Šta je novo?

Cene nekretnina

Depozit ne uzimaš? Traži dva, tri depozita... ugovor solemnizuj, stavi pravo izvršne isprave pa ako uzeti depoziti ne pokrivaju štetu (retko) onda tužba. Šta ako govnima namaže stan posle tvoje posete, a ti misliš sve ok? Ti koji ne uzimaju krpu i unose smeće obićno iznajmljuju stanove od istih takvih stanodavaca. Ko traži, hoće i udje u čist i sredjen stan teško da će sebi dozvoliti deponiju, to mogu da misle samo oni koji bi sami živeli tako.

Svako ima nešto svoje, no neke stvari ne treba predstavljati kao normalu.

Kao da je krečenje stana 10k evra. Da, odbio bih to jer je to zadiranje u moj život i privatnost, nemaš ti šta da dolaziš jedanput dvaput mesečno, a svakako ne bih ni kod nekoga na crno. U kuću puštam samo onog koga pozovem, a ako nekom treba papir da bi ušao u moju kuću onda je taj neko nepoželjan. Karikiram oko prljavih gaća isto kao što ti karikiraš o neuzimanju krpe i totalnog uništenja stana. Kao da bi neko samo ušao, bacio oko 10tak sekundi na stan i otišao, a ne zagledao svaki kutak, možda baš tamo gde su gaće. Svačega ima i prljavih stanova i mirisanja gaća. (ljudi daju hiljade evra za prljave gaće) Tako da svako nek odredi gde mu je granica.
Nije karikiranje zapustanje stana, moja majka je imala taj slučaj za garsonjeru koju izdaje. Isto tako nije htela da zadire u privatnost itd i onda stanar pobegao, ostavio iza sebe haos koji je trebalo srediti, okorelu štroku a depozit okači mačku o rep da će pokriti sve to i neplaćene račune.

Vi ljudi kao da u Švajcarskoj živite. Probudim se, čitam komentare i mislim se Bože što je nama lepo, funkcioniše pravna država kao sat. Pominje se lepo odeš na sud, tužba... Kao da ti procesi ne mogu da traju godinama, ko još ima vremena i živaca za to?

Posle lošeg iskustva majka promenila pristup, dodje jednom mesečno po kiriju, nekad preskoči mesec da dodje, baci pogled s vrata to je dovoljno da se vidi jel sve ok. I ja bih isto tako radio da izdajem, unapred predstavio uslove sa svoje strane pa kome je to ok, nek izvoli.

Ti se sprdaš ja sam ti napisao prave ljude. OK.
Ti si prvi počeo sa sprdnjom 😁

Ja sam ti rekao da je realno, pa ti meni veruj ili nemoj. I rekao sam za srednju klasu stanova (novogradnja na NBG, BW i slično) znači NE Premium zgrade. I srednja klasa auta.
U tim običnim zgradama danas kvadrat košta 4000 evra. Dakle najobičniji, manji stan, sa 2 spavaće sobe ti je 300k evra. Šta je realno u tvojoj tvrdnji da takav stan masa ljudi sa boljim poslovima može otplatiti lagano za 5 godina??

TI si sam kupio u najskupljem naselju u CG i za takve nekretnine to pravilo ne važi. Za Airport Garden, za BW (standardne zgrade), za Soul 64 (standardne). Ne važi za Delta District i Hotel YU.
Eto ja sam ti baš tvoj primer, ne znam kako mene ne spomeneš da opravdaš svoju argumentaciju... Isplatio sam nekretninu od milion evra za četiri godine, šta je to problem? Pa to mogu svi, zar ne? Jel ja sad tebi treba da se čudim kako ti nemaš da iskeširaš milion za 4 godine, a znam gomilu ljudi koji to mogu i koji to jesu uradili?

Ti si prvi počeo sa sprdnjom 😁

U tim običnim zgradama danas kvadrat košta 4000 evra. Dakle najobičniji, manji stan, sa 2 spavaće sobe ti je 300k evra. Šta je realno u tvojoj tvrdnji da takav stan masa ljudi sa boljim poslovima može otplatiti lagano za 5 godina??

