Šta je novo?

Cene nekretnina

Poskupljenja u toku 2025:

## **B) Komunalije i energija**

1. **Struja** – +11% (od januara 2025- efektivno).
2. **Gas** – +9%.
3. **Grejanje (daljinsko)** – +9–10%.
4. **Voda** – +10–12% (u većini lokalnih samouprava).
5. **Odvoz smeća (đubre)** – +10–15%.
6. **Kanalizacija i druge komunalne usluge** – +10–12%.
7. **Grobljanske takse i usluge** – +15–20% (održavanje, zakup grobnog mesta, pogrebne usluge). @BillHicks

---

## **C) Državne dažbine i porezi**

1. **Porez na imovinu** – +15–20% (uskladjivanje sa tržišnim cenama nepokretnosti).
2. **Putarine** – +10% (od februara 2025).
3. **Administrativne takse** – +5–10% (lična dokumenta, uverenja).
4. **Sudske takse** – +5–10%.
5. **Lokalne takse** – komunalne, boravišne, takse za preduzetnike: +10–15%.

---
Pala inflacija na 2% 😁
Sve minimalno duplo u odnosu na NBS zvanični izveštaj o godišnjoj inflaciji. I sad se postavlja pitanje, ako je sve poskupelo 9-10%, NBS kaže inflacija 4,5% a realni rast 3-3,5%......da li je uopšte bilo rasta i koliki je?
Ne mislim samo za 2025 već za prethodnih nekoliko godina od 2021.
Sve imas u izvestaju, i koliko je poskupelo i koliki je ponder cega u ukupnom racunu.

Al ne, kapiram da chatGPT izbacuje relevantnije podatke lol.

Pri tom, evo prva stavka je odmah laz. Poskupljenje struje je tek od 1. Oktobra i bice uracunato u inflaciju za sledeci mesec tek. Prethodno poslupljenje je bilo jos 2023.

Na stranu sto nece biti tih 10% nego manje.

Edit: sad gledam ni gas nije poskupeo od 2024. Opet ona brojevna disleksija izgleda.

Poslednja izmena:
Sve imas u izvestaju, i koliko je poskupelo i koliki je ponder cega u ukupnom racunu.

Pri tom, evo prva stavka je odmah laz. Poskupljenje struje je tek od 1. Oktobra i bice uracunato u inflaciju za sledezelene tarife ci mesec tek. Prethodno poslupljenje je bilo jos 2023.

Kako manje ..jesi ti zdrav....pa smanjen je i prag jeftine struje..tj.zelene tarife . Sada u plavu zonu - skuplju ulazi vecina domacinstava . Da li se ti namerno praviš da ne znaš ili ....?

Pri tom, evo prva stavka je odmah laz. Poskupljenje struje je tek od 1. Oktobra i bice uracunato u inflaciju za sledeci mesec tek. Prethodno poslupljenje je bilo jos 2023.

Edit: sad gledam ni gas nije poskupeo od 2024. Opet ona brojevna disleksija izgleda.
Evo ga dežurni 😁

Kako manje ..jesi ti zdrav....pa smanjen je i prag jeftine struje..tj.zelene tarife . Sada u plavu zonu - skuplju ulazi vecina domacinstava . Da li se ti namerno praviš da ne znaš ili ....?
Prag za crvenu zonu je spusten mico, ne za plavu. I ne, ne upada vecina u crvenu.

Pa neko mora jer ti dva tačna podatka od kako si na forumu nisi napisao.

Da lupaš random brojeve zakonom verovatnoće bi bar nesto slučajno ubo.
Ih, da je stvarno tako 😁. Onda bi nam računi i troškovi bili nepromenjeni. Poslao sam listu. Ne znam šta tu nije jasno. Sve je to porast BDP-a.
Nego napadaj, vredjaj, nipodištavaj. Lepo vas uče. Ajde sad paljba

Ih, da je stvarno tako 😁. Onda bi nam računi i troškovi bili nepromenjeni. Poslao sam listu. Ne znam šta tu nije jasno. Sve je to porast BDP-a.
Nego napadaj, vredjaj, nipodištavaj. Lepo vas uče. Ajde sad paljba
Poslao si listu gde su odmah prve tri stavke netacne. Treba covek da istrazuje sat vremena da utvrdi sta je sve netacno u jednom promptu koji si dobio od Chat GPT-a.

I nikad nemas konkretan odgovor nego su svi drugi botovi jer te hvataju u lazi. Za nekoga ko stalno druge optuzuje da su sa Akademije Mladih Lidera uopste ti se ne gade njihove metode debatovanja.

Upsss 30% reče svevisnji....od 1.560.000...to je 450.000...izvinjavam se

Pročitah skoro koliko veliki uticaj AI mehur može da ima na S&P 500 indeks. Trenutno imamo 7 kompanija koje čine 30% vrednosti indeksa (Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Alphabet, Meta, Tesla). Tema za razmišljanje za one koji bi da ulažu u indeks, kratkoročno trenutno rizik je solidan da indeks "klecne".

