Šta je novo?

Cene nekretnina

Mora trziste da se stabilizuje i ono je ziva stvar. Dosli su rusi, ljudi su imali velike ustedjevine pre korone, imamo vlast kakvu imamo i poreklo novca kakvo imamo. U buducnosti moze da se desi da rusi odu, inflacija se stabilizuje, plate se ujednace, vlast se promeni, dijaspora izgubi kupovnu moc zbog svih desavanja, krediti ostanu isti ili padnu, stanovi koji su kupljeni u svrhu izdavanje ne budu mogli da akumuliraju planirane prihode itd. Niko ne mora da kupi stan ovog oktobra, niti sledece godine. Niko ne garantuje da ce cene stanova pasti ili porasti i da je ono sto se desava ovog oktobra biti isto ono sto se desava sledeceg. Meni je na primer najbolje resenje da cekam, za moju situaciju. Ja necu da kupim stan od 50 kvadrata za 200 000 jer mi se to ne radi i biram da zivim kao podstanar. Vec cemo videti sta ce se desiti. Objektivno ne postoji ni jedan realan razlog zasto ce cene rasti ali ostaje da vidimo!
Sve sto si rekla moze da bude a ne mora da znaci. A ako ne bude, oni koji cekaju ce biti u jos vecem problemu nego sto su sada. Trend poslednjih preko 10 godina ne ide na ruku onima koji cekaju. Ne kazem da se trend ne moze preokrenuti, ali to dosta tesko ide.
Tvoja konkretna situacija je ok , jer si nasla stvarno povoljan stan i rekao bih dosta ispod trzisne vrednosti. To, i solidna primanja ti omogucavaju da imas vise opcija, pa za tebe cekanje nije ni u sadasnjem trendy nuzno lose. Jos ako budes u pravu za pad, bingo 🙂

Pa zar nije objektivno? Spadas u top 10% ljudi po platama (168k), a ne mozes da zavalis ni Borcu. Jel' to lepo? I onda imas likove kao ti koji se odsele sa periferije i ubedjuju ljude da idu na periferiju. Ako sam ja kompleksas, onda si ti licemer.
Ti si drzak i bezobrazan. On je odrastao na perifieriji Beograda. Ti za sebe kažeš da si odrastao na planini 60km od najbližeg grada, a da si lift prvi put video kada si otišao u Niš da studiraš. Svaka čast na svim postignućima, ali nemoj nam prosipati priču kako ništa sem centra i NBG ne valja, da je tu nema života dostojnog čoveka i slične nebuloze. Pokaži malo repekta prema ovom gradu i njegovim stanovnicima!

Ja stvarno ne vidim bas nikakav argument zasto cene rastu i dalje, ali evo da se vratimo na temu cene nekretnina, posle dosta postova o proteinima. Sta vi mislite koji su argmenti zasto cene rastu i u 2026 godini?
Normalizovale su se lude cene iz 2024/2025 godine i sada investitori cede dalje ljude da vide koliko su spremni da plate.
To je barem moja teorija 😂

Ti si drzak i bezobrazan. On je odrastao na perifieriji Beograda. Ti za sebe kažeš da si odrastao na planini 60km od najbližeg grada, a da si lift prvi put video kada si otišao u Niš da studiraš. Svaka čast na svim postignućima, ali nemoj nam prosipati priču kako ništa sem centra i NBG ne valja, da je tu nema života dostojnog čoveka i slične nebuloze. Pokaži malo repekta prema ovom gradu i njegovim stanovnicima!
Ja nisam znao koliko sam los zivot imao u Batajnici dok nisam dosao na ovaj forum :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Vidis da si rekao da zivis u "boljim" uslovima ili "super uslovima" za zivot pa i nekako.
Ovako ispada sve van centralnih lokacija Beograda da ne zivi normalnim zivotom, sto je ipak uvreda za te ljude i ispada ko da te pucaju kompleksi itekako.