Eto ja sam ti baš tvoj primer, ne znam kako mene ne spomeneš da opravdaš svoju argumentaciju... Isplatio sam nekretninu od milion evra za četiri godine, šta je to problem? Pa to mogu svi, zar ne? Jel ja sad tebi treba da se čudim kako ti nemaš da iskeširaš milion za 4 godine, a znam gomilu ljudi koji to mogu i koji to jesu uradili?
Ja se nisam sprdao već rekao kako jeste.
2.) Ja sam ti govorio o dvosobnim stanovima a ne o trosobnim stanovima koje ti spominješ. Znači dvosoban stan po našem (1-bedroom na engleskom) oko 50kvm vrednsoti 200k eura.
3.) Pa super i čestitam! Ti si baš isto primer da se može. Sigurno znaš ljude jer se krećeš u tom krugu kojima to polazi za rukom. I da li se onda sprdaš? Ne. Jednostvano tvoja realnost. OK.

Teško je dogurati do prvog miliona samo. Posle sve klizi ko nož kroz vreo puter. Ma, ne kažu uzalud naši stari (koje verovatno nije imao pas za šta da ujee): para se na paru lepi.

Nije da znam bilo šta o tome, ali nema veze. Znam doduše iz priče babu jednu koja živi preko i svaki put kad dođe ovde kupi po dva stana minimum. Ima ih 10+ sad. Da skući naslednike sve do petog kolena, posle da mre na miru. Verovatno će prvo koleno već da skrcka sve, ali nema veze...

Čisto da kažem. U Srbiji danas 90% ljudi radi za iznos koji je ispod 1000e. Sa 1000e plate možeš da podigneš kredit oko 100k evra + učešće 20k. To je ukupno 120k.
Šta se danas može kupiti za 120k, imate sami oglase pa gledajte.
Imate i ljude koji rade na crno pa imaju veće prihode ali ne mogu da podignu kredit.
Čak i da porodica ima primanja 4k i već svoj stan. Ostavlja na stranu 2k..... mnogo godina im treba za akumulaciju da bi uopšte ušli u avanturu kupovine stana.
Danas (tj od 2020 do danas) stan od 80m2 ima godišnji rast 16-40k u zavisnosti od lokacije. To niko ne može da uštedi tj to su promili.
Mora da dođe do stanja na tržištu da se dozvoli akumulacija tj da rast cene (tj pad u realnom smislu) bude manji od rasta vrednosti akumulacije zbog inflacije. To se trenutno sprečava kreditima (1%) kao i smanjenjem ponude.

Čisto da kažem. U Srbiji danas 90% ljudi radi za iznos koji je ispod 1000e. Sa 1000e plate možeš da podigneš kredit oko 100k evra + učešće 20k. To je ukupno 120k.
Šta se danas može kupiti za 120k, imate sami oglase pa gledajte.
Imate i ljude koji rade na crno pa imaju veće prihode ali ne mogu da podignu kredit.
Čak i da porodica ima primanja 4k i već svoj stan. Ostavlja na stranu 2k..... mnogo godina im treba za akumulaciju da bi uopšte ušli u avanturu kupovine stana.
Danas (tj od 2020 do danas) stan od 80m2 ima godišnji rast 16-40k u zavisnosti od lokacije. To niko ne može da uštedi.
Mora da dođe do stanja na tržištu da se dozvoli akumulacija tj da rast cene bude manji od rasta vrednosti zbog inflacije. To se trenutno sprečava kreditima (1%) kao i smanjenjem ponude.
Uh Sale bre, pa skoro svaka izjava ti nije tacna
Sta je po tebi odgvarajuci broj godina za akumulaciju para za ucesce? 2? 3? 5? 10?

Vidi, ti si imao period od 2010 minimum 5-6 godina kada su prihodi rasli brže od cene nekretnina. To je period akumulacije. Bez tog perioda ne bismo nikad videli kupovine 2019-2022.

Vidi, ti si imao period od 2010 minimum 5-6 godina kada su prihodi rasli brže od cene nekretnina. To je period akumulacije. Bez tog perioda ne bismo nikad videli kupovine 2019-2022.
Nisi mi odgovorio na pitanje i dalje, kakvo je ocekivanje za skupljanje za ucesce?

Isto u poslednjih 1.5 godinu bih rekao da cene nekretnina su prilicno u stagnaciji (ne mogu da tvrdim jer katastar ne radi)

Izgleda da je najveći problem saobraćaj u svim delovima grada, verujem da je slična priča i za Zeleno brdo ..
Isto tako i za Vidikovac na svim temama trenutno aktivnih projekata u izgradnji se govori o saobraćajnom haosu ..
To je ono sto trubim stalno, infrastruktura i infrastruktura ... Samo se zidaju zgradurine ali infrastrukturno nista nije promenjeno ko zna od kada na tom potezu, u medjuvremenu je nikla Stepa, pa one okolne zgrade pa Trosarina eksplodirala a sada ce i Nemanja grad. Onu lakat krivinu sto se nastavlja na Jerkovic niko ne pomislja da produzi gore prema brdu i da poveze grebenom padinu. Ceo taj potez zahteva jedan prsten i nekoliko bulevara a kako stvari stoje od tog posla nema nista narednih 20+ godina

Ako i zanemaris saobracaj (ne znam kako je to moguce ali hajde), ostaje problem skola, vrtica, nekog sadrzaja minimalnog, parkova, retail centra. Ona Banjica/Trosarina ne moze da izdrzi sve to. Najlakse je drmnuti zgradu na parceli a posle neka se ljudi snalaze.

