Šta je novo?

Cene nekretnina

Ok, znači za 3k se može naći i na NBG-u (starogradnja).
Novogradnja je skuplja to znam i ja. Ok, iako ne pratim sve oglase to mi je i logično.
UNS-u se ne može naći ispod 2k na ok lokaciji, a po meni ekvivalent sa NBG je Liman a on nije ispod 2200/2400eur. To je otprilike 20-30% razlike.

Moze i novogradnja za malo iznad 3k doduse sa povratim pdv-a. Nisu sve zgrade hotel yu sa 7k cenom. Fora je da je ovo “hitna” prodaja gde cena nije hitna.

Još da dodam @Salev85 iz mojih saznanja se stvarno usporilo sa izgradnjom, manje zgrade se grade koje se prodaju preko 50% pre prvog betoniranja.
Ima par ozbiljnijih projekata što bi mi rekli lux koji se čekaju sa izgradnjom.
Kada je top lokacija odmah se gradi i to nema čekanja.
Inače se malo i usporilo sa javnim nabavkama i dobijanjem gradjevinskim dozvolama, pretpostavla je zbog velikih državnih projekata.
Neki Investitori koji su gradili velike stambene projekte a koji su relativno novi na tržištu su usporili totalno gradnju to jest ekspanziju gradnje.
Pouzdani Investitori imaju dosta posla što državnog i industijskog, tako da stambenu gradnju stavljaju na drugo mesto.
Da je stanogradnja usporila u odnosu na prethodnih par godina u Novom Sadu jeste ali manje zgrade se prodaju veoma dobro, pogotovo kod proverenih Investitora.
I ranije sam pričao da dosta njih prati istog Investitor i u svakoj novoj zgradi kupi po stan.
Advokati su medju prvim kupcima.
Nažalost kladionice su medju prvima za otkup ili rentu prizemlja.
Upravo to. Ove što sam ja pratio su pre par godina pravili paralelno dve zgrade sa po 30-40 stanova svih struktura. Veće zgrade. Retko je nešto bilo sa manjom kvadraturom. Sada rade malu zgradicu, jednu sa 15tak stanova i to su sve male kvadrature a koliko sam mogao da primetim i tu može da se bira. Potpuno druga slika u odnosu na FOMO period pre godinu dana. Da se razumemo, nisam video pad cena još uvek. Rast je oko 6-10%. Makar ono što vidim.
Što kažeš, stanogradnja je stala pa su se prebacili na državne poslove/ industriju. Sad vidimo da i industrija staje i reže troškove i sva ulaganja. Ostali su hoteli oko ekspa. Do kraja sledeće godine kada se potroše novci oko ekspa staju i državni projekti i to a posle videćemo.

Vrh