Šta je novo?

Cene nekretnina

1300-1600 evra je samo osnovno, hrana, hemija, poneki komad odece, benzin.

Na to dodajes treninge za decu, eventualno neke privatne casove, komunalije i kredit za stan/kucu, vrtic (ako je privatni pa mora da se doplati), eventualno neka kraca ekskurzija itd....
Sa tim dodje na nekih 3000 evra, ali da se paze pare (to ti je prakticno bazicna potrosnja)

E sada sve ostalo preko toga da kupis neki komad namestaja, okrecis stan, ubacis neku klimu, kupis mobilni itd....sve to dodaj na tih 3000 evra osnovne potrosnje.

Mogu da odradim analizu troskova za nekih od zadnjih meseci, pa da detaljno rasclanim potrosnju.
Koliko je diskreciona potrosnja, znaci ono sto pojedes i popijes van kuce, plus izlasci, putovanja, odeca i obuca (za tebe, zenu i decu) Koliko su troskovi sporta i rekreacije (teretana, bazen, spa/masaza) i beauty rutina (pedikir, manikir, frizer, sminka, itd). Sve to stvari mogu dosta da kostaju. Nije pokazatelj koiko kosta yogurt kojikupis u prodavnici i popijes kod kuce.

Neko je gore već rekao, ako želiš da se osiguraš od štete, uzmeš depozit,
Sta da popravis sa depozitom od 1000e, pa cak i 3 depozita u stanu od 400 000e i 35000e namestaja? Ako je sofa 2000e? Kako da popravis parket ako je urnisan neodrzavanjem? Ako pusi u stanu i zamasti i zacadjavi sve povrsine, cime i za koliko vremena ces sve to oprati? Ako je stan izdao u podzakup da ne pricamo, jasno u ugovoru pise da je zabranjen podzakup ili stan na dan. Kako ja da se zastitim od toga ako nestanem na godinu dana i nemam nikakav uvid sta se desava?

Jel si cuo pre par dana stan iznajmljen stan na dan odleteo u vazduh, fin decko iznajmio za sebe i par kila eksploziva. Jel ce i taj slucaj da se resi tuzbom i depozitom? Vi kao da ne znate gde i sa kim zivite.

U luks nekretninama se cesto pojavljuju ljudi upitnog morala.
Na kraju ako se ugovorom dogovore datumi obilaska, znaci ne 2x mesecno kako sto kazu ovde, nego kvartalno, on mora ispostovati ugovor, niko mu nece zavirivati u ormane i vesmasine.

Sta da popravis sa depozitom od 1000e, pa cak i 3 depozita u stanu od 400 000e i 35000e namestaja? Ako je sofa 2000e? Kako da popravis parket ako je urnisan neodrzavanjem? Ako pusi u stanu i zamasti i zacadjavi sve povrsine, cime i za koliko vremena ces sve to oprati? Ako je stan izdao u podzakup da ne pricamo, jasno u ugovoru pise da je zabranjen podzakup ili stan na dan. Kako ja da se zastitim od toga ako nestanem na godinu dana i nemam nikakav uvid sta se desava?

Jel si cuo pre par dana stan iznajmljen stan na dan odleteo u vazduh, fin decko iznajmio za sebe i par kila eksploziva. Jel ce i taj slucaj da se resi tuzbom i depozitom? Vi kao da ne znate gde i sa kim zivite.

Na kraju ako se ugovorom dogovore datumi obilaska, znaci ne 2x mesecno kako sto kazu ovde, nego kvartalno, on mora ispostovati ugovor, niko mu nece zavirivati u ormane i vesmasine.
OK, došao si u obilazak i sofa od 2000e uništena. Kako ćeš to rešiti? Došao si u obilazak, fin dečko, sve po OCD PS-u, sutra explodira. Kako to rešavaš? (uzrok eksplozije se ne zna, vrlo lako može biti kvalitetno održavanje stana proteklih 50god)

Poslednja izmena:

Kad čovek čita šta pišete, i ne čudi što narod rukama i nogama grebe da kupi makar kutiju šibica. Živeti kao podstanar je robija, posebno sa ovakvim paranoičnim stanodavcima.

