AI ce sve da nas zameni, ali ćacije iz javnog sektora nece
Poenta je da je kod nas sve raspada, i ekonomski motiv je mozda i jedini koji neke ljude drzi u Srbiji. U fazonu: "Imam dobru platu. Jeste lose zdravstvo, skolstvo, putevi, vazduh,..., ali barem su mi neke stvari u Srbiji jeftinije nego u inostranstvu". Sad sa ovom inflacijom skoro nista vise nije jeftinije u Srbiji, i onda taj ekonomski motiv kao poslednji prestaje da postoji. Ne znam na koji drugi motiv mislis? Na patriotizam time sto ostanes u Srbiji i punis budzet koji bratija isprazni i kupuje stanove u Bugarskoj, vile u Trstu, kamione u Americi ili nesto peto?
Da li mozemo da povecamo minimalac, a da to ne utice na inflaciju? Kako rast minimalca utice na nasu konkurentnost? Zasto strani investitori odlaze iz Srbije ili zaposljavaju Marokance jer im srpski minimalac postaje preveliki? Da li postoji neki problem u nasoj ekonomiji/privredi kad ne mozes da poboljsas standard ljudi bez inflacije i bez ugrozavanja radnih mesta?
Ok, ajde da budemo jednaki, da ja sedim u nekoj kancelariji u javnom sektoru, ispijam kafe i izlazim ranije na posao i imam 30 dana godisnjeg odmora, a ti radi u rudniku 12 sata dnevno 6 dana u nedelji, ili radi kao lekar koji radi operacije na otvorenom srcu, i da svi imamo jednake plate? Slazem se da jednakost treba da postoji, ali u smislu manje razlike u bogatstvu izmedju kapitalista i radnika, a ne u smislu da svi imaju iste plate. Kad bi politicari manje krali, imali bismo kvalitetnije zdravstvo, skolstvo, ne bi morao da placas privatne lekare, privatne profesore, da je manje korupcije bile bi priustivije cene nekertnina, i svi bi bolje ziveli. Sa minimalcem bi ti mogao da zivis pristojno, a onaj ko ima 5 puta vecu platu od tebe bi mogao da vozi besna kola i ide na luksuzna letovalista. I ja ne vidim problem u tome. Poenta je da svi budemo priblizno jednako bogati, a ne jednako siromasni.