Ni jedno ni drugo ne pruza dobru izolaciju.Vidim u zadnje vreme sve više i premijum i standard zgrada kao pregradne zidove između stanova koristi dvostruke gips ploče na konstrukciji sa kamenom vunom unutra. Kažu da su termo i zvučno izolovani bolje od klasičnog bloka...šta mislite?
O tome se i radi, šta ko podrazumeva premijum gradnjomVidim u zadnje vreme sve više i premijum i standard zgrada kao pregradne zidove između stanova koristi dvostruke gips ploče na konstrukciji sa kamenom vunom unutra. Kažu da su termo i zvučno izolovani bolje od klasičnog bloka...šta mislite?
To su vanjski zidovi tako radjeni ("sendvič")?Ni jedno ni drugo ne pruza dobru izolaciju.
Najbolje resenje je cigla+kamena vuna+cigla. Tako je radjeno u stanu koji sam ja kupio i nemam primedbi. Nazalost, malo investitora tako radi.
Kada vidiš pregradne zidove od gipsa, to ti je daleko od premijuma.Vidim u zadnje vreme sve više i premijum i standard zgrada kao pregradne zidove između stanova koristi dvostruke gips ploče na konstrukciji sa kamenom vunom unutra. Kažu da su termo i zvučno izolovani bolje od klasičnog bloka...šta mislite?
Ne.To su vanjski zidovi tako radjeni ("sendvič")?
Ukoliko ne znas sta je bolje ti stavi na papir pa vidi sta je skuplje. Onda ces videti da se po pravilu bira jeftinija varijanta U Srbiji ti je Lux gradnja samo parket/plocice i prozori tj ono sto se vidi a to sto je objekat energetski razred C to nema veze.Vidim u zadnje vreme sve više i premijum i standard zgrada kao pregradne zidove između stanova koristi dvostruke gips ploče na konstrukciji sa kamenom vunom unutra. Kažu da su termo i zvučno izolovani bolje od klasičnog bloka...šta mislite?
To je natprosječna gradnja sigurno. Pogotovo za unutrašnje zidove.Ne.
Fasadni (vanjski) zid je (od iznutra ka spolja): malter + blok + kamena vuna 12cm + malter +obloga. Pravi "sendvic" zid bi imao jos jedan sloj npr fasadne cigle ili slicno preko termo izolacije pa tek onda malter i obloga.
Pregradni zid izmedju stanova i ka hodnicima unutar zgrade: malter + cigla 8cm + kamena vuna 5 cm + cigla 8 cm + malter .
Pregradni zid u stanu izmedju soba malter + cigla 8cm + malter.
Izmedju spratova: AB ploca 60cm + zvucna izolacija 15mm + kosuljica 5cm
Nema nikakvih gipsanih zidova i sl. Gips se koristi samo za spustene plafone kao dekoracija.
U pravu si, sad sam pogledao crtez (prethodno pisao po secanju).To je natprosječna gradnja sigurno. Pogotovo za unutrašnje zidove.
AB temeljna ploča jedino može biti 60 cm. Ostale su ~ 14-16 cm.
To je tako besmislen razlog da nemam reci. Tom logikom cene bi uvek stagnirale, a ne bi nikad rasle za sve jer "Ljudi žive sada u ovom trenutku" i "ipak život teče"...Još jedan je razlog za, a ne protiv kupovine stana. Ljudi žive sada u ovom trenutku. Sada se žene/udaju, dobijaju djecu. Sada im treba stan. Sada im treba dodatna soba. Sada, a ne za 10 godina. Jer prodje život. Ne treba se možda ni toliko iscrpljavati i zamarati projekcijama i predvidjanjima. Treba jednostavnije živjeti. Možda se i u tome krije dio sreće. Naravno, ne po svaku cijenu i na svoju štetu, ali ne i neke odluke prolongirati u nedogled jer ipak život teče.
Pre bih uzeo nesto sa debljim blokom i onda to stavio dodatno kod pregradnog zida u stanu, nego da me gips ploce i vuna dele od komsije...Vidim u zadnje vreme sve više i premijum i standard zgrada kao pregradne zidove između stanova koristi dvostruke gips ploče na konstrukciji sa kamenom vunom unutra. Kažu da su termo i zvučno izolovani bolje od klasičnog bloka...šta mislite?
Vrhunska ti je to gradnja, nema šta.U pravu si, sad sam pogledao crtez (prethodno pisao po secanju).
Izmedju sparatova AB ploca 20cm, natureboard zvucna 3 cm, kosuljica 5.5cm i zatim plocice ili parket (zavisno od prostorije). U hodniku kamen.
Takodje izmedju stana i hodnika nije kako sam napisao vec malter + blok/AB 20cm + 8 cm kamena vuna + gips ploca na konstrukciji 2.5cm. Ali i to je dobro.
Izmedju stanova definitivno sendvic: cigla+kamena vuna+cigla (omalterisano s obe strane).
