Šta je novo?

Cene nekretnina

Nemoj to sine, upisi visu elektrotehnicku smer informatika, pa posle 4. godinu na RAF-u... Jurices zenske na drugim mestima, ne mora na faksu.

Al ozbiljno, mislim da ovde precenjujete ucesce srednje klase na trzistu (ljudi sa faksom i normalnim poslom).
Je l to moze? od strukovnih do akademskih studija?
Koliko rade matematiku na visoj? Pitanje za sve, koliko vam se cini da znanje matematike (rezonovanje itd) biti presudno u ITu u buducnosti? Mislim i na nivo matematike koji se uci na tehnickim fakultetima - ETF, Masinski pa ajde i FON.

Iz generacije u generaciju ista prica, sad ce roboti da nas zamene, a keramičari i elektricari nikad skuplji, javni sektori svuda nikad brojniji, administracija je bila brza pre prvog kompjutera, mada mozda sad sa AI sve bude drugacije
AI ce sve da nas zameni, ali ćacije iz javnog sektora nece :)
Treba da postoji i nešto drugo sem ekonomskog motiva.
Poenta je da je kod nas sve raspada, i ekonomski motiv je mozda i jedini koji neke ljude drzi u Srbiji. U fazonu: "Imam dobru platu. Jeste lose zdravstvo, skolstvo, putevi, vazduh,..., ali barem su mi neke stvari u Srbiji jeftinije nego u inostranstvu". Sad sa ovom inflacijom skoro nista vise nije jeftinije u Srbiji, i onda taj ekonomski motiv kao poslednji prestaje da postoji. Ne znam na koji drugi motiv mislis? Na patriotizam time sto ostanes u Srbiji i punis budzet koji bratija isprazni i kupuje stanove u Bugarskoj, vile u Trstu, kamione u Americi ili nesto peto?
Ja mislim da je to baš problem koji se potencira. Nije samo kod nas slučaj da možeš kupiti sve manje za novac. Da gledaju najbolje moguće uslove za život njega ne bi boleo rast minimalca već bi gledao da poboljša sistem ili eventualno ode u inostranstvo zbog uredjenijeg sistema, a ne jer nije više 7x bogatiji od profesora matematike
Da li mozemo da povecamo minimalac, a da to ne utice na inflaciju? Kako rast minimalca utice na nasu konkurentnost? Zasto strani investitori odlaze iz Srbije ili zaposljavaju Marokance jer im srpski minimalac postaje preveliki? Da li postoji neki problem u nasoj ekonomiji/privredi kad ne mozes da poboljsas standard ljudi bez inflacije i bez ugrozavanja radnih mesta?
Ja to ne smatram, licno tezim vecoj jednakosti i mislim da bi svi bili srecniji i nikako nisam od onih koji žele da komsiji crkne krava. Stava sam da sto vise imaju ljudi oko mene to cu i ja imati vise i bicemo valjda bolji kao drustvo. Smatram da ljudi sa minimalcem treba da imaju normalan i sadržajan zivot i smatram da treba biti mnogo veci i nemam nista protiv da ja to osetim negativno na svom standardu. Mi nažalost idemo putem najsurovijeg kapitalizma, ko je proputovao Juznu Ameriku zna o cemu pricam. Ono sto licno radim je da gledam kako da se prilagodim vremenu i mestu gde živim. I da, sve ce teze biti doci do imovine i poenta ovoga gde globalno svi idemo je da nemas, a ne da imas.
Ok, ajde da budemo jednaki, da ja sedim u nekoj kancelariji u javnom sektoru, ispijam kafe i izlazim ranije na posao i imam 30 dana godisnjeg odmora, a ti radi u rudniku 12 sata dnevno 6 dana u nedelji, ili radi kao lekar koji radi operacije na otvorenom srcu, i da svi imamo jednake plate? Slazem se da jednakost treba da postoji, ali u smislu manje razlike u bogatstvu izmedju kapitalista i radnika, a ne u smislu da svi imaju iste plate. Kad bi politicari manje krali, imali bismo kvalitetnije zdravstvo, skolstvo, ne bi morao da placas privatne lekare, privatne profesore, da je manje korupcije bile bi priustivije cene nekertnina, i svi bi bolje ziveli. Sa minimalcem bi ti mogao da zivis pristojno, a onaj ko ima 5 puta vecu platu od tebe bi mogao da vozi besna kola i ide na luksuzna letovalista. I ja ne vidim problem u tome. Poenta je da svi budemo priblizno jednako bogati, a ne jednako siromasni.

