Šta je novo?

Cene nekretnina

Pasarela":51cpt3rh je napisao(la):
https://www.danas.rs/ekonomija/korona-oborila-cenu-stanova-za-20-odsto/?fbclid=IwAR2d2MUzJ3KexNtqbGC935I5HEFLMNU_8KwBuftC0m-mbfOZOXfMQG2mdf8 Почиње лагани спуст цена велеслалом..
Ovo je takva budalaština od teksta da ja nemam reči. Tolika želja za pažnjom od strane novinara i da bude viđena je navodi da govori stvari koje nemaju veze sa realnošću.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723754#p723754:4f63hk81 je napisao(la):
vradovic » 03 Apr 2020 06:00 pm[/url]":4f63hk81]Ne znam gde su oborene cene ali ja pregledam halo oglase 5-6 puta dnevno i sortiram po najnovijim nekretninama.
Ja nisam video ni jednu specijalnu razliku.

Da li to već imamo post godine? :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723840#p723840:2s863dp6 je napisao(la):
Lupen82 » 03 Apr 2020 08:41 pm[/url]":2s863dp6]
Pasarela":2s863dp6 je napisao(la):
https://www.danas.rs/ekonomija/korona-oborila-cenu-stanova-za-20-odsto/?fbclid=IwAR2d2MUzJ3KexNtqbGC935I5HEFLMNU_8KwBuftC0m-mbfOZOXfMQG2mdf8 Почиње лагани спуст цена велеслалом..
Ovo je takva budalaština od teksta da ja nemam reči. Tolika želja za pažnjom od strane novinara i da bude viđena je navodi da govori stvari koje nemaju veze sa realnošću.

Novinar je moj prijatelj kojia ima 20 godina iskustva u novinarstu, da li možeš da se predstaviš i ostaviš kontakt pa da tebe intervjuiše, o genije za nekretnine?

Tekst je u skladu sa sagovornikom koji je neodgovarajući.

vucko":16pdyx7y je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723840#p723840 je napisao(la):
Lupen82 » 03 Apr 2020 08:41 pm[/url]":16pdyx7y]
Pasarela":16pdyx7y je napisao(la):

Novinar je moj prijatelj kojia ima 20 godina iskustva u novinarstu, da li možeš da se predstaviš i ostaviš kontakt pa da tebe intervjuiše, o genije za nekretnine?
Dobro ovaj tekst je sačinjen od izjava takoreći anketa.
E sad...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=724065#p724065:1iv2hpsx je napisao(la):
vucko » 04 Apr 2020 15:14[/url]":1iv2hpsx]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723840#p723840:1iv2hpsx je napisao(la):
Lupen82 » 03 Apr 2020 08:41 pm[/url]":1iv2hpsx]
Pasarela":1iv2hpsx je napisao(la):

Људи који се баве новинарством, да су добри у томе, убрзо престану и пређу на јаче ствари

https://putanumonit.com/2020/03/27/the-great-annealing/ (иди на одељак о медијима)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=724065#p724065:v3rc4aac je napisao(la):
vucko » Sat Apr 04, 2020 3:14 pm[/url]":v3rc4aac]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723840#p723840:v3rc4aac je napisao(la):
Lupen82 » 03 Apr 2020 08:41 pm[/url]":v3rc4aac]
Pasarela":v3rc4aac je napisao(la):

Po vašem načinu obraćanja imam utisak da ste pogrešno razumeli šta sam hteo da kažem. Sad sam pročitao moj post i moram prvo da pojasnim šta sam hteo da kažem, jer je sasvim moguće da ga je neko (uključujući vas) pogrešno interpretirao. Idemo redom.
"Ovo je takva budalaština od teksta da ja nemam reči" - iza ovog stojim 100% i detaljno ću elaborirati zašto
"Tolika želja za pažnjom od strane novinara i da bude viđena je navodi da govori stvari koje nemaju veze sa realnošću" - ovo se odnosi na gospođu koja je intervjuisana, a ne na novinara jer ako ja dobro razumem, novinar vas nešto pita i vi onda dajete odgovor. Ovde su odgovori problem, a ne pitanja.

