To je samo kao zvanicni narativ al ko jos veruje u to. Zna se da je Lehman Brothers pukao kada je i poslednji oglas za pristojan stan u dunavskom delu Nbg ugasen.2008 godina, kada je usled subprime kredita koji su doveli do sloma tržišta nekretnina u Americi, koji su doveli do SEKE? Na koji nacin trenutna situacija ima ikakvih dodirnih tacaka sa 2008?
Napisao sam već. Ponuda je jedna velika nula i gomila APP cena. Poslednji put je ponuda ovakva bila kod nas 2008-2011.2008 godina, kada je usled subprime kredita koji su doveli do sloma tržišta nekretnina u Americi, koji su doveli do SEKE? Na koji nacin trenutna situacija ima ikakvih dodirnih tacaka sa 2008?
Napisao sam već. Ponuda je jedna velika nula i gomila APP cena. Poslednji put je ponuda ovakva bila kod nas 2008-2011.
Meni se čini da se stanje dodatno pogoršalo od početka godine. Cene su naglo skočile, a jako retko se pojavljuju novi stanovi.ne slazem se. ona je ovako poslednjih 4 godine. ja aktinvo gledam nbg od 2021. bukvalno je isto, samo skuplje
slazem se da je lose, ali je vec dugo lose.
Meni se čini da se stanje dodatno pogoršalo od početka godine. Cene su naglo skočile, a jako retko se pojavljuju novi stanovi.
Nije poslednje 4 godine. Bilo je samo u jednom trenutku u toku 2022 kada su se svi povukli. Sa razlikom što si tada imao više novogradnji u ponudi.ne slazem se. ona je ovako poslednjih 4 godine. ja aktinvo gledam nbg od 2021. bukvalno je isto, samo skuplje
slazem se da je lose, ali je vec dugo lose.
Nije poslednje 4 godine. Bilo je samo u jednom trenutku u toku 2022 kada su se svi povukli. Sa razlikom što si tada imao više novogradnji u ponudi.
Ali trenutno nema raspolozivih stanova u novogradnjama koje se zidaju (Soul, Wellport, Minel....) ili ih nema na specificnim mikrolokacijama za koje si ti zainteresovan? Ako se dobro secam, u diskusiji o Kennedy Residence si imao zamerke na neku kafanu iz koje se cuje glasna muzika. Bilo bi dobro razumeti gde tacno gledas da kupis stan, jer moj utisak je da projekata, makar na NBG, ima daleko vise nego u drugim delovima grada.mislim mozemo sada da se ubedjujemo, ali ja sam aktivno kupovo stan (i taj sto sam kupio imo sam brda srece), i posle kupovine aktivno gledao na dnevnom nivou.
jednostavno po broju oglasa se vidi, i po ponudi. pricamo nbg
Ali trenutno nema raspolozivih stanova u novogradnjama koje se zidaju (Soul, Wellport, Minel....) ili ih nema na specificnim mikrolokacijama za koje si ti zainteresovan? Ako se dobro secam, u diskusiji o Kennedy Residence si imao zamerke na neku kafanu iz koje se cuje glasna muzika. Bilo bi dobro razumeti gde tacno gledas da kupis stan, jer moj utisak je da projekata, makar na NBG, ima daleko vise nego u drugim delovima grada.
Ali ja mislim da se gradnja intenzivirala na NBG nakon '22. tako da sada ima vise aktivnih projekata nego sto je bilo pre 4 godine? Ili se ne slazes da tim? Jel Blok 65 i okolina spadaju centralni NBG ili ne? Meni je granica centralnog NBG od Usca do Omladinskih Brigada i Autoputa, zato i pitam koje konkretno mikrolokacije posmatras.pricamo generalno o nbgu. uvek si imao aktivne projekte novogradnje od 2022.
a sto se mene tice rekao sam za centralni nbg da je ponuda losa poslednjih 4 godina.
Ali ja mislim da se gradnja intenzivirala na NBG nakon '22. tako da sada ima vise aktivnih projekata nego sto je bilo pre 4 godine? Ili se ne slazes da tim? Jel Blok 65 i okolina spadaju centralni NBG ili ne? Meni je granica centralnog NBG od Usca do Omladinskih Brigada i Autoputa, zato i pitam koje konkretno mikrolokacije posmatras.
Evo ti Wellport pogledaj na ovoj strani moj post. Imaš po meni super stan.Ali trenutno nema raspolozivih stanova u novogradnjama koje se zidaju (Soul, Wellport, Minel....) ili ih nema na specificnim mikrolokacijama za koje si ti zainteresovan? Ako se dobro secam, u diskusiji o Kennedy Residence si imao zamerke na neku kafanu iz koje se cuje glasna muzika. Bilo bi dobro razumeti gde tacno gledas da kupis stan, jer moj utisak je da projekata, makar na NBG, ima daleko vise nego u drugim delovima grada.
Rat se mora platiti u Ukrajini. Tako isto i u EU. Pošto para više nema onda štampaju a lažiraju podatke. (sve što smo mi videli u maloj Srbiji, sad samo na evropskom nivou i ide dosta sporije jer je tržište otvoreno a ne zatvoreno kao što je naše bilo pa došlo do implozije).Pad inflacije a cene skaču svaka 3 meseca. Živeli...