Prodas stan sa sve namestajem i stavis pare u berzu ako si toliko bojazljiv da ce neko da ti unisti stan?
Ispada da svaki drugi zakupac demolira stanove po ovim nekim pricama.

Ako izdas nekom caciju stan dzabe i da mu dolazis svakih 7 dana, on ako hoce unistice ti stan, a sa druge strane mozda bi neki pristojan mladi par ga odrzavao kao svoj ali za 100 eur manje.

Moje pitanje je, ako ja od tebe izdajem stan i izgubim posao, koliko dugo bi me cekao za kiriju?

OK, došao si u obilazak i sofa od 2000e uništena. Kako ćeš to rešiti?
Ako si uzeo depozit od 1000e onda je problem ... Tu se uzima depozit najmanje 5K

Došao si u obilazak, fin dečko, sve po OCD PS-u, sutra explodira. Kako to rešavaš? (uzrok eksplozije se ne zna, vrlo lako može biti kvalitetno održavanje stana proteklih 50god)
Zna se uzrok eksplozije, decko je vucarao sa sobom pola kila pentrita (PETN)

@Defke
A koliko smatraš da je kvadrat bio negde krajem 2020 / početkom 2021, novogradnja (ili starogradnja, ali da nije prvi/poslednji sprat i dobrom stanju)?
A koliko smatraš da je danas?

Ili još bolje, evo dva podatka, početak 2021:
- Novi Dorćol, stan plaćen ~2800 Eur/m2 (nešto sitno ispod)
- Centralni deo NBG stan plaćen 2680 Eur/m2

Pošto na temi ima ljudi koji traže stanove, hajde da vidimo gde ima novogradnja, neka bude do 3000 Eur/m2 (što je više od tih 6% koliko kažeš):
- Bilo gde na Starom Gradu
- Novi Beograd, između Save, Dunava i pravca Tošinog Bunara (negde do bloka 70, što uključuje mnogo lošije lokacije one gore, ali ajde)
Obe one zgrade imaju portire i viši su nivo, ali neka bude da to nije uslov, samo da je sve čisto i legalno.

Kad čovek čita šta pišete, i ne čudi što narod rukama i nogama grebe da kupi makar kutiju šibica. Živeti kao podstanar je robija, posebno sa ovakvim paranoičnim stanodavcima.
Paaranoicnim stanodavcima. Samo na ovoj temi smo par puta culi izjavu, ja mogu da ti razlupam i unistim stan, i sta ces da uradis? Kako ces dokazati? Tuzbe traju godinama. Takve izjave nisu problem, samo sam ja problem....

Prodas stan sa sve namestajem i stavis pare u berzu ako si toliko bojazljiv da ce neko da ti unisti stan?
Ispada da svaki drugi zakupac demolira stanove po ovim nekim pricama.

Ako izdas nekom caciju stan dzabe i da mu dolazis svakih 7 dana, on ako hoce unistice ti stan, a sa druge strane mozda bi neki pristojan mladi par ga odrzavao kao svoj ali za 100 eur manje.

Moje pitanje je, ako ja od tebe izdajem stan i izgubim posao, koliko dugo bi me cekao za kiriju?
Sve pise u ugovoru. Za manji jeftiniji stan bih sacekao mesec dana. Zavisi i kad se desi taj slucaj, nije isto ako si do tada bio 2 meseca ili 2 godine i ako si bio korektan, sacekao bi i duze.
Za skuplji stan ne znam sta imam da cekam, sto iznajmljujes luks stan ako ti zivot zavisi od plate i nemas nikakve rezerve za takav zivot.