A sada da objasnim zašto su stvari koje su rečene čista špekulacija i senzacionalizam od strane intervjusiane gospođe. Naravno, ukoliko rečin nisu prenešene doslovno, već je novinar interpretirao svojim rečnikom odgovore i zaključke u tekstu onda je to čista odgvoornost novinara. Idemo redom, od naslova:
"Korona oborila cenu stanova za 20 odsto" - čista špekulacija, objasniću i zašto.

Podnaslov: "Epidemija korona virusa se već u ovom trenutku odrazila na stanje na tržištu nekretnina u Srbiji pa su tako cene stanova pale za oko 20 odsto, kaže za Danas Kaća Lazarević, vlasnica agencije „Kaća Lazarević nekretnine“." - ako je gospođa Lazarević, koja važi za veoma uticajnu u krugovima posrednika, ovim rečim dala izjavu imamo veliki broj sa zdravom logikom i sumnjom da je izrekla stvari koje nemaju uteljenje u istini.

Tekst I deo:

– Kada je reč o iznajmljivanu stanova i poslovnih prostora, možemo da konstatujemo da je ta vrsta biznisa u ovom trenutku gotovo u potpunosti zamrla. Naime, u uslovima epidemije i vanrednog stanja zakupci što stanova što poslovnog prostora su vlasnicima nekretnina koje zakupljuju tražili ili da im znatno smanje zakupninu ili da plaćaju samo režije dok epidemija ne prođe. Vlasnici su uglavnom odbijali takve ponude te je većina tih prostora sada prazna odnosno nisu zakupljeni – objašnjava Kaća Lazarević.
Prvi boldovani tekst je u potpunosti tačna informacija sa tržišta. Tržište ne postoji u ovom trenutku. Da bi tržište postojalo mora da postoji ponude i tražnje i realizacije. Sada nema tražnje (i ako postoji ne odražav tržište već vrlo mali deo njega), realizacije takođe skoro da nema tako da nema tržišta. Sva preduzeća iz svih industrija (osim verovatno IT sektora) ništa trenutno, ni kada će sve ovo stati vezano za virus, ni koliko će trajati, ni kakve će posledice ostaviti, ni kakav će biznis imati nakon sveg. Prosto rečeno, na tržištu sada vlada materijalna nesigurnost.
Drugi bold je opet špekulacija. Da bi ova konstatacija bila tačna, gospođa Lazarević bi morala da kod sebe ima sve ugovor o zakupu u Beogradu (ponavljam, sve) i da je dobila infomraciju da je više od 50% sada (u poslednjih 15 dana) ispražnjeno. Da li shvatate šta znači većina?
Na tržištu ima ovih pojava, ili da vlasnici neće da smanje dogovoreni zakup, ili da se dogovore sa zakupcima da se sada plaća deo zakupa pa kada se sve vrati u normalu da se nadoknadi deo koji sada nije plaćan ili naravno postoji opcija da zakupodavac oprsti rentu ovih 2,3 meseca da bi zadržao dobrog zakupca koji je bio redovan godinama. Govoriti o nekakvim većinama i manjinama je špekulacija čista.'

Tekst II deo

Prema rečima naše sagovornice, kada je reč o kupovini stanova i na tom planu je poslovanje skoro u potpunosti stalo.

– Jednostavno, ljudi izbegavaju da im u stanove koje prodaju dolazi bilo ko da ih gleda, a i ljudi se plaše da odlaze u razgledanje stanova bilo da je reč o već izgrađenim stanovima ili novogradnji. Sve je to dovelo do toga da se cena stanova na tržištu u Srbiji smanji za oko dvadeset odsto – ističe Kaća Lazarević.

