Šta je novo?

Cene nekretnina

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=728128#p728128:2bqv3ach je napisao(la):
Diego » Sre Apr 15, 2020 5:43 pm[/url]":2bqv3ach]Ovo veze sa životom nema. Moguće da su im to neki podaci od pre 2-3 godine, makar kada je Beograd u pitanju. Kapiram da su u tu prosečnu cenu ukalkulisali sve opštine koje potpadaju pod Beograd pa se došlo do pristojne cifre, ali podaci posle po opštinama koje prezentuju prosto nemaju veze sa realnošću. "Na primer, u opštini Stari grad je prosečna cena stanova u starogradnji 2.000 evra, a u novogradnji je 2.241 evro. " Notorna glupost, ovakve cene nisu bile ni 2018. Stara gradnja ispod 2.000 eur može da se nadje samo suteren ili neko polufunkcionalno potkrovlje gde je svakako potrebno temeljno renoviranje, i to je malo ispod 2.000 a oni navode da je 2.000 eur prosečna cena. Nova gradnja ispod 2.500 teško, bilo je prošle godine nekih objekata sa 2.200-2.300 u izgradnji ali ni toga više nema (cene su bez PDV-a). Navode npr. da je K-district 2.337 kvadrat u proseku, ne znam samo u kojoj dimenziji. Ne razumem zaista ove "analize" i njihovu poentu.

Bilo je dosta manjih novih objekata u starom gradu 2018/2019te za 2000e+pdv ja lično gledao. Starogradnju si imao da biraš za manje. Fensi kompleksi su naravno vise. Potpuno je ispravno da je prosecan m2 u beogradu 1300e kad je u borci 700e, na mirijevu 900e, karaburma 1300e, m(v)ll oko 1000e i td... Sve je to Beograd. Koliko košta stan u njujorku u centralnim delovima i da li moze kupac sa njihovom prosečnom platom kupiti taj stan? Najveći problem je što bi svi u centar pa se žale zašto je kvadrat skup, dok neki i sa prosečnom platom od 500-600e kupuju te stanove ali dosta manje kvadrata. Znači prodaš njivu za 20000e, dodaš malo i kupiš stan na terazijama, to je potpuno ispravno.

Niko nije ni pominjao da se budzašto uzme stan u centru, ali opet kad unesu u prosek Mladenovac, Resnik ili Padinsku skelu npr, uz svo dužno poštovanje prema istim, dobija se prosečna cifra koja ne odgovara realnosti. A sve spada u Beograd jbg. Poštenije i racionalnije bi bilo da ipak navedu nekih 7 ili 8 centralnih opština i izvedu prosek (i tu bi bilo peglanja sa periferijama Palilule ili Zvezdare npr ali bi svakako cifra bila približnija realnosti).

Ima li nekog sa Kanarevog brda ili Miljakovca, dali ste zadovoljni zivotom u naseljima, prevozom itd. Vidim da su cene stanova dosta manje nego na preforsiranom Novom Beogradu npr.

Povezanost je losa, na nbg ide samo 94 koji kruzi i bude prepun, do slavije 47,48,59 koji se zaglave na autokomandi i trosarini, ili presjedaj na banjici pa na kneza milosa i dalje.
Miljakovac je po meni ok al opet zavisi i koji dio, ima zelenila dosta, parkova, tu je i suma ali duga putovanja busom, pa i autom su najveci problem. Autom se osjeti razlika novčano, busom kad ides x2 vremena treba plus guzve. Tramvaj trojka dugo ne ide a i kad ide daleko je svima a on je ok ko ide do zeleznicke i sl. Problem sa parkingom kao i svuda isto postoji.

Prvenstveno mislim na Miljakovac 1 tj. deo koji je odma do Kanarevog brda.

