Šta je novo?

Cene nekretnina

Sve jasno, ali ako uporediš koliko sada plaćaš stan u odnosu na pre 5 godina, to je daleko povoljnije nego što plaćaš hranu, usluge, komunalije, itd. Dakle, sa svojom trenutnom platom uživaš prilično dobar kvalitet stanovanja u trosobnom stanu na Vračaru. Dakle računa je sledeća, da li se više isplati da plaćaš 750 eur za najam ili da kupiš neki najprosečniji stan u novogradnji na Vračaru za 4k+PDV i da ga opremiš i da te to sve izadje 350k EUR. Da li je to izvodljivo sa tvojom platom, da li se isplati?
Kada je zivot u pitanju postoji i intrinznicna vrednost biti u svom stanu naspram iznajmljivanja koju je ipak tesko kvantifikovati parama.

750 eur za stan na Vracaru koji se nadam ne raspada je veoma dobar deal ako je stanodavac normalan, e sad je tu samo pitanje da li je nekome bitno da zivi na Vracaru :D

Moje iskustvo sa ljudima koji traže da im se sve savršeno objasni je da obično imaju neki vrlo blagi oblik autizma (što je ok). Standardna ljudska komunikacija u poslovnom okruženju traži obično dosta čitanja između redova.
Uvek se trazi greska u primaocu informacije, sto je razumljivo, jer je covek po prirodi sebicno bice i trazi krivicu u nekom drugom. Citanje izmedju redova je potpuno normalna stvar u poslovnoj komunikaciji, to se slazem.

Ali ako radis nesto tehnicki, ako pravis nesto sto je realno, ili nesto treba da se uradi zajednicki, suludo je ne isterati sve stvari na cistac i razumeti apsolutno sve zahteve i detalje, pa tek nakon svega toga nastaviti sa radom. Da li ti na poslu radis zadatke gde ne razumes sta se tu trazi? Nema veze, nekad zbog raznih razloga ne moras da znas zasto je neka odluka takva kakva je, ali moras da razumes sta tacno radis. Savrseno razumevanje radnog zadatka treba da bude sastavni deo posla. Necu da napravim nesto, pa da posle kazu, e pa nisam to hteo. Dodji ovamo na rende, da vidimo tacno sta hoces, sta si zamislio, sta treba, pa cemo onda da radimo. Gomila ljudi krene da radi nesto, a nema pojma sta tacno treba da uradi, a sve to jer im je losa komunikacija jer ne zele da rasciste situaciju.

Uvek se trazi greska u primaocu informacije, sto je razumljivo, jer je covek po prirodi sebicno bice i trazi krivicu u nekom drugom. Citanje izmedju redova je potpuno normalna stvar u poslovnoj komunikaciji, to se slazem.

Ali ako radis nesto tehnicki, ako pravis nesto sto je realno, ili nesto treba da se uradi zajednicki, suludo je ne isterati sve stvari na cistac i razumeti apsolutno sve zahteve i detalje, pa tek nakon svega toga nastaviti sa radom. Da li ti na poslu radis zadatke gde ne razumes sta se tu trazi? Nema veze, nekad zbog raznih razloga ne moras da znas zasto je neka odluka takva kakva je, ali moras da razumes sta tacno radis. Savrseno razumevanje radnog zadatka treba da bude sastavni deo posla. Necu da napravim nesto, pa da posle kazu, e pa nisam to hteo. Dodji ovamo na rende, da vidimo tacno sta hoces, sta si zamislio, sta treba, pa cemo onda da radimo. Gomila ljudi krene da radi nesto, a nema pojma sta tacno treba da uradi, a sve to jer im je losa komunikacija jer ne zele da rasciste situaciju.
Mislim da je ovde na temi veci problem potpuno lutanje u kontekstu nego tehnicko teranje na preciznost.

Neko kaze da se razlika u standardu izmedju Zapada i Srbije smanjuje (znaci ne da smo ih prestigli, ne da je zlatno doba, samo jedna lako proverljiva cinjenica po gotovo svakom parametru), dobije odgovor 'jeste evo sve se Nemci sele ovde jer propadose, reci to mom kumu koji vise od 10 ari malina ne moze da prehrani celu porodicu, samo prosipajte tu drzavnu propagandu ovde, ko vas placa'. To nije tehnicko teranje na jasnost, to je spustanje diskusije u blato.

Specijalizovani krediti, poreske olaksice i bolja definisana pravna zastita za early stage investitore i osnivace, jaca saradnja skola i kompanija kroz karijerne centre, zajednicke projekte i jasno definisane strukture za prakse, zajednicko predstavljanje domacih proizvodjaca na medjunarodnim sajmovima itd.