E na ovo sam posebno reagovao. Pazite ovu nelogičnost. Iz prvog bolda dolazi se do zaključka (drugi bold). Ovo je čista budalaština i izvinjavam se što koristim ovu reč, ne znam kako drugačije da nazovem to. Znači u prvom delu se kaže istinita informacija (ljudi izbegavaju da im u stanove koje prodaju dolazi bilo ko da ih gleda, a i ljudi se plaše da odlaze u razgledanje stanova bilo da je reč o već izgrađenim stanovima ili novogradnji) koja je prosta činjenica. Ljudi sada gledaju kako da izađu iz svega ovoga, uplašeni su, dosta ljudi ne zna šta će biti sa njihovim poslovima, radnim mestima. Ljudi u privatnom sektoru ne znaju kako će isplivati iz svega ovoga. U državnom sektoru je malo lakše, ali sada je veoma mali broj ljudi ,ako uopšte i postoji (u odnosu na celo tržište), kome je 04.04.2020. godine došla ideja:E sad ću da kupim stan, pravo je vreme za to i krene da gleda oglase. Jednom rečju, tržište ne postoji, zamrznuto je.
I nakon toga, dolazi zaključak:"Sve je to dovelo do toga da se cena stanova na tržištu u Srbiji smanji za oko dvadeset odsto – ističe Kaća Lazarević." Pa smehotresno. Nema tržišta, niko ništa ne gleda i ne ide po stnovima (potencijalni kupci), prodavci ne puštaju u stanove i to je dovelo do pada od 20%. To jednostavno nema veze uzrok-posledica, nadam se da je jasno. Zato je to budalaština.
Jedina činjenica jeste da niko živ, niti agenti, niti kupci, niti prodavci, niti investitori, niti konsultanti niti ekonomisti nemaju pojma šta će da se desi na tržištu nekretnina. Niko nema magičnu kuglu ili almanah, kao onaj u filmu Povratak u budućnost. Svi oni imaju različita predviđanja, prognoze ali sve su to samo prognoze. Jedni koriste jedne argumente (pašće cene zato zato i zato). porašće cene (zato zato i zato). Jedino se svi slažu da će se nešto desiti. Kada, u kom smeru i za koje vreme i procenat ozbiljni judi neće da tvrde, jer ne znaju. Vidie da sve vreme govorim u budućem vremenu, a ne u sadašnjem jer se sada ništa ne dešava. Svi ćute, seli su na svojoj polovini igrališta i gledaju TV, gledaju brojke i razmišljaju, očekuju, nadaju se, veruju ali niko ne ustaje i ne uzima loptu. Lopta je na centru. Kada utakmica ponovo krene, onda nakon određenog perioda može da se izađe u novine i TV i kaže: Ljudi, utakmica je krenula, prošle godine u ovo vreme je prodato x nekretnina, a u proteklom periodu x puta neki procenat i dolazi zaključak da je obim tržišta povećan, smanjen ili ostao isti. I ovo isto važi za cene. To je ozbiljan tekst.

Sve što sam rekao se odnosi na deo teksta i intervjua gospođe Lazarević. Ostali deo je sa druge strane, sasvim u redu. Sadt 4zida je dao svoje egzaktne podatke i ima jedna odlična rečenica u tom delu:"Pravi odnos potražnje i ponude videće se, kako napominju na ovom portalu, tek kad se ono vrati u normalne tokove, kao i nakon što se budu videle dugoročnije ekonomske posledice vanrednog stanja na privredu i stanovništvo"

I da napomenem, nisam ja nikakav genije za nekretnine. Kontakt mogu da vam dam, ali da odemo na pivo ili kafu, nemam nikakvu volju i elju za davanjem izjava. Ja sam jedan običan čovek koji igrom slučaja jeste na neki način u poslu sa nekretninama. Najviše me nerviraju senzacionalistički naslovi u novinama, davanje špekulativnih izjava koje nemaju utemeljenje u istini. Na to sam morao da reagujem. Ako sam bio pregrub sa rečnikom, izvinjavam se.

