Šta je novo?

Cene nekretnina

Ово ,,gambler" значи да си ти Кија Коцкар, јасно је да си толико компетентан :laugh: ,,everything bubble" је теорија завере коју промовишу на интернету исти који имају задатак да проричу нову светску економску кризу сваког месеца од неке тамо 2010. па једном можда и погоде, ковид19 је узрок свега јер је прво погодио кинеску економију а то узроковало пад цене нафте због смањене потражње а сада и европску и америчку.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php? ... id=1667928

Ne vidim kako bi investirtori bili u problemu kada je vecina stanova vec prodato. Može doći da smanjenja potražnje ostale gradnje pa se možda malo spuste cene ali ništa drastično. Problem je samo da gradnja ne stane pa da ljudi koji su kupili čekaju na svoj stan i preprodavci koji su kupili za tipa 2000 i čekaju da prodaju na 3000.

Ono što ljudi ne razdvajaju i greše je što misle da je berza isto što i nekretnine ako se gleda investiciono. Ok čekaćeš par godina da kupiš nekretninu za 10-20% manje, a tih godina em gubiš kiriju, em će tokom krize kirija da se smanji pa će i prihodi biti manji, em će kao glavna stvar biti upitno da li ćeš uopšte uspeti da izdaš stan posle krize osim ako ne spustiš kiriju toliko da se zapitaš zašto si je kupio. Dakle to nisu akcije koje kupis na dipu pa prodaš kada skoči već to treba gledati malo drugačije. Ostaje ti samo da se tešiš kako si dobro prošao jer nisi platio punu cenu, a kupio si stan u beogradu.

Jedina razlika je sto su cene nekretnina inertnije. Nije toliko dinamicno trziste, ali neminovno jedno povlaci drugo.

Naravno, svako ima svoju racunicu, al ako ja ocekujem pad cene od 30ak posto u narednih par godina, a na trenutnom trzistu ne mogu da izvucem ni 2% godisnje od izdavanja, plus gubitak od pada vrednosti nekretnine ("akcije")... Meni se onda cini da je bolje da sacekam.

Naravno, opet, ko mora da uzima veliki kredit i jedva moze da skrpi za ucesce, njemu je svejedno :blah: bice muka, pa ce biti muka. Opet, taj ne mora da uzima stan u centralnim naseljima.

Sve je to jasno, kao što si sam rekao kod nekretnina se malo sporije krece i nije toliko dinamicno, tako da i rast i pad sporije dolaze, a nekretnina ti donosi zaradu. Stvar je veoma prosta, bar papir trpi sve :)

Uzmimo npr racunicu ovih "snobovskih" naselja i cenu od 2500e po m2. Za kupovinu stana od 50m2 ti treba 125000e. 30% od toga je 87500e. Velika razlika zar ne, 37500e? Onda uzmemo da od 2017te kada je krenuo balon nisi hteo da kupis stan, sada je to vec 3 godine i cekace se sigurno 2-3 godine da cena padne 30% (ako padne) to je 6 godina. Cena izdavanja takvog stana u takvom naselju je 500e mesecno, 6*12*500= 36000e E sad mozda nisi cekao 6 godina, mozda ne moze za 500e ali isto tako ni kupovinom posle krize neces izdati ni za 300e i opet pitanje je koliko će pasti da li 10% da li 50%. Gubitak vrednosti ćes imati u svakom slučaju, a lokacija i poželjnih stanova sve manje, a ako se desi inflacija brzo posle deflacije pa se obezvredni u dolar i evro onda za tih 80000e nece moci ni garsonjera u Borči, a kamoli centralne opštine. Figurativno rečeno.

Sve je to jasno, ono sto ja htedoh reci je da ako si ga kupio u blonu vec si izgubio tih 36000 koje bi zaradio od izdavanja za to vreme. E sad, naravno, parametrizacija moze da bude ovakva i onakva... Sve zavisi za sta imas, gde bi da kupis, ko je bolje predvideo pad itd, itd...

