Šta je novo?

Cene nekretnina

ono sto sam ja primetio u mom okruzenju je da stanove kupuju oni koji imaju visak novca i misle da je stan trenutno najbolja investicija. znam samo dve porodice koje su u poslednjih godinu dana kupovinom stana resile svoje stambeno pitanje dok sa druge strane znam bar desetak ljudi koji su kupovali po drugi ili treci stan, sto sa idejom o iznajmljivanju preko airbnb-a sto sa idejom o mesecnom zakupu. ono sto ne razumem u njiohvoj racunici i poslovnoj logici je sledece.. niko od spomenutih nije kupio stan u kome je neko ziveo, svi su insistirali i trazli novogradnju te bili ispremni da za to dodatno palte. a sad, isti ti ljudi misle da ce taj njihov stan za 15-20 godina vredeti ako ne vise onda makar isto, valjda se od kupca u buducnosti ocekuje da zavole patinu starogradnje ili mozda misle da ce nakon sto se njihova zgrada/blok/ zavrsi u beogradu uvesti moratorijum na dalju izgradnju stanova.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=715437#p715437:2hi84w3t je napisao(la):
razgradjevinar » Ned Mar 08, 2020 6:56 pm[/url]":2hi84w3t]ono sto sam ja primetio u mom okruzenju je da stanove kupuju oni koji imaju visak novca i misle da je stan trenutno najbolja investicija. znam samo dve porodice koje su u poslednjih godinu dana kupovinom stana resile svoje stambeno pitanje dok sa druge strane znam bar desetak ljudi koji su kupovali po drugi ili treci stan, sto sa idejom o iznajmljivanju preko airbnb-a sto sa idejom o mesecnom zakupu. ono sto ne razumem u njiohvoj racunici i poslovnoj logici je sledece.. niko od spomenutih nije kupio stan u kome je neko ziveo, svi su insistirali i trazli novogradnju te bili ispremni da za to dodatno palte. a sad, isti ti ljudi misle da ce taj njihov stan za 15-20 godina vredeti ako ne vise onda makar isto, valjda se od kupca u buducnosti ocekuje da zavole patinu starogradnje ili mozda misle da ce nakon sto se njihova zgrada/blok/ zavrsi u beogradu uvesti moratorijum na dalju izgradnju stanova.

Samo stan u kom planiras da zivis trebas da posmatras sa te strane, ovi ostali staovi su investicija. Oni ne planiraju dugorocno da poseduju te stanove, vec da kupe nove, upotrebe par godina, pa kad stan pocne da gubi na vrednosti- da ga prodaju. Cinjenica je da se novi stanovi i bolje prodaju i bolje izdaju. Niko ne zeli staro. Staro je cool kad je bas kvalitetno i na dobroj lokaciji ( salonac)- to svi traze ali ponuda je limitirana.

Хехе, и шта су онда направили кад крене да губи цену они га продају као староградњу, нема за купца повраћај пдв-а итд. само замајавање док се губи новац, никаква паметна инвестиција, то нигде није испалативо и на западу они који се баве тим бизнисом купују старе куће, само основне поправке се ураде да би могло да се борави и то је то, јер у било ком другом случају није исплативо.

,,Парк по коме бауљају зомби пензионери" шта ово треба да значи, какво непоштовање, мислим бар постоји парк па има некога за разлику од пустих снобовских комплекса који све имају само станара немају.

Видим да агенција продаје овај стан, што не назовеш да питаш што је зацепио цену, није битно шта ко воли већ искључиво економска исплативост које при куповини новоградње за издавање једноставно нема, сваким даном си све више у минусу, једино се исплати купити староградњу оспособити да може да се живи и издавати, тако је на западу и нисам то ја измислио, све остало је хајп да би маркетиншке агенције продавале снобовске комплексе.

ajmo ovako onda, koju bi ti starogradnju preporucio na NBG sa cenom do 85000eur (2soban stan) sad iz oglasa? (a da nisu hledine i prizemlje i poslednji sprat)

Ако је теби ово посао, јер је сада радно време понедељак, мени није и не могу да се мерим са неким ко ради ово професионално, ево прихватам да је то та цена свуда што само потврђује моју тврдњу да ће цена староградње да расте јер је дебело потцењена и људи нису више луди да плаћају хајп.

