Evo ja da Vam nesto napišem, pa raspalite da sam agent, investitor i sve ostalo.
Danas se grubi građevinski radovi ne mogu izvesti bez 400-500 € po m2 bruto, pa na više.
Pričam samo o grubim gradjevinskim radovima bez placa, dozvole, komunalija, čak i bez uredjenja terena. Samo da se objekat dovede pod krov. Ako ima šipovanja i komplikovanih podzemnih etaža, taj iznos ide na više.
Inače, grubi gradj.radovi su uvijek bili 1/3 cjene gradnje. Kod luksuznijih gradnji i manje.
Ako ne verujete za cjenu grubih radova, samo izračunajte koliko košta jedna temeljna ploča debljine 70-80 cm sa mrežama Q524 (cijena jedne premašivala 200 € prije par mjeseci) u donjoj i gornjoj zoni, šipkama fi 16/18 ili debljim za grede u njoj i stubove koji iz nje izlaze, uzengijama na svako 15-20 cm, mršavom a.betonu ispod nje na koji ide dvokomponentna hidroizolacija, kamenu ispod toga, drenaži, iskopima prije toga, odvozi zemlje..., pa cete vidjeti koliko samo temeljna ploča utiče na m2 budućeg stana. Samo uzmite u obzir da se sve cjene gradnje odnose na bruto površ. koja je za 50 % veća od neto koja se prodaje.
Uređenje terena košta kao nekoliko stanova.
Ako renovirate stan, zatražite ponudu za ALU drvo stolariju sa el.roletnama samo da vidite reda veličina koji su to iznosi. Probajte preći na grijanje toplotnim pumpama pa ćete vidjeti za jedan stan koliko to košta. Pogotovo u kombinaciji sa podnim grijanjem i plafonskim grijanjem/hladjenjem.
Ovdje ima dosta poznavaoca ekonomije, pa neka izračunaju koliko košta "zarobljavanje" par miliona € na nekoliko godina?
Kad Vam curi česma, znate koliko je nerviranje naći majstora i trpjeti njegovo iživljavanje, a šta mislite kako je 2 godine biti sa desetinama i stotinama njih?
Što se tiče budućih ekonomskih dešavanja i njihovog uticaja na cjenu nekretnina, ne budite naivni. Em se ništa drastično neće desiti, em i da se desi, to će uticati i na ponudu. Mogu samo pasti cjenu starogradnje. Novogradnje ne, sa ovakvim tendencijama cijena materijala pogotovo.
Danas sam od jednog investitora saznao koliko ga košta m2 da ga izgradi i vjerujte mi da biste se iznenadili. Pogotovo kada čujete prodajnu cijenu. Nema tu mjesta spuštanju cijena. Svako neka bira svoju sudbinu, ali meni je žao što stan koji sam prije par godina mogao platiti 2.200 €, sada ću platiti 2.800 €, a ako budem još čekao JA JEDNOSTAVNO NE VJERUJEM DA ĆU BOLjE PROĆI. Imam svoje razloge za to koji nisu budalaštine. Naprotiv.