Ima jos jedna stvar, trziste izdavanja i prodaje nisu skroz u direktnoj korelaciji. To je glavna kvaka, cene nekretnine za kupovinu mogu da variraju drastiscno, a cene izdavanja da budu relativno stabilne, tj. da imaju procentualno manje amplitude. Skoro ko dva razlicita trzista... :p

pa ko je kupio u balonu 2016/2017 prošao je odlično, ko je kupio 2018/2019 prošao je dobro tako da nikako nije izgubio tih 36000e jer se stanovi uveliko izdaju, pa čak i preprodavci su mogli lepo da zarade jer su cene samo rasle, a izdavaće se i dalje. Ko je kupio sada 2020 ostaje da se vidi kako će se sve odraziti. Izdavanje i prodaja jesu dva sveta ali ako se spuštaju cene za prodaju spuštaće se cene i za izdavanje jer neće imati kome izdati. Sem ako bude jako nepovoljno uzimati kredit, a moraš da izdaješ stan tj nekom svojom logikom ga nisi kupio do sada. Npr baš te centralne opštine od 500e mesečno ja mislim da će imati najveći udar jer će biti manje onih koji će moći da ih plate tako da ih možda na kraju izdaješ i za 300e. Ali da, sve može da se gleda ovako ili onako, a pogreši najčešće onaj ko nije uradio ni ovako ni onako :)

Npr dobar citat u berzanskom poslovanju: Profesionalci i amateri se razlikuku u tome što je profesionalac više puta izgubio nego što je amater probao. I ja se poptuno slažem, dno niko nikada, sem slučajno, nije uhvatio, kao ni vrh.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=720512#p720512:12jon3zd je napisao(la):
mariks » Sre Mar 25, 2020 12:04 pm[/url]":12jon3zd]Ne vidim kako bi investirtori bili u problemu kada je vecina stanova vec prodato.

Све је то јасно :laugh: Да све је распродато као што смо још пре две године слушали са тв-а како је комплекс зграда у централном делу Нбг-а већ распродат и да се праве листе чекања ако неко одустане, а сада ми искачу рекламе на фејсбуку тог истог инвеститора за куповину тих станова.

Dodao sprat viska specjalno za tebe uz opasno snizenje cijene

:) upravo, posebna ponuda

mozda iskaču stanovi za izdavanje jer dosta njih koji su izdavali na airbnb sa hoce ovako da izda stan jer je turizam stao.

Цене некретнина у БГ ће да падају и то фино онако.. до краја године и по 30% наравно прво ћемо то приметити по периферији..па лагано према центру ..како свака криза и погађа.

gledam halo oglase i tek po neko oglasi nekretninu. Mozda 5-6 stanova dnevno a i dalje nema pomaka oko cena. Ja verujem da u celom gradu ima nekoga kome je hitno ali kako doci do takvih prodavaca?

Значи ви сте већ очекивали пад цена, зашто би се то десило плате се не смањују кажу и да тога неће бити, ако буде снижавања цена то ће бити једино ако се те плате опет смање или крене нпр. слабљење динара па крену да губе вредност у шта сумњам јер су и евро и долар и фунта исто у проблему, у св.сл. то ће се осетити тек за једно 3 године. ако га буде.

А са друге стране ко ће док је ванредно стање и полицијски час да иде било где да гледа стан, агенције за некретнине и њихови агенти могу већ полако на преквалификацију за нови посао на одељењу деликатеса и сл. у Максију .

Ako potraje, a tu mislim na par nedelja, gomila studenata otkazuje stanove. Stanovi za airbnb će posle nekog vremena isto na tržište.

Sačekati nedelju da se daju detaljnije projekcije, da se vidi šta su spremili iz države kao podršku.

Bez obzira na to, Beograd i Novi Sad su pod najvećim udarom, podstanari i oni pod kreditom su mahom iz privatnog sektora koji sigurno neće imati strpljenja kao država.
Ovde se ne govori o recesiji od - 1%,-2%, - 3% kao što je bilo posle 2008. Ovde pričamo o recesijama - 10%, - 20%, - 30% u zavisnosti od ekonomija.