Fin je to kraj za život...imam tu prijatelja...uglavnom su zadovoljni...sreća pa ne zavise mnogo od javnog prevoza koji može biti mana ali rekao bih da je slično i u drugim delovima grada...plus će biti kad se završi bulevar Patrijarha Pavla i kad Bg voz proradi u punom kapacitetu...da imaju recimo park and ride opciju i neki shuttle bus...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=728304#p728304:1ja5f2wu je napisao(la):
vradovic » Čet Apr 16, 2020 12:34 am[/url]":1ja5f2wu]Sad se kupuje. Dok je nestabilnost. Ako mislis da ce jos ici na dole onda jos kupujes i pravis dollar cost average tako da ispadnes ok na kraju. Jedini problem je sto izgleda da nema ama bas nikakvog spustanja cena. Samo rente sto su neki spustili to sam primetio.

Sve ovo što se sada gradi po BG, a gradi se puno, treba da se završi, pa ako prodaja svega toga 2-3 kvartala ne bude išla, pare će morati da se izvlače iz tih "mrtvih" projekata.

Investitori u stanogradnju će morati da se okrenu investicionim keš kupcima kroz obaranje cena, a kako bi povratili kapital. Jednostavno, ukoliko tržište krene u tom smeru moraće da se odreknu (dela) profita kako bi izvukli mrtvi kapital, ali to se sada ne dešava...

Znači, ne kupuješ sada kada niko ne prodaje. Kriza 2009. se na tržištu nekretnina kod nas osetila tokom 2013, pa i kasnije. OK u tom momentu je bilo specifično tržište u Beogradu, ali niko nikada ne reaguje momentalno na globalne krize...

Da li bi ti odmah spustio ili sačekao da vidiš kako će se "razvijati situacija"?

Ne verujem da je realno da dođe do "sloma" cena nekretnina, ako se i desi, pre početka sledeće godine...

"Sve ovo što se sada gradi po BG, a gradi se puno, treba da se završi..." je uglavnom prodato !
Tako da se teško mogu smatrati "mrtvim" projektima.

U suštini upravo to, još je rano da bude neko ozbiljnije spuštanje cena, jer sada je specifičan period kada je pad i ponude a i potražnje jer je specifična vrsta faze ove krize.

Ozbiljnije spuštanje cena verovatno može očekivati, kao što sam odavno rekao, od sledeće godine, ova sada će proći u zamrznutim cenama da tako kažem.

Cene u Bg će znači početi da padaju od sledeće godine i padaće verovatno do neslućenih razmera u smislu vrednosti. U smislu fiat valuta zavisi koliko će se po svetu štampati tj utipkavati u monitor. :) Tako da ko želi da kupuje stan u Bg povoljnije može sačekati bar još godinu dana kada će cene verovatno biti povoljnije ali i dalje takve da vredjaju inteligenciju. Kroz još 2-3 god cene bi mogle doći na nešto iole zdravorazumski, samo što pitanje tada da li će većina ljudi želeti da kupi stan u gradu, jer će život biti još nepodnošljiviji i teži za one koji ostanu u takvoj nehumanoj sredini.

Tako da eto, treba o svemu razmisliti. Svet koji smo do sada znali nestaje i jedina budućnost će biti moguća kupovinom imanja van velikih gradova, u miru, prirodi itd. Tu je potrebno imati obnovljive izvore energije, proizvodnju sopstvene iole zdrave hrane, svoj izvor vode itd.

Hrliti dalje ka hehumanim gradovima je čista propast i ovaj život u karantinima je verovatno tek prvo osvetljenje u kakvim betonskim kutijama se tu živi i šta je to zapravo za čoveka koji želi biti iole slobodan, zdrav i živeti srećno i zadovoljno bez 24/7 stresa i gužve.

Eto kao i do sada, moje je bilo da podelim znanje, pa kome koristi - super, kome ne, šta da se radi, ja sam svoje uradio. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=728732#p728732:x5uheoab je napisao(la):
kyone » Pet Apr 17, 2020 12:09 pm[/url]":x5uheoab]"Sve ovo što se sada gradi po BG, a gradi se puno, treba da se završi..." je uglavnom prodato !

