Šta je novo?

Cene nekretnina

Pazi stan ne mora da se kupi, tu se slazem, ali razumem i ljude (a posebno ljude sa porodicom) koji zele da imaju stabilnu lokaciju zivota i da planiraju buducnost dece oko toga.
Apsolutno zna biti stresno seliti se odjednom jer ti neko dize kiriju ili trazi da se iselis jer je on odlucio da proda stan i imas 30 dana da nadjes drugi stan a da se uklapa ekonomski + da detetu ne poremetis zivot.
Jasno je to sve i ako je tvoj izbor da preselis porodicu na stabilnu lokaciju to je legimitno i ok. Mislim da je jednako stresno da uzmes kredit na 30 godina i das jako puno para za stan koji toliko stvarno ne vredi. Kada si podstanar, ti uvek mozes da izaberes goru privremenu opciju ako se stvari u primanjima promene, kada imas kredit ne mozes. Ali slazem se, ljudi vole da se skuce i da imaju svoj dom i to je prirodno i lepo bi bilo da je taj dom priustiv i adekvatan i da ima pristojnu infrastrukturu da podrzi porodicni zivot.

Jasno je to sve i ako je tvoj izbor da preselis porodicu na stabilnu lokaciju to je legimitno i ok. Mislim da je jednako stresno da uzmes kredit na 30 godina i das jako puno para za stan koji toliko stvarno ne vredi. Kada si podstanar, ti uvek mozes da izaberes goru privremenu opciju ako se stvari u primanjima promene, kada imas kredit ne mozes. Ali slazem se, ljudi vole da se skuce i da imaju svoj dom i to je prirodno i lepo bi bilo da je taj dom priustiv i adekvatan i da ima pristojnu infrastrukturu da podrzi porodicni zivot.
Sad da li nesto "stvarno" vredi ili ne je u oku kupca.
Tebe nista ne sprecava da uzmes i prodas stan posle 5 godina i odes na bolju lokaciju itd, ali probaj ti da fiksiras rentu na 30 godina :)

Pa nije baš, kretalo se tu oko 20-25 godina. U suštini ako ti je kirija manja ili ista od prosečne mesečne kamate banci onda se isplati čekati, ko ima živaca da čeka.
Znaci jos je gore nego sto sam mislio. NBG/Zemun proporcionalno kirija prema rati za isti stan, u sustini daces 30-50% vise za ratu nego sto bi ti bila kirija. Uglavnom stan koji placas na NBG 750e, kupices takav isti i rata ce ti biti 1000e na 30 godina. Za Zemun slicno, ako placas kiriju oko 500, rata bi ti bila 700-750e.

Hocu da se dopunim jos jednom mislju i da se odjavim za danas :D

Kada se kupuje za zivot, po meni je primarno da ti mozes da zamislis sebe srecnog u okruzenju gde si, i da stan koji gledas mozes da zamislis kao mesto koje ti donosi srecu (pa makar ti trebalo 5-10 godina da ga sredis tako).

Kriterijumi po meni za zivot su drasticno individualni i subjektivni dok kriterijumi za investiciju su veoma objektivni (lokacija lokacija lokacija).
Kao sto @Analitičar voli da popije kafu u centru jer mu to pruza srecu i zadovoljstvo meni npr to ne igra ulogu i ja ne vidim tu vrednost kao sto on vidi.
Ja ne sumnjam da bi on bio smoren u Batajnici (sto je uskracen mozda tog uzitka) kao sto bih ja bio smoren na Vracaru (jer me nerviraju male ulicice).

Zato po meni kupovina za zivot nikad ne treba da bude 100% logicki potez vec moraju biti upletene i neke emocije.
I nije uvek ni bitna toliko makro lokacija ako mozes da napravis sebi "a little slice of heaven" sto bi rekli u neposrednom okruzenju.

Znaci jos je gore nego sto sam mislio. NBG/Zemun proporcionalno kirija prema rati za isti stan, u sustini daces 30-50% vise za ratu nego sto bi ti bila kirija. Uglavnom stan koji placas na NBG 750e, kupices takav isti i rata ce ti biti 1000e na 30 godina. Za Zemun slicno, ako placas kiriju oko 500, rata bi ti bila 700-750e.
Kod investicionih kupaca ne igra ulogu samo kirija (možda ovim sitnima koji žive od toga) već i porast cene nekretnine, parkiranje novca, diverzifikacija... Kreni od sebe gde bi sada uložio 200-300k iako je kirija "mala".

