Šta je novo?

Cene nekretnina

Realno stanje je da su investitori kod mene od danas svi podigli cene 5%. Pre nepuna tri meseca su podigli 10%. Eto. Nema inflacije.
Baš se trude da mi povećaju vrednost imovine. Nerealizovanu. A oni imaju realizovanu.
Ali ne cini inflaciju samo cena kvadrata. Ona ce rasti mnogo vise od inflacije, nekretnine ce u budućnosti biti sve nepriustivije za kupovinu, to je realnost

O inflaciji mozemo samo prihvatiti statistiku, tako je u celom svetu. Sve ostalo je individualni osećaj iste, nekom je manja, nekom veca, zavisi od strukture troskova

Danas City Expert šalje mail: "Cene zakupa padaju, kvadrati rastu!"

Izgleda se ispunjava što sam rekao što se u Grčkoj počelo dešavati...
"otanak" mi clanak. Stari grad spominju i nista vise. Ok i drugde je palo ali sto ne izbacise koliko?

O inflaciji mozemo samo prihvatiti statistiku, tako je u celom svetu. Sve ostalo je individualni osećaj iste, nekom je manja, nekom veca, zavisi od strukture troskova
Već sam pisao razlike između lične i zvanične inflacije u Srbiji.
Ja iskreno dajem samo smernice već neko vreme. Ko hoće, neka nadje. Video sam da je besmisleno da se ovde objavljuju podaci i da se troše sati i sati na nešto.
Mića je čovek iz naroda. Njega ne zanima državna statistika. On vidi kolika je njegova lična inflacija. Lična inflacija nije pogrešan pojam u odnosu na zvaničnu državnu prikazanu inflaciju.
Kada najveći deo zarade ide na račune+hranu tu je najveći udar na ličnu inflaciju. Zvanična je naravno uvek manja.
Evo najviše što mogu je ovo:

**Lična inflacija** i **zvanična inflacija** su dva različita načina gledanja na porast cena – jedan je individualni, a drugi opšti i statistički.
---
### 🔹 **Zvanična inflacija**
* **Definicija**: Mera prosečnog rasta cena u zemlji u određenom periodu.
* **Izračunava je**: Državni zavod za statistiku.
* **Metodologija**: Na osnovu **potrošačke korpe** (košarice roba i usluga koje prosečno domaćinstvo koristi).
* **Cilj**: Da prikaže opšti trend rasta cena.
* **Primer**: Ako je zvanična inflacija 4%, to znači da su cene prosečno porasle za 4% u odnosu na prethodni period.
---
### 🔹 **Lična inflacija**
* **Definicija**: Osećaj pojedinca koliko mu je život poskupeo.
* **Zavisi od**:
* Navika potrošnje (npr. ako mnogo trošite na hranu ili stanarinu).
* Porodične situacije (deca, prevoz, krediti, lekovi).
* Mesta života (veći grad vs manja sredina).
* **Razlika**: Vaša lična inflacija može biti **veća ili manja** od zvanične, zavisno od toga koje proizvode i usluge najviše koristite.

* **Primer**: Ako vam je grejanje poskupelo 30%, a to čini veliki deo vaših troškova, vi osećate mnogo veću inflaciju nego što je "prosečna".
U ovom slučaju, zvanična inflacija može biti 5%, ali vi osećate ličnu inflaciju od 12% ili više.

* **Zvanična inflacija** je korisna za makroekonomiju i politiku.
* **Lična inflacija** je ključna za vašu **porodičnu budžetsku strategiju**.
* **Zato je moguće da imate osećaj da “sve poskupljuje više nego što država kaže” – jer za vas lično i jeste.**

A mogu da kažem po 101 prvi put da inflacija u Srbiji ne može biti ispod poskupljenja struje i minimalca. To je nemoguće iako državna statistika kaže drugačije. Mada kada su skoro uhvatili Engleze da lažu za inflaciju i fingiranje podataka i USA menja definiciju recesije i onda nije u recesiji ja nemam razloga da verujem ni ovim našima. Pogotovo što ako svi kukaju na cene svuda, onda je lična daleko veća svima od zvanične. Onda se dovodi u pitanje sama metodologija obračuna iste.
A ovde imamo i pregled
Poskupljenja u toku 2025:

## **B) Komunalije i energija**

1. **Struja** – +11% (od januara 2025- efektivno).
2. **Gas** – +9%.
3. **Grejanje (daljinsko)** – +9–10%.
4. **Voda** – +10–12% (u većini lokalnih samouprava).
5. **Odvoz smeća (đubre)** – +10–15%.
6. **Kanalizacija i druge komunalne usluge** – +10–12%.
7. **Grobljanske takse i usluge** – +15–20% (održavanje, zakup grobnog mesta, pogrebne usluge). @BillHicks

---

## **C) Državne dažbine i porezi**

1. **Porez na imovinu** – +15–20% (uskladjivanje sa tržišnim cenama nepokretnosti).
2. **Putarine** – +10% (od februara 2025).
3. **Administrativne takse** – +5–10% (lična dokumenta, uverenja).
4. **Sudske takse** – +5–10%.
5. **Lokalne takse** – komunalne, boravišne, takse za preduzetnike: +10–15%.