А што се тиче пензионера они су благо да их имаш за комшије, посебно изнад и поред себе, не чујеш их питаш се често да ли су уопште ту, а прича ми један познаник какав пакао има са станом изнад који се издаје на дан или сат, ако ме разумете, у згради старој тек пар година , ударање штиклама дању, ноћу, вуку намештај или шта раде јер данас у модерним становима се избегавају теписи и сл. да би се видео онај ламинат што изгледа као фејк дрво.

da ti olaksam evo ih svi..
7 kom
https://www.halooglasi.com/nekretnine/p ... 2C12000027
od toga 2 nisu prizemlje i/ili poslednji sprat:
https://www.halooglasi.com/nekretnine/p ... 3752890679
https://www.halooglasi.com/nekretnine/p ... 3752890679
a onda kad stavis limit 200.000 eur izadje ti jos 150stanova te iste starogradnje.
vec sam objasnio, ja imam potpisan ugovor za nov 2soban stan 48KVM za 85000eur (kada se odbije PDV).
sta je moja poJenta? PoJenta je da dobar deo tih prodavaca starogradnje pojma nema koje su cene novogradnje koja ce se graditi ili je vec izgradjeno cak ni u njihovoj blizini tako da je pileci mozak poput ovog iz paviljona cuo da je kvm u kuli U 65om 3500eur a u BG na vodi isto tako nesto pa je resio da onu rupu u paviljonima zaceni 2000eur/kvm. to moze da ima logiku ''sad je jaka cena i tako ocu da prodam APP''. i to mi je u redu. lud je onaj ko stvarno pljusne tolike pare za te rupe.
ti si u pravu samo u jednom, a to je - ili cena novogradnje treba da ide jos gore, ili cena starogradnje treba da ide dole.
po meni, ovo drugo je slucaj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=715694#p715694:12h5h9xj je napisao(la):
Musa_Kesegia » Pon Mar 09, 2020 1:43 pm[/url]":12h5h9xj]
ti si u pravu samo u jednom, a to je - ili cena novogradnje treba da ide jos gore, ili cena starogradnje treba da ide dole.

Где сам ја овакаву глупост могао и да помислим а не да кажем. Ја нисам ту да проричем као неки, а рекао сам да је цена староградње потцењена и да ће само она ићи горе, што се већ у последње време види, што и ви доказујете са тим огласима и што кажете за тих 150 станова, ето вам доказ сами га износите не морам ја.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=715694#p715694:12h5h9xj je napisao(la):
Musa_Kesegia » Pon Mar 09, 2020 1:43 pm[/url]":12h5h9xj]
vec sam objasnio, ja imam potpisan ugovor za nov 2soban stan 48KVM za 85000eur (kada se odbije PDV).

Видим да вас много потреса што неко реално цени свој стан и за њега тражи колико тражи, па нека тражи колико хоће његова је ствар.

Да сам на вашем месту више бих бринуо што за минијатурни стан на Бежанији у улици гробљанској треба да се издвоји 2000 евра/м2 и ви то саопштавате са поносом у смислу да сте паметно куповали, иначе стан те величине у САД се води као једнособан и генерално на западу у њима живе мигранти :laugh:

losa ti je matematika. vec sam napisao, mene ce kvadrat NOVOGRADNJE kostati 1800eur. sta treba, da kupim od ovog iz paviljona njegovu rupu za 2000eur?
pa gde to moze da ima smisla..

Морате схватити да доста људи у Србији поседује нешто или су наследили и нису баш толико сиромашни па да имају тај повраћај пдв-а и да неће једноставно да живе близу гробља у стану шибици , а 2000 по квадрату је ван памети за то.

svi argumenti su ti bullshit. izmedju mene i groblja je 500m. ne vidim ga uopste. uostalom, ne znam sta ti mrtvi smetaju, nit prave zurke nocu nit smrde nit sam cuo da nekog uznemiravaju. sto se tice ''stana u sibici'' KVADRATURA JE APSOLUTNO ISTA kao u stanu za koji ti kazes da vredi dati pare 2000eur/kvm u bezveznim paviljonima. ja cu potpuno opremiti NOV STAN za iste pare koliko cu platiti samo renoviranje paviljonske rupe
https://www.halooglasi.com/nekretnine/p ... term=oglas
paviljoni-dzona-kenedija-401-5425635465556-71790813163.jpg

paviljoni-dzona-kenedija-401-5425635465556-71790813167.jpg

gde slika kupatila ne sme ni da se stavi u oglase koliko je zasigurno odvratno u istom.
cak i onaj koji nema povracaj pdv-a, pre ce svakako dati za novogradnju na BK 2000eur/kvm nego za gorepomenutu rupu istu cenu jer najmanje nece morati da se zamajava sa raznoraznim majstorima.

Како је квадратура иста кад лепо пише да је мерена квадратура овог стана у Павиљонима 56м2, то је јер се раније, да ли можеш да замислиш, није рачунао апсолутно сваки квадрат као што данас инвеститори раде, кад сам чуо да наплаћују чак и подрумски простор по квадрату...

Сад кад боље погледам овај стан он је уствари одличан, види се нови прозори, врата, позиција идеална, спратност исто, близу школа, вртић, чак и дом здравља Нови Београд, једино је намештај старији али он и не иде уз стан, још грејање ТА пећ не мора да се плаћају дерикоже из топлане а то вама који пазите на сваки динар и квадрат никако није занемарљива чињеница , све у свему сад је јасно зашто је ова цена.

odvratan je stan. odvratnog rasporeda sa nekom bezveznom ''cajnom kuhinjom'' gde je taj mali prozor + ima hodnicinu kroz koji mozes karting da vozis. baceni kvadrati, nista drugo. sva unutrasnja vrata su prastara. vec sam napisao zasto nema slika kupatila.
sto ga ne kupis kad je tako odlican?