E sad, možda paradoks, ali mislim da cene stanova neće padati, bar ne u prvih godinu dve. Gomila novca, mnogostruko veća od onih upumpanih posle finansijske krize, biće upumpana u svetski sistem u dosta kraćem vremenskom periodu u odnosu na prošli put.
Sve zavisi od toga gde će taj novac završiti, ali znajući ljude i trenutne sisteme u svetu, to neće u velikoj meri stići do običnog čoveka. Onog običnog koji treba da plati rentu ili ratu za kredit.
Završiće kod investitora i na berzama, pa ćemo doći u situaciju ogromne izgradnje, ali bez spuštanja cena, jer jednostavno će imati neograničene količine novca na raspolaganju. Neće morati da spuštaju cene.
Tako da, cene novih stanova drže cenu i rastu, cene rente padaju.

Međutim, sve zavisi od toga koliko će ovo trajati. Ako se SAD vrate u normalu do Uskrsa može proći bez nove krize, sve preko toga je kriza bez presedana.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721369#p721369:3ao1hkrl je napisao(la):
duke23 » 28 Mar 2020 02:53 am[/url]":3ao1hkrl]Ako se SAD vrate u normalu do Uskrsa može proći bez nove krize, sve preko toga je kriza bez presedana.

Kriza je uprosceni naziv za recesiju a to je zapravo pad BDP-a u periodu od 6 meseci. Sto se moze pretpostaviti da smo vec tu.

Naravno, to je usvojena konvencija.
Ali ako budu imali recesiju sa 2 kvartala, pa se posle vrate sa rastom od 3 ili 4% to će biti samo korekcija, ako se oduži biće bez presedana.
Mislim da oni to neće dozvoliti, pa i po cenu velikog broja života, tako da će se odigrati ovaj prvi scenario.
Takva recesija neće imati uticaj na cene nekretnina.

Mi možemo samo da pratimo, kako drugima tako i nama, možda malo gore.

Mozes samo da nagadjas jer ne znas koliko zestok napad virusa moze da bude. Ako bude bas zestoko nece nikome biti do BDP-a.

Jedini tracak nade je da se virus povuce za vreme leta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=662782#p662782:lefx347b je napisao(la):
imemperor1 » Ned Sep 22, 2019 10:30 am[/url]":lefx347b]Velika je šansa da će pokušati da u 2020 to odlože što je više moguće i da objave tek pošto Trump osvoji drugi mandat. Ipak, moguće je da to bude i ranije objavljeno, iako verujem da će Trump sigurno imati još jedan mandat.

Gledajući inverted yield curve (10year vs 3 month) i fed interest rates cut, kriza bi trebala da krene u periodu izmedju februara i avgusta 2020.

Ipak, naravno ne isključujem mogućnost da će na sve moguće načine to možda da isprolongiraju da bude odmah posle izbora.

U svakom slučaju, kada objave svetsku ekonomsku krizu iz SAD, još par meseci će se cene nekretnina držati, a posle toga kreće postepeni pad.

Napisano 22.septembra 2019. Kriza je počela bukvalno 27.februara 2020. Ako neko misli da je virus u svetu spontan, slučajan i nepredvidljiv, onda istražite malo simulaciju epidemije koja se zove Event 201 i radjena je u oktobru 2019, samo mesec dana nakon što sam pisao ovaj post iz septembra.

Takodje, ko misli da je ovo sve došlo slučajno i da se ovde radi prvo o virusu pa da će tek zbog njega doći do ekonomske krize, evo jednog sjajnog citata koji objašnjava upravo šta se dešava i šta će se desiti kad se panika oko virusa slegne. Ko razume - shvatiće.

Цене луксузних станова неће падати ове године, ако криза буде испод нивоа Армагедона.. али све некретнине у градским срединама испод 100.000 евра вредности падају и то ће бити сигурно у просеку 20%

Kriza se neće odmah osetiti na tržištu nekretnina, ali po pravilu uvek više pogodi luksuzne stvari.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721384#p721384:1wn9cxo1 je napisao(la):
imemperor1 » Sub Mar 28, 2020 8:15 am[/url]":1wn9cxo1]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=662782#p662782:1wn9cxo1 je napisao(la):
imemperor1 » Ned Sep 22, 2019 10:30 am[/url]":1wn9cxo1]Velika je šansa da će pokušati da u 2020 to odlože što je više moguće i da objave tek pošto Trump osvoji drugi mandat. Ipak, moguće je da to bude i ranije objavljeno, iako verujem da će Trump sigurno imati još jedan mandat.