Veliki problem ove teme (i generalno internet analiza uopste) je upravo to sto se vecina teza zasniva na intuciji. Sa druge strane kada se stvari pokusaju dovesti u domen proverljivog navodjenjem podataka, to se ismejava (cuveno 'ko to bre prima prosecnu platu' i 'realna inflacija je 15%') Odakle je GPT izvadio podatke za procenu dole?
Poput onoga ko kupuje stanove, samo kriminalci, a onda se useli novogradnja i gomila mladih normalnih ljudi...

Haha, malopre pisem o Rumuniji kao IT gigantu, i upravo mi stize mail preko Linkedina, kontaktiraju me za neku poziciju u Bukurestu ;)

Није ти јасно зашто фондови и власници деоница који имају власничку структуру у неком Amazonu или Wallmartu, где раде милиони људи, имају политичку моћ?

Не ради се ту о платама уопште, то покушавам да објасним, капитал крупан. Тај који је кренуо од нуле сигурно ни тамо, а ни овде не улази у 1% са 4 пута већом платом од просека.

Мислим да то буквално, али буквално никоме није мотив. Више наговештај да нешто није у реду и да се наравно узима од онога ко нешто и има, али се горе не дира!
Vlasnici kapitala i fondova, koliko je to u %?
Vlasnici kapitala. Oni što kao nemaju pare (ne primaju platu) već upravljaju fondovima.
Kao što sam i napisao gore.

Iz generacije u generaciju ista prica, sad ce roboti da nas zamene, a keramičari i elektricari nikad skuplji, javni sektori svuda nikad brojniji, administracija je bila brza pre prvog kompjutera, mada mozda sad sa AI sve bude drugacije

Već sad je efikasnost na nivou da javni sektor može biti redukovan za pola. U većini zemalja se to ne radi zbog kupovine socijalnog mira. U praksi, produktivni deo stanovništva finansira neproduktivni da ne bi izbili neredi na ulicama, i da bi političari mogli da manipulišu biračkim telom.

U sektorima belih okovratnika već je počela implementacija AI i sigurno će u narednoj deceniji određen broj zanimanja biti znatno redukovan. Već slušam priče o otpuštanju zaposlenih zbog AI, a živimo u Srbiji koja obično kaska u implementaciji novih tehnologija.

Naravno da neće zanimanja nestati, ali priučeni front end programeri i slično hoće. Ostaće najveći eksperti koji će upravljati AI sistemima i raditi kontrolu kvaliteta.

Veliki problem ove teme (i generalno internet analiza uopste) je upravo to sto se vecina teza zasniva na intuciji. Sa druge strane kada se stvari pokusaju dovesti u domen proverljivog navodjenjem podataka, to se ismejava (cuveno 'ko to bre prima prosecnu platu' i 'realna inflacija je 15%') Odakle je GPT izvadio podatke za procenu dole?

Наводно, статистички завод, али и World Inequality Database (WID.world) и OECD Wealth Distribution Data за расподелу капитала. Ја сам први веома скептичан према базама и квалитетом података, поготово кад су у питању неке политички осетљиве теме (методологија рачунања инфлације нпр) али ето, реци ти сам. Имаш законе који се доносе, на неки начин си у привреди, на тржишту, видиш шта се дешава у окружењу.

Опет кажем, немам неки вредносни суд, не можеш пустити људе да изумру, али је закључак јасан одакле се узима, бар мени. Као и то да није све у реду и да је резултат монетарне дисторзије.

Vlasnici kapitala i fondova, koliko je to u %?

Kao što sam i napisao gore.
Top 1% po kapitalu u nemačkoj je iznad 3,5 miliona evra. Ti i tamo imaš manja mesta gde na ovaj ili onaj način možeš da utičeš na političare na lokalu. Znači preko 5 miliona imaš već neki uticaj.
Ako pričamo o striktno o fondovima to je svakako manji broj od 1% u odnosu na populaciju. Verovatno 0,05% ili manje.