Sve to uporedo sa merama koje nisu toliko specificne samo za preduzetnistvo, borbom protiv korupcije, efikasnijim institucijama, smanjenjem favorizovanja i subvencionisanja drzavnih firmi u domacoj privredi itd.
Sve ok, samo implementirati obrnutim redosledom.

Ali ti sto napustaju napustaju Harvard a ne visu poslovnu u Zajecaru jer su ih mrzeli profesori i obrazovanje im je sranje
Napuštaju što im je ćale tatko čovek od uticaja da rade startup u garaži kuće od 15 miliona USD današnjih bez administrativnih, finansijskih, poreskih i drugih problema.
A viša poslovna ima drugog oca. Bez konekcija i kapitala.

Poslednja izmena:
Sve jasno, ali ako uporediš koliko sada plaćaš stan u odnosu na pre 5 godina, to je daleko povoljnije nego što plaćaš hranu, usluge, komunalije, itd. Dakle, sa svojom trenutnom platom uživaš prilično dobar kvalitet stanovanja u trosobnom stanu na Vračaru. Dakle računa je sledeća, da li se više isplati da plaćaš 750 eur za najam ili da kupiš neki najprosečniji stan u novogradnji na Vračaru za 4k+PDV i da ga opremiš i da te to sve izadje 350k EUR. Da li je to izvodljivo sa tvojom platom, da li se isplati?
Ti zaboravljas da plate nisu za tih 5 godina porasle duplo. Jos je gore sto sad placas sve ostalo vise.

Pa eto ti izracunaj koliko ti treba ucesce za stan od 350k i kolika bi bila rata kredita. Ja svakako ne bi kupila sebi stan od 350k, ne znam kako se racuna da li se isplati. Retko ko ko je podstanar ne sedi na ogromnoj ustedjevini ili jos jednom stanu. Meni je 350k sumanuta cifra da dam za stan koji bi kupila iz kredita i otplacivala od plate.

Belville super meni licno, jedino su ih sada zeznuli sto su im uvalili autobusku stanicu pored
Meni ne smeta stanica, bio sam par puta kod strica, on je isto uzeo stan cim je nastao projekat, jos je radio tada za Miskovica pa verujem da je i jeftinije uzeo kvadrat, njemu nije lose, izdaje ga maltene od kada su napravljene zgrade, ne razmislja o prodaji, a opario bi se opasno sada

Ljudska komunikacija se ne svodi samo na true i false, možda flaše :D Da nisi toliki egoista pa da se vratiš da pročitaš ponovo šta se pisalo možda bi došao do drugog zaključka jer nemoguće da tipa 10 ljudi ukapira, a jedan ne te ne možemo reći da nije do tog jednog jer se početni nije lepo izrazio. Ne pišemo romane, a i sam nisam voleo ono "šta je pisac hteo da kaže", pa hteo je da kaže to što je napisao, ne živim mu u glavi pa da znam šta hoće! Ja prvi nisam pametan, malo sam glup malo nisam jer sam svestan da ima pametnijih i sposobnijih od mene ali valjda je cilj uvideti greške i poboljšati sebe. Po meni onaj ko traži da mu se nacrta ima ograničeno razmišljanje i pričali smo upravo o tome, o proširenju vidika, gledanje u dugoročnost, šira slika, a ne samo 0 ili 1. Može taj da bude expert u svom poslu ali je ograničen samo na taj njegov posao.

U onom klipu koji je ivan postavio lepo kaže čovek, nema greške u subvencionisanju firmi da dodju ovde i otvaraju firme pogotovo posle krize, smanjuje se nezaposlenost, stvaraju se nova znanja. Problem je što nismo razmišljali šta dalje, a pogotovo jer nismo podržavali preduzetništvo jer da jesmo ne bi nas pogadjalo što 250 ljudi ostane bez posla jer će ih možda zaposliti neki preduzetnik.

Poslednja izmena:
Kada je zivot u pitanju postoji i intrinznicna vrednost biti u svom stanu naspram iznajmljivanja koju je ipak tesko kvantifikovati parama.

750 eur za stan na Vracaru koji se nadam ne raspada je veoma dobar deal ako je stanodavac normalan, e sad je tu samo pitanje da li je nekome bitno da zivi na Vracaru :D
Ne znam zasto je pitanje da li je nekom bitno dal zivi na Vracaru. Nije kao da na Novom Beogradu stan kosta mnogo manje. Meni je bitno da ne zivim daleko od grada ili od posla. Ja imam da dam toliko para za stan. U slucaju da za te pare ne mogu da nadjem na lokaciji koja mi odgovara, otisla bi da zivim negde drugo. Postoji i intrinznicna vrednost u tome da ne placas ratu kredita od 1000 eura za stan koji ti se ne svidja na lokaciji koja ti se ne svidja ako mene pitas. Svako je slobodan da sa svojim parama radi sta mu se radi. Ja na primer mislim da ce cene stanova da padnu! haha

Ti zaboravljas da plate nisu za tih 5 godina porasle duplo. Jos je gore sto sad placas sve ostalo vise.

