[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=724065#p724065:v3rc4aac je napisao(la):
vucko » Sat Apr 04, 2020 3:14 pm[/url]":v3rc4aac]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=723840#p723840:v3rc4aac je napisao(la):
Lupen82 » 03 Apr 2020 08:41 pm[/url]":v3rc4aac]
Pasarela":v3rc4aac je napisao(la):
https://www.danas.rs/ekonomija/korona-oborila-cenu-stanova-za-20-odsto/?fbclid=IwAR2d2MUzJ3KexNtqbGC935I5HEFLMNU_8KwBuftC0m-mbfOZOXfMQG2mdf8 Почиње лагани спуст цена велеслалом..
Ovo je takva budalaština od teksta da ja nemam reči. Tolika želja za pažnjom od strane novinara i da bude viđena je navodi da govori stvari koje nemaju veze sa realnošću.
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Novinar je moj prijatelj kojia ima 20 godina iskustva u novinarstu, da li možeš da se predstaviš i ostaviš kontakt pa da tebe intervjuiše, o genije za nekretnine?
Po vašem načinu obraćanja imam utisak da ste pogrešno razumeli šta sam hteo da kažem. Sad sam pročitao moj post i moram prvo da pojasnim šta sam hteo da kažem, jer je sasvim moguće da ga je neko (uključujući vas) pogrešno interpretirao. Idemo redom.
"Ovo je takva budalaština od teksta da ja nemam reči" - iza ovog stojim 100% i detaljno ću elaborirati zašto
"Tolika želja za pažnjom od strane novinara i da bude viđena je navodi da govori stvari koje nemaju veze sa realnošću" - ovo se odnosi na gospođu koja je intervjuisana, a ne na novinara jer ako ja dobro razumem, novinar vas nešto pita i vi onda dajete odgovor. Ovde su odgovori problem, a ne pitanja.
A sada da objasnim zašto su stvari koje su rečene čista špekulacija i senzacionalizam od strane intervjusiane gospođe. Naravno, ukoliko rečin nisu prenešene doslovno, već je novinar interpretirao svojim rečnikom odgovore i zaključke u tekstu onda je to čista odgvoornost novinara. Idemo redom, od naslova:
"
Korona oborila cenu stanova za 20 odsto" - čista špekulacija, objasniću i zašto.
Podnaslov: "Epidemija korona virusa se već u ovom trenutku odrazila na stanje na tržištu nekretnina u Srbiji
pa su tako cene stanova pale za oko 20 odsto, kaže za Danas Kaća Lazarević, vlasnica agencije „Kaća Lazarević nekretnine“." - ako je gospođa Lazarević, koja važi za veoma uticajnu u krugovima posrednika, ovim rečim dala izjavu imamo veliki broj sa zdravom logikom i sumnjom da je izrekla stvari koje nemaju uteljenje u istini.
Tekst I deo:
– Kada je reč o iznajmljivanu stanova i poslovnih prostora, možemo da konstatujemo da je ta vrsta biznisa u ovom trenutku gotovo
u potpunosti zamrla. Naime, u uslovima epidemije i vanrednog stanja zakupci što stanova što poslovnog prostora su vlasnicima nekretnina koje zakupljuju tražili ili da im znatno smanje zakupninu ili da plaćaju samo režije dok epidemija ne prođe. Vlasnici su uglavnom odbijali takve ponude te je
većina tih prostora sada prazna odnosno nisu zakupljeni – objašnjava Kaća Lazarević.
Prvi boldovani tekst je u potpunosti tačna informacija sa tržišta. Tržište ne postoji u ovom trenutku. Da bi tržište postojalo mora da postoji ponude i tražnje i realizacije. Sada nema tražnje (i ako postoji ne odražav tržište već vrlo mali deo njega), realizacije takođe skoro da nema tako da nema tržišta. Sva preduzeća iz svih industrija (osim verovatno IT sektora) ništa trenutno, ni kada će sve ovo stati vezano za virus, ni koliko će trajati, ni kakve će posledice ostaviti, ni kakav će biznis imati nakon sveg. Prosto rečeno, na tržištu sada vlada materijalna nesigurnost.
Drugi bold je opet špekulacija. Da bi ova konstatacija bila tačna, gospođa Lazarević bi morala da kod sebe ima sve ugovor o zakupu u Beogradu (ponavljam, sve) i da je dobila infomraciju da je više od 50% sada (u poslednjih 15 dana) ispražnjeno. Da li shvatate šta znači većina?
Na tržištu ima ovih pojava, ili da vlasnici neće da smanje dogovoreni zakup, ili da se dogovore sa zakupcima da se sada plaća deo zakupa pa kada se sve vrati u normalu da se nadoknadi deo koji sada nije plaćan ili naravno postoji opcija da zakupodavac oprsti rentu ovih 2,3 meseca da bi zadržao dobrog zakupca koji je bio redovan godinama. Govoriti o nekakvim većinama i manjinama je špekulacija čista.'