To su priče investitora za malu decu... I Belvil je "bio rasprodat" još pre Univerzijade, pa su posle lokale prodavali za 1300 eura, a trosobne stanove pregrađivali u manje... Inače tokom izgradnje Belvila sve druge novogradnje su bile stale, pa tim pre su to pričice za malu decu... Ajmo da se uozbiljimo.

Mada to nije toliko ni važno... Važno je da kada kupci kojima stan treba da stanuju u njemu prestanu da kupuju zbog krize (neizvestan posao, manje plate - x drugih razloga) ostaće samo investicioni kupci. Niko nije lud da kupi stan za 3500 eura/m2 da bi ga izdavao ili preprodao, jer je to loša investicija. Nebitno koji je stan u pitanju.

Onaj ko je to uradio 2013/2014. čeka sada ponovo hoće li biti ista kriza... Nebitno je čekao 6 meseci ili 2 godine.

sjcam tako deluje mozda kad nisi kupac. Jasno je da ovi iz BNV kreiraju hype zesci ali iskreno gde god da krenes sad da kupis nesto nije bas ni da "skidaju gace" vec ono "polako cekaj da prodje ovo" i slicno!

Danas sam, nakon duzeg vremena, pogledao cene stanova za iznajmljivanje. Ne znam sta bih rekao, izgleda da se stvarno zivi nikad bolje i da su plate u Beogradu nikad vece.

Bukvalno. Cak i kad sortiras prema "najnovijim" od ove nedelje cene ni makac. Zaista neverovatno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=728792#p728792:1bmqxkf3 je napisao(la):
sjcam » Pet Apr 17, 2020 4:12 pm[/url]":1bmqxkf3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=728732#p728732:1bmqxkf3 je napisao(la):
kyone » Pet Apr 17, 2020 12:09 pm[/url]":1bmqxkf3]"Sve ovo što se sada gradi po BG, a gradi se puno, treba da se završi..." je uglavnom prodato !

To su priče investitora za malu decu... I Belvil je "bio rasprodat" još pre Univerzijade, pa su posle lokale prodavali za 1300 eura, a trosobne stanove pregrađivali u manje... Inače tokom izgradnje Belvila sve druge novogradnje su bile stale, pa tim pre su to pričice za malu decu... Ajmo da se uozbiljimo.

Priče investitora za malu decu su samo jos par stanova ostalo. Ne verujem da će neki investitor odbiti novac ;) Pošto sam bio kupac do prošle godine istina je da je većinom bilo prodato, a da retko izadje iz zemlje. Da li su delili badava ne znam ali neko je kupovao i to koliko sam pratio sve do korone. Kako će biti posle i da li će moći stan na terazijama za 1000e po m2 videćemo pošto samo stari grad, vračar i novi beograd postoji u beogradu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=728757#p728757:1fzns0d7 je napisao(la):
imemperor1 » Pet Apr 17, 2020 1:47 pm[/url]":1fzns0d7] moje je bilo da podelim znanje, pa kome koristi - super, kome ne, šta da se radi, ja sam svoje uradio. :)

Баш имате скромно мишљење о себи, него како сада осетнији пад за 3-4 године зар се није десио комплетан слом тржишта некретнина који се најављивао, прође живот у чекању да се скрасимо у новоградњи у централној општини главног града по повољној цени.

Исто као кад сам ја говорио да су шопинг молови прошлост трговине јер се већ тада у пуном замаху светске економије затварају и шта се десило, затворише се скроз и питање је колико ће времена требати људима да им се врате кад све прође али да ли сам мислио да ће ово бити разлог и да сада треба да ликујем као био сам у праву.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=728875#p728875:yrbegk2g je napisao(la):
vradovic » Pet Apr 17, 2020 7:52 pm[/url]":yrbegk2g]sjcam tako deluje mozda kad nisi kupac. Jasno je da ovi iz BNV kreiraju hype zesci ali iskreno gde god da krenes sad da kupis nesto nije bas ni da "skidaju gace" vec ono "polako cekaj da prodje ovo" i slicno!

