Šta je novo?

Cene nekretnina

To vazi samo ako ides pesaka na posao, u suprotnom cep u centralnoj zoni samo smanjuje razliku izmedju periferije i centralnih opstina.
Jer ako ti treba 1:45 sa periferije a 1:15 sa NBGD do centra razlika je relativno dosta manja.
Ja mogu da se kladim da i ako ikada napravimo metro opet ce biti isto jer je nas covek navikao autom u lokal tj ispred vrata lokala/posla. Da moze usao bi autom unutra.

Poslednja izmena:
Da li ima nekih novogradnji u izgradnji ili planiranih na budućem ukrštanjem budućih metro linija?

Nekako mi je to promaklo. Aj citiraj mi gde si to spomenuo cisto da vidimo da li je bilo sto puta. Secam se da si uzeo parking mesto da ne bi gubio vreme u trazenju parkinga.
Al volis da lazes pa rasturas. Sto puta sam rekao da na posao idem samo prevozom.
Pa onda da vidimo cinjenicno stanje da li sam lupio jer upravo postoji tema o tome.

Ja pričam u stažerima a ne u full-time juniorima. Ali da ne bi ispalo da muljam evo par oglasa od velikih (da ne kažeš da sam samo stavio neke no-name holandske firmice).
Znači kao stažer radiš ali NEMA garancije da ćeš dobiti posao posle.

Npr. Accenture (jedna od najvećih svetskih konsultantskih kuća). Plata 500e! Nije dovoljno ni sobu da platiš.
Data & AI - Strategy Internship - You will receive an internship allowance (500 euros / month) and a laptop.
https://nl.indeed.com/viewjob?jk=667763dbaed705d6&tk=1j8q0rq4mhc7r80h&from=serp&vjs=3

Technology Consulting Intern Health & Public Service

Onda malo iz druge sfere - KPMG (znači BIG 4)
Stagiair(e) Corporate Finance - "velika stažerska plata od 1000e" (pretpostavljam bruto kad nisu naveli).!!!Ali naglasak na VELIKA!

I evo još jedan iz Philipsa - Internship: Philips Communications & Brand. Staž traje od 9-12 meseci. 500-700e BRUTO + 300e housing allowance + markica za GSP.
* Monthly full-time allowance between €500 - €700 gross, depending on your education level and if you need to relocate to The Netherlands. Part-time internships receive the allowance pro-rata.

* Housing compensation. Should you need to relocate to near our office, we’ll offer you a monthly allowance of €300,- net if location is in the vicinity of Amsterdam, €255,- net for all other Philips locations. To be eligible, we’ll just ask for the rental contract from your landlord, and your usual home-work travel distance needs to be more than 50 km or 1.5 hours of travel time (for a one way trip).

* Travel compensation, if you are not eligible for a free public transport card; you will receive max. €192,- net as a monthly allowance.
Ok, ali onda poredis babe i zabe. Kod Analiticara je junior, a ne stazista, odakle je i pocela diskusija.

Long story short, treba joj vise od sat vremena busom, a kolima manje od 30 min. Ima parking tamo gde radi.
Svakodnevna voznja je nekim ljudima moranje, jer nema metroa. Ja licno npr ne koristim auto, uvek prevoz, imamo jedan auto, trudim se da ga koristim samo kad bas mora, inace ne. Kad god idem u centar, uvek idem busom.

Zavisi ko gde zivi i radi. Nekom je super bez auta, nekom nepodnosljivo.
@mariks da ne lupas

Hvala. Ne brinem se za lupanje jer si ti jos uvek ziv :) dakle zena ti ide kolima, sutra ce metroom biti 20-30min sa sve setnjom od i do stanice, a kolima 15min i onda ce opet kolima :) a da smo svedoci ovoga sto pricam ima tema ispod ove “bahata voznja i parkiranje”.
Ne, kad bude metro, ici ce metroom. Opet pretpostavljas kako tebi odgovara i pricas kako to ti zamisljas da bi neko uradio, a taj neko nije ni dao svoje misljenje o tome, neverovatan si lik. Kome je u interesu da vozi auto i da se zamara, pored zivog metroa, stvarno je za posmatranje, verovatno vecina tvojih poznanika cim imas uvrezeno misljenje da su svi takvi. Ja imam para za drugi auto, da hocu da se vozim i ja autom, vec bih ga vozio. Sto se mene tice, najbolje bi bilo da auto koristim samo za vikend izlete.

