Šta je novo?

Cene nekretnina

Novac ima i vremensku komponentu, mislim slazem se stednja i neraspisanje sve to stoji, ali sta mi vrede pare u 70-toj godini kada imam jos 10 godina zivota (u Srbiji u proseku jos 2-3 godine) - kada imam 2-3 hronicna oboljenja. Hocu da obezbedim deci lepo detinjstvo, da vidim sto sta od ovog zivota dok jos imam snage i volje - mentalne i fizicke. U 70-80 cu verovatno da razmisljam vise o prostati nego o putovanju oko sveta.
O tome i ja pričam. U teoriji može ovo što Joe kaže, u praksi je ipak malo drugačije.
U principu, taj nivo alavosti će nas skupo koštati.
Meni su funny ovi oglasi stanova od 1+ miliona. Kuća od 2+ miliona.

U Beogradu je prevoz "besplatan", ali gde te dve kategorije mogu da se porede - u Bg-u javni prevoz ne funkcionise, u Amsterdamu je besprekoran.
Kada uzmes u obzir sve te aspekte, razlika u kvalitetu u korist Amsterdama, dodje da su troskovi isti.
Konkretno ja sam bio odusevljen jogurtom u Malmeu, jogurt je bio organski i gust kao krem, a kostao je kao nasa raspala kravica.
Da postoji takav kvalitet jogurta u Srbiji bio bi barem duplo skuplji nego raspala Kravica.

Kvalitet benzina u Srbiji je isto upitan, postoje indicije da se dodaje voda u benzin, da se krade na litrazi na pumpama itd....

1759695991293.png

Projekti su Nemanjin grad na Voždovcu i Zvezdano brdo na Zelenom brdu.
Cena je nešto jača za Zeleno brdo ali me zanima poređenje nezavisno od cene, kvaliteta projekta..
Pošto nisam objektivan za lokaciju, ja bi uporedio i mikrolokaciju stanova koji su ti u užem izboru.
U Nemanjinom gradu je dosta stanova prodato i mislim da neki veći izbor imaš tek od 74m2.
Preko puta se u nekoj budućnosti isto planira gradnja...iza NG je planiran magistralni prsten koji će spojiti Trošarinu i Braće Jerković.

Vec je haos a mogu misliti na sta ce to da lici kada usele Nemanjin grad. Pri tome mnogo je losa infrastruktura ako se imaju sitna deca, manjak vrtica, parkova, skola, prodavnica ... Opet je tu grad/drzava zakazala
Izgleda da je najveći problem saobraćaj u svim delovima grada, verujem da je slična priča i za Zeleno brdo ..
Isto tako i za Vidikovac na svim temama trenutno aktivnih projekata u izgradnji se govori o saobraćajnom haosu ..

U suštini gledam novogradnje koje su u gradu ali priuštivije običnom svetu.. Voždovac, Zvezdara oko okretnice kod Ustaničke na Bulevaru (Učiteljsko naselje, Zeleno brdo) i Vidikovac deo gde ima najviše novogradnje kod Mc Donaldsa Rakovica..

Ne znam koja je još lokacija u tom rangu oko 3k sa PDVom a da nudi sličan kvalitet života.

U Beogradu je prevoz "besplatan", ali gde te dve kategorije mogu da se porede - u Bg-u javni prevoz ne funkcionise, u Amsterdamu je besprekoran.
Kada uzmes u obzir sve te aspekte, razlika u kvalitetu u korist Amsterdama, dodje da su troskovi isti.
Konkretno ja sam bio odusevljen jogurtom u Malmeu, jogurt je bio organski i gust kao krem, a kostao je kao nasa raspala kravica.
Da postoji takav kvalitet jogurta u Srbiji bio bi barem duplo skuplji nego raspala Kravica.

Kvalitet benzina u Srbiji je isto upitan, postoje indicije da se dodaje voda u benzin, da se krade na litrazi na pumpama itd....