I nije uvek ni bitna toliko makro lokacija ako mozes da napravis sebi "a little slice of heaven" sto bi rekli u neposrednom okruzenju.
Kupuješ sebi neki mir :) tu si gde si i tu dižeš porodicu i praviš uspomene umesto seljakanja tamo ovamo svako malo.

To nije istina, video sam lift pre toga kod tetke u Kragujevcu u sestom razredu.

To da nije dostojno coveka je opet nesto sto ste vi svi umislili da sam ja rekao.
Ja postujem ovaj grad maksimalno. Ne bacam smece po ulici, svadjam za bezobzirnim kuckarima koji upropascavaju ovaj grad svojim govnima, postujem sva pravila i svoje pare trosim ovde. I cenim ovaj grad jer mi je dao to sto mi je dao. I to nema veze sa time u kom njegovom delu ja zelim ili ne zelim da zivim, ne znam kako si uspeo da povezes da ne postujem Beograd.
Ja sam siguran da ti smatraš da vrlo jasno i razložno komuniciraš svoje misli i da nikada ne daješ povodi bilo kome da pogrešno interpetira tvoje argumente i stavove. Međutim, ono što je neobično je da bukvalno 90% ljudi koji postuju na ovom forumu (a ima nas stvarno raznih, sa najrazličitijim stavovima i vrednostima), nalazi tvoje postove neleogičnim, kontradiktornim, a često i uvredljivim. Jesi li se ikada zapitao da nije možda ipak do tebe i do načina kako komunicraš svoje misli?

Ja sam siguran da ti smatraš da vrlo jasno i razložno komuniciraš svoje misli i da nikada ne daješ povodi bilo kome da pogrešno interpetira tvoje argumente i stavove. Međutim, ono što je neobično je da bukvalno 90% ljudi koji postuju na ovom forumu (a ima nas stvarno raznih, sa najrazličitijim stavovima i vrednostima), nalazi tvoje postove neleogičnim, kontradiktornim, a često i uvredljivim. Jesi li se ikada zapitao da nije možda ipak do tebe i do načina kako komunicraš svoje misli?
Nece dobijes 50e za ovu analizu, nisi toliki strucnjak.

Ja stvarno ne vidim bas nikakav argument zasto cene rastu i dalje, ali evo da se vratimo na temu cene nekretnina, posle dosta postova o proteinima. Sta vi mislite koji su argmenti zasto cene rastu i u 2026 godini?
Zato sto novac gubi vrednost drasticno po vise osnova a nasi politicari nas zaduzuju kao blesavi ne bi li ostvarili privid zlatnog doba. KO ce to da placa posle jos nismo ustanovili

Evo jedan za petak :D

1761928635909.png

Ja stvarno ne vidim bas nikakav argument zasto cene rastu i dalje, ali evo da se vratimo na temu cene nekretnina, posle dosta postova o proteinima. Sta vi mislite koji su argmenti zasto cene rastu i u 2026 godini?
Pa ima love, da nema ne bi rasle. A ima i inflacije. Ne postoji nijedan razlog da ne rastu cene stanova dok rastu cene svega ostalog, pa i plate rastu tu negde isto. Plus pojavila se odredjena grupa ljudi sa lajfstajlom, a njima je bitno ta lokacija bude top, kao i njihov lajfstajl, pa otud i veliki pritisak.

Poslednja izmena:
Meni stoji da se pokrenem oko izgradnje u Istri na 5km od Pulskog aerodroma.
Na meni je gradjevinsko zemljište pored kojeg su već izgradjene razne kuće/vile sa bazenima i koje se veoma uspešno izdaju.
Verovatno je najbolje 5 kuća(nisam skroz detaljno projektovao, a postoji i opcija sa dosta apartmana/ali to nije za to), ali je ozbiljan projektantaki biro već sagledao neke osnovne stvari vezano za izgradnju.
Voljan sam da se nakon dogovora izmedju nas (ulagača) i preparceliše zemljište(da prodam delove zemljišta) uz dogovor da svi gradimo kao jedan koncept prvobitno zamišljeni. Tu je osim uštede u ceni(projektanta, izvodjača, nadzora, nekog da izgura sve) kada se radi sve za više objekata i prednost u lepo osmišljenom i uredjenom mini kompleksu.
Od usluga možemo sve ovde da projektujemo(jeftinije je) i skoro sigurno bih imao organizovanu ekipu tamo inženjera koji bi to proverili(da je po njihovim standardima) i izgurali dozvole.
Poznajem i Izvodjača radova iz Srbije koji je već i gradio u Istri i bio suinvestitor jednog projekta... Za razne dogovore sam, ali jednostavno ne mogu da se pokrenem sam za ovo zbog vremena kojeg nemam, vidjanje i upoznavanje može, ali posle mora sve online.