Ok, ali onda poredis babe i zabe. Kod Analiticara je junior, a ne stazista, odakle je i pocela diskusija.
I za juniora je previse jer je to opet neko bez ikakvog iskustva prakticno stazista +. Pa taj za 1800 ima da radi kao zmaj i vatru bljuje a ne da ga se ne sme pozvati posle 17h.
Junior preko 900 eura neto ni dinara po meni prvih godinu dana dok se ne vidi sta zna i kako zna. Lako posle podici. Ali u 22 godine taj nema ni zivotnog ni radnog iskustva. Po meni taj je preplacen debelo. Po svim kriterijumima. Nas zakon lepo kaze 80% osnovne plate. Ako je prosek 1000e za BG znaci 800e.
Ja licno ne bi te pare nikad dao za juniora. Pogotovo sto imam jako lose iskustvo s juniorima i u NL i u Srbiji. Covek koji ima 3-5 godina iskustva da. Ali pocetnik pocetnik nikako. Ali to je moje misljenje. Ja i sad kad zaposljavam nikad ne uzimam ni juniore ni staziste. Ovi iz tima trazili, ja sam rekao moze ako cete se vi s njima smarati, ja ne zelim ni da cujem za njih. Pogotovo kad zaposljavam za firmu zasto da si bedu na vrat navlacim ako idu pare iz kompanijskog budzeta. Sa 3-5 godina dobijes vec pravog coveka koji je radio i zna sta ja posao i jos ako je bio u consultingu onda je prekaljeni kadar. Onako samo mucis sebe i jos moras da mu budes life coach i paziti kako pricas i sta pricas da ga ne bi uvredio. Uzas jedan. Prakticno imas malo dete.

I za juniora je previse jer je to opet neko bez ikakvog iskustva prakticno stazista +. Pa taj za 1800 ima da radi kao zmaj i vatru bljuje a ne da ga se ne sme pozvati posle 17h.
Junior preko 900 eura neto ni dinara po meni prvih godinu dana dok se ne vidi sta zna i kako zna. Lako posle podici. Ali u 22 godine taj nema ni zivotnog ni radnog iskustva. Po meni taj je preplacen debelo. Po svim kriterijumima. Nas zakon lepo kaze 80% osnovne plate. Ako je prosek 1000e za BG znaci 800e.
Ja licno ne bi te pare nikad dao za juniora. Pogotovo sto imam jako lose iskustvo s juniorima i u NL i u Srbiji. Covek koji ima 3-5 godina iskustva da. Ali pocetnik pocetnik nikako. Ali to je moje misljenje. Ja i sad kad zaposljavam nikad ne uzimam ni juniore ni staziste. Ovi iz tima trazili, ja sam rekao moze ako cete se vi s njima smarati, ja ne zelim ni da cujem za njih. Pogotovo kad zaposljavam za firmu zasto da si bedu na vrat navlacim ako idu pare iz kompanijskog budzeta. Sa 3-5 godina dobijes vec pravog coveka koji je radio i zna sta ja posao i jos ako je bio u consultingu onda je prekaljeni kadar. Onako samo mucis sebe i jos moras da mu budes life coach i paziti kako pricas i sta pricas da ga ne bi uvredio. Uzas jedan. Prakticno imas malo dete.
Ali IT je takva sfera da ti mozes da imas decka od 22 godine koji vise zna i bolje od coveka sa 30 god.