Mogu ja da dam interviju i pet puta bi ga bolje uradio.

Kada se daju izjave u smislu "pale cene nekretnina" trebalo bi onda da se kaze ovako: "Na osnovu zavoda za statistiku ili na osnovu katastra ili na osnovu toga i toga imamo pad cena nekretnina u tim delovima za 7% u Beogradu za 20% i slicno". Davati izjave pale cene nekretnina na osnovu "osecaja" kao eto "osecam" da su pale cene nekretnina 20% je neozbiljno. (ne future da ce pasti) nego (da su pale sadasnjost) a nema ni jedan osnov da potkrepi tu tvrdnju.

Eventualno sto moze da kaze jeste da na 0.1% uzorku koje ima nasa agencija u prometu nekretina primetili smo da je doslo do spustanja cena zakupa ili cena nekretnina u tom i tom periodu. Posto nisu korisceni javni podaci.

A najverovatnije sta se desilo. Kupci/zakupodavci drze visoke cene pa otezavaju promet nekretnina te je agencija ugrozena pa zeli da podgreje medije kako bi doslo do spustanja i realnosti malo brze. Usput najverovatnije su stvarno imali par spustanja (zakupa) i to je sve i odatle se njima stvorio "osecaj".

Bilo je ovde dosta reči o ekonomskim aspektima ali moramo malo da se osvrnemo i na neke druge.
Ako ljudi misle da će ova pandemija tek tako da prođe i da ćemo se u maju, junu eto vratiti normalnom životu.. nećemo. Čak i da se svedemo na 10 zaraženih od Covida, da popustimo i ukinemo sve zabrane, za dve nedelje imamo 1000 novih i opet idemo u karantin/lockdown, dok ne steknemo imunitet krda ili izmisle vakcinu.
Takva situacija obesmišljava bilo kakvo investiranje i rad, pa čak postavlja životna pitanja a svi ovih dana imamo vremena za razmišljanje:
da li ću ostati bez posla, ko će vraćati kredite? zašto bi čovek ulagao silni novac u frizerski salon ako sutra neće moći da radi? zašto da dete studira nešto što nema nikakvog smisla? da li bi se usudio neko da kupi avionsku kartu za Australiju za novembar i dao 1000$ za nju kad do tada ko živ ko mrtav? kakav bre auto od 30.000e? itd itd
U svetlu svega toga apsurdno je i razmišljati o kvadratu od 2.500e, kakvi bre apartmani, kakav salonac na Vračaru, BNV..
što neko gore reče jedino sa perspektivom je kućica i par ari placa, voće, bašta, dvorište da pustiš decu i kera da trče...
sve ostalo je besmisleni zlatni kavez. Kad se smisli vakcina ili se imunizujemo kao ljudska rasa, tad možemo o tržištu.

Razlog je čisto ekomski, jer cene nisu silazne u kratkom roku. Dobar primer je sirova nafta čija se vrednost propolovila, dok je kod nas gorivo pojeftinilo svega par dinara.
Kod nekretnina efekat još više kasni, jer to nije nekoliko dinara već hiljade evra. Tako da neki ozbiljniji pad cena nekretnina ne treba očekivati pre sledeće godine...

Gospodja očigledno pokušava da animira malo potencijalne kupce (koji miruju čekajući da vide na šta će sve ovo da izadje) i ostvari bar neku transakciju u ovo zlo doba za njen biznis. NIšta drugo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=724246#p724246:1z0iq836 je napisao(la):
Dart » Ned Apr 05, 2020 10:53 am[/url]":1z0iq836]Razlog je čisto ekomski, jer cene nisu silazne u kratkom roku. Dobar primer je sirova nafta čija se vrednost propolovila, dok je kod nas gorivo pojeftinilo svega par dinara.
Kod nekretnina efekat još više kasni, jer to nije nekoliko dinara već hiljade evra. Tako da neki ozbiljniji pad cena nekretnina ne treba očekivati pre sledeće godine...