Kontra pitanje je da li bi pristao da ti podignem kiriju 40% u sred zakupa, iako ugovor kaze da ne mogu? Onako iz saosecajnosti prema meni? Ili ako je inflacija u medjuvremenu tolika da je novac izgubio 40% vrednosti?
Pa ja mislim da bi se pozvao na ugovor.

Poslednja izmena:
@Defke
A koliko smatraš da je kvadrat bio negde krajem 2020 / početkom 2021, novogradnja (ili starogradnja, ali da nije prvi/poslednji sprat i dobrom stanju)?
A koliko smatraš da je danas?

Ili još bolje, evo dva podatka, početak 2021:
- Novi Dorćol, stan plaćen ~2800 Eur/m2 (nešto sitno ispod)
- Centralni deo NBG stan plaćen 2680 Eur/m2

Pošto na temi ima ljudi koji traže stanove, hajde da vidimo gde ima novogradnja, neka bude do 3000 Eur/m2 (što je više od tih 6% koliko kažeš):
- Bilo gde na Starom Gradu
- Novi Beograd, između Save, Dunava i pravca Tošinog Bunara (negde do bloka 70, što uključuje mnogo lošije lokacije one gore, ali ajde)
Obe one zgrade imaju portire i viši su nivo, ali neka bude da to nije uslov, samo da je sve čisto i legalno.
https://www.cenenekretnina.rs/ Slobodno pogledaj koliko je bilo, koliko je sada. 3% i 6% je skok decembar 2022 - 2023 i 2023 - 2024.

Ne znam kako si iz toga izvukao 6% od pocetka 2021., to nije ukupno povecanje cak ni za kraj 2022 - kraj 2024 period.

Gro povecanja u Beogradu je bilo bas u tom pocetak 2021. - kraj 2022. posle toga dosta sporije.

Prosecna cena je od kraja 2019. do kraja 2024 porasla nekih 55%. To je otprilike u skladu sa inflacijom (iako su u tom periodu zapravo stanovi brze rasli kad je inflacija bila niza) solidno nize od rasta prihoda u istom periodu.

OK, došao si u obilazak i sofa od 2000e uništena. Kako ces to resiti
Pa raskid ugovora i sve posledice toga. On neka tuzi, ja dokumentovano imam i imam sta pise u ugovoru.
Jel sad ide deo kad mi ti kazes kako ne mogu to da uradim i kako ti mozes da ostanes i radis sta hoces? Jel to kazes kao osoba koja navodi kako je podstsnar taj koji je ugrozen od strane zlih stanodavaca.

https://www.cenenekretnina.rs/ Slobodno pogledaj koliko je bilo, koliko je sada. 3% i 6% je skok decembar 2022 - 2023 i 2023 - 2024.

Ne znam kako si iz toga izvukao 6% od pocetka 2021., to nije ukupno povecanje cak ni za kraj 2022 - kraj 2024 period.

Gro povecanja u Beogradu je bilo bas u tom pocetak 2021. - kraj 2022. posle toga dosta sporije.

Prosecna cena je od kraja 2019. do kraja 2024 porasla nekih 55%. To je otprilike u skladu sa inflacijom (iako su u tom periodu zapravo stanovi brze rasli kad je inflacija bila niza) solidno nize od rasta prihoda u istom periodu.
OK, to već ima smisla (bar meni, rekao bih da neslagenje nije na strani cena, mada mislim da taj prosek krije neke stvari, ali ne previše značajne).

Ako si uzeo depozit od 1000e onda je problem ... Tu se uzima depozit najmanje 5K

Zna se uzrok eksplozije, decko je vucarao sa sobom pola kila pentrita (PETN)
Nije vucarao sa sobom nego mu je neko doneo koliko sad čitam jer je panirana nečija likvidacija. Niko ne ide okolo i nosi sa sobom eksploziv u nadi da će dignuti u vazduh neki stan na dan. Za depozit smo pričali već.