Poslednja izmena:
Vidikovac je izvrseni urbani genocid u malom sto se tice infrastrukture. Na ionako katastrofalnu mrezu puteva nakacilo se celo novo naselje sa vise hiljada novih stanara. I jos ce se tamo graditi, poslednje sto sam cuo je da Mek ide pod mac i da tu nice jos jedna zgrada. Obecanja o prosirenjima i novim saobracajnicama ne slusam, lako prodje decenija ili dve dok eventualno nesto krene da se desava po tom pitanju. Ne znam za Vozdovac oko Stepe ali kako citam deluje da je isto ili slicno kao na Vidikovcu.

Vidikovac je izvrseni urbani genocid u malom sto se tice infrastrukture. Na ionako katastrofalnu mrezu puteva nakacilo se celo novo naselje sa vise hiljada novih stanara. I jos ce se tamo graditi, poslednje sto sam cuo je da Mek ide pod mac i da tu nice jos jedna zgrada. Obecanja o prosirenjima i novim saobracajnicama ne slusam, lako prodje decenija ili dve dok eventualno nesto krene da se desava po tom pitanju. Ne znam za Vozdovac oko Stepe ali kako citam deluje da je isto ili slicno kao na Vidikovcu.

Ide nova faza Silve i nova faza Top Hill, znam da je u planu bila i neka nova faza Buena Viste, ali s tom zgradom se razvlače i pitanje je šta će biti.

Ceo taj potez je urbanistički dosta kritičan, gledao sam svojevremeno stanove u tom delu grada i mislim da bih kupio u Vinogradima pre nego u bilo kojoj od tih novogradnji, nego ja kad sam gledao i Vinogradi su počeli jako da skaču u ceni i nije mi više imalo smisla.

U planu je neko proširenje Kneza Višeslava, ali niko ne zna kad.

Nisi mi odgovorio na pitanje i dalje, kakvo je ocekivanje za skupljanje za ucesce?

Isto u poslednjih 1.5 godinu bih rekao da cene nekretnina su prilicno u stagnaciji (ne mogu da tvrdim jer katastar ne radi)
Rekao sam ti već. Nove ponude baš i nema. Smanjio se broj dozvola u odnosu na prethodne periode 40%. Broj kvadrata verovatno i više od toga. Otežalo se i uvodjenje struje, prijema itd.
Samo se vrti ovo što već ima na tržištu, na kašičicu.
Cene naravno da nisu u stagnaciji. Od marta i 1% kredita ove godine je poskupelo sve i svuda minimum 300e. Od septembra 2024 400e. Pisao sam već tačne lokacije pa pretraži. To je preko 20k za stan od 50m2. 30k+ za stan od 80m2.
Tu nema govora o akumulaciji. Tek kad vidim da cene miruju 365 dana možemo da pričamo o tome.
Ta priča da su cene u stagnaciji su mi iste kao što sada mediji pričaju da cene padaju zbog legalizacije. Možda za godinu dana ali se to trenutno ne dešava.
Što se tiče učešća, pa evo država daje bez učešća. Realno je da mora da prođe više godina za akumulaciju a toga nema. Ima samo sve većeg duga i taj dug održava cene.
Videćemo 2026 godinu, prelomnu po mnogo čemu ali pričati da cene stagniraju je neukusno.

Bogami, biće nezgodna 2026, ali i ova je opaka, jer kažu da će biti već od decembra "najteža zima ikada".
Pa onda 2027, prelomna EXPO godina. Pa 2028. post-EXPO refleksija, "godina konsolidacije". Pa 2029, prva "prava" godina nakon prelomog perioda. I onda 2030 - decenija odluke!
Držite se braćo!

Ide nova faza Silve i nova faza Top Hill, znam da je u planu bila i neka nova faza Buena Viste, ali s tom zgradom se razvlače i pitanje je šta će biti.