Osnovni razlog zasto cena benzina ili dizela jos nije pala u Srbiji je po meni zato sto drzavi sada treba PDV vise nego leba. PDV na ovoj ceni je veci nego da se naplacuje PDV na cenu od 130 dinara. Posto je jos i drasticno pala potrosnja goriva, smanjivanje cena bi imala dupli negativan efekat na prihode drzave....Da su normalna vremena, cena bi sada trebala da je oko 125-130 dinara.
Sto se tice cene nekretnina, samo onaj ko sada treba hitno da proda stan ce saznati pravu cenu stana, odnosno cenu koju su spremni da daju malobrojni kupci. A to moze biti i vise od 20 posto manja od cene koja je bila pre korone

Izvor: Beobuild.rs

COVID19: Izazovi u građevinarstvu
gradjevinska-aktivnost-april2020-03bm.JPG

U prvih mesec dana restriktivnih mera i uvođenja ograničenog kretanja, pored poremećene dnevne rutine građana, vidljive su sve dramatičnije posledice na polju ekonomije. Kako se produžava trajanje vanrednog stanja i efekti mera ostavljaju sve dublje ožiljke na privredi zemlje, a pojedine delatnosti već se nalaze na ivici potpunog sunovrata. U ovakvim situacijama znatno su izloženije uslužne delatnosti, poput turizma, trgovine i transporta, dok proizvodne delatnosti imaju više prostora za prilagođavanje i samim tim trpe nešto manji inicijalni udar. Najmanje efekte osetiće proizvođači strateških proizvoda, hrane i netrajne robe široke potrošnje, dok će najveći udar preživeti proizvođači luksuzne robe i trajnih proizvoda za široku potrošnju. U tom pogledu, građevinarstvo predstavlja stratešku proizvodnu delatnost sa velikim učešćem u BDP-u zemlje, i ukoliko restrikcije u kretanju potraju, efekti će biti značajni za čitavu ekonomiju.

U ovom trenutku, građevinske aktivnosti održavaju se u skladu sa propisanim merama zaštite na radu, ali kako je vanredno stanje ograničilo radno vreme, dobar deo gradilišta smanjio je kapacitete u ljudstvu i prilagodio dinamiku novom režimu. Na pojedinim projektima uz posebnu dozvolu radovi se odvijaju i i tokom trajanja "policijskog časa". U ovom trenutku teško je reći koliko i na kojim projektima će biti pogođeni krajnji rokovi, ali ukoliko ne bude većih promena okolnosti ili pooštravanja karantinskih mera ne bi trebalo da bude velikih odstupanja.

Celu vest mozete procitati na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/covid19-izazovi-u-gr ... p2931.html

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723715#p723715:2uy9arp8 je napisao(la):
potencijalnikupac » Pet Apr 03, 2020 5:12 pm[/url]":2uy9arp8]Pa nisam siguran da smo imali normalnu cenu stanova primerenu BPD u, zaradama stanovnistva kao ni zakon o poreklu novca. I ne znam zasto cela ekipa investitora se ne moze svrstati u one koji su lovili u mutnom u dogovoru sa vlascu (ne samo ovom, vec svakom koja je na vlasti od 1990 godine...)

Па цена квадрата у Србији је просечно 400 е/м2 где ће да се смањи још. А тек од 2003. у Београду и дозволе да свака шуша може да буде грађевински инвеститор и да накнаду за ГГЗ плати само 10% а остатак на дођем ти.

Ja nisam video u Beogradu kvadrat po ceni približno navedenoj, ali priča se o prosečnoj ceni u Srbiji.