Pa, ja sam to upravo i napisao gore... Neće individualni prodavac (prodavac-vlasnik) sada da spušta cenu, jer on ne kreira tržište - on ima očekivanja kao i ti samo u suprotnom smeru... Veći projekti mogu da povuku cene na dole tj. pad cene novogradnje, oboriće i ostale cene. Ali na to ne možeš da utičeš time što ćeš da se cenjkaš sa agentom-prodavcem stana u novogradnji, jer on ne odlučuje o ceni.

Što se tiče fenomena "rasprodatih" stanova - možemo da pričamo oko toga u nedogled, ali to je ista priča koja se ponavlja... Uvek su najbolji stanovi odavno rasprodati još pre nego što je počela izgradnja; ostalo je još par stanova; već je uplaćena kapara/rezervacija itd... Jednostavno, kupio sam više nekretnina u Beogradu u novogradnji i slušao sam svakakve priče agenata iz raznih "prodajnih paviljona", dok 2013. nije krenula panika... Tek tada su bile moguće svakakve kombinacije samo da se rasproda to što je ostalo.

Naravno da je "sve rasprodato" da bi se pumpale ove cene, ali videćemo šta će biti - ako zaista krene neka velika kriza, biće ono što je jedino logično - prvo će cene novogradnje ići na dole, a to će totalno da obori cene starijih stanova koje niko neće hteti da kupuje pored "povoljne" novogradnje.

Mislim to ste sve već imali ne tako davno... Sačekajte sledeću godinu, ako se zaista desi neka velika kriza od leta.

PS: Zaista ne verujem da je npr. Sakura cela rasprodata, a grade još uvek pokazni stan - za koga ga onda grade i kome će da ga pokazuju? :)

Wow. Hvala ti sto si podelio sa nama. Ovo je vrlo interesantno.

Јбт јефтиније дође да одем да живим у Будимпешту него у БГ

ako ista ima dobro od ove krize mozemo svi da se... :D

https://dailynewshungary.com/coronaviru ... ustry-too/

@sjcam
zapravo su te price prodato, ostalo jos ovo... da se pumpaju cene u tom kompleksu i da odu stanovi koji nisu prodajni kako bi se pozeljnijim stanovima dodatno napumpala cena. Da su najbolji prodati na pocetku i jesu, a kome treba stan za zivot nece cekati 10god da bi mogli da se cenjkaju, za to vreme ga pola odplate. Vi posto kazete da imate nekoliko stanova i to u novogradnji predpostavljam da ne mislite na novac jer samo kaplje pa se ne zamarate oko toga. Sakura mislim da jos nije rasprodata cela, bar Djordje nije tako pisao u temi, a za pokazni stan se mozda ne zure jer su izvukli investiciju to opet znaju samo oni. A da li ce odbiti neke kupce za 2500e pricom sve smo prodali jer cekaju vecu cenu to samo oni znaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=728971#p728971:hgifn83h je napisao(la):
mariks » Sub Apr 18, 2020 2:09 am[/url]":hgifn83h]ako ista ima dobro od ove krize mozemo svi da se... :D

https://dailynewshungary.com/coronaviru ... ustry-too/

@sjcam
Vi posto kazete da imate nekoliko stanova i to u novogradnji predpostavljam da ne mislite na novac jer samo kaplje pa se ne zamarate oko toga. Sakura mislim da jos nije rasprodata cela, bar Djordje nije tako pisao u temi, a za pokazni stan se mozda ne zure jer su izvukli investiciju to opet znaju samo oni. A da li ce odbiti neke kupce za 2500e pricom sve smo prodali jer cekaju vecu cenu to samo oni znaju.

Pa ne zamaram se time da li će cena pasti za mesec dana, šest meseci ili godinu dana. Priželjkujem da se to desi kako bih kupio nešto. Od nekoliko nekretnina ne zarađujem milione, ali ne žalim se. Ja sam izneo svoj ugao gledanja, ne tvrdim da sam 100% u pravu niti da drugi nisu u pravu.