AI ce sve da nas zameni, ali ćacije iz javnog sektora nece :)

Poenta je da je kod nas sve raspada, i ekonomski motiv je mozda i jedini koji neke ljude drzi u Srbiji. U fazonu: "Imam dobru platu. Jeste lose zdravstvo, skolstvo, putevi, vazduh,..., ali barem su mi neke stvari u Srbiji jeftinije nego u inostranstvu". Sad sa ovom inflacijom skoro nista vise nije jeftinije u Srbiji, i onda taj ekonomski motiv kao poslednji prestaje da postoji. Ne znam na koji drugi motiv mislis? Na patriotizam time sto ostanes u Srbiji i punis budzet koji bratija isprazni i kupuje stanove u Bugarskoj, vile u Trstu, kamione u Americi ili nesto peto?

Da li mozemo da povecamo minimalac, a da to ne utice na inflaciju? Kako rast minimalca utice na nasu konkurentnost? Zasto strani investitori odlaze iz Srbije ili zaposljavaju Marokance jer im srpski minimalac postaje preveliki? Da li postoji neki problem u nasoj ekonomiji/privredi kad ne mozes da poboljsas standard ljudi bez inflacije i bez ugrozavanja radnih mesta?

Ok, ajde da budemo jednaki, da ja sedim u nekoj kancelariji u javnom sektoru, ispijam kafe i izlazim ranije na posao i imam 30 dana godisnjeg odmora, a ti radi u rudniku 12 sata dnevno 6 dana u nedelji, ili radi kao lekar koji radi operacije na otvorenom srcu, i da svi imamo jednake plate? Slazem se da jednakost treba da postoji, ali u smislu manje razlike u bogatstvu izmedju kapitalista i radnika, a ne u smislu da svi imaju iste plate. Kad bi politicari manje krali, imali bismo kvalitetnije zdravstvo, skolstvo, ne bi morao da placas privatne lekare, privatne profesore, da je manje korupcije bile bi priustivije cene nekertnina, i svi bi bolje ziveli. Sa minimalcem bi ti mogao da zivis pristojno, a onaj ko ima 5 puta vecu platu od tebe bi mogao da vozi besna kola i ide na luksuzna letovalista. I ja ne vidim problem u tome. Poenta je da svi budemo priblizno jednako bogati, a ne jednako siromasni.
Tvoja postavka da su svi u javnom sektoru Ćaci u realnosti nema nikakvog smisla. Populizam identičan kao i ovaj sa druge strane. Ali to je vec tvoj lični stav.
Ako zelis da radis u javnom sektoru slobodno konkurisi i zaposli se. Tvoje mišljenje je da bez stranke ne moze, ali probaj, samo ce ti plata biti manja od tvoje sadasnje, a to da li ces nesto raditi ili ispijati kafe, sam ces naci svoje mesto tu.
Rekao sam da tezim vecoj jednakosti izmedju radnika, u kapitalizmu je vlasnik kapitala - vlasnik, i tu nema približavanja. To je nesto cemu i ti tezis ako sam dobro ukacio, vikend stan u BG. I u tome nema nista lose, to je nasa sadasnjost.

Haha, malopre pisem o Rumuniji kao IT gigantu, i upravo mi stize mail preko Linkedina, kontaktiraju me za neku poziciju u Bukurestu ;)
Taman da zaradis za stan u centru BG-a.

Ko tebi brani da budes kapitalista? Evo otvori IT firmu i zgrci milione pa daj visoke plate svim zaposlenima.
Ko brani lekaru da otvori privatnu praksu? Ko brani radniku u rudniku da promeni profesiju i usavrsi se?

Ajmo malo da uvedemo koncept licne odgovornosti za zivot koji vodimo i odluke koje donosimo.

U sektorima belih okovratnika već je počela implementacija AI i sigurno će u narednoj deceniji određen broj zanimanja biti znatno redukovan. Već slušam priče o otpuštanju zaposlenih zbog AI, a živimo u Srbiji koja obično kaska u implementaciji novih tehnologija.
Redukovace se neke profesije ali ni to nije bez stvaranja drugih profesija, isto kao i svaki sledeci skok u tehnologiji sto otvara nove profesije.
Podsetimo se da pre 30 godina nije postajalo zanimanje "influenser", nisi imao web3 programere, devops i druge stvari.

Stvorice se samo jos veci pritisak na ucenje kao potrebu za opstanak u radnom odnosu, ali to nije striktno losa stvar.

mnogo su dobri referali kada neko umre
prvo, zavrsis sanduk. oni ti tamo preporuce bash neku cvecaru koja bash zna za ovaj sanduk stvari da rade. jos traze pare da operu pokojnika, imaju semu.
jos bolje mogu i da ti zavrse dace.
takoreci ruka ruku mije.

ne moze da propadne.