Novi kvadrat na NBG se u proseku približava 2500€, a to znači da za stan od 50m2 treba 125.000€ + 15.000€ za parking mesto. Sa Beogradskom prosečnom platom od 600€ ovaj stan nije moguće kupiti ni uz maksimalni rok otplate od 30 godina već bi bila potrebna plata od 800€, a i tada je samo teorijski.

Ja sam se bavio u praćenje cena i baš me zanima kako će se situacija dalje razvijati. Jasno mi je da se ništa neće preko noći dogoditi, ali nije da mi se žuri za kupovinu.

novi kvadrat na nbg ne kupuju oni sa platom od 500-600e pogotovo u kompleksima gde je kvadrat 2500e, niti u ostalim delovima beograda.

Ovo veze sa životom nema. Moguće da su im to neki podaci od pre 2-3 godine, makar kada je Beograd u pitanju. Kapiram da su u tu prosečnu cenu ukalkulisali sve opštine koje potpadaju pod Beograd pa se došlo do pristojne cifre, ali podaci posle po opštinama koje prezentuju prosto nemaju veze sa realnošću. "Na primer, u opštini Stari grad je prosečna cena stanova u starogradnji 2.000 evra, a u novogradnji je 2.241 evro. " Notorna glupost, ovakve cene nisu bile ni 2018. Stara gradnja ispod 2.000 eur može da se nadje samo suteren ili neko polufunkcionalno potkrovlje gde je svakako potrebno temeljno renoviranje, i to je malo ispod 2.000 a oni navode da je 2.000 eur prosečna cena. Nova gradnja ispod 2.500 teško, bilo je prošle godine nekih objekata sa 2.200-2.300 u izgradnji ali ni toga više nema (cene su bez PDV-a). Navode npr. da je K-district 2.337 kvadrat u proseku, ne znam samo u kojoj dimenziji. Ne razumem zaista ove "analize" i njihovu poentu.

Sta mislite kako sada na primer pronaci nekoga ko prodaje nekretninu a da je voljan da spusti cenu?

Hteo sam da vidim te reklamirane "nize" cene u Beogradu. Ako ima neko neki direktan primer da postavi.

A da malol se strpis jel ti se zuri negdje nema prometa nekretnina trenutno dok traje Vs

Sad se kupuje. Dok je nestabilnost. Ako mislis da ce jos ici na dole onda jos kupujes i pravis dollar cost average tako da ispadnes ok na kraju. Jedini problem je sto izgleda da nema ama bas nikakvog spustanja cena. Samo rente sto su neki spustili to sam primetio.

Ne treba trčati pred rudu, što bi rekao naš narod. Rano je još za pad cena i rušenje tržišta nekretnina. Kriza prekratko traje, nije dovoljno 2-3 meseca, videćemo još , ali ima idicija da će se svet brzo vratiti u normalu. Naravno, zavisi i šta će biti na jesen, da li će virus da se vrati i u kakvom intezitetu.
Ko prodaje sačekače, osim onih kojima se žuri, a njih nije mnogo. Na tržištu su samo špekulanti, ozbiljni i kupci i prodavci čekaće još koji mesec.

Dobar tekst na ovu temu Reakcije svetskog tržišta nekretnina na krize:

Sigurno ste pomislili da je reakcija svetskog tržišta nekretnina za vreme brojnih kriza kroz istoriju pa i ove krize sa Korona virusom bila negativna. Moramo konstatovati da reakcija tržišta nekretnina za vreme kriza, može biti čak potpuno suprotna od onog što mnogi očekuju.

Zanimljivo je da promena stanja na berzama u onom negativnom smislu ne utiče uvek loše na odluke potencijalnih kupaca da kupe nekretninu koju su svakako želeli posedovati. Pokazalo se da je tržište nekretnina čak i za vreme najvećih recesija, bilo izuzetno izdržljivo i stabilno. Poznato je da su u nekim prošlim recesijama, cene nekretnina čak i rasle.

Tržište nekretnina je čak i za vreme najvećih recesija u svetu, bilo izuzetno izdržljivo i stabilno!!!