Tekst II deo
Prema rečima naše sagovornice, kada je reč o kupovini stanova i na tom planu je poslovanje skoro u potpunosti stalo.
– Jednostavno,
ljudi izbegavaju da im u stanove koje prodaju dolazi bilo ko da ih gleda, a i ljudi se plaše da odlaze u razgledanje stanova bilo da je reč o već izgrađenim stanovima ili novogradnji.
Sve je to dovelo do toga da se cena stanova na tržištu u Srbiji smanji za oko dvadeset odsto – ističe Kaća Lazarević.
E na ovo sam posebno reagovao. Pazite ovu nelogičnost. Iz prvog bolda dolazi se do zaključka (drugi bold). Ovo je čista budalaština i izvinjavam se što koristim ovu reč, ne znam kako drugačije da nazovem to. Znači u prvom delu se kaže istinita informacija (ljudi izbegavaju da im u stanove koje prodaju dolazi bilo ko da ih gleda, a i ljudi se plaše da odlaze u razgledanje stanova bilo da je reč o već izgrađenim stanovima ili novogradnji) koja je prosta činjenica. Ljudi sada gledaju kako da izađu iz svega ovoga, uplašeni su, dosta ljudi ne zna šta će biti sa njihovim poslovima, radnim mestima. Ljudi u privatnom sektoru ne znaju kako će isplivati iz svega ovoga. U državnom sektoru je malo lakše, ali sada je veoma mali broj ljudi ,ako uopšte i postoji (u odnosu na celo tržište), kome je 04.04.2020. godine došla ideja:E sad ću da kupim stan, pravo je vreme za to i krene da gleda oglase. Jednom rečju, tržište ne postoji, zamrznuto je.
I nakon toga, dolazi zaključak:"Sve je to dovelo do toga da se cena stanova na tržištu u Srbiji smanji za oko dvadeset odsto – ističe Kaća Lazarević." Pa smehotresno. Nema tržišta, niko ništa ne gleda i ne ide po stnovima (potencijalni kupci), prodavci ne puštaju u stanove i to je dovelo do pada od 20%. To jednostavno nema veze uzrok-posledica, nadam se da je jasno. Zato je to budalaština.
Jedina činjenica jeste da niko živ, niti agenti, niti kupci, niti prodavci, niti investitori, niti konsultanti niti ekonomisti nemaju pojma šta će da se desi na tržištu nekretnina. Niko nema magičnu kuglu ili almanah, kao onaj u filmu Povratak u budućnost. Svi oni imaju različita predviđanja, prognoze ali sve su to samo prognoze. Jedni koriste jedne argumente (pašće cene zato zato i zato). porašće cene (zato zato i zato). Jedino se svi slažu da će se nešto desiti. Kada, u kom smeru i za koje vreme i procenat ozbiljni judi neće da tvrde, jer ne znaju. Vidie da sve vreme govorim u budućem vremenu, a ne u sadašnjem jer se sada ništa ne dešava. Svi ćute, seli su na svojoj polovini igrališta i gledaju TV, gledaju brojke i razmišljaju, očekuju, nadaju se, veruju ali niko ne ustaje i ne uzima loptu. Lopta je na centru. Kada utakmica ponovo krene, onda nakon određenog perioda može da se izađe u novine i TV i kaže: Ljudi, utakmica je krenula, prošle godine u ovo vreme je prodato x nekretnina, a u proteklom periodu x puta neki procenat i dolazi zaključak da je obim tržišta povećan, smanjen ili ostao isti. I ovo isto važi za cene. To je ozbiljan tekst.
Sve što sam rekao se odnosi na deo teksta i intervjua gospođe Lazarević. Ostali deo je sa druge strane, sasvim u redu. Sadt 4zida je dao svoje egzaktne podatke i ima jedna odlična rečenica u tom delu:"Pravi odnos potražnje i ponude
videće se, kako napominju na ovom portalu, tek kad se ono
vrati u normalne tokove, kao i nakon što se
budu videle dugoročnije ekonomske posledice vanrednog stanja na privredu i stanovništvo"
I da napomenem, nisam ja nikakav genije za nekretnine. Kontakt mogu da vam dam, ali da odemo na pivo ili kafu, nemam nikakvu volju i elju za davanjem izjava. Ja sam jedan običan čovek koji igrom slučaja jeste na neki način u poslu sa nekretninama. Najviše me nerviraju senzacionalistički naslovi u novinama, davanje špekulativnih izjava koje nemaju utemeljenje u istini. Na to sam morao da reagujem. Ako sam bio pregrub sa rečnikom, izvinjavam se.