Ja bas imam obrnut osecaj, da ta srednja klasa (neka srpska definicija iste) kod nas raste. Broj profesija koje su u stanju da upadnu u nju je veci i to vise nisu samo outsourceri za Zapad. E sad, outsourcerima je mozda nesto gore jer bas zbog stagnacije preko oni vise nisu 5-10x proseka vec 'samo' 3-7x. Opet, oni su i dalje zive sasvim ok, samo jbg, psiholoski je tesko navici se da ne mozes se vise bas razbacujes.Наводно, статистички завод, али и World Inequality Database (WID.world) и OECD Wealth Distribution Data за расподелу капитала. Ја сам први веома скептичан према базама и квалитетом података, поготово кад су у питању неке политички осетљиве теме (методологија рачунања инфлације нпр) али ето, реци ти сам. Имаш законе који се доносе, на неки начин си у привреди, на тржишту, видиш шта се дешава у окружењу.
Опет кажем, немам неки вредносни суд, не можеш пустити људе да изумру, али је закључак јасан одакле се узима, бар мени. Као и то да није све у реду и да је резултат монетарне дисторзије.
Sa druge strane, u Zapadnoj Evropi si imao gotovo uniforman pad standarda, pogotovo kod srednje klase. Ne vidim kako bi danas neko bio motivisaniji za emigraciju nego pre recimo 10 godina.