Nije mu dato na lepe oci sigurno

Ne, kad bude metro, ici ce metroom. Opet pretpostavljas kako tebi odgovara i pricas kako to ti zamisljas da bi neko uradio, a taj neko nije ni dao svoje misljenje o tome, neverovatan si lik. Kome je u interesu da vozi auto i da se zamara, pored zivog metroa, stvarno je za posmatranje, verovatno vecina tvojih poznanika cim imas uvrezeno misljenje da su svi takvi. Ja imam para za drugi auto, da hocu da se vozim i ja autom, vec bih ga vozio. Sto se mene tice, najbolje bi bilo da auto koristim samo za vikend izlete.

ja se ovde slazem sa marinjom. najbolji se vidi posle korone, koliko ljudi je preslo u kola.

edit: pre neko vece zena isla u blok 63, kaze tamo veca guzva za parking nego kada je arena

Zasto bi isla metroom, a ne zeli sada prevozom? Razlika u vremenu nije izgovor jer ce ga uvek biti
ja se ovde slazem sa marinjom. najbolji se vidi posle korone, koliko ljudi je preslo u kola.

edit: pre neko vece zena isla u blok 63, kaze tamo veca guzva za parking nego kada je arena
ma naravno. To su bajke da ce guzve da se rasterete. Ko bi gradskim prevozom on ga i sad koristi. Ko nece nece ni tad, eventualno neki mali broj bi presao na to ukoliko im je stanica blizu od i do.

Mi još pričamo o nekretninama a imamo velike probleme na drugoj strani koji su isplivali zbog nečinjenja. I sve više problema svakog dana zbog pasivnosti. Neće nas i tako te priče. Znate na šta mislim.
A diskutuje se o nepostojećem metrou 😁.

Ja radim od kuce i situacija je sledeca kad god izadjem iz zgrade:

Ujutru - pun parking
12 sati - pun parking
3 posle podne - pun parking
6 posle podne - pun parking
9 uvece - pun parking

Kolicina ljudi koji imaju kola na parkingu a ne koristi kola je prosto neverovatna, u najboljem slicaju popunjenost parkinga bude 90%

Stvar je u tome sto IT junior sa ETF-a (masinca, tmf-a, ...) nije i ne moze nikad da se poredi sa nekim juniorom neke druge struke. Taj ti je na prvom mestu inzinjer nastelovan da tako razmislja, drugo ti proberes one najbolje koji odmah mogu da pocnu da kodiraju ozbiljno i uz dobrog mentora za dve godine prave ozbiljan novac firmi. Ono o cemu smo pricali je da se nivo obrazovanja i zainteresovanosti za profesiju srozao tako da od 100 prijavljenih kandidata vise nemas 30 odlicnih nego mozda 5 o koje se otimaju firme i zato je plata takva kakva jeste.

Nesumljivo da je tesko raditi sa juniorima, zavisi na koga naletis. Ima bas dobrih a ima i bu****

Ujutru - pun parking
12 sati - pun parking
9 uvece - pun parking

Kolicina ljudi koji imaju kola na parkingu a ne koristi kola je prosto neverovatna, u najboljem slicaju popunjenost parkinga bude 90%

to resava zona. kod mene je puno ko oko kada je arena (mada moze da se parkira u merkatoru ili parking pored merkatora)
ovako preko dana ima mesta, mada oko moje zgrade nema bas jer i dalje ima nezoniranih mesta. uvece imas koliko hoces.
dok nije bila zona, kada dolaze moji, ja uvece izvucem auto iz garaze, pa zauzmem mesto da bi se oni parkirali u garazi

ovo samo govori da si los menadzer/lider. ioako se ljudi tripuju na svaku rec, i vecina jeste kao malo dete, dobar lider nema problema sa tim.
od juniora su gori iskusni ljudi, ali klasicni brilliant jerkovi

Ujutru - pun parking
12 sati - pun parking
9 uvece - pun parking

A gde se nalazi tvoj auto ujutru, u podne i predveče?

Vrh