---
Pala inflacija na 2% 😁
Sve minimalno duplo u odnosu na NBS zvanični izveštaj o godišnjoj inflaciji. I sad se postavlja pitanje, ako je sve poskupelo 9-10%, NBS kaže inflacija 4,5% a realni rast 3-3,5%......da li je uopšte bilo rasta i koliki je?
Ne mislim samo za 2025 već za prethodnih nekoliko godina od 2021.
Da se ne ponavljam. Prežvakano je već xy puta. Ispod 10% nismo videli od 2020. Kada nešto postane već apsurdno smešno, naravno da se poverenje u institucije urušilo. Ja više ne verujem zvaničnim podacima jer je disproporcija sve veća i sve lakše uočljiva.
Suština je da li je uopšte došlo do realnog rasta poslednjih nekoliko godina u uslovima visoke inflacije i diskutabilnom računanju iste. To je moje mišljenje sa kojim ne morate i nećete da se složite znamo i zbog čega.

Poslednja izmena:

A ovde imamo i pregled

Da se ne ponavljam. Prežvakano je već xy puta. Ispod 10% nismo videli od 2020. Kada nešto postane već apsurdno smešno, naravno da se poverenje u institucije urušilo. Ja više ne verujem zvaničnim podacima jer je disproporcija sve veća i sve lakše uočljiva.
Suština je da li je uopšte došlo do realnog rasta poslednjih nekoliko godina u uslovima visoke inflacije i diskutabilnom računanju iste.
Sve si lepo napisao, ali i dalje je inflacija tolika kolika je statisticki

Sve si lepo napisao, ali i dalje je inflacija tolika kolika je statisticki
Nije pisao on nego chatgpt ili koji već AI i to je neke podatke pogrešio što je napisano posle i opet da je ukapirao to što je postovao shvatio bi razliku izmedju zvanične i lične inflacije, kao sada sa stanovima. Naravno nije nemoguće i da se podaci malo šteluju ali on tvrdi da svake godine imamo povećanje cena (svega) od 30-50% :)

Pri tom, evo prva stavka je odmah laz. Poskupljenje struje je tek od 1. Oktobra i bice uracunato u inflaciju za sledeci mesec tek. Prethodno poslupljenje je bilo jos 2023.

Na stranu sto nece biti tih 10% nego manje.

Edit: sad gledam ni gas nije poskupeo od 2024.

A ovde imamo i pregled

Suština je da li je uopšte došlo do realnog rasta poslednjih nekoliko godina u uslovima visoke inflacije i diskutabilnom računanju iste. To je moje mišljenje sa kojim ne morate i nećete da se složite znamo i zbog čega.
I demantovano je xy puta. Eto taj drugi post, prve tri stavke nisu tacne u startu. Struja je tek poskupela i videce se tek u sledecem izvestaju. Ovo ostalo cini otprilike 2% prosecnih troskova prosecnog domacinstva, a mrzelo me iskreno da proveravam za sve.

Kada se pricao ovakvim stvarima ne moze se pausalno birati sta ces da racunas a sta neces da racunas. Potrosacka korpa je javno dostupna i lako je videti ako nesto nije konzistentno u podacima, nema tu sta da se 'ne veruje' i da je tvoja ili micina racunica ispravnija.

Mica ne ume smisleno prostoprosirenu recenicu da sastavi a ti redovno pises brojeve koji lako proverljivo nisu tacni i milion puta ti je ukazano na to al sad ste vas dvojica merodavni da racunate 'pravu inflaciju'. Ja se nadam da razumes koliko to smesno zvuci i koliko nikad nece biti prihvaceno od ikoga ozbiljnog i koliko mozes jos stotinu puta da napises da je 'prezvakana tema' nije nista tacnije nego prvi put kad si napisao.

Da zaista nismo imali ispod 10% inflaciju od 2020, to bi znacilo da imamo nekih ~70% poskupljenje svega a to jednostavno nije tacno. Ni gorivo, ni odeca, ni komunalije, ni tehnika, ni rente, ni sva hrana, nije poskupelo toliko.