Gledajući inverted yield curve (10year vs 3 month) i fed interest rates cut, kriza bi trebala da krene u periodu izmedju februara i avgusta 2020.

Ipak, naravno ne isključujem mogućnost da će na sve moguće načine to možda da isprolongiraju da bude odmah posle izbora.

U svakom slučaju, kada objave svetsku ekonomsku krizu iz SAD, još par meseci će se cene nekretnina držati, a posle toga kreće postepeni pad.

Napisano 22.septembra 2019. Kriza je počela bukvalno 27.februara 2020. Ako neko misli da je virus u svetu spontan, slučajan i nepredvidljiv, onda istražite malo simulaciju epidemije koja se zove Event 201 i radjena je u oktobru 2019, samo mesec dana nakon što sam pisao ovaj post iz septembra.

Takodje, ko misli da je ovo sve došlo slučajno i da se ovde radi prvo o virusu pa da će tek zbog njega doći do ekonomske krize, evo jednog sjajnog citata koji objašnjava upravo šta se dešava i šta će se desiti kad se panika oko virusa slegne. Ko razume - shvatiće.

Da. Vec u septembru je situacija na REPO trzistu )kratkorocne bankarske pozajmice) bila na ivici kolapsa. MIsljenja sam da je virus samo impuls koji je pokrenuo lavinu

Za sada ja ne primecujem apsolutno nikakvu specijalnu promenu.

U Hr su svim Airbnb iznajmljivačima oprostili porez na apartmane u narednih 6 meseci, sezona ćao.
Kod nas plaćaju dosta simbolično.
Trajaće ovo malo duže

Po zavrstetku virusa, ako na sledecu zimu ne krene opet (ne daj Boze...) trebace jedno sest meseci da se svi saberu i u prodaji ne mozemo ocekivati neke vece korekcije cene, ali ce u iznajmljivanju doci do korekcije jer ce znacajan broj ljudi izgubiti posao ili raditi za manju platu. Ocekivana recesija je za ceo svet i postojece stampanje para u SAD i EU nece spasiti situaciju jer ce potrosnja otici dole kao posledica nesigurnosti i smanjenja prihoda vecine stanovnistva a pojedini sektori ce trebati godinu (hotelijerstvo, avio saobracaj) do vise godine (kruzeri) da se vrate na 2019. I to ce se sve jako osetiti u Srbiji. Ocekujem pad BDP a u Srbiji izmedju 10 i 20% u sledecoj godini (postoje mnogo gore prognoze, ali nemojmo da crnimo) i ocekivano je smanjenje doznaka iz inostranstva (ja sam jedan od tih) jer ne znam nikoga od mojih prijatelja koji rade u inostranstvu ko nije u strahu za svoj posao (razlicite profesije, razliciti delovi sveta, izuzimam medicinare..). Prilikom prosle krize je trebalo 2 godine da dodje do korekcije cena, mislim da ce sada poceti posle 6 meseci ali da cemo imati pun efekat za jedno godinu dana. Koliki ce biti pad je nagadjanje, pogotovu sto je 70% novogradnje kupljeno za kesh i samo ce potraga za keshom definisati korekciju cena a ne potraznja. Ko je hteo vece je kupio, ono malo njih sto su jos uvek razmisljali u velikom procentu se pita sta ce biti sa njihovim poslom i na sta ce ovo da izadje. Drzava ce morati da skuplja prihode posle ove posasti, porez na nekretnine je siguran izvor, pogotovo ove skuplje. Ostaje pitanje koliko novca ce nastaviti da dolazi od pranja novce i droge i to nije nesto sto mozemo diskutovati ovde. Moja procena da ce korekcija na dole biti izmedju 15 i 30%. (to je otprilike nivo iz 2015 sto i nije tako strasno).

Vrh