Pogledajte prilog 254056
Znam, ali ne kako je yogurt relevantan kao pokazatelj bilo čega? Nisam bio u Malmeu, ali 50 km odatle u Copenhagenu kafa I kroasan 15 eura. Ne moze niko da me ubedi da je započeti dan uz kafu I pecivo neki ultra luksuz, poenta je da necu da muckam imatant kafu kod kuce u termosu I da grejem bajati kroasan iz Lidla u mikrotalasnoj. Valja malo i živeti, ali tamo je sve što pojedeš i popiješ van kuće skupo, bukvalno 2-3x više nego u BG.

Ja ne znam nijednog stanodavca koji nije imao problem sa stanarima. Ne mislim tu samo na horor priče, uništenje stana, već stalno neko izvoljevanje i pametovanje od strane stanara. Slažem se i sa prethodnim komentarima. Ako hoćemo prava koja zakupci imaju u zapadnim zemljama, moraju postojati i obaveze kao tamo. Zamislite izraz lica našeg prosečnog zakupca kada bi mu tražio listing zarade ili preporuke od bivšeg stanodavca..
Zamislite izraz lica našeg prosečnog stanodavca kada bi mu tražio da plati porez, okreči stan ili potpiše ugovor i prijavi stanara na adresu. A tek horor priče o stalnom povećavanju kirije i izbacivanja na ulicu jer je neko ponudio 20e više.
To je do tebe, ako neces da obilazis soju imovinu, nije obavezno. Ako je uneto u ugovor i potpisano, ne vidim problem. Da li su ti to nove i skupe nekretnine sa novim stvarima, ili prosecni poluotrcani stanovi? Jer ti ili imas toliko novca da ti nije ni bitno kako ti imovina biva koriscena, ili su krs nekretnine koje su svakako vec polu urnisane. Mislim ni ja se ne bih potresao oko toga. Ne zaboravi da ti podstanaru dajes pravo da koristi nekretninu po uslovima koje propises, ne dajes mu pravo svojine.
Onda nemoj da izdaješ. Nkad ne bih pristao da mi stanodavac dolazi pa makar i u dogovoreno vreme, dok plaćam zakup moje je. E sad ko pristane na takve uslove neka mu...
Tacno sam bio u pravu. 5k u Bg-u je oko 7.5k u Amsterdamu, a i to je prenategnuto. Kakvih crnih 15-20k, omasio si dva tri puta meru.

Pogledajte prilog 254051
Džo voli da hvali naš tigar sistem ali nikako da dodje ovde da živi sa 1000e platom jer 1000e je kao 5000e u NL.

Znam, ali ne kako je yogurt relevantan kao pokazatelj bilo čega? Nisam bio u Malmeu, ali 50 km odatle u Copenhagenu kafa I kroasan 15 eura. Ne moze niko da me ubedi da je započeti dan uz kafu I pecivo neki ultra luksuz, poenta je da necu da muckam imatant kafu kod kuce u termosu I da grejem bajati kroasan iz Lidla u mikrotalasnoj. Valja malo i živeti, ali tamo je sve što pojedeš i popiješ van kuće skupo, bukvalno 2-3x više nego u BG.
Kada si u Rimu, ponasaj se kao Rimljanin. Ne moras da ispijas kafe po 2 sata u Danskoj kao na Dorcolu. Ponasas se kao sto se Danci ponasaju.
A meni zivot nije kafa i kroasan u kaficu, zivot je skockan zivot celokupno, od kvaliteta jogurta, preko prevoza, do posla i privrede...

Onda nemoj da izdaješ. Nkad ne bih pristao da mi stanodavac dolazi pa makar i u dogovoreno vreme, dok plaćam zakup moje je. E sad ko pristane na takve uslove neka mu...
Zasto da ne izdajem, moja je imovina i mogu sa tim da radim sta hocu.
Pa nije tvoje iako placas, u tome je stvar. Stan je moj, a ti boravis u njemu pod mojim uslovima. Niko te ne tera. Dok si u mom, moji su uslovi. Kad budes u svom onda radis kako hoces.
Mislim to je ujedno i test licnosti, uvek treba izbeci podstanara koji u startu pametuje. Takav ti ne treba. Ugovor je na stolu, potpises ili trazis dalje.