Ceo taj potez je urbanistički dosta kritičan, gledao sam svojevremeno stanove u tom delu grada i mislim da bih kupio u Vinogradima pre nego u bilo kojoj od tih novogradnji, nego ja kad sam gledao i Vinogradi su počeli jako da skaču u ceni i nije mi više imalo smisla.

U planu je neko proširenje Kneza Višeslava, ali niko ne zna kad.
Svi su čuli za to proširenje ali niko ne zna kad 😁

I kad bi se desilo, ne bi rešilo ništa jer svejedno bi se pred Košutnjak zguzilo na po jednu traku.

Vinogradi su dosta humanije naselje, živeo sam tu dosta dugo. Lep je kraj. Problem je kad treba da odeš ka gradu ili kad se vracas nazad, velike su gužve.

Da li je realno da neko ovako razmišlja? Obilazak stana jednom mesečno je potpuno normalna stvar. Ma jeste gari, izdao sam ti stan, on više nije moj, nego tvoj. Saberi se.
Šta ima da obilaziš? Izdao si stan, to više nije tvoj stan. Ti nemaš prava da gledaš ništa unutra dok taj zakupac ne izađe iz stana. Koji je vama q?

Da li je realno da neko ovako razmišlja? Obilazak stana jednom mesečno je potpuno normalna stvar. Ma jeste gari, izdao sam ti stan, on više nije moj, nego tvoj. Saberi se.

Potpuno normalna stvar. Nema obilaženja stana. Nije ti to livada pa da je obilaziš.

Stanar ima pravo na privatnost, tvoja prava na obilaženje stana nakon izdavanja ne postoje. Možeš jedino da ga zamoliš da pogledaš da li je sve u redu, pa da ti on dozvoli da pogledaš ako hoćeš.

Ima li takvih, pricas kao da smo u Londonu. Hipoteticki sada bi odbio kad nisi podstanar, u realnosti bi shvatio da zadiranje u privatnost kako ti to zoves ipak nije toliki problem kao kada bi te 2022. izbacili iz stana bez ugovora jer rus nudi vise. A nema ni stanova. Sad je lako biti filozof,
Jel bi se ljutio da ti neko trazi potvrdu o neosudjivanosti, jel to isto zadiranje u privatnost? @mariks
Slažem se, no pričamo kako bi uredjeno tržište trebalo da izgleda. Mogu da dam izjavu o neosudjivanosti, a stanodavac ako ga baš zanima sa tom izjavom neka ide u mup i proverava. Nemam problem ni sa potvrdom o primanjima, preporukama... Upravo zbog toga nisam podstanar jer su hteli šupe i govnjave stanove da iznajmljuju kao da smo u Londonu. Od nečeg treba krenuti. Pristao bih na kraju ugovorne obaveze pre produžavanja ugovora da stanodavac pogleda stan i odluči da li će mi produžiti ugovor, meni svakako nije u interesu da menjam prebivalište i stanove non stop. U doba Rusa jbg, iskreno pre bih takvog stanodavca koji će doći jedanput dvaput mesečno (iako i dalje ne znam šta će videti, ima uvid u račune) nego da me neko izbaci na ulicu no sada je drugačija situacija. Tvoja metoda je korak ispred i ka pravom putu ali i dalje ne baš onako kako treba da bude.

Sam si rekao, sredjuješ stan u skladu sa zgradom pa da li stvarno misliš da će tvoj stan privući takve kakvih se plašiš?

Nije karikiranje zapustanje stana, moja majka je imala taj slučaj za garsonjeru koju izdaje. Isto tako nije htela da zadire u privatnost itd i onda stanar pobegao, ostavio iza sebe haos koji je trebalo srediti, okorelu štroku a depozit okači mačku o rep da će pokriti sve to i neplaćene račune.

Vi ljudi kao da u Švajcarskoj živite. Probudim se, čitam komentare i mislim se Bože što je nama lepo, funkcioniše pravna država kao sat. Pominje se lepo odeš na sud, tužba... Kao da ti procesi ne mogu da traju godinama, ko još ima vremena i živaca za to?