Da ovo je tacno ponuda je bas ocajna vec duze vreme. Cini mi se da je prosla godina bila dobra za kupovinu nekretnine. Ove godine su skocile cene recimo od februara marta. Po nekom mom iskustvu cene su otisle barem 10 posto samo u toku ovih 6 meseci. Cini mi se da je starogradnja vise poskupela od novogradnje.Tokom proteklih 10tak godina na nbgd je ponuda bila mršava, ali je sada gotovo nepostojeća. Cene u oglasima su drastično porasle u odnosu na prošlu godinu.
Blok 34 – Trosobni su se kretali oko 240.000 €, sada su preko 300.000 €. Jedan četvorosoban je oglašen za 390.000 €, što je suludo, jer se po toj ceni može kupiti stan u Newportu ili Wellportu. Postoje i stanovi u prizemlju koji su oglašeni nešto niže, ali vlasnici ne uspevaju da ih prodaju.
Blok 37 – U soliterima su se četvorosobni stanovi prodavali ispod 200.000 €, a sada se oglašavaju za preko 250.000 €. Dvosobni u osmospratnicama su se pršle godine prodavali ispod 140.000 €, a sada su oko 170.000 €. Trosobnih je malo u ponudi; ranije su se prodavali za oko 210.000 €.
Blok 33 – Oduvek je bio nešto skuplji. Ponuda je praktično nepostojeća uglavnom potkrovlje ili pr.
Blok 38 – U tzv. “mercedeskim zgradama” može se ponešto pronaći relativno povoljno.
Ispada je novogradnja tokom ove godine bila dobar izbor u ovom kraju, jer su se u newportu prodavali četvorosobni za oko 370k i niže. Iz ove perspektive više ni dolcevita na tošinom bunaru ne deluje tako loše. Problem sa blokom 65 je nedostatak parkova, zelenila, udaljenost od osnovnih škola i vrtića - leti je jezivo šetati tamo.
Po ceni i ponudi mislim da je ovo trenutno mnogo gore nego period oko 2008-2011. Trenutna ponuda je kupi novogradnju ili starogradnju (retko šta da nije prizemlje ili potkrovlje na 10+ spratu, isti oglasi u 10 agencija) po istoj ceni.Tokom proteklih 10tak godina na nbgd je ponuda bila mršava, ali je sada gotovo nepostojeća. Cene u oglasima su drastično porasle u odnosu na prošlu godinu.
Blok 34 – Trosobni su se kretali oko 240.000 €, sada su preko 300.000 €. Jedan četvorosoban je oglašen za 390.000 €, što je suludo, jer se po toj ceni može kupiti stan u Newportu ili Wellportu. Postoje i stanovi u prizemlju koji su oglašeni nešto niže, ali vlasnici ne uspevaju da ih prodaju.
Blok 37 – U soliterima su se četvorosobni stanovi prodavali ispod 200.000 €, a sada se oglašavaju za preko 250.000 €. Dvosobni u osmospratnicama su se pršle godine prodavali ispod 140.000 €, a sada su oko 170.000 €. Trosobnih je malo u ponudi; ranije su se prodavali za oko 210.000 €.
Blok 33 – Oduvek je bio nešto skuplji. Ponuda je praktično nepostojeća uglavnom potkrovlje ili pr.
Blok 38 – U tzv. “mercedeskim zgradama” može se ponešto pronaći relativno povoljno.
Ispada je novogradnja tokom ove godine bila dobar izbor u ovom kraju, jer su se u newportu prodavali četvorosobni za oko 370k i niže. Iz ove perspektive više ni dolcevita na tošinom bunaru ne deluje tako loše. Problem sa blokom 65 je nedostatak parkova, zelenila, udaljenost od osnovnih škola i vrtića - leti je jezivo šetati tamo.
Odredjeni clanovi foruma:Poskupljenja u toku 2025:
## **B) Komunalije i energija**
1. **Struja** – +11% (od januara 2025- efektivno).
2. **Gas** – +9%.
3. **Grejanje (daljinsko)** – +9–10%.
4. **Voda** – +10–12% (u većini lokalnih samouprava).
5. **Odvoz smeća (đubre)** – +10–15%.
6. **Kanalizacija i druge komunalne usluge** – +10–12%.
7. **Grobljanske takse i usluge** – +15–20% (održavanje, zakup grobnog mesta, pogrebne usluge). @BillHicks
---
## **C) Državne dažbine i porezi**
1. **Porez na imovinu** – +15–20% (uskladjivanje sa tržišnim cenama nepokretnosti).
2. **Putarine** – +10% (od februara 2025).
3. **Administrativne takse** – +5–10% (lična dokumenta, uverenja).
4. **Sudske takse** – +5–10%.
5. **Lokalne takse** – komunalne, boravišne, takse za preduzetnike: +10–15%.
---
Pala inflacija na 2%![]()
Ma znam, sada će dežurni da skoče i da pričaju šta god. Isto kao i za potrošačku korpu. Ili će da nadju da nije bilo negde 15% nego 12% i onda spam u nedogled.Odredjeni clanovi foruma:
Pogledajte prilog 254825