Nasi podstanari izgleda nece nikakve uslove, samo prava, posle se cudi kad ti kirija skoci sa 400 na 700.

Poslednja izmena:
Zamislite izraz lica našeg prosečnog stanodavca kada bi mu tražio da plati porez, okreči stan ili potpiše ugovor i prijavi stanara na adresu. A tek horor priče o stalnom povećavanju kirije i izbacivanja na ulicu jer je neko ponudio 20e više.
I onda kad nadjes takvog stanodavca kazes mu izvini ali tvoj uslov da jednom u 3-4 meseca pogledas stan nije fer za mene hahahaha, ja nisam mislio da postoje i uslovi za podstanare.

To prakticno znaci da bi ti pre pristao da te neko sutra izbaci jer je neko ponudio 20e vise, nego da sa urednim overenim ugovorom pustis nekog po dogovoru da obidje stan ili na kraju krajeva i da vidi tebe. To se zove princip i karakter.

Hoce nasi podstanari sve po ugovoru i propisu, ali da nema obaveza za njih u tom ugovoru, onda shvate da je ipak bolje na crno.

Poslednja izmena:
To prakticno znaci da bi ti pre pristao da te neko sutra izbaci jer je neko ponudio 20e vise, nego da sa urednim overenim ugovorom pustis nekog po dogovoru da obidje stan ili na kraju krajeva i da vidi tebe. To se zove princip i karakter.
Šta ima da obilaziš? Izdao si stan, to više nije tvoj stan. Ti nemaš prava da gledaš ništa unutra dok taj zakupac ne izađe iz stana. Koji je vama q?

Zasto da ne izdajem, moja je imovina i mogu sa tim da radim sta hocu.
Pa nije tvoje iako placas, u tome je stvar. Stan je moj, a ti boravis u njemu pod mojim uslovima. Niko te ne tera. Dok si u mom, moji su uslovi. Kad budes u svom onda radis kako hoces.
Mislim to je ujedno i test licnosti, uvek treba izbeci podstanara koji u startu pametuje. Takav ti ne treba. Ugovor je na stolu, potpises ili trazis dalje.

Nasi podstanari izgleda nece nikakve uslove, samo prava, posle se cudi kad ti kirija skoci sa 400 na 700.
Moje je dok plaćam, moja državina iako je pravno tvoje. Stavi ti u ugovor šta hoćeš i nadaj se zakupcu. Zato svi gledaju da se domognu stana, da nemaju posla sa našim poštenim srpskim stanodavcima.
Tako je, ujedno treba izbegavati i stanodavca koji pametuje, takav ti ne treba, taj bi rodjenu majku prodao za 20e. Naši stanodavci izgleda ne vole nikakve obaveze i da sve pada na teret zakupca, posle se čude što im neko namerno uništio stan.
I onda kad nadjes takvog stanodavca kazes mu izvini ali tvoj uslov da jednom u 3-4 meseca pogledas stan nije fer za mene hahahaha, ja nisam mislio da postoje i uslovi za podstanare.

Hoce nasi podstanari sve po ugovoru i propisu, ali da nema obaveza za njih u tom ugovoru, onda shvate da je ipak bolje na crno.
Ne, tako razmišlja prosečan srpski stanodavac koji se razume u nešto k'o baba u daljinski hahahah. Obaveze moraju da postoje sa obe strane, niti bih pristao da me neko "obilazi" (što je u nekim državama zabranjeno) niti bih izbacio nekoga zbog 20e više (ono što radi 99% zakupodavca). Pre bih dao krvnu sliku i 6 kirija unapred nego dozvolio da mi stanodavac dolazi par puta mesečno da ispunjava svoje fetiše.

To praktično znači da bi ti pre izbacio normalnog stanara jer nije pristao da mu gledaš prljave gaće jednom, dva puta mesečno i prihvatio nekog ko bi ti razbio stan. To se zove srpski stanodavac.

Hoce naši stanodavci sve po ugovoru i propisu ali da nema obaveza za njih, onda shvate da je ipak bolje na crno.

Vrh