Nekretnine koje se nude na prodaju, postaju potencijalnim kupcima naročito interesantne krajem zime. Sezona kupovine nekretnina, skoro uvek se poklapa sa dolaskom proleća. Početkom ove godine pojavile su se neke pozitivne vesti o prodaji nekretnina, bez obzira na sve lošije vesti o napredovanju zaraze Korona virusa u celom svetu.

Nekretnine u doba krize

Ovaj malo poznati virus je najteže pogodio ekonomiju Kine, koja je poznata kao jedan od najvećih ako ne i najveći proizvođač građevinskih materijala, a to znači i dobavljač brojnim građevinskim kompanijama u svetu. Što duže Kina bude imala ekonomskih problema zbog ove situacije, upravo ova situacija će uticati i na ekonomiju Amerike. Mada vidimo da ovaj problem Kina kao organizovana država polako rešava i da se proizvodnja lagano organizuje i normalizuje. Kada investitori saznaju da berza postaje nesigurna, oni reaguju tako što odmah prodaju akcije koje poseduju, a kupuju obveznice. Ako je cena obveznica veća tada su kamate koje se plaćaju (stručno se nazivaju „prinos“) ujedno i niže. Kada kamate na obveznice postanu niže, tada su i stope hipoteka niže.

Sezona kupovine nekretnina, skoro uvek se poklapa sa dolaskom proleća!

Zanimljivo je da obično tržište nekretnina nije povezano sa promenama na berzama, jer kupci ne smatraju uvek kupovinu nekretnine kao investiciju. Odluka o kupovini nekretnine je za mnoge bračne parove sa detetom uglavnom uslovljen početkom nove faze u njihovom životu.

Niske kamatne stope mogu pospešiti potražnju nekretnina, a ključni detalj kod potencijalnih kupaca nekretnina je poverenje u agenciju koja se profesionalno bavi prometovanjem nekretninama. Mada je izvesno i to da će trenutna situacija oko situacije sa virusom, dovesti do dugoročnih izazova u ponudi nekretnina koje su predmet prodaje i kupovine.

Trenutno su u Americi izuzetno niske stope inventora i hipoteka i ova informacija vodi ka tome da ovo teško vreme postaje izuzetno konkurentno za kupovinu nekretnina. Zanimljivo je da recesije uglavnom imaju izuzetno mali uticaj na tržište nekretnina, tako da se barem u svetu trenutna situacija sa tržištem nekretnina smatra relativno normalnom. U obzir svakako treba uzeti i to kada kriva na berzi ide na dole, investitori traže sigurnija mesta za svoja ulaganja. Jedna poznata web platforma, primetila je značajan skok internet saobraćaja od izbijanja virusa, jer su investitori krenuli u pretraživanje sigurnijih poslova na internetu u koje bi svoj slobodan kapital investirali.

Ključni detalj kod potencijalnih kupaca nekretnina je poverenje u agenciju koja se profesionalno bavi prometovanjem nekretninama!!!

Međutim evidentno je da je ova situacija uticala na isporuku građevinskih materijala iz Kine dobavljačima. Po saznanju jedne američke asocijacije koja se bavi izgradnjom nekretnina, čak trećina građevinskog materijala stiže iz Kine. Svaka kriza donosi uvek nešto novo pa je i za vreme velike finansijske krize 2008. smatrano, kako će zbog zbog te nepovoljne situacije, cene nekretnina ići ka dole. Međutim desilo se sasvim suprotno te su cene nekretnina otišle u nebo.

Trenutno najveći uticaj na tržište nekretnina u svetu, može imati upravo „Corona“ virus. Ako bude prisutan duži vremenski rok i uzrokuje manju recesiju, moguće je da će možda umanjiti prodaju nekretnina. Ovo bi svakako dobro došlo kupcima koji će nekretnine kupovati na tržištima, koja će biti povoljnija što se cena tiče. Ali vas upozoravamo da to ne znači automatski i da će pasti cene nekretnina, već da će verovatno samo usporiti njihov rast.