Je l to moze? od strukovnih do akademskih studija?
Koliko rade matematiku na visoj? Pitanje za sve, koliko vam se cini da znanje matematike (rezonovanje itd) biti presudno u ITu u buducnosti? Mislim i na nivo matematike koji se uci na tehnickim fakultetima - ETF, Masinski pa ajde i FON.
Ne samo za IT, mislim da je dobro vladanje matematickim rezonovanjem i logikom uvek prednost, nezavisno od oblasti u kojoj se primenjuje. Vise tu mislim na matematicku teoriju, dokazivanje teorema nego praksu i radjenje zadataka.

Kod nas su ljudi u proseku dosta losi u analizi i sistematicnom i objektivnom prevodjenju misli u teorije. To se vidi i na forumu, koliko ljudi ne ume da uveze uzrok sa posledicom i pokaze to na necemu konkretnom, nego luta okolo dok logicke rupe popunjava emotivnim apelima i opstim mestima.

U buducnosti gde ce covek sve vise biti samo validator AI izlaza, to je vestina koja ce biti sve trazenija.

Vise matematike i debate u skolama bi dugorocno diglo GDP vise nego pronalazenje nekog vrednog resursa u zemlji.

A ko gradi stanove?
I ko kupuje stanove od 10k e/m2?
A i to sto neko izgleda normalan i mlad ne znaci da nema firmu povezanu za javnim sektorom odakle izvlaci pare.
Grade razni investitori, neki povezani sa vlasti, neki ne, jer na to ciljas. Licno ne mogu da sudim o nekome da li je kriminalac ili ne, ne smatram se kompetentnim za to.
10k je ekstrem i to kupuje neki bogatiji sloj ljudi, opet smatram da nemam pravo donositi sud odakle nekom novac.
Ali za neke standardne projekte danas 3k-4,5k je ozbiljna guzva i sve sto valja ode odmah. Ne vidim da to kupuje i da tu zivi neki kriminalni milje, normalni ljudi sa normalnim poslovima i životnim pričama.

mnogo su dobri referali kada neko umre
prvo, zavrsis sanduk. oni ti tamo preporuce bash neku cvecaru koja bash zna za ovaj sanduk stvari da rade. jos traze pare da operu pokojnika, imaju semu.
jos bolje mogu i da ti zavrse dace.
takoreci ruka ruku mije.

ne moze da propadne.
Mnogo su kreativni neki ljudi za marketing tamo, znam da sam vidjao nazive kao "Pogrebno preduzece poslednja stanica" ili "Na vama je samo da umrete, mi brinemo za ostatak"

Ajde preseli se u Bukurešt I onda nam objasni kako stan u širem urbanom području pored stanice metroa (pravog a ne imaginarnog kao kod nas) košta manje nego u Mirijevu.
Dešava se metropolizacija već decenijama. Malo se unapredilo sa ovom prugom BG-NS jer sada Pazove i Inđija i druga mesta između dobijaju na značaju. Znači da je sever bar malo unapređen. Ostale "strane sveta" su u kanalu.
Imam primera iz okruženja gde su ljudi napustili NBG i otišli u prigradske opštine (Barajevo) i sada umesto 15-20 minuta troše 40-50 minuta.

Metropolizacija je u interesu vlasti i kapitalu. Država Srbija tj narod je slabija od vlasti i kapitala.

EDIT: Zašto nemamo Nemce, Francuze, Austrijance, Italijane kao investitore u nekretnine u BG već isključivo Izraelce, Arape, možda Turke?

Ko tebi brani da budes kapitalista? Evo otvori IT firmu i zgrci milione pa daj visoke plate svim zaposlenima.
Ko brani lekaru da otvori privatnu praksu? Ko brani radniku u rudniku da promeni profesiju i usavrsi se?

Ajmo malo da uvedemo koncept licne odgovornosti za zivot koji vodimo i odluke koje donosimo.
Ovo sto ti pricas nije primenljivo na sve profesije jer nemaju sve profesije jednake sanse. Poceo si da se uklapas u narativ da je pojedinac uvek kriv.