Svakako da je realnost negde na sredini, a zajednički čininac svih ovih priča je da će generalno cena nekretnina pasti kada novogradnja krene na dole. To se sada ne dešava i opet mi nije jasno zašto se neki čude oko toga, kada je i tokom protekle krize Beograd kasnio sa padom cena, ali se to ipak na kraju desilo.

Uglavnom, ako u svetu cene nekretnina krenu da padaju, ne može Beograd da bude neki veliki izuzetak. Rano je da očekujete nekakav slom nekretnina, imate iskustvo od pre par godina - svi smo videli šta i kako se to dešavalo i isto se pričali kako svuda cena pada, samo ne u Beogradu...

Не жалите се на куповину а купили сте новоградњу 2013. која је већ сада староградња којој предвиђате највећи пад јер је нико неће хтети, на страну што је тржиште издавања мртво и ко зна када ће се вратити док ви губите сваким даном новац јер се режије и порез морају плаћати.

Реалан пад цене станова ће бити само онолико колике се буду смањиле плате а једини други начин за смањење је да људи изгубе интересовање да живе у градовима што сумњам да ће се десити.

Ljudi verovatno neće izgubiti interesovanje za gradove, ali delimično hoće za stanove. Trenutna situacija mnogo lakše pada onima koji žive u kućama.

Ja licno mislim da ne utice pad zarada na cene nekretnina koliko % nezaposlenih lica. Sto je vise zaposlenih veca je potraznja za rentiranim stanovima. Takodje turisti ce sigurno odigrati ulogu jer dosta njih sto izdaje stan na dan ce preci u dugorocno izdavanje.
Lokali po trznim centrima i na ulici ce imati verovatno najveci pad. Em nema turista, em se grade trzni centri u velikom broju raste kolicina retail office space. Tako da ce prakticno lokali da budu pod pritiskom.

Centar grada, lokali i ugostiteljstvo/hoteli. Tu ce nekretnine prvo da padnu.
Najmanje ce pasti u ruralnim delovima gde se zivi od proizvodnje ili industrije.

Opet sa druge strane veliko je pitanje koliko brzo se to moze desiti evo zasto.

1.) Evropska Centralna banka stampa EURE kao da nisu normalni.
https://www.investopedia.com/ecb-announ ... cy-4800196

Vise Eura u opticaju u drzavi = nasa NBS mora da odstampa dinare zato sto ce u suprotnom dinar da jaca a to je lose za nas izvoz.
Vise dinara u opticaju = stumulans sto prakticno znaci opet pritisak na cene nekretnina i akcije na berzi.

2.) Nema previse kreditnih kupaca.
Najveci pad cena nekretnina izazivaju kupci na kredit jer su oni prvi u problemu

3.) Ima turista ali ne u tolikoj meri
% turista verovatno ne igra preveliku ulogu

4.) Srbi povratnici takodje stvaraju pritisak na trziste.

Vradovic je u pravu.
Bojim se da od pada cena nema nista. Bar sto se tice novogradnje na atraktivnim lokacijama (NBg i centralne opstine).
Najpre, besomucno ce se stampati novac. U Srbiji taj novac moze da zavrsi samo u nekretninama. Berza ne postoji, kamate na stednju ce biti jos nize.
Mozda jedino krene masovna kupovina respiratora :)

Na zalost, i u ovoj krizi ce nastradati najsiromasniji deo drustva, koji nije ni bio kupac nekretnina u Bg. To sto mali procenat nece moci da vraca kredit, to je zanemarljiv deo kupaca.
Da li ce manje novca biti za pranje posle korone? Ne verujem. Naprotiv.
Da li ce u drzavi biti manje korupcije posle korone? Ne verujem. Naprotiv.
Da li ce posle korone unutrasnjost, Rep. Srpska i deo CG manje teziti ka Bg. Ne verujem. Naprotiv.

Kupovina/izgradnja kuce na obodu grada sada izgleda kao dobro resenje. Medjutim, kada krene posao/skola, sve se menja.
Da li ce se nesto skoro promeniti sto se tice infrastrukture? Nema sanse.

Vrh