Trenutni problemi u vezi virusa ne moraju automatski dovesti do pada cena nekretnina!!!

Korona virus za sada nije poremetio tržišta nekretnina naše regije. Smatra se da je razlog stabilnosti tržišta, pre svega dobra pripremljenost agenata i renomiranih agencija koje se profesionalno bave prodajom nekretnina i u tom poslu imaju ogromnog iskustva. Kako je izjavio agent jedne agencije iz regije, procene su bile da će biti problema na tržištu nekretnina zbog poznate situacije. Međutim uprkos očekivanjima, situacija sa korona virusom za sada nije ostavila tragove i do sada nema gubitaka.

Veliko interesovanje od strane potencijalnih kupaca vlada za kupovinu prve nekretnine, a pretpostavlja se da je to zbog povrata pdv-a. Ovaj detalj čak utiče na stabilnost tržišta nekretnina i smanjenje negativnih dešavanja zbog problema sa Korona virusom. Zakonom je propisana olakšica za kupce prvog stana koji je izgrađen u novoj zgradi. Prvim stanom se po zakonu smatra stan odnosno svojinski udeo u stanu, kao i svojinski udeo na porodičnoj stambenoj zgradi, koji kupuje osoba koja ne poseduje ili nije posedovala nekretninu ili svojinski udeo u nekretnini, počevši od 1. jula 2006. godine.

Veliko interesovanje od strane potencijalnih kupaca vlada za kupovinu prve nekretnine!!!

Devedesetak godina posle 1928. godine i Velike Depresije, dešava nam se i to ne samo nama nego i celom svetu, problem sa Korona virusom. Postoji strah od finansijske krize kakvu smo imali 2008. godine, jer je krizu te godine proizveo pad cena nekretnina, ali je svet krizu ipak prevazišao.

Trziste nekretnina u doba krize

O tome da li će i kakve posledice kriza sa ovim virusom ostaviti na tržište nekretnina u svetu i kod nas, još je rano procenjivati i puno toga zavisi i od toga koliko će kriza trajati. Izvesno je da će tržište imati znatno manji broj turista, a poznato je da je u poslednje vreme bio izuzetno dobro razvijen biznis sa iznajmljivanjem stanova, biznis pod nazivom „Stan na dan“. Oni koji se bave iznajmljivanjem svojih nekretnina na ovaj način, sigurno su već osetili gubitke. Međutim što se funkcionisanja samog tržišta nekretnina i prodaje nekretnina tiče, neki stručnjaci iz ove oblasti čak smatraju da to i nije loše, jer je njihovo mišljenje kako će ova situacija pozitivno uticati na smirivanje cena nekretnina. Trenutni razvoj situacije bi na neki način mogao biti i faktor korekcije i na taj način pridoneti normalizaciji na tržištu nekretnina.

Mišljenje nekih stručnjaka koji prate ovo tržište je kako će ova situacija pozitivno uticati na smirivanje cena nekretnina!!!

Ono što vam svakako preporučujemo je da u ova turbulentna vremena sa velikim brojem netačnih informacija, pre odluke o kupovini nekretnine, svakako konsultujete renomiranu agenciju za prometovanje nekretninama za koje rade iskusni licencirani agenti. Saznali smo iz proverenih izvora da su agenti svesni trenutne situacije i da maksimalno stoje na usluzi svojim klijentima uz poštovanje svih mera opreza, koje su preporučene od strane nadležnih institucija.
Autor je Dragan Rabatić ivlasnik agencije za nekretnine iz Novog Sada koji ima dugogodišnje iskustvo sa nekretninama.

Savet za "obične" kupce i priodavce stanova je ne slušati berzanske špekulante, nego sačekati. Možda tržište padne, ali možda i ne. Pratiti situaciju i ne brzati

Vrh