Ovo sto ti pricas nije primenljivo na sve profesije jer nemaju sve profesije jednake sanse. Poceo si da se uklapas u narativ da je pojedinac uvek kriv.
Neko bi mogao da argumentuje da nije do profesije vec do invididualne sposobnosti + okruzenja
I jedno i drugo je promenljivo, samo treba volja i odredjena doza intelekta

Da li znate neku dobru pricu - novogradnju na Vozdovcu između Bulevara Oslobođenja i Vojvode Stepe? Neko mišljenje o tom delu grada?

Mnogo su kreativni neki ljudi za marketing tamo, znam da sam vidjao nazive kao "Pogrebno preduzece poslednja stanica" ili "Na vama je samo da umrete, mi brinemo za ostatak"

bas preticem pogrebni auto

firma se zove

Vecni mir

molim lepo

moze da se iskoristi i za firmu koja radi zvucnu izolaciju
ili jos bolje

zvucnu izolaciju u sanduku

Redukovace se neke profesije ali ni to nije bez stvaranja drugih profesija, isto kao i svaki sledeci skok u tehnologiji sto otvara nove profesije.

Ja baš mislim da ovog puta toga neće biti. Dosad su tehnologije bile alati, ali sada imamo tehnologiju koja može da misli umesto čoveka. I još uvek nije jasno da li će se doći do tog famoznog samostalnog agenta u širokoj upotrebi, ali ne vidim nijedan suštinski razlog zašto ne bi moglo.

A profesije su urođene?
To je kao ono kad neko završi fakultet, pa pita zašto sam ja studirao, kad za mene nema posla?
Valjda društvo koje je te studije platilo treba njega to da pita...

Tvoja postavka da su svi u javnom sektoru Ćaci u realnosti nema nikakvog smisla. Populizam identičan kao i ovaj sa druge strane. Ali to je vec tvoj lični stav.
Ako zelis da radis u javnom sektoru slobodno konkurisi i zaposli se. Tvoje mišljenje je da bez stranke ne moze, ali probaj, samo ce ti plata biti manja od tvoje sadasnje, a to da li ces nesto raditi ili ispijati kafe, sam ces naci svoje mesto tu.
Rekao sam da tezim vecoj jednakosti izmedju radnika, u kapitalizmu je vlasnik kapitala - vlasnik, i tu nema približavanja. To je nesto cemu i ti tezis ako sam dobro ukacio, vikend stan u BG. I u tome nema nista lose, to je nasa sadasnjost.
Moguce je da se zaposlis u javnom sektoru bez stranke, ali za pozicije gde neki caci neka kvalifikacije ili iz nekog razloga niko taj posao ne zeli da radi jer je stresan i odgovoran. Ćaci vole da ispijaju kafe, ne dolaze na posao, zavrsavaju nesto po gradu, skupe poneki siguran glas kad zatreba i to je to. Ako nisi caci, tebi ostaje da budes u onih 5-10% koji stvarno nesto i rade u javnom sektoru, koji trpe pritisak kolega i sefova koji jesu u stranci, i takve poslove rade samo oni po manjim mestima koji tamo nemaju mnogo drugog izbora, i to rade samo dok im ne ispadne nesto bolje ili dok ne odu u penziju. Zasto bi ti ginuo u javnom sektoru za istu platu kao neko ko ne dolazi na posao? I zassto bi neko radio u privatnom sektoru placao poreze i doprinose da bi taj neko primao platu da ne dolazi na posao? Zato je najbolje spakovati kofere i otici.
Da bi bio kapitalista treba ti kapital. I pozeljna je postena trzisna utakmica. Recimo zamisli da ja imam IT firmu i otvori se neki javni tender za neki softver. Ja sam mozda najbolji, ali necu dobiti taj posao jer nisam stranacki povezan. Ili recimo, konkurencija u nekom poslu je neko ko je politicki povezan, ko sve radi na crno, a ti radis na belo, a on ti na sve to salje inspekciju preko svojih stranackih drugara? Da li mogu da imam poreske olaksice kao IT firma kao sto imaju IT-jevci u Rumuniji? I jos milion pitanja. Pricas o tome kao da zivmo u Svajcarskoj, a ne u Kolumbiji?
Evo ja sam odgovoran za svoj zivot i polako pakujem kofere.

Nisu svi ali jeste veliki procenat ili ja nisam imao sreće pa stalno natrčavam na neke ćacije.
Možda sami radnici i nisu ali od direktora 3 kolena niže je komplet ćaci ekipa.

Vrh