Imaju i ta mesta bez kanalizacije druge stvari koje nema Zemun/NBGD i centralne lokacije (npr brdasce ili zelenilo neko, dvoriste, neku zajednicu).
Ne meri svako na isti nacin kvalitet zivota kao ti.

Ja o Borci nijednu ruznu rec nisam rekao, cak sam se i raspitivao koliko kosta gradjevinsko zemljiste pre par stranica jer ako je jeftino mozda bih i kupio.
Ja nikog nikada nisam uvredio, to sto vi to tako okrecete i ubedjujete me da jesam, to je druga stvar. Nista ja nisam rekao protiv stanovnika nijednog naselja. Ako kazem da necu da zivim u Batajnici i Borci jer neki delovi nemaju kanalizaciju i nema dovoljno puteva/mostova/ne stize se brzo na posao, to nije uvreda, to je cinjenicno stanje.
Moja poenta je prosta, osnovna zivotna infrastruktura (putevi, kanalizacija, skole, vrtici, cak me ne zanimaju ni pozorista ni balet, za to idem u centar, to nema veze gde covek zivi, to je kako se covek oseca) i bez 3 dana jahanja do posla (45 min max kolima ili prevozom, svejedno), sve vise od 45 min u jednom pravcu je meni licno previse. Ko voli da se vozi 3 sata dnevno i misli da je to normalno da se 3 sata dnevno vozis a imas platu koja je u top 10% u zemlji, i zadovoljan je time, neka uziva u zivotu i neka se vozi, nemam nista protiv. Ali da mene ubedjuje da sam kompleksas jer imam neke osnovne kriterijume u zivotu, to me totalno ne zanima.

Ja stvarno ne vidim bas nikakav argument zasto cene rastu i dalje, ali evo da se vratimo na temu cene nekretnina, posle dosta postova o proteinima. Sta vi mislite koji su argmenti zasto cene rastu i u 2026 godini?

Slaba ponuda + špekulativne kupovine ljudi sa lovom koji religiozno veruju u dalji rast cena, pa onda tako zver samu sebe hrani na neki način.

Mora da se promeni stanje u glavi, dakle ta neka opšta klima oko toga koliko nekretnina vredi, jer matematika tu više ne ide na ruku. Recimo da smo u nekim baš početnim fazama smirivanja tog tržišta, ali bilo koja monetarna intervencija sa strane EU ili države može podstaći opet dalji rast cena.

Ja nikog nikada nisam uvredio, to sto vi to tako okrecete i ubedjujete me da jesam, to je druga stvar. Nista ja nisam rekao protiv stanovnika nijednog naselja. Ako kazem da necu da zivim u Batajnici i Borci jer neki delovi nemaju kanalizaciju i nema dovoljno puteva/mostova/ne stize se brzo na posao, to nije uvreda, to je cinjenicno stanje.
Moja poenta je prosta, osnovna zivotna infrastruktura (putevi, kanalizacija, skole, vrtici, cak me ne zanimaju ni pozorista ni balet, za to idem u centar, to nema veze gde covek zivi, to je kako se covek oseca) i bez 3 dana jahanja do posla (45 min max kolima ili prevozom, svejedno), sve vise od 45 min u jednom pravcu je meni licno previse. Ko voli da se vozi 3 sata dnevno i misli da je to normalno da se 3 sata dnevno vozis a imas platu koja je u top 10% u zemlji, i zadovoljan je time, neka uziva u zivotu i neka se vozi, nemam nista protiv. Ali da mene ubedjuje da sam kompleksas jer imam neke osnovne kriterijume u zivotu, to me totalno ne zanima.

Možeš pisati pasuse i pasuse racionalizacije, "činjenično stanje" je da jesi kompleksaš.

imaš i sada 50m2 za manje od 120k eur, ali to je Mirijevo, Ledine, i ostale lokacije kojih se mnogi na ovom forumu zgražavaju i smatraju ih nedostojnih za život normalnog čoveka.
Pa dobro, ja ne bi volela da imam stan na Mirijevu i Ledinama, i nije ni 120 000 bas toliko malo para da random kupis stan negde gde ne zelis da zivis.