Pri tom, zvanicna kumulativna inflacija od septembra 2019 je 46%. Sto, imajuci u vidu da neke stvari nisu poskupele uopste, neke manje neke vise od toga, uopste nije nerealno, niti malo. Ja ne razumem cemu insistiranje da je jos vece i konstantno gubljenje vremena na ovakve gluposti.

Poslednja izmena:
"otanak" mi clanak. Stari grad spominju i nista vise. Ok i drugde je palo ali sto ne izbacise koliko?
Slažem se da je članak onako "otanak" kako ti kažeš ali to je što je. Mislim da ovo daje realnu sliku sadašnjeg stanja.
Bila je danas emisija i na Prvoj TV oko 13:10h mislim da se zove 150 minuta i bila je duža reportaža oko nekretnina gde su slično rekli, i čak pokazali stan od 50kvm koji se izdaje za 1050e mislim da je ili Novi Dorćol ili K-distrikt, nisam 100% siguran. Cena je s uključenim garažnim mestom.
A posle su intervjuisali ljude koliko bi dali na rent i obično se sve vrti oko 400eura...
Ko hoće može da pogleda.

Kao i sto je bilo do sada, dal ce cene pasti ili skociti nije bitno, ako imas sredstva da kupujes stan da se skucis, uzimas ga odmah, a ako se gleda samo ROI onda je to vec druga prica, ne moze se predvideti nista.

Slažem se da je članak onako "otanak" kako ti kažeš ali to je što je. Mislim da ovo daje realnu sliku sadašnjeg stanja.
Bila je danas emisija i na Prvoj TV oko 13:10h mislim da se zove 150 minuta i bila je duža reportaža oko nekretnina gde su slično rekli, i čak pokazali stan od 50kvm koji se izdaje za 1050e mislim da je ili Novi Dorćol ili K-distrikt, nisam 100% siguran. Cena je s uključenim garažnim mestom.
A posle su intervjuisali ljude koliko bi dali na rent i obično se sve vrti oko 400eura...
Ko hoće može da pogleda.
jedino ako su probrali ljude koji su se nalupali za 400e u novogradnji od 50m2 sa garažnim mestom u Novom Dorćolu ili K Distriktu, a isekli sve druge. Ili su pitali random ljude za random rent koliko bi dali za neki imaginarni stan po njima?

Sad procitah da je prosecni odobreni kredit za mlade 80000 evra. Znaci definitivno fokus na unutrašnjost i prelivanje u BG. Sa novoodobrenim sredstvima potražnja bi trebala jos vise porasti

Drugar ima plan da "proda" svoj stan na Medaku dedi, pa da ga "otkupi" kreditom za mlade, a zapravo ce taj kredit iskoristiti za potpuno drugu nekretninu, sta mislite da li je tako nesto izvodljivo? Ovo mi je ispricao kad smo se nacirkali pa i ja sad ne znam tacno sta je rekao, ali to je taj koncept otprilike

Poslednja izmena:
Drugar ima plan da "proda" svoj stan na Medaku dedi, pa da ga "otkupi" kreditom za mlade, a zapravo ce taj kredit iskoristiti za potpuno drugu nekretninu, sta mislite da li je tako nesto izvodljivo? Ovo mi je ispricao kad smo se nacirkali pa i ja sad ne znam tacno sta je rekao, ali to je taj koncept otprilike
Neko njegov(brat,sestra itd...)da mu kupi taj stan kreditom, a on onda da kupi neku drugu nekretninu?
Po meni može tako nešto, dobra taktika, samo mnogo cimanja, za mene lično.

Da, uz dodatak novca naravno. I sve vise novca je u igri
Ali to je mogao i sada (ako je hteo da proda), no i da doda novac retko šta može kršeno kupiti za ~100k. Mi ne znamo da li je prodavana novogradnja ili starogradnja po unutrašnjosti jer bi to imalo smisla samo za starogradnju.

Neko njegov(brat,sestra itd...)da mu kupi taj stan kreditom, a on onda da kupi neku drugu nekretninu?
A taj fazon, sad ne znam kako je tacno pricao, ali to je u principu to, jos bi on to lagano otplatio, al da ne baca sve pare odjednom pa oce da uzme taj kredit za mlade

Ali to je mogao i sada (ako je hteo da proda), no i da doda novac retko šta može kršeno kupiti za ~100k. Mi ne znamo da li je prodavana novogradnja ili starogradnja po unutrašnjosti jer bi to imalo smisla samo za starogradnju.
Sa ovim lakše nađe kome da proda.

To je način da se dobiju 2 kredita, tj. da finansiraš stan od 200k sa kamatom od 1% i bez učešća.
Da li je mnogo cimanja ili ne zavisi od uštede.
Koja je razlika između 100k po povlašćenim uslovima od normalnih tržišnih kredita?

Vrh