Pa eto ti izracunaj koliko ti treba ucesce za stan od 350k i kolika bi bila rata kredita. Ja svakako ne bi kupila sebi stan od 350k, ne znam kako se racuna da li se isplati. Retko ko ko je podstanar ne sedi na ogromnoj ustedjevini ili jos jednom stanu. Meni je 350k sumanuta cifra da dam za stan koji bi kupila iz kredita i otplacivala od plate.
Zavisi koje plate, minimalac i prosečna plata jesu porasle duplo, visoke plate su svakako rasle sporije-neko ko je imao menadzersku platu od 3k pre Korone, srećan je ako danas ima 4k.
Ovo što ti pišeš je upravo moj argument- čak i ljudi sa visokim primanjima u današnjim okolnostima ne bi mogli da servisiraju kupovinu stana od 350k eur. (međutim, to ne znači da se ovakvi stanovi ne kupuju, na protiv). Nije toliko bitno Vračar ili NBG, ali danas se za taj novac dobija veoma prosečna novogradnja na nekoj iole boljoj lokaciji u gradu. Međutim, sa stanoviša kvlaiteta života ti sa svojom platom možeš da priuštiš 750 evra za zakup trosobnog stana na odličnoj lokaciji i samim tim uživaš bolji standard nego što bi mogla da si kupila stan.

Ne znam zasto je pitanje da li je nekom bitno dal zivi na Vracaru.
Ima dosta ljudi sa tim kompleksom. Vracar historical :D

Meni je bitno da ne zivim daleko od grada ili od posla. Ja imam da dam toliko para za stan. U slucaju da za te pare ne mogu da nadjem na lokaciji koja mi odgovara, otisla bi da zivim negde drugo. Postoji i intrinznicna vrednost u tome da ne placas ratu kredita od 1000 eura za stan koji ti se ne svidja na lokaciji koja ti se ne svidja ako mene pitas. Svako je slobodan da sa svojim parama radi sta mu se radi. Ja na primer mislim da ce cene stanova da padnu! haha
To je validno, razliciti ljudi cene razlicite stvari. Ja licno vise cenim mogucnost da kupim sta hocu u stanu ili ga uredim po mom ukusu od lokacije

Ne znam zasto je pitanje da li je nekom bitno dal zivi na Vracaru. Nije kao da na Novom Beogradu stan kosta mnogo manje. Meni je bitno da ne zivim daleko od grada ili od posla. Ja imam da dam toliko para za stan. U slucaju da za te pare ne mogu da nadjem na lokaciji koja mi odgovara, otisla bi da zivim negde drugo. Postoji i intrinznicna vrednost u tome da ne placas ratu kredita od 1000 eura za stan koji ti se ne svidja na lokaciji koja ti se ne svidja ako mene pitas. Svako je slobodan da sa svojim parama radi sta mu se radi. Ja na primer mislim da ce cene stanova da padnu! haha
Da cene padnu ccc, nemoj to ovde izgovarati, banovace te :)

Zavisi koje plate, minimalac i prosečna plata jesu porasle duplo, visoke plate su svakako rasle sporije-neko ko je imao menadzersku platu od 3k pre Korone, srećan je ako danas ima 4k.
Ovo što ti pišeš je upravo moj argument- čak i ljudi sa visokim primanjima u današnjim okolnostima ne bi mogli da servisiraju kupovinu stana od 350k eur. (međutim, to ne znači da se ovakvi stanovi ne kupuju, na protiv). Nije toliko bitno Vračar ili NBG, ali danas se za taj novac dobija veoma prosečna novogradnja na nekoj iole boljoj lokaciji u gradu. Međutim, sa stanoviša kvlaiteta života ti sa svojom platom možeš da priuštiš 750 evra za zakup trosobnog stana na odličnoj lokaciji i samim tim uživaš bolji standard nego što bi mogla da si kupila stan.
Da ali i dalje tesko mogu da kupim neki stan uz sve te troskove. I dalje ne bi dala vise od ovoga za stan, a po svemu sudeci ne bi dali ni drugi nasi sugradjani (osim rusa), posto je stan stajao na oglasima dva meseca. Poenta je bila da nije bas tako da svi vade iz dzepova 1100 - 1500 eura za iznajmljen stan.

Vrh