Pročitah skoro koliko veliki uticaj AI mehur može da ima na S&P 500 indeks. Trenutno imamo 7 kompanija koje čine 30% vrednosti indeksa (Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Alphabet, Meta, Tesla). Tema za razmišljanje za one koji bi da ulažu u indeks, kratkoročno trenutno rizik je solidan da indeks "klecne".
Ima teme ovde na forumu za finansije
Ja bih razmišljao i o Azijskom ili Kineskom S&P 500 ako imaju.
Gde bi ti uložio novce u investicioni stan, zemlju, berzu-S&P500, zlato ili nešto drugo, kada bi ti sada neko dao 500k i rekao moraš da uložiš i da ne diraš 10god osim da uzimaš devidende/kiriju?

Ulozio bi u kineske akcije? Hrabro, veoma hrabro.

Prvo sve velike kompanije tamo moraju da imaju deo vlasnistva pod kontrolom drzave, drugo veoma cesto su "cook the books" sa laznim informacijama, tako da je prosto nemoguce realno oceniti finansijsku stabilnost ijedne kompanije tamo naspram Americkih.

Gde bi ti uložio novce u investicioni stan, zemlju, berzu-S&P500, zlato ili nešto drugo, kada bi ti sada neko dao 500k i rekao moraš da uložiš i da ne diraš 10god osim da uzimaš devidende/kiriju?
500k bih podelio za višegodišnje ulaganje npr, rok za ulaganje je 48-60 meseci.
Ne bih all-in sigurno na ovakvom tržištu.
I onda više specifičnih ETF-ova, Bonds, T bills, neke pojedine akcije, energija, sirovine, zlato u baš malom % jer je prepumpano i onda polako.

500k i 10 godina... Kupio bih plac (Beograd, što bliže Senjaku/Dedinju), uradio projekat i napravio kuću. Rentao do isteka 10 godina i potom prodao. Ove ostale opcije koje si naveo mislim da ne bi mogle da daju isti prinos ni blizu kao ovo.

Napravio bih banku sperme kao cerku firmu
povezo sa pogrebnom opremom

otac firma bi se zvala

I zivot i smrt

Ili su model istrenirali na cenama nekretnina i trovačnici...

Ulozio bi u kineske akcije? Hrabro, veoma hrabro.

Prvo sve velike kompanije tamo moraju da imaju deo vlasnistva pod kontrolom drzave, drugo veoma cesto su "cook the books" sa laznim informacijama, tako da je prosto nemoguce realno oceniti finansijsku stabilnost ijedne kompanije tamo naspram Americkih.
Malo bi, što bi rekli diverzifikacija.
I u Teslu i u BYD.
500k bih podelio za višegodišnje ulaganje npr, rok za ulaganje je 48-60 meseci.
Ne bih all-in sigurno na ovakvom tržištu.
I onda više specifičnih ETF-ova, Bonds, T bills, neke pojedine akcije, energija, sirovine, zlato u baš malom % jer je prepumpano i onda polako.
Znači ništa više u nekretnine?
500k i 10 godina... Kupio bih plac (Beograd, što bliže Senjaku/Dedinju), uradio projekat i napravio kuću. Rentao do isteka 10 godina i potom prodao. Ove ostale opcije koje si naveo mislim da ne bi mogle da daju isti prinos ni blizu kao ovo.
Ne bih rekao da ti je dosta ovih 500k za to, to jest zavisi na koliko blizi misliš i kakvu kuću.

Malo bi, što bi rekli diverzifikacija.
I u Teslu i u BYD.

Ne bih rekao da ti je dosta ovih 500k za to, to jest zavisi na koliko blizi misliš i kakvu kuću.
Dosta je kao početni kapital, posle kredit na konto placa i projekta, eventualno neki psrtner ako zatreba...

Šta bi ti uradio sa tih imaginarnih 500k evra kapitala?
.

Copy/paste 2008 godina.
Ponuda jedna velika nula, čak i mnogo gore nego 2008-2011. Gomila APP oglasa.
Mislim da sa nekom realnom cenom stanovi i ne stignu do oglasa pošto potražnja postoji.
Stan koji se odmah proda nije imao dobru cenu. Ne znam ko pristaje da proda stan cim oglalsi i javi se prvi kupac. Ocigledno ne ceni dovoljno to sto prodaje.

Trenutno jedino možda u renoviranje neke manje/srednje kuće koja ima potencijal za visoku kategoriju energetske efikasnost i to za svoje potrebe.
Takvi stanovi su retki na tržištu. Maltene nepostojeći. A i druga je stvar kada sam istražiš i vršiš nadzor radova. To jedino možda može da opravda visoku cenu.

Vrh