Za BG mogu dosta stvari lično za komenzaciju da odradim ili da nadjem prave ljude za to(projektovanje, tehnička kontrola, stručni nadzor, tehnički prijem, energetski elaborat/pasoš, sav inženjering, šefa gradilišta, odgovorni inženjeri svih struka, lica za bezbednost, kordinatora za bezbednost, provere svih mašina, akreditovane laboratorije za ispitivanja, geodete itd...) i mogao bih da finansiram i deo novaca. Tu nekretninu ne bih prodavao, dao na korišćenje(rentao) nekom mom kolegi/poznaniku/prijatelju.
Problem za BG mi je jer to nikad nisam u svojstvu Investitora izgurao pa nemam sa te tačke gledišta referencu, za ostalo imam. Čak i Izvodjače radova mogu da preporučim sa kojima imam decenijsku saradnju(neki od njih grade ozbiljne komplekse koji su i spomenuti ovde na temi a neki članovi čelaju i da se usele u te komplekse.
Plac u BG-u nemam niti znam ko ima i uopšte nisam upućen u to, za NS jesam.

Za BG mogu dosta stvari lično za komenzaciju da odradim ili da nadjem prave ljude za to(projektovanje, tehnička kontrola, stručni nadzor, tehnički prijem, energetski elaborat/pasoš, sav inženjering, šefa gradilišta, odgovorni inženjeri svih struka, lica za bezbednost, kordinatora za bezbednost, provere svih mašina, akreditovane laboratorije za ispitivanja, geodete itd...) i mogao bih da finansiram i deo novaca. Tu nekretninu ne bih prodavao, dao na korišćenje(rentao) nekom mom kolegi/poznaniku/prijatelju.
Problem za BG mi je jer to nikad nisam u svojstvu Investitora izgurao pa nemam sa te tačke gledišta referencu, za ostalo imam. Čak i Izvodjače radova mogu da preporučim sa kojima imam decenijsku saradnju(neki od njih grade ozbiljne komplekse koji su i spomenuti ovde na temi a neki članovi čelaju i da se usele u te komplekse.
Plac u BG-u nemam niti znam ko ima i uopšte nisam upućen u to, za NS jesam.

Tu je sigurno potrebno mnogo kapitala, ne samo za početnu investiciju, nego i za podmazivanje nadležnih elemenata režimskog aparata.

Za prostu nadogradnju privatne kuće su mom prijatelju tražili mito da bi mu izdali građevinsku dozvolu, ne mogu da zamislim kakve cifre traže za zgrade.

Na stranu što je dogovr teško izdejstvovati ljudi misle da je plac na "ok" lokaciji jeftin tj da bi sa cenom jednog stana da se skupi njih 5-6 i napravi zgradu. Konkretno znam primer dobre centralne lokacije, 6 ari, cena placa 1,2m :)

284k + 2% provizije+ 2,5% prenos apsolutnih prava= 284k+ 5,7k + 7,1k= 297k za stan od 64m2.
ROI bruto za 20 godina je 1236e rente
ROI bruto za 25 godina je 990e rente
ROI bruto za 30 godina je 825e rente.

Ako od bruto rente odbijemo porez na imovinu i 1% vrednosti stana kao godišnju amortizaciju to je:
-1% amortizacije je 2970e godišnje. Mesečno neka bude i 200e
-porez na imovinu 0,4% i neka bude 50% umanjenja 53e mesečno

ROI neto za 20 godina je 1236e rente+250e=1500
ROI neto za 25 godina je 990e rente +250= 1140
ROI neto za 30 godina je 825e rente +250= 1075
ROI neto za 40 godina je 620e + 250e= 870e

To je bez lufta u izdavanju ❤️
Izvoli. Ima nas ovde koji gledaju realno i ne žvaću i pljuju po ostalima propagandu.
Mogu da rastu još zbog duga i inflacije kratkoročno do faze otrežnjenja.

Na Limanima i Novom Naselju u NS-u ima mnogo parkinga da znate. Nije potrebno svoje parking mesto, a pogotovo kada neko dolazi u NS. Za 20-tak min si do centra, Bulevara Oslobodjenja itd...
Zavisi koji deo NN 🙂 mozda onaj deo kod Bulevara Vojvode Stepe ali definitivno ne onaj od robne kuce prema pijaci.Limani isto nisu sto su nekad bili.

Vrh