Пазите сад, људи воле да ходник, кухиња и дневна соба не буду 3у1 већ одвојени али вама се све своди на неку ,,уштеду" како пара тако и квадрата па ме то не чуди, а унутрашња врата се офарбају, ја сам у свом стану то урадио сам, фарбом на воденој бази због мириса која не бледи и одлично је испало а изашло ме 30 евра и мало рада викендом. Али сам уз стан на НБг добио бесплатно подрум од кога су неке моје комшије направиле буквално гарсоњеру, и овде видим иде подрум али не знамо колики је.

Зато што се не разбацујем парама које немам, али овај стан је идеалан у овим условима за издавање јер му цена неће падати, еј 56м2 је солидна величина за двоје студената нпр.

tvoje komsije su napravile garsonjeru u starogradnji u podrumu i preselili su se da zive u podrum jel nam sad to kazes? ili su dozvolili rodjacima sa sela da se presele u taj podrum? ili rentiraju tu garsonjeru u podrumu za 200eur?

sto se tice hodnika, cajne kujine i odvojene dnevne sobe itd to je super, KAD TI DRZAVA POKLONI STAN a onda ga ti otkupis za 300DEM.
ali kad treba da se pljusne 2000eur (2 HILJADE EVRA) za svaki kvadrat kao sto trazi vrli prodavac rupe u paviljonima onda meni mora svaki kvadrat da bude max iskoriscen jer MENI NE TREBA cajna kujina od 4000eur ili bezvezna hodnicina od 10000eur (i vise) jer ja niti spavam niti boravim u tom hodniku vec mi treba tih 14000eur u dzepu (ovo valjda ne moram da ti objasnjavam zasto).

Не интересује ме конкретно шта раде са својим подрумом али све три опције су занимљиве и уклапају се у одличну инвестицију посебно кад се тај простор добије гратис уз купљени старији стан.

Јел видиш шта су нам направили ти инвеститори, натерали су нас да нам се ,,свиђа" 3у1 концепт јер нам наплаћују папрено сваки квадрат, шта је следеће да цео стан буде једна просторија јер реално за све је довољна једна просторија, чак и купатило може да буде у ћошку иза паравана.

И још нешто нико није добио стан за 300 марака, то је лаж која се довољно пута поновила да се устали као ,,истина" Људи су улазили у откуп станова који се плаћао месечно а износио је разлику од тржишне цене и онолико новца који сте ви и ваш брачни друг уплаћивали до тада у фонд. Сигурно је неко и платио само пар стотина марака али тај је сигурно дуго већ отплаћивао, неколико људи које знам су платили пар хиљада марака што тада кад је кренула инфлација никако нису биле баш мале паре. Али генерално ,,баш неправдено" да се широким народним масама дозволи да приватизују свој кров над главом.

koja zamena teza, investitori ''naplacuju papreno skupo svaki kvadrat'' a prodavci starogradnje ih prakticno poklanjaju tako da cajnu kujinu treba da mu platim 4000EUR a bzvzni hodnik 10000EUR... :kk:

Нема замене теза, зидови су луксуз јер одвајају просторије и праве засебне целине, коштају и заузимају неки простор(парадоксално тај простор ти сада наплате) наши преци су раније у кућама имали само једну просторију где је цела породица живела, да нису можда живели у луксузу :lol: ето враћамо се полако коренима.

Inace, kriza je pred vratima, indeksi padaju ko ludi, videcemo gde ce se zaustaviti. Deluje mi da ce se ponoviti 2009...

Nadajmo se da ce se ponoviti 2009. To moze da zaustavi ludilo investitora.

Само што ће то наравно пратити отпуштања и смањивање плата у приватном сектору а да ли ће се државни/јавни сектор тиме водити после 2014. наравно да више неће, пореска и друга захватања ће остати иста, а већ сада су плате 40% веће него у реалном сектору, колико год не волим инвеститоре нема места за радовање у том хипотетичком сценарију осим ако неко није ћата који је уштекао неке велике паре па само чека повољан тренутак да их преточи у цигле у пар централних општина главног града.

Meni smetaju investitori jer menjaju izgled grada na gore.

Mislim da će korekcija cena nekretnina biti baš žestoka. Airbnb otišao dođavola u celoj Evropi, pola industrija takođe, sve stoji a kraj se ne vidi. Pitanje je šta će banke raditi sa nesolventnim dužnicima. Iskreno sažaljevam ljude koji su uzeli dugoročne kredite da bi rešili životna pitanja. Ovi koji su imali višak keša pa kupili po 3000e m2, valjda je i njima bilo jasno da je to neodrživo

Vrh