Jeste ali izračunaj koliko ćeš smanjiti neto korisnu površ. stana dodavanjem izolacije, potkonstrukcije i gipsa + dobijaš onaj ružni plitki zvuk kada čukneš po zidu kao da je montažni objekat.To je tako besmislen razlog da nemam reci. Tom logikom cene bi uvek stagnirale, a ne bi nikad rasle za sve jer "Ljudi žive sada u ovom trenutku" i "ipak život teče"...
Pre bih uzeo nesto sa debljim blokom i onda to stavio dodatno kod pregradnog zida u stanu, nego da me gips ploce i vuna dele od komsije...
Sto se tice izolacije Silka blokovi bi trebali da su super.
U tome i jeste problem, nisu samo fensi stanovi na Vracaru 2000+, pogledajte oglase. Btw, da budem precizan, mislio sam na prosecnog Beogradjanina, koji ima neku skolu i ima posao.Prosecan stanovnik Srbije kupuje starogradnju u Paracinu ili Somboru, a ne na Vracaru za 2500.
Nasi investitori ti u takav ti nece staviti kamenu vunu debljine 10 cm, nego staklenu debljine 5 cm.Pre svega hvala svima na zanimljivoj diskusiji. Možda sam se ja zeznuo u startu pošto tražim stanove na planini, odnosno u turističkom mestu gde ljudi ne žive preko cele godine (ma da ruku na srce sve je više takvih kako autoput napreduje ka Zlatiboru),...pa nisam naveo da su u pitanju apartmani koji pored toga što možeš živeti u njima preko godine, izdaješ ih preko recepcije kad nisi tamo, i na taj način ti donose profit, znači mogu biti i investicioni po želji vlasnika.
Elem ovaj sistem montažnog zida sa obostrano dvoslojnim gips pločama i izolacijom između se već duže vreme primenjuje u najluksuznijim hotelima širom sveta, to znam sigurno. Pre svega zato što pruža izvanredne termičke i zvučne karakteristike. U toj meri da recimo u susednoj sobi/apartmanu mogu igrati skvoš na zidu a vama to neće smetati, jer takav zid ima zvučnu izolaciju od preko 55-60 decibela! Takođe ako zimi nema nikoga u susednom apartmanu i ne greje se, to ne utiče na povećanu potrošnju kod vas. Naravno treba kamena vuna da bude oko 10cm i sa potrebnom gustinom kako bi apsorbovala zvuk, da bi se oba faktora i zvučni i termički ispunili. Ne znam da li je lakše za gradnju, ali takvi montažni zidovi su fleksibilni i kasnije se mogu lakše ukloniti odnosno pomeriti radi povećanja/smanjenja ili promene oblika soba i sl., pa ih verovatno zbog toga i koriste
U svakom smislu je moderan i savremen sistem zida, ali eto dopunjujem pitanje u kontekstu da je u pitanju turističko mesto i potencijalno investicioni prostori za rentiranje...
Хм да, искрено мислим да ће пре бити стагфлација, на жалост овог пута се нећемо извући само с рецесијом. С тим што ако се не варам у Србији и даље није било повећања струје, док је мени јуче стигло повећање од 36% у односу на прошлу годину. С друге стране ваучер од државе је компензовао тачно ту разлику, ал то до следећег јуна, онда ће тек да буде весело.DVA ZNAKA KOJA GOVORE DA DOLAZI OZBILJNA KRIZA Recesija i stagflacija skoro su pred vratima, opasnu poruku šalju oba scenarija, i ne zna se koji je gori
Nova svetska kriza je sve izglednija. Recesija će nastupiti gotovo sigurno, a svi se nadaju da će se izbeći stagflacija.www.blic.rs
Sta kazu, zasto im je usporila prodaja?Иначе кроз контактирање с пар инвеститора код нас закључио сам да је продаја значајно успорила. Тако да ко купује сад, опрезно, водите рачуна да инвеститор има пара да заврши започето.
Ovo je odličan savjet. Oprez u svakom slučaju kod kupovine u izgradnji. Najbolja je varijanta kada je objekat potpuno gotov, izdata upotrebna dozvola i uknjižen ali to je rjetkost.Хм да, искрено мислим да ће пре бити стагфлација, на жалост овог пута се нећемо извући само с рецесијом. С тим што ако се не варам у Србији и даље није било повећања струје, док је мени јуче стигло повећање од 36% у односу на прошлу годину. С друге стране ваучер од државе је компензовао тачно ту разлику, ал то до следећег јуна, онда ће тек да буде весело.
Тако да по мени оно што раде државе у ЕУ дефинитивно води у стагфлацију, што је свакако далеко горе од рецесије. Самим тим тешко да ће и Србију то заобићи.
Иначе кроз контактирање с пар инвеститора код нас закључио сам да је продаја значајно успорила. Тако да ко купује сад, опрезно, водите рачуна да инвеститор има пара да заврши започето.