaju stan i pre ugovorenog kraja zakupa. jedni su imali rodbinu u Nemačkoj, a drugi su mi pomenuli da sele posao u Emirate (u pitanju je nekakav IT, ali nisam zalazio u detalje). Za sada mi deluje da smo samo protočni bojler za dalje. Ovaj što se premeštao u Dubai je pomenuo da se plaši da mi ne uvedemo sankcije Rusiji pa da on bude ugrožen na neki način ili da nama budu uvedene sankcije od strane EU pa da mu bude ugrožen posao, pa mu je ovo bilo samo prelazno rešenje.
 

Inflacija u Nemačkoj najviše pogađa najsiromašnije, prema analizi Instituta za makroekonomiju Fondacije Hans Bekler.

blow-mind-mind-blown.gif


Ideš na ekonomski faks, drviš tamo 4 godine osnovne, onda ideš na master još 1 ili 2, potom još nekoliko na doktorske stucije, posle se zaposliš u Institutu za ekonomiju i radiš sa još 50 drugih doktora nauka iz ekonomije da biste kolektivno došli do zaključka da inflacija i krize najteže pogađaju najsiromašnij. Sač brilijens, sač noledž. Svaka čast.

Sudbina planete i svetske ekonomije je u bezbdnim rukama sa ovakvim ''stručnjacima'' i ovakvom ''naukom''.
 
Ovi sto napustaju trajno stanove u Bg, mogu da mi se jave u privatnoj poruci. Da ih resim bede.
 
I kako će funkcionisati to sa napuštenim stanovima? Tu može da se prespava ponekad? Odloži alat? Trebaju li ovi što napuštaju da ostave namještaj i upaljen bojler? Ima li neki kućni red napuštanja?
 
1) Euro index (EUR vs. korpa valuta) i dalje visok
+15% vs kraj 2019.
+20% vs kraj 2018.

2) Celik nije malo pao.
-41% vs. 2022. max.
=Nivo 2018.

⁣3) Core inflaciju (HICP bez hrana/pice, energija, duvan i alkohol) treba pratiti iz perspektive nekretnina, a ne HICP (najveci deo inflacije je uzrokovan ratom - energija i hrana).

Euro zona Core inflacija u maju 3,8%.

4) U EU rade na reaktiviranju elektrana na ugalj i razmatraju nuklearnu energiju (protivno ekoloskoj agendi).
Dobice jeftin izvor energije uz ostanak vrednosti u EU.


5) Sta mislite ko ce obnavljati Ukrajinu?

6) Kako bi recimo scenario pada Putina uticao na ekonomije ostalih regiona.

7) Sta mislite ciji kapital je investiran u firmama EU i da li ce vlasnici pustiti region niz vodu?
 
Već sam rekao - ponoviću - ukoliko sada kupujete stan za život ne bio vam u koži.

Ako se cene koriguju na dole za 20% - što deluje skoro nemoguće zbog inflacije, ali da poželimo - pa kvadrat sa 2.500 padne na pristojne 2.000 npr. - a euribor ode gore na 2% ili 3% - rata će vam biti skuplja nego što je sada sa ovom skupljom cenom. A ako zaista potpnu cene tako, staće i izgradnja, pa će i izbor biti očajan.

Kako god da okreneš, mladima koji moraju sada da se skuće - beba na putu ili nešto slično - uh, držim palčeve.
 
Pa i nije baš neko idealno poređenje, cigare i stanovi. Pitanje je da li će se investitorima isplatiti više da im stanovi zvrje prazni ili da spuste cene?!
 
Pogotovo jer su cigarete akcizna roba i dobar deo cene ide državi koja dodatnim oporezivanjem želi da smanji njihovu upotrebu. Srbija se obavezala da uskladi akciznu politiku sa EU, pa se akciza na cigarate povećava svakih 6 meseci dok ne dostignemo EU nivo. Mislim da smo tek na 60% od minimalne EU akcize tj cena će tek da raste...
 
Cene pojedinih restorana su postale toliko bezobrazne (u odnosu na poskupljenje) da ozbiljno razmisljam da otvorim restoran i automatski bih imao zaradu sa trenutnim ili cak nizim cenama samo sto se porucuje hrana za radnike...
 
Ili to ili prosto bojkotovati te najskuplje folirante. Ferdinand knedle su meni ionako oduvek bile precenjene.

Isto vazi i za mnoge poslasticarnice i sladoledzinice koje nicu po gradu. To jest vise nisu sladoledzinice nego satro Gelato saloni, muzeji, ateljei, emporiumi...
 
Poslednja izmena:
Da njima su cene skocile nenormalno, al to su radili i pre, bukvalno kako su postajali popularniji cene su im isle drasticno gore, iako im je kvalitet opadao
 
Ne mogu da kažem da imam išta protiv njihovog dizanja cena ili bilo kog restorana. Za razliku od stanova, to jednostavno nije neophodno za život. Restorani i dodju kao neki luksuz. To što je sve više ljudi naviklo da naručuje hranu je druga priča.
 
Vrh