Šta je novo?

Cene nekretnina

Slazem se, ja nisam spominjao selidbu vec odakle ljudima strah od sankcija i da je on opravdan u nekoj meri jer sansa za iste nije 0% a na celu drzave su nam radikali koji su potekli od Milosevicevog rezima
Na vlasti je daleko vise dos preletaca nego nekih hard core radikala. Podrzanih krupnim kapitalom koji zavisi od uvoza/izvoza. Nema to mnogo dodirnih tacaka sa 90im sem sto eto ljudi vole da banalizuju.

Na vlasti je daleko vise dos preletaca nego nekih hard core radikala. Podrzanih krupnim kapitalom koji zavisi od uvoza/izvoza. Nema to mnogo dodirnih tacaka sa 90im sem sto eto ljudi vole da banalizuju.
Ima dodirnih tacaka zbog osobe koja je na vrhu te piramide i koja povlaci sve poteze, ali dobro necemo previse u off topic, slazemo se generalno, samo je gradacija u pitanju

Lokacija, lokacija, lokacija.
Plus sto je renoviran.
Za mene bar, ne postoji ta lokacija(niti mi je nešto primamljiva lokacija) koja bi mi izvukla toliki novac za renoviranu starogradnju od pre 50god na 4. spratu bez lifta. No, čim se oglašava ovako onda znači da i nema nešto zainteresovanih ali ko zna.

Zanimljivo je da je 30 year euro swap od početka godine skočio za više od jednog procenta, sa 2.174% na 3.223%. Skočio je svakako i 10 year, sa 2.355 na 2.917 i ostali neznatno na "short end", što ukratko znači da EU očekuje da će dugoročno inflacija biti veća od cilja, i da je bankama skuplje da hedžuju fiksne kredite, odnosno da će biti sve nepovoljniji, barem u EU.
Rekao bih da je naše swap tržište tanko i da se oslanja na depozitnu bazu (bankar neki bi moga da me opovrgne ako grešim), odnosno da banke verovatno daju kao ponudu 20 godina fiksno, a hedžuju se na znatno manje 5-7-10 (neki rolling hedge).

Svakako, iako ne vidim da su fiksne rate trenutno skočile (a to je zato što bi banke jednostavno izgubile klijente), ne bih očekivao da će ponuda fiksnih kredita u bliskoj budućnosti biti bolja od ove (osim ako ne donesu neku novu meru :D).
Da dopunim samog sebe, vidim baš sada da će NBS od decembra 2026. godine podići stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala, što je jednostavno rečeno mera kojom naređuje bankama da moraju da odvoje dodatnog kapital sada, da ne bi naglo prekinule kreditiranje kada zagusti ili slično. Mislim da od 2017. godine (možda i ranije, ali nemam podatke) ova stopa nije menjana nijednom.

U suštini, procenjeno je da kreditna aktivnost donekle raste brže nego što je dugoročno održivo, pa bi ovo bilo dobro ispratiti. Zasad je ovo samo prvi korak, malo testiranje sistema, ali ako se kreditna aktivnost pregreje u idućoj godini, moglo bi se očekivati da i kod nas banke postanu selektivnije, zaoštre uslove za kredite itd.

Poslednja izmena:
Vrh