Brate kada kazes kako trazis samo "normalne uslove" i kako je 1h kolima put "3 dana jahanja" itekako nipodastavas sve lokacije koje ne upadaju u tvoje uske kriterijume.
Za lokacije u koje se ti kunes imas ljude i koji bi pobegli jer bi da vide drvo ili imaju dvoriste.

I naravno, ne putuje cela Batajnica na Vracar da radi pa da svi putuju 1h+ dnevno, ti imas tamo ljude koji pesaka idu na posao jer zamisli mesto sa par desetina hiljada ljudi zaposljava i lokalno ljude.
Previse usko gledas i nemas apsolutno perspektivu, nego ti radis u centru znaci svi rade u centru i onda sve sto je daleko od centra ne valja.

Pa dobro, ja ne bi volela da imam stan na Mirijevu i Ledinama, i nije ni 120 000 bas toliko malo para da random kupis stan negde gde ne zelis da zivis.
Skroz legitimno, želiš da živiš blizu centra ili posla samo to košta i koštaće uvek.

Ni pre 5god ljudi nisu videli nijedan argument za dalji rast cena kad ono medjutim :) sve može da bude ali ništa ne mora da znači. Ako bude neka kriza stagniraće ili pasti (ali i tad je pitanje primanja i koliko ljudi može kupiti stan u takvim uslovima, tada kupuju oni koji imaju spreman keš), a ako ne bude cene će stagnirati ili rasti.

Sto kaze moj drugar koji je skoro uzeo stan na 4 spratu bez lifta - neki kompromisi se moraju napraviti.
Pa ne moraju, o tome se radi, zato smo i tu gde jesmo. Svi trce naokolo u nekoj panici da kupe stan, i ok neko se razvodi pa mora, neko je prodao neku imovinu pa mora. Ali vecina ljudi stvarno ne mora da kupi stan po ovim cenama.

Pa ne moraju, o tome se radi, zato smo i tu gde jesmo. Svi trce naokolo u nekoj panici da kupe stan, i ok neko se razvodi pa mora, neko je prodao neku imovinu pa mora. Ali vecina ljudi stvarno ne mora da kupi stan po ovim cenama.
Pazi stan ne mora da se kupi, tu se slazem, ali razumem i ljude (a posebno ljude sa porodicom) koji zele da imaju stabilnu lokaciju zivota i da planiraju buducnost dece oko toga.
Apsolutno zna biti stresno seliti se odjednom jer ti neko dize kiriju ili trazi da se iselis jer je on odlucio da proda stan i imas 30 dana da nadjes drugi stan a da se uklapa ekonomski + da detetu ne poremetis zivot.

Ti si drzak i bezobrazan. On je odrastao na perifieriji Beograda. Ti za sebe kažeš da si odrastao na planini 60km od najbližeg grada, a da si lift prvi put video kada si otišao u Niš da studiraš.
To nije istina, video sam lift pre toga kod tetke u Kragujevcu u sestom razredu.
Svaka čast na svim postignućima, ali nemoj nam prosipati priču kako ništa sem centra i NBG ne valja, da je tu nema života dostojnog čoveka i slične nebuloze. Pokaži malo repekta prema ovom gradu i njegovim stanovnicima!
To da nije dostojno coveka je opet nesto sto ste vi svi umislili da sam ja rekao.
Ja postujem ovaj grad maksimalno. Ne bacam smece po ulici, svadjam za bezobzirnim kuckarima koji upropascavaju ovaj grad svojim govnima, postujem sva pravila i svoje pare trosim ovde. I cenim ovaj grad jer mi je dao to sto mi je dao. I to nema veze sa time u kom njegovom delu ja zelim ili ne zelim da zivim, ne znam kako si uspeo da povezes da ne postujem Beograd.