Posle lošeg iskustva majka promenila pristup, dodje jednom mesečno po kiriju, nekad preskoči mesec da dodje, baci pogled s vrata to je dovoljno da se vidi jel sve ok. I ja bih isto tako radio da izdajem, unapred predstavio uslove sa svoje strane pa kome je to ok, nek izvoli.
Da li je tvoja majka ikada potpisala ugovor o stanovanju i platila porez? Obično se to desi stanodavcima koji bi sve na crno, a poslednji put okrečili pre 50god (ne kažem da je to kod tebe slučaj). Procesi sudjenja mogu da traju godinama da (sa solemnizacijom i izvršnom ispravom se sve relativno brzo završi) ali utoliko gore po stanara jer on plaća sve troškove na kraju pa ako mu se isplati da se sudi godinama zbog jednog krečenja i neplaćenih računa onda jbg no upravo je ovakva situacija jer bi svi sve na crno. Ne kažem da su svi zakupci cvećke, ima svakakvih ali to je upravo zbog toga jer je sve neuredjeno. Bio sam kod mnogih podstanara i nijedan nema djubre u stanu niti pravi deponiju. Zakon mora da štiti obe strane. Zakupodavac kao jača strana je tu u nepovoljnijem položaju ali sve se da rešiti. No, dok bi svi sve na crno ići će sve teže.

Potpuno normalna stvar. Nema obilaženja stana. Nije ti to livada pa da je obilaziš.

Stanar ima pravo na privatnost, tvoja prava na obilaženje stana nakon izdavanja ne postoje. Možeš jedino da ga zamoliš da pogledaš da li je sve u redu, pa da ti on dozvoli da pogledaš ako hoćeš.
Zanimljivo da čak i advokati ne znaju šta je državina ali tako je kad je ugovor o zakupu misaona imenica.

ne bih ti ja bio zakupac druže s tim pristupom. stvarno misliš da možeš da ulaziš u nečiju privatnost svaki mesec? to što si izdao, to i naplaćuješ, a za svaku štetu si uzeo depozit, tako da nema ti šta da tražiš više u tom stanu koji si izdao osim i isključivo ako te zakupac ne pozove na kafu svojom odlukom pa da vidiš da l je sve ok.

Što se tiče štete, može da se napravi zapisnik o zatečenom stanju koji će stanar da potpiše pre useljenja, i bilo kakvo odstupanje od tog zapisnika pri iseljenju se može naplatiti iz depozita, a preko toga utužiti.

Ova ideja da se stan može obilaziti je posledica neuređenosti ovog biznisa kod nas, pa stanodavci misle da mogu da se ponašaju prema stanarima kao da idu u zoološki vrt.

Skoro sam pričao sa nekim kolegom koji izdaje stan u Londonu, rekao mi je da naravno ne obilazi nekretninu i da to nije ni praksa kod njih, nego se stanje popiše crno na belo pre useljenja i čist račun, duga ljubav.

Ta priča da su cene u stagnaciji su mi iste kao što sada mediji pričaju da cene padaju zbog legalizacije. Možda za godinu dana ali se to trenutno ne dešava.
Podaci koje inamo crno na belo do decembra 2024. jasno pokazuju da su cene rasle sporije od inflacije i prihoda u periodu 2022-2024. Mozda je bas u ovoj godini opet krenulo drasticno na gore (nemamo podatke pa su sve nagadjanja) ali poricati ovo sto je lako utvrdivo je neozbiljno.

Mora se pisati po instrukcijama gospodine 3% i 6%. Ja nisam našao bilo koji projekat ispod 10-15% godišnje u više gradova od 2022.

Evo ga gospodin zvani 3% i 6%:

I šta ćemo sad? 🙂
Izvini tam što sam te citirao. Trebala mi je trenutna cena.

Ovo je što sam ja pisao.
Ne kapiram čemu potreba da se umanji efekat ekonomske politike Srbije. Toliko pogrešnih koraka je dovelo do velike inflacije koja ne staje. Zašto se sada to umanjuje? Zar nije bio cilj da bude sve slupo. Šta je sada problem?

Već smo to razjasnili. Ne bih da se ponavljam i da pišem isto. Samo se provere ova dva citata i to je to

"Pravo na obilaženje stana posle izdavanja ne postoji".

Kao što sam rekao na nekoj od prethodnih strana, dozvoljeno je sve ono što nije zabranjeno imperativnim normama. Zakupodavac ima pravo da postavlja uslove, zakupac ima pravo da ih ne prihvati ili da ističe svoje. Onog momemta kada se postigne saglasnost volja, nastaje ugovor. Onaj ko ne želi da mu zakupodavac dođe jednom mesečno na 3 minuta da pokupi kiriju i baci pogled na stan, neće iznajmiti kod tog zakupodavca i kraj priče. Znaju advokati šta je državina, nek se ne brine lik što je to komentarisao.. ne kapiram ovo padanje u nesvest zbog dolaska u stan. Ne sviđaju ti se uslovi, produži.

Vrh