Pa raskid ugovora i sve posledice toga. On neka tuzi, ja dokumentovano imam i imam sta pise u ugovoru.
Jel sad ide deo kad mi ti kazes kako ne mogu to da uradim i kako ti mozes da ostanes i radis sta hoces? Jel to kazes kao osoba koja navodi kako je podstsnar taj koji je ugrozen od strane zlih stanodavaca.
Možeš nego ok raskineš ugovor i šta posle? Uzeo si depozit 1000e, a on tebi štetu od 3000e npr. Ti si raskinuo ugovor i opet si u minusu. Kako ćeš naplatiti obilaskom, a nećeš neobilaskom?

Nemam ja problem sa raskidom ugovora ako se ne ponašam prema stanu kao dobri domaćin ili ako ne poštujem stavke ugovora. Ja sam i na strani zakupca i zakupodavca. Štaviše poštujem zakupodavce koji su korektni i koji znaju šta znači ulaganje u prostor i odnos dobrog domaćina pa se sa nekim lako dogovorim da mu sredim lokal tipa okrečim, ubacim klimu, zamenim dotrajale utičnice i prekidače, izlog, vrata ako je potrebno... i to platimo pošteno po pola jer njemu ostaje dok ima nekih koji ni sijalicu ne menjaju pod izgovorom "sve to spada u troškove tekućeg održavanja koje zakupac snosi ako želi", a ono lokal se raspada, instalacije ubi bože, takvima i sijalicu iznesem kad izlazim.

Decu ću da drilujem podstanarskim životom kada za to dođe vreme. Najlakši način da shvate da ne smeju da zavise od raznoraznih majmuna i da moraju da budu gospodari svoje sudbine.
I poljoprivreda od malih nogu isto dobro radi posao za motivaciju
Kao sto sam tad kopao zemlju isto tako sad kopam i rukama i nogama da se vise ne vracam na to od ranije

Možeš nego ok raskineš ugovor i šta posle? Uzeo si depozit 1000e, a on tebi štetu od 3000e npr. Ti si raskinuo ugovor i opet si u minusu. Kako ćeš naplatiti obilaskom, a nećeš neobilaskom?
Pa upravo si odgovorio ko zapravo moze da bude u problemu i zasto ima veci interes da se obezbedi i zastiti. Tako je, ja uvek mogu uci u minus i problem ako sam korektan. Mozes da ga tuzis i cekas i sta ces sa tim? Samo sekiracija.Ili da pustis i to je to. Tlacio si podstanara. Ako nista drugo barem si sprecio da za 12 meseci bude unisten i sto, i krevet i ne znam sta jos, ako je za 3 meseca unistio sofu to vetovatno ne bi ostalo na tome. Onda bi bio u minusu npr 10 000e

Da je stan star vec 20 godina, ne bi uopste mario kako ce ga koristiti, svakako je blizu renoviranje.

Ja kazem, ja ne izdajem stan, pricam o tome da cu ga mozda nekad izdati. Uvek sam za ljudski odnos i ja sigurno nisam taj koji ce nekome da zagorcava zivot iz pakosti.
Ne znam sto ovde svi pokusavaju da me sada predstave kao nekog ss vojnika. Da ulazicu i traziti jevreje po ormanima.
U tom stanu trenutno boravi moja poznanica, placa samo racune, stan je skoro prazan, ali sve je uredno. Tako da ne znam da li bi se neko od vas odlucio na tako nesto, ili bi pohitali da i prazan stan izdate za 1000e. Ali neka budem ja taj ss olos...
Sad mi napisi po kom osnovu boravi i da li je prijavljena, cisto da bude po zakonu i ljudsi...posto svi to ovde zelimo

Nije vucarao sa sobom nego mu je neko doneo koliko sad čitam jer je panirana nečija likvidacija. Niko ne ide okolo i nosi sa sobom eksploziv u nadi da će dignuti u vazduh neki stan na dan. Za depozit smo pričali već.
Figurativno vucarao, ne ocekujem da neko seta gradom sa vrecicom PETN u dzepu (doduse to je popularno u "onom" delu sveta).