Slažem se, pitanje je samo matematike. Da kažemo da su sada kirije normalnije za prosečnog čoveka nego što je to bio slučaj pre god, dve. Npr da te sada taj tvoj stan košta 1000e ili više to je 12000e+ godišnje, 5god 60000e koje si dala drugome umesto sebi. Čak je i to manji problem nego najam bez ugovora gde ti stanodavac diže kiriju svakih par meseci ili te izbacuje na ulicu, kao što je bilo do skoro.

Sledeće godine ako hulja preživi celu godinu, biće beskamatnih kredita gde će država da plaća učešće. Da vidis onda kako idu cene i koliko će tek onda da se povećava obim kredita.

Ja sam isto tako razmišljao, pa sam se zeznuo. Samo ako možeš da uštediš dobru količinu para mesečno, isplati se čekati sad. Cene neće padati bez krize, a i kad krene kriza, nekad treba i 3-4 godine da se značajno oseti na tržištu nekretnina (lepljive cene).

Realno je da ćemo u narednih par godina gledati dalji skok cena u skladu sa inflacijom. Treba gledati kad si podstanar i koliko para sipaš u bunar zvani kirija, i koliko treba cene da padnu da bi se tebi isplatilo da ostaneš podstanar.

Šta god da radiš, ne veruj ništa ovima što pričaju da će cene da padnu, jer se to priča 10 godina unazad i nijednom nisu bili u pravu.

Slažem se, pitanje je samo matematike. Da kažemo da su sada kirije normalnije za prosečnog čoveka nego što je to bio slučaj pre god, dve. Npr da te sada taj tvoj stan košta 1000e ili više to je 12000e+ godišnje, 5god 60000e koje si dala drugome umesto sebi. Čak je i to manji problem nego najam bez ugovora gde ti stanodavac diže kiriju svakih par meseci ili te izbacuje na ulicu, kao što je bilo do skoro.
Skoro uvek su se kirije drzale (ono sto se ja secam otkad placam stan), da tipa ono sto placas mesecno, za te pare mozes da kupis taj isti stan na 30 godina na kredit, a da ti tolika bude rata. Sad je to otislo bas previse od toga. A nekako dugo je bilo tako nekako. Ne znam sto ljudi i dalje masovno kupuju, kad se izdavanje vise i ne isplati.

Sledeće godine ako hulja preživi celu godinu, biće beskamatnih kredita gde će država da plaća učešće. Da vidis onda kako idu cene i koliko će tek onda da se povećava obim kredita.
Zar to nije najavljeno odmah sada pocektom 2026 da ce da prosire kredite za mlade za jos 200 mil EUR?

Pa vidiš kakvo je raspoloženje na forumu, počev od Bataje pa do planinskih vuko***ina, svi su pohitali da kupe stanove ili u centru ili na NBG. Rusi došli ima već 4 godine, ne znam zašto misliš da će negde da idu. Ako živiš na Vračaru, prošetaj malo u Sonder, Sloj, Boucher et Botanist...ti ljudi opet gravitiaraju ka centru. Dokle god je takvo raspoloženje ljudi iz samog Beograda, pa zatim iz Srbije, Srne Gore, Bosne, dijaspore, Rusije, itd. biće veliki pritisak na centralne lokacije i cene će rasti.

Skoro uvek su se kirije drzale (ono sto se ja secam otkad placam stan), da tipa ono sto placas mesecno, za te pare mozes da kupis taj isti stan na 30 godina na kredit, a da ti tolika bude rata. Sad je to otislo bas previse od toga. A nekako dugo je bilo tako nekako. Ne znam sto ljudi i dalje masovno kupuju, kad se izdavanje vise i ne isplati.
Pa nije baš, kretalo se tu oko 20-25 godina. U suštini ako ti je kirija manja ili ista od prosečne mesečne kamate banci onda se isplati čekati, ko ima živaca da čeka.

Vrh