Sve pise u ugovoru. Za manji jeftiniji stan bih sacekao mesec dana. Zavisi i kad se desi taj slucaj, nije isto ako si do tada bio 2 meseca ili 2 godine i ako si bio korektan, sacekao bi i duze.
Za skuplji stan ne znam sta imam da cekam, sto iznajmljujes luks stan ako ti zivot zavisi od plate i nemas nikakve rezerve za takav zivot.

Kontra pitanje je da li bi pristao da ti podignem kiriju 40% u sred zakupa, iako ugovor kaze da ne mogu? Onako iz saosecajnosti prema meni? Ili ako je inflacija u medjuvremenu tolika da je novac izgubio 40% vrednosti?
Pa ja mislim da bi se pozvao na ugovor.
30 dana je generalno premalo vremena da nadjes novi posao. Ako izgubis posao 20og u mesecu a stanarina ti je 1og ti i da se zaposlis 15og tek ces 15og sledeceg meseca dobiti platu. Eto, 45 dana u startu i to za ne toliko neverovatan scenario. Ako je neko trazio i nasao posao posle 30 dana, u teoriji mozes doci do toga da on nema odakle da ti plati kiriju i 60-70 dana jer ako tebi da za kiriju nece imati za hranu.

I onda sto svi hoce nekretninu svoju, jer kredit mozes da trazis moratorijum mislim i do 6 meseci a postoje i osiguranja od gubitka posla, ali toga nema kod nasih stanodavaca niti ce ikada imati kada svi hoce na mufte i na crno / kes da izdaju.

Meni su digli stanarinu sa 350 eur na 500 EUR u razmaku od 2 godine i onda hteli jos da dignu na 600 jer "prijateljica izdaje rusima za toliko, to je cena za ovu lokaciju".
Ugovor ti skoro niko od nasih stanodavaca ne obnavlja nakon prvog perioda kada vide da si normalan covek i da mogu lako sa tobom, sve je "nema potrebe, dogovoricemo se sve".

Isto sta ja imam da ti placam fotelju koja je pukla kada sam seo na nju a "kosta 2000 eur"? Pukla je normalnim koriscenjem, sta mene zanima koliko si je ti platio, zovi majstora pa nek popravi, kiriju si odvrnuo na maks da pokrijes i sanaciju tog skupog namestaja zar ne? Luks kosta i za iznajmljivanje i za odrzavanje.

Evo u ovom stanu sam rekao stanodavcu da je kauc u dnevnoj dotrajao od SEDENJA, znaci ne divljanja i skakanja po njemu vec jbg propalo punjenje iznutra, jel treba ja da mu kupim novi kauc zato?
Nije sigurno dotrajao zbog mene sto sam sedeo 2 godine vec i zbog prethodnih stanara.

Covek je rekao OK, ako mozes zovi nekoga da sredi i samo mi posalji racun da ti platim, a u stan je usao fazon 3-4 puta kada su bile neke popravke sitnije da vidi sta su majstori odradili da nije nesto fus odradjeno i da sam zameni sifon u kupatilu i prekidace.
I evo 2 godine sam vec tu, on je imao trosak recimo 200 EUR oko par sitnica i majstora a prihodovao oko 12,000 EUR na sta sumnjam da je platio ista poreza.

To ti je realna slika 99% stanodavaca i njihovih troskova.

Sta da popravis sa depozitom od 1000e, pa cak i 3 depozita u stanu od 400 000e i 35000e namestaja? Ako je sofa 2000e? Kako da popravis parket ako je urnisan neodrzavanjem? Ako pusi u stanu i zamasti i zacadjavi sve povrsine, cime i za koliko vremena ces sve to oprati?
Nikako. Ali ako si uzeo 1000e depozit za takav stan, onda je